Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anasak

czy moge iść na L4

Polecane posty

Gość anasak

więc tak pracuje jest w pracy zimno 17 stopni jeszcze biurko mam przy wejściu masakra nonstop przeziębienia łape i praca 10 h przy kompie czy lekarz na pierwszej wizycie po stwierdzeniu że jestem w ciąży da mi odrazu l4 tak na miesiąc dwa aż zrobi się cieplej

nie sądze, ale ty masz prawo zmienic stanowisko i godziny pracy, ciężarnej nie wolno zatrudniac na ponad 8 godz. dziennie i szef musi ci zapewnic odpowiednie stanowisko pracy do twojego stanu.

Gość pppppppppppppp
zależy od lekarza ginekologa, ale ja się nie spotkałam z problemami z wystawieniem L4..Moje kolezanki ja od razu mialysmy zwolnienie.

Gość poczytaj kodeks pracy
jako ciężarna masz specjalne przywileje Ponoć nie możesz tez pracować przy kompie dłużej niż 3 godziny dziennie kwestia L4 zależy od lekarza, moja już od początku wysyła mnie na zwolnienie, ale ja się nie daje, uparta jestem :P

Gość anasak
czyli jak powiem lekarzowi ze sie przeziebiłam itp to mi wystawi tak na miesiąc dwa

Gość autorko
mysle ze dostalabys zwonienie - to zalezy od lekarza . ja od 5 miesiaca ciazy bylam na zwolnieniu ale to z powaznych problemow zdrowotnych nawet bylam w szpitalu . lekarz ginekolog wystawial mi zwolnienie co 28 dni az do dnia porodu - dlatego wdaje mi sie ze nie moze wystawic od razu na 2 mc . bedzie musial wystawic 2 zwolnienia. nastepna sprawa ciezarna nie moze pracowac wiecej niz 8 h dziennie i nie moze pracowac wiecej niz 4 h dziennie . mysle ze pracodawca powinien zmienic ci zakres obowiazkow tak abys przy kompie nie siedziala wiecej niz 4 h dziennie .

Gość autorko
a i jeszcze jedno mysle ze ze wzgledu na samo przeziebienie nie wystawi ci tak dlugiego zwolnienia . moja kolezanka poszla na zwolnienie juz w 3 miesiacu ciazy bo kregoslup ja strasznie bolal a miala prace biurowa ( musiala ciagle siedziec ) wiec do porodu byla na zwolnieniu ze wzgledu na kregoslup .

A u mnie było tak - pracowałam po 10-12h dziennie przy komputerze, do tego mega stresogenna praca, często bywałam w pomieszczeniach, gdzie są opary farby. Poszłam do gin, żeby stwierdziła ciążę. Stwierdziła. Na moje pytanie dotyczące (zwykłego) zaświadczenia dla pracodawcy (zależało mi na skróceniu czasu pracy przy komputerze i ograniczenie czasu w warunkach niebezpiecznych), lekarka mnie wyśmiała. Powiedziała, że chyba jestem śmieszna, bo nie wystawia się zaświadczeń przed skończeniem 3m-ca, a tym bardziej, jak ciąża jest 5-tygodniowa... Chciałabym zaznaczyć, że chodziłam do niej prywatnie. Po tygodniu poszłam do innego gina (na NFZ) - miałam już mdłości - sam mi zaproponował L4 (wystawia zawsze na okres do następnej wizyty lekarskiej, a więc na 3 tygodnie, a później przedłuża). Tak więc wszystko zależy od lekarza. Z jedną rzeczą się tylko zastanów - czy warto iść na zwolnienie tylko na 2 miesiące, czy nie lepiej na cały okres ciąży. Jeśli jesteś w ciąży i nie chodzisz do pracy, pracodawca zazwyczaj zatrudnia osobę na zastępstwo. Wtedy jak wrócisz jeszcze przed porodem, możesz mieć dosyć niekomfortową sytuację.