Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość znudzona niesamowicie

zycie czy praca

Polecane posty

za ktorym modelem jestescie - zyc, po to by pracowac czy pracowac po to by zyc. w naszym kraju biorac pod uwage 20 dni urlopu i 40 godzinny tydzien pracy na to \"zycie\" zostaje niewiele czasu jesli ktos np. dojezdza kilkadziesiat km z uwagi na posade dajaca odrobine lepsze zarobki. majac juz te pieniadze, nie jest w stanie nigdzie pojechac, ceny lotow porazajace, tanie linie lotnicze w polsce praktycznie nie istnieja, autobusowe polaczenia miedzyregionalne praktycznie nie istnieja, kolej wola o pomste do nieba, jest niesamowicie wolna w stosunku do ceny. wlasny samochod ma ograniczony zasieg biorac pod uwage mozliwosci przecietnego kierowcy i fakt, ze wyjazd ma sluzyc regeneracji sil a nie dobiciu sie. wobec tego, chyba jedynym sposobem na szczesliwe zycie w polsce jest zycie tylko i wylacznie praca i dla pracy? zakladam brak rodziny z uwagi na brak mozliwosci utrzymania tej rodziny z tej \"odrobine lepszej\" pensji i brak mozliwosci zmiany pracy

Gość bez przesady .......
o rany bez przesady!! 8h za kólkiem zeby z południa na północ dojechac czy odwrotnie to chyba nie wyzwanie? my jeździmy 15-16 h żeby byc z rodzicami w swieta i da sie,pociągi coraz lepsze, samoloty w cale nie takie drogie, mozna wykupic fajne wycieczki last min., lub pokombinowac i wykupic w Czechach. ale nase narodowe marudzenie jest bezcenne, nie kiwnąc palcem tylko narzekac, 40h tydzien pracy - oj żebys sie nie przemęczył /a

Gość ghfddssdds
wymysl cos i zarabiaj na czyms sama, nie chodzac do pracy. cos co lubisz, co sprawia ci przjemnosc, jest twoja pasja. zaloz swoja dzialanosc, albo i nie. nie wiem wymysl cos. tez uwazam, ze marnowanie mldoosci na pracy to glupota

Gość zagranicznik
haha, 8h za kolkiem? ale po co? na zachodzie wsiada sie w samolot i za 20 euro jestes w dowolnym miescie w kraju (w polska krajowe lotnictwo nie istnieje). coraz lepsze pociagi? gdzie? te dwie linie kolejowe na 120 km/h, a reszta w tempie 20 km/h za ta sama cene? zapraszam do niemiec, francji, hiszpanii, portugalii, a nawet czech - zobaczyc jak wygladaja systemy transportowe w zdrowych krajach pozdr

no dobrze, jesli moja pasja sa podroze i to dla nich chce zyc, jak mam to zrobic zyjac w takim kraju za taka pensje... chyba zagranicznik ma racje, na zachodzie latwiej

Gość dont you worry
Wlasnie dlatego nie mieszkam w Polsce. Lot z Barcelony do Paryza i z powrotem kosztuje mnie zazwyczaj 25euro, lot z Gdanska do Rzymu 360zl, takie mamy "tanie" linie:D

Gość zdołowałam się bo
to prawda :(

zajmij sie turystyka, zrób kurs plota wycieczek, cokolwiek w tym kierunku

Gość zagranicznik
porownaj oferte ryanaira na polske z oferta ryanaira na pozostale kraje, w hiszpanii oferuje nawet loty krajowe np. valencia-madrid, jedyne 300km, za okolice 5-10 euro czyz polska to nie lotniczy zascianek? kto to spowodowal?

Gość rechot
nie przesadzaj. jak się chce to można. my z żoną zarabiamy miesięcznie ok. 4-5 tysięcy i co roku jedziemy na jakąś wycieczkę i to różnego rodzaju, od wyjazdu na leżenie na plaży po wyjazd na narty. i jakoś starcza. trzeba zaplanowac urlop, odkładac kase i łapac okazje. nie ma problemu. a jak się w roku nie uda pojechac za granicę to jedziemy na przynajmniej trzy wypady krajowe, tak się umówiliśmy. ale jak Ci sie nie chce to nic nie zrobisz. tylko nei zwalaj na innych i na kraj.

