Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość umaxazy

Jak oszczędzacie? Na czym?

Polecane posty

Gość Frico
A ja zjadam jabłka z ogryzkami . Zostaje tylko ogonek ( jak jest ) . I tylko sam nie wiem czy robię tak w oszczędności czy z pazerności . Pomóżcie mi ........

Gość koljgh
- piorę jak już jest napełniony cały bęben, proszki kupuję te lepsze ale nie daje dużo proszku do prania, kiedys tak robiłam a teraz daję mało i tak samo ubrania są wypranie - jak mam dużo naczyń brudnych i wkładam do zmywarki ale nie wszystkie (np. zostaną 3 garnki i 2 talerze) to naczynia które zostają myję ręcznie i włączam krótki program mycia (30min) a garnki przed myciem sama namaczam w misce z ciepłą wodą i są dokładnie umyte - z chemii kupuję produkty z W5 z lidla, są tanie a rewelacyjne, wszystko doczyszczą - jak robię np kotlety to zawsze zostawiam trochę i na następny dzień gotuję na tym zupę - jak siedzę przed komputerem to wyłączam TV żeby nie szedl niepotrzebnie - jak robię coś z warzyw mrożonych i zostanie mi ich trochę to nie wyrzucam tylko robię taki sos z nich na śmietanie i jest bardzo dobry - staram się nie wyrzucać jedzenia, jak tylko coś zostaje to wymyślam z nich jakąś inna potrawę

Gość dzień jak co dzień
Oszczędzam wodę w następujący sposób. Wodę po praniu zbieram w dwa duże kubły i mam na spuszczenie wody w kibelku. Resztę wody(po płukaniu) zbieram w wannie i myję nią całe mieszkanie. Zaczynam od starcia kurzu na meblach i parapetach, a potem zmywam podłogi. Dom pachnie świeżością dzięki płynowi do płukania,a i woda się nie marnuje. I tak dwa razy w tygodniu. Poza tym szybki prysznic zamiast kąpieli, zmywanie naczyń(na ile to mozliwe) w zimnej wodzie przy zatkniętym zlewie. Gdy myję głowę nad wanną, podstawiam kubełek i też później tą wodę spłukuję kibelek. I dzięki temu mam stale nadpłaty za wodę.

Gość dzień jak co dzień
Kilka razy w miesiącu robię sobie 24-godzine głodówki oczyszczające, i w ten sposób oszczędzam na jedzeniu.

Gość www.lidl.pl
do dzień jak co dzień Możesz jeszcze wykąpać całą rodzinę w jednej wodzie,a potem na niej zupę ugotować. Ja też oszczędzam,ale bez przesady!!!

Gość a ja nie uwa
ale to wcale nie jest przesada...ekologiczna wersja oszczedzania i mi sie to nawet podoba

Gość mitula
Kiedy u nas zaczną robić w łazienkach tak jak w Japonii, że woda z prania idzie do zbiornika i służy potem do spłukiwania kibelka? Chyba nas kiedyś przeklną potomni,że tyle czystej wody zmarnowaliśmy.

Gość De_la_Soul
ja oszczedzam na sciereczkach uzywanych do przecierania blatow itp. w kuchni. nie uzywa popularnego recznika papierowego, bo moze i dobrze zbiera, ale jedno uzycie i kawal papieru do wyrzucenia. sciereczki kupuje zawsze takie zeby mona je bylo prac w pralce w wysokiej temp. i uzywac naprawde dlugo. albo takie antybakteryjne (practi hygiene np.) - mozna prac, a same w sobie tez bardzo dlugo sa higieniczne w uzyciu, zadnego brzydkiego zapachu, wilgoci nie lapia. spore oszczednosci nawet w skali miesiaca :)

Gość ja też używam ściereczek
z materiału. Kupiłam ich 20 i często piorę, papierowe ręczniki szybko się zużywają a takie ściereczki mam na długo

Gość łubudubu
moje pomysły na oszczędzanie: -mam małą działkę, więc w okresie letnim uprawiam różne warzywka. potem je porcjuję na mieszanki warzywne, i nie musze kupowac tych ze sklepu; -zawsze kupuję mięso z promocji (nie z przeceny!). kupuje wieksza ilosc, ktora rozdzielam na kilka obiadów i rozmrazam tyle ile mi potrzeba; -zawsze kiedy uzywam komputera mam wylaczony telewizor- mniej zuzywam pradu; -mam energooszczedne zarowki; -jesli chodzi o wedliny na kanapki, to zawsze kupuje tyle ile mi potrzeba-nigdy nie wyrzucam; -o czystosc dbam tanimi ale za to sprawdzonymi srodkami-nie przeplacam...

Gość dzień jak co dzień
Aby zaoszczędzić na karnecie na siłownię, sprawiłam sobie stepper.Oszczędzam i czas i pieniądze.

Gość ostatni samuraj
podnoszę :)

ostatnio opracowałam sposób, jak