Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 umaxazy

Jak oszcz臋dzacie? Na czym?

Polecane posty

Go艣膰 Frico
A ja zjadam jab艂ka z ogryzkami . Zostaje tylko ogonek ( jak jest ) . I tylko sam nie wiem czy robi臋 tak w oszcz臋dno艣ci czy z pazerno艣ci . Pom贸偶cie mi ........

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 koljgh
- pior臋 jak ju偶 jest nape艂niony ca艂y b臋ben, proszki kupuj臋 te lepsze ale nie daje du偶o proszku do prania, kiedys tak robi艂am a teraz daj臋 ma艂o i tak samo ubrania s膮 wypranie - jak mam du偶o naczy艅 brudnych i wk艂adam do zmywarki ale nie wszystkie (np. zostan膮 3 garnki i 2 talerze) to naczynia kt贸re zostaj膮 myj臋 r臋cznie i w艂膮czam kr贸tki program mycia (30min) a garnki przed myciem sama namaczam w misce z ciep艂膮 wod膮 i s膮 dok艂adnie umyte - z chemii kupuj臋 produkty z W5 z lidla, s膮 tanie a rewelacyjne, wszystko doczyszcz膮 - jak robi臋 np kotlety to zawsze zostawiam troch臋 i na nast臋pny dzie艅 gotuj臋 na tym zup臋 - jak siedz臋 przed komputerem to wy艂膮czam TV 偶eby nie szedl niepotrzebnie - jak robi臋 co艣 z warzyw mro偶onych i zostanie mi ich troch臋 to nie wyrzucam tylko robi臋 taki sos z nich na 艣mietanie i jest bardzo dobry - staram si臋 nie wyrzuca膰 jedzenia, jak tylko co艣 zostaje to wymy艣lam z nich jak膮艣 inna potraw臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dzie艅 jak co dzie艅
Oszcz臋dzam wod臋 w nast臋puj膮cy spos贸b. Wod臋 po praniu zbieram w dwa du偶e kub艂y i mam na spuszczenie wody w kibelku. Reszt臋 wody(po p艂ukaniu) zbieram w wannie i myj臋 ni膮 ca艂e mieszkanie. Zaczynam od starcia kurzu na meblach i parapetach, a potem zmywam pod艂ogi. Dom pachnie 艣wie偶o艣ci膮 dzi臋ki p艂ynowi do p艂ukania,a i woda si臋 nie marnuje. I tak dwa razy w tygodniu. Poza tym szybki prysznic zamiast k膮pieli, zmywanie naczy艅(na ile to mozliwe) w zimnej wodzie przy zatkni臋tym zlewie. Gdy myj臋 g艂ow臋 nad wann膮, podstawiam kube艂ek i te偶 p贸藕niej t膮 wod臋 sp艂ukuj臋 kibelek. I dzi臋ki temu mam stale nadp艂aty za wod臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dzie艅 jak co dzie艅
Kilka razy w miesi膮cu robi臋 sobie 24-godzine g艂od贸wki oczyszczaj膮ce, i w ten spos贸b oszcz臋dzam na jedzeniu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 www.lidl.pl
do dzie艅 jak co dzie艅 Mo偶esz jeszcze wyk膮pa膰 ca艂膮 rodzin臋 w jednej wodzie,a potem na niej zup臋 ugotowa膰. Ja te偶 oszcz臋dzam,ale bez przesady!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a ja nie uwa
ale to wcale nie jest przesada...ekologiczna wersja oszczedzania i mi sie to nawet podoba

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mitula
Kiedy u nas zaczn膮 robi膰 w 艂azienkach tak jak w Japonii, 偶e woda z prania idzie do zbiornika i s艂u偶y potem do sp艂ukiwania kibelka? Chyba nas kiedy艣 przekln膮 potomni,偶e tyle czystej wody zmarnowali艣my.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 De_la_Soul
ja oszczedzam na sciereczkach uzywanych do przecierania blatow itp. w kuchni. nie uzywa popularnego recznika papierowego, bo moze i dobrze zbiera, ale jedno uzycie i kawal papieru do wyrzucenia. sciereczki kupuje zawsze takie zeby mona je bylo prac w pralce w wysokiej temp. i uzywac naprawde dlugo. albo takie antybakteryjne (practi hygiene np.) - mozna prac, a same w sobie tez bardzo dlugo sa higieniczne w uzyciu, zadnego brzydkiego zapachu, wilgoci nie lapia. spore oszczednosci nawet w skali miesiaca :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja te偶 u偶ywam 艣ciereczek
z materia艂u. Kupi艂am ich 20 i cz臋sto pior臋, papierowe r臋czniki szybko si臋 zu偶ywaj膮 a takie 艣ciereczki mam na d艂ugo