Gość .... i nic wiecej
no to prawda, relacja zarobkow do potencjalnych mozliwosci rozrywki w polsce i w krajach europy zachodniej jest porazajca... na zachodzie to juz 15 letnie siksy lataja po swiecie izydzetami i innymi, a my ciulamy 1000 zl z naszej marnej pensyjki zeby przeleciec sie gdzies "prestizowym" samolotem... lo matko

wiesz nie porównuje nawet bo my latamy z UK do PL i w funtach kupujemy bilety, ale widze że sa rózne oferty i ze znajomi latają, jezdża na wczasy, wycieczki. casem musiz isc z ladna bombonierka do pani w biurze turystycznym, zostawic nr telefonu i pprosic żeby np w lipcu zadzwoniła jak bedzie jakies sensowne last min., w wybranym kraju. zanjomi tak jeżdżą za 1/3 ceny wyjsciowej wycieczki. Wiem że dla osob które zyja na zchodzie to galopujaca paranoja, ale co zrobisz jak tkwisz w PL?

Gość dont you worry
rechot, ale co ma piernik do wiatraka? Faktem jest, ze dla kogos mieszkajacego na zachodzie wczasy na Dominikanie na przyklad (to jednak z tanszych wysp karaibskich) to maly wydatek, nawet ci na zasilku tam jezdza. Dla Polaka to kupe kasy, ktora trzeba dlugo odkladac.

Gość zagranicznik
mnie interesuje jedno, dlaczego w innych krajach mozna wszystko zrobic po ludzku, tanio, czesto, komfortowo a w polsce nie? i zamiast prywatnych autobusow ze skorzanymi siedzeniami przemierzajacych polske wzdluz i wszerz za dajmy na to 50 zl, mamy busy panow mietkow ladujace na drzewach, gdzie warunki podrozy przypominaja transporty do oswiecimia? przeciez polacy sa przedsiebiorczy, zapatrzeni w zachod, dlaczego nie przejma tego co dobre i sprawdzone?

dla takich osob jak ja dominikana to nawet nie marzenia, to jest calkowicie nierealne... chyba sie spale z tej bezsilnosci, dlaczego ja sie urodzilam w polsce:(

Gość jak wam tak tu zle
to jedzcie na ten zachod. szybciej wrocicie niz pojechaliscie, bo okaze sie ze tam tez NIE DAJA NIC ZA DARMO. Leniwcy i nieudacznicy.

znudzona a paszport Ci odebrali że tak jęczysz? pakuj kuferek i na zachód wesoło na przód, w Unii jestesmy, granice otwarte a ty marudzisz zamiast sie wziąsc za siebie.

dlaczego zaraz jestem wyzywana od leniwych? w lustro spojrz. ja ciezko pracuje na to co mam choc mam niewiele, a ze zyje gdzie zyje to nie moja wina i mam prawo wyrazic swoja opinie.

jak wam tak tu zle z Toba się nie zgodzę, na zachodzi żyje się godniej, spokojniej, nawet kultura osobista jest inna. W PL spędziłam w tegoroczne święta 3 tygodnie i nigdzie nie byłam tak poobijana jak w polskim markecie koszykami pchanymi przez smutnych ludzi, dawno takiego chamstwa nie widziałam jak na Polskich drogach, i nie zapomnę miny pani w barze kiedy zapytałam o rodzaje soków do piwa (o jedno pytanie za dużo :D )

Gość jak wam tak tu zle
masz prawo tez sie wyprowadzic, zeby sobie polepszyc. ale nie, bo ci sie nie chce.

znudzona niesamowicie dlaczego zaraz jestem wyzywana od leniwych? w lustro spojrz. ja ciezko pracuje na to co mam choc mam niewiele, a ze zyje gdzie zyje to nie moja wina i mam prawo wyrazic swoja opinie. nie pisze że jestes leniwa tylko malo mobilna, jak mi jest zle to sie pakuje i jadę am gdzie mi lepiej a nie zapierniczam 300% normy i jęcze jak to mi zle.

nie marudze, ale tez nie chce wyjezdzac. razi mnie tylko to, ze inni sprzataja ulice i jada nawet tam, gdzie mi sie nie sni. a ja do konca zycia bede jezdzila tylko po polsce. jakos nikt nie musi opuszczac kraju w ktorym zyl i sie wychowal i jest do niego przywiazany z tak niskich konsumpcyjnych w koncu pobudek jak chec pojezdzenia i pozwiedzaniaa innych krajow. to zaraz trzeba tam zyc? to jest paranoja

Gość zagranicznik
taki to juz los, zawsze mozna powiedziec ze mieszkaniec bulgarii czy innego biedniejszego kraju tez nigdzie nie wyjezdza bo nie ma za co zarabiajac 170 euro miesiecznie... tylko ze w polsce nie widac tego dazenia do tego zeby bylo lepiej, predzej po rodzajach transportu mozna orzec, ze rownamy do kazachstanu i innych (zwlaszcza wschodnie rejony polski)

Gość jak wam tak tu zle
no ok, zgodze sie, ze tam jest latwiej w wielu kwestiach i ludzie maja inne podejscie do spraw i do siebie nawzajem. ale jak już ktos napisal: granice mamy otwarte, wszystko mozna zrobic. Zimno ci w polsce? naucz sie hiszpanskiego i jedz do hiszpanii. ale polacy maja wlasnie mentalnosc narzekacza, bo im sie NIE CHCE ZROBIC SAMYM SOBIE DOBRZE. mi tu sie zyje ok, nie mam na co narzekac. skonczylam studia, zarabiam, mam mieszkanie, samochod, jak moge - wyjezdzam i ciesze sie, ze pracuje 40 h w tygodniu nie 60. Ludzie w pl sa przekonani o tym, ze tu jest zle, bo na zachodzie cuda wianki i nie wiadomo co jeszcze. pewnie, ze ludzie inaczej zarabiaja, ale tez inaczej pracuja. nigdy nie uwierze, ze ludzie z zasilku w irlandii czy uk jezdza co roku na zagraniczne wycieczki, a loty wszedzie sa za 15 euro. w polsce tez mozesz wyhaczyc bilet za 0 zł, ale wszedzie dolicza ci oplaty lotniskowe i podatki :D

słuchaj gdybyś musiała uciekac pod cieżarówka i starac sie o status uchodźca to bym Cię rozumiała że jeczysz bo zasówasz jak mala mrówkaa na nic nie masz, natomiast perspektywa ucieczki Cię przeraza, natomiast teraz nie musisz wyjezdzać zeby zyc w innym kraju, jedziesz na miesiac , dwa zarabiasz na wycieczkę wracasz, realizujesz swoje plany a tak to palcem po mapie? myslaąłs o pracy jko pilot wycieze jak juz wczesniej pytałam?

Gość jak wam tak tu zle
a co do wyjazdow i zwiedzania krajow... wyjzzalam z agranice jeszcze na studiach... turcja, ukraina, francja. Wtedy zarabialam z dodatkowej pracy jakies grosze, ale sie dalo. Wszystko da sie zorganizowac, tylko trzeba chciec :P ale jak ktos ma aspiracje, zeby z pensji 1 500 pojechc na 3tyg na bora bora to sorry, niech narzeka dalej.

jak wam tak tu zle dobrze mówisz, jak nie zarobisz to nie masz - nigdzie!!!!! ale najgozej to siasc i płakac - przeciez to bezproduktywne marnowanie energii życiowej :)

Gość zagranicznik
jak wam tu zle nie zgodze sie co do tego ze wszedzie doliczaja astronomiczne oplaty lotniskowe. zyje w hiszpanii, latam srednio co tydzien wewnatrz kraju i do innych destinos niezbyt odleglych i racja, zdarzaja sie bilety po 20, 30 euro, ale norma to 5-15€ (juz z oplatami w tym oplata za operacje karta platnicza)

Gość ziimmma
ja ciezko pracuje na to co mam choc mam niewiele, a ze zyje gdzie zyje to nie moja wina i mam prawo wyrazic swoja opinie. nie Twoja wina gdzie się urodziłaś, ale gdzies żyjesz TAK!!!! jesteś dorosła, pakuj manatki i wyjezdzaj! obawiam się, że wrócisz z podkulonym ogonem, bo sprawiasz wrażenie człowieka, któremu "i tak źle i tak niedobrze", a do tego z wiecznym "ale".