Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość misio82

Luteina a torbiel jajnika. Starania o dzidziusia.

Polecane posty

Gość misio82

Dziewczyny komu pomogła luteina na torbiel jajnika? Czy te tabletki maja wpływ na zmniejszenie sie torbieli?

Gość misio82
podnoszę

Gość mnie tez to ciekawi

Gość misio82
up

Gość misio82
up

cześć wczoraj sie dowiedziałam ,że mam 2 torbiele przy jajniku 17 mm i 20 mm. Lekarz zapisał mi Luteinę, na ulotce nic nie pisze o tym ,że zastosowanie tego leku jest własnie przy torbielach. Więc nie wiem jak przebiegnie leczenie

dziewczyny powiedzcie czy ktos tak się leczył? porobiłam różne badania i idę z nimi do lekarza po interpretację. Ja nie bardzo wiem jak je zinterpretowac. Lekarz powiedział żebym zbadała hormony. I tak t4 84.4 t3 1.57 Lh 11.7 FSH4.8 Prolaktyna 1340 progesteron 52.7 Jeśli koś może proszę o interpretację Ponoć mogę mieć cykle bezowulacyjne , wyczytałam też o chorobie zespół policystycznych jajników ( objawy sie zgadzaja, -pojawia sie zarost, syfy na twarzy... itd) Będę wdzięczna za informację

ja miałam leczoną torbiel luteiną, ale jak leżałam w szpitalu to brałam jeszcze oprócz tego Doxycyclinę i przeciwbólowe. Wchłonęła się całkowicie. nadziejaaa co do Twoich wyników napisałam na drugim wątku. Pozdrawiam :)

Dzieki Nie wiem czy widziałas jednostki? Juz pisze t4 84.4nmol/l t3 1.57 nmol/l Lh 11.7U/l FSH4.8mIU/ml Prolaktyna 1340uIU/ml progesteron 52.7nmol/l przy Prolaktyna 1340uIU/ml jet trzałka do gory więc pewnie za duzo Badania robiłam w 21 dniu cyklu

Asiczek, a ja nie wiem czy to mam czy nie. Lekarz mi nic nie powiedział. Sama wyczytałam o tym.... Na jakiej podstawie lekarz stwierdził u Ciebie taką chorobę? Pozdrawiam

@miałam co 2-3 miesiące, poszłam do gina, skierował mnie na usg dopochwowo, spojrzał tylko na wynik i postawił taka diagnozę. Teraz biorę luteinę, od 15 do 25 dnia cyklu, @ jest nastepnego dnia lub max na drugi dzień po odstwieniu tabletek. Póki co mam ja brac jeszce przez kilka miesięcy. Dodam, że staramy sie o bejbiska z moim narzeczonym. I z tego co czytałam w necie objawy mam takie jak przy tej chorobie, najgorsze jest to, że tego nie da sie wyleczyc. Pozdrawiam

Merkaba, czosnek pomaga na torbiele??? Jak często trzeba go jeśc?? Słyszał ktoś coś więcej na ten temat? Na pewno nie zaszkodzi, a jak pomoże przy okazji to rewelka.

Jak to nie da się wyleczyć? Kurcze ja też mam objawy takie jak przy tej chorobie ale diagnozy nie dostałam. Zaczełam Luteine brać w tym miesiącu tj. pierwszy cykl, dziś jest 8 dzień, mam brać od 16 do 25 dnia. Okresy mam nieregularne 28-37 dni, dawniej czasami ze 100 dni a lekarze mówili taki pani urok dawali zastrzyki na wywołanie i tyle. Nie wiem jak z czosnkiem przy torbielach ale znalazłam inf że można pić zioła na zanik torbieli , to nie leczy ale powoduje zanik Mam zamiar zapytać lekarza co o tym sądzi Cytuję co znalazłam poniżej: 2 miesiąc biorę rigevidon, od kiedy ewentualnie można zacząć pić zioła - od jakiegoś konkretnego dnia cyklu ? ... znalazłam taki zestaw : Jeżeli torbiel ma średnicę 4 cm ,należy je pić 2X dziennie 1 łyżkę ziół na szklankę i po 2 do 3 tygodniach znika. Jeżeli torbiel ma 7 cm /operacyjny/ należy pić 3X filiżankę mocnego wywaru - 1 łyżka ziół na filiżankę.Przy dużych ,trzeba je pić przez miesiąc za nim ustąpią ALE UWAGA; NIE LECZA tzn torbiele ustępują bez operacyjnie ,ale wracają ,wiec należy brać hormony. SKŁAD Liść brzozy -Betulae folium.........15,oo gram Kwiatostany nagietka Calendule anthodium.........10,oo g Kwiatostany kocanekHelichrysi anthodium...........5,00 g Kora kaliny koralowej- Viburni corteX...............10,00 g Nasienie lnu - lini semen.................................10,00 g Ziele bylicy -Artemisiae vulg.herba....................10,00 g Ziele krwawnika - Achillae herba.......................50,00 g Ziele skrzypu polnego - Equiseti herba ...............50,00 g Ziele przywrotnika - Alchemillae herba ...............50,00 g Kłącza perzu - Agropyri rhizoma ......................50,00 g Leczą niesamowicie szybko i bardzo pomagają na sprawy kobiece. Brzoza, kocanka działa antyrakowo i przeciw wolnym rodnikom. Skrzyp polny odchudza ,a przywrotnik dobrze działa na cerę. Nie leczą - one tylko likwidują torbiele. My też staramy się o dzidzi, 10 lat małżeństwa i nic. Najpierw uważaliśmy bo za wcześnie, a teraz jak już o tym nie myślimy niestety nie zachodzę w ciąże buuu

sorki ale nie wiem czy przy tej chorobie występują torbiele profilaktycznie u góry masz przepis jakby co Przy okazji zapytaj lekarza co o tym sądzi, ja też zapytam swojego A jeśli można zapytać to skąd jesteś? Ja Kraków Pozdrawiam

lekarz powiedział mi, że mam pco, że to zespół wielotorbielowatych jajników, to nie 1 duża torbiel tylko wiele ( już sama nie wiem czy torbiel to on czy ona;)), a jestem z woj kuj- pomorskiego; a tak poza tym to szukam nowego lekarza... pozdrawiam i życzę Wam wszystkiem słonecznego dzionka

Gość miso82
Hej dziewczyny. Luteina i nie pomogła. I dzisiaj jestem po laparoskopii 3 tyg. Usunęli mi trobiel endometrialną.

Gość anae29
słuchajnie dziewczyny w sumie piszę po kilku miesiacach... ale może ktoś wchodzi jeszcze na to forum:) czy luteina pomaga czy nie na torbiel jajnika no i druga sprawa... czy torbiel wpływa na poronienie? z tego co czytałam, torbiele robia się z brakui progesteronu w organizmie... luteina to progesteron... wiec teoretycznie powinna pomóc na torbiele i ciążę.... czy może być inaczej?? i jaka jest dawka brania w obu przypadkach...

hm ale ja dostalam luteine na to zeby dostac miesiaczke...hm a torbiel powinna sie wchlonac moze to chodzi o dzialanie progesteronu..i uregulowanie pracy hormonalnej...

Gość fizjo
hej mam ten sam problem od 3 lat mam problemy z okresem za kazdym razem lekarz przepisuje mi luteine50 i mówi mi że taka moja natura nawet kiedyś określił ze mam "leniwe jajniki "a teraaz wiem że to nie prawda mam wszystkie objawy zespołu PCO wypadaja mi włosy,mam problem z cerą,nadmierne owłosienie Wiem że musze isc do innego lekarza .Jest mi przykro bo lekarz mnie uspkajał że taka moja natura a ja moge nie miec dzieci !! dziewczyny pomóżcie ;-{

Gość Dorotax3
Mam też torbiel na jajniku ma 16 mm , ale lek Luteina , ktory mial ten torbiel usunąc i wywołac u mnie miesiączke , nic nie zadziałał, nie wiem co robić . .

Gość gość
mój ma 10cm!! x 7 cm i nie przeżywam tyle co ty masz to niewiele większe od normalnego pęcherzyka

Gość gość
U mnie jak luteina nie pomagała to pomógł lutenyl.

Gość gość
Poproście lekarza o tabletki antykoncepcyjne, zazwyczaj torbiel się wchłania, a jak macie pcos to zapobiega powstawaniu kolejnych. I to co ktoś wyżej napisal, że torbiele powstają z powodu niedoboru progeteronu - to nie prawda. To niedobór progesteronu jest spowodowany torbielą (pęcherzyk nie pękł).

Gość gość
Ja też mam torbiele - 2 sztuki po kilka centymetrów średnicy. Biorę luteinę - 2 tabletki dzienni i póki co niewiele się zmieniają. ostatnio zmniejszyły się tylko o 2 - 3 mm. Nie wiem, czy nie będzie trzeba ich usunąć operacyjnie. Miałam często torbiele przed urodzeniem dziecka. Wtedy leki pomagały, torbiele się wchłaniały i bez problemu zaszłam w ciążę.