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 艂ubudubu
moje pomys艂y na oszcz臋dzanie: -mam ma艂膮 dzia艂k臋, wi臋c w okresie letnim uprawiam r贸偶ne warzywka. potem je porcjuj臋 na mieszanki warzywne, i nie musze kupowac tych ze sklepu; -zawsze kupuj臋 mi臋so z promocji (nie z przeceny!). kupuje wieksza ilosc, ktora rozdzielam na kilka obiad贸w i rozmrazam tyle ile mi potrzeba; -zawsze kiedy uzywam komputera mam wylaczony telewizor- mniej zuzywam pradu; -mam energooszczedne zarowki; -jesli chodzi o wedliny na kanapki, to zawsze kupuje tyle ile mi potrzeba-nigdy nie wyrzucam; -o czystosc dbam tanimi ale za to sprawdzonymi srodkami-nie przeplacam...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dzie艅 jak co dzie艅
Aby zaoszcz臋dzi膰 na karnecie na si艂owni臋, sprawi艂am sobie stepper.Oszcz臋dzam i czas i pieni膮dze.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ostatni samuraj
podnosz臋 :)

Udost臋pnij ten post

ostatnio opracowa艂am spos贸b, jak wydac na jedzenie miesiecznie dla dwoch osob 200z艂. tygodniowe zakupy za 50 z艂 x4.myslalam ze to nierealne, ale uda艂o sie. zmiescilam sie w limicie. tydzien minal, wszyscy zyja, nikt nie padl z glodu. wiem, ze dam rade.wystarczy pog艂owkowac i chciec.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ostatni samuraj
jakim cudem???? mo偶esz poda膰 przyk艂adowe zakupy, ja dla 2 os贸b nie potrafi臋 ograniczy膰 si臋 do 50 z艂 na tydzie艅, jak dla mnie to nierealne

Udost臋pnij ten post

kupuje w Lidlu i w Biedronce, nigdzie indziej. najtansze rzeczy typu kurczak, mielone, paluszki rybne, makaron, ryz. z tego przygotowuje obiady. wedlina i chleb--mamy dwa posilki, sniadanie i obiadokolacje. zadnych przegryzek i slodyczy, najtansza woda. podam pozniej przykladowe zestawy:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ostatni samuraj
2 posi艂ki????? a dzieci (bo rozumiem, 偶e x4 oznacza 2 dzieci), 偶adnego drugiego 艣niadania??? czy podwieczorku, jaki艣 owoc czy jogurt??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja nie potrafie
kto umie oszczedzic to oszczedzi ja pr贸bowa艂am ale niestety zawsze cos wypadnie

Udost臋pnij ten post

nie, tygodniowo 50 x 4 to znaczy miesi臋cznie 200z艂 na dwie osoby doros艂e a dla malejna wszytskie potrzeby idzie na miesiac 100. nam doros艂ym wystarczaja dwa posilki, jestesmy szczupli i zadowoleni:)

Udost臋pnij ten post

dodam ze c贸ra ma 5 miesiecy i jedzie na mleku mod.i s艂oiczkach.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 moja mama nie pracuje
tylko tata i za 1000z艂 wraz z rachunkami, potrafi utrzyma膰 5 osobow膮 rodzin臋. Za pr膮d p艂aci 320z艂 (raz na 2 miesi膮ce), raty 200z艂, bilety do szko艂y 150z艂, reszta zostaje na jedzenie czyli na miesi膮c ok 440z艂 zostaje na 偶ycie i zawsze w domu jest 艣niadanie, obiad i kolacja! Nigdy nie by艂am g艂odna, do szko艂y zawsze mam kanapki i jako艣 rodzice potrafi膮 oszcz臋dza膰. Obiad co prawda nie dwudaniowy ale taki kt贸rym dobrze mo偶na poje艣膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie wierze
ze za tysiaka mozna utrzymac 5 os贸b, a rachunki- czynsz, woda? przeciez rachunki to nie tylko pr膮d... ja mam 1900 na siebie i ciezko jest sie utrzymac. 400 zl rachunki, 400 odkladam i zostaje 1100 na jedzenie i utrzymanie. nie jest r贸偶owo, ale tez oszczedzam - kupuje jedzenie tylko na pare dni, wuec nigdy nie wyrzucam jedzenia, zawsze wszystko zjem, do tego s膮 to przemyslane zakupy. lepiej mniej a lepiej -biore prysznic nie k膮piel -staram si臋 korzystac z wszelkich promocji- tanszych bilet贸w, karnet贸w itd -czesto korzystam z promocji jesli chodzi o ubrania, i nie napalam sie na kazd膮 nowoscm wrecz przeciwnie -i wrqcam nocymi autobusami z imprez, a nie taks膮;))))))))))))))))))

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ostatni samuraj
:) nieraz mam problem z czytaniem ze zrozumieniem :) ale ja i tak nie potrafi艂abm wy偶ywi膰 rodziny za 50 z艂 tygodniowo :( m贸j m膮偶 nigdy w 偶yciu nie zgodzi艂by si臋 na 2 posi艂ki dziennie (jemy 艣niadanie, potem kanapki do pracy, nast臋pnie obiad w domu (oczywi艣cie jednodaniowy-cz臋sto zup臋) i kolacja(ja staram si臋 nie je艣膰 :P)), m贸j m膮偶 ma nadci艣nienie i troszk臋 kilogram贸w do zgubienia, tak偶e staram si臋 gotowa膰 lekkostrawnie, a to niestety (szczeg贸lnie zim膮 i wczesn膮 wiosn膮) troch臋 kosztuje. a co do dziecka, to nie taniej (i zdrowiej) wysz艂oby przygotowywanie posi艂k贸w samemu (tak twierdz膮 wszytkie moje kole偶anki z ma艂ymi dzie膰mi) ???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pracus na maxa
Te偶 nie wierz臋 w to 偶e za 100 z艂 mo偶na miesi臋cznie utrzymac dziecko-i to jeszcze nie karmione piersi膮.A pampersy a kosmetyki a proszki a ewentualne lekarstwa a p艂atne szczepienia a ubranka.Uwazam tez ze 2 doros艂e osoby nie wyzywi膮 si臋 za 50 z艂 tygodniowo jedz膮c 2x dziennie.Chyba tylko chleb i mleko.Oszcz臋dzaj膮c na jakosci jedzenia ryzykujesz zdrowiem.Nie wyobrazam sobie zjedzenia paczkowanego mielonego z lidla czy biedronki.A Rodzin臋 ktora w kilka osob prze偶yje za 1000 zl podziwiam .To mistrzostwo 艣wiata.Ch臋tnie poczytam jak Twoja mama karmi Was-mo偶e czego艣 naucz臋 si臋 bo ja cho膰 kupuj臋 z g艂ow膮 wydaj臋 na jedzenie maj膮tek.

Udost臋pnij ten post

w poprzednich postach przeciez wyliczylam co i ile i jak sie mieszcze w tych granicach. to nic dziwnego i nic trudnego.chleb i mleko?:D:D:d mamy i kurczaka, i mielone,i rybke....ziemniaki, makaron...nie demonizujcie.50zeta to calkiem sporo.

Udost臋pnij ten post

pracu艣 na maxa - dzi臋kuj臋 Ci za t膮 opini臋, bo ju偶 mia艂am wyrzuty sumienia 偶e nawet nie wiem jak oszcz臋dza膰, zdaj臋 sobie spraw臋, 偶e czasami wydaj臋 za du偶o, ale staram si臋 oszcz臋dza膰, a tu nagle 50 z艂 na tydzie艅 - to dla mnie by艂 szok

Udost臋pnij ten post

mala dzieki bogu jest zdrowa nie potrzebuje lekarstw, platnych szczepien nie planujemy, ciuchy z lumpeksu jak mowilam... a mielone jest calkiem smaczne, nie patrze na marke tylko na smak.

Udost臋pnij ten post

dobra, zeskanuje dla was paragony moich zakupow z ktorych robie obiady na caly tydzien, same zobaczycie ze sie mieszcze w limicie. i oboje jestesmy najedzeni i zadowoleni.

Udost臋pnij ten post

ale nie o to chodzi, ja nie mam 偶adnych "w膮t贸w" tylko ja tak nie potrafi臋 :/ aha i jakby艣 mog艂a poda膰 te przyk艂adowe jad艂ospisy, to by艂abym wdzi臋czna, bo mo偶e co艣 wykorzytam u siebie :))

Udost臋pnij ten post

spoko:)poprostu dziwie sie ze sie tak dziwicie:D wiec przykladowo, pon. piersi z kurczaka smazone z ryzem, zupa jarzynowa, wtorek udka z ziemniakami, zupa, sroda spaghetti czwartek paluszki rybne z ryzem, piatek fasolka po bretonsku sobota ziemniaki jajko sadzone szpinak niedziela filet z pangi frytki--do tego mam zawsze na kilka dni zupe--albop jarzynowa albo pomidorowke lub barszcz. dodam ze ziemniaki mam z wioski wiec juz nie kupuje.

Udost臋pnij ten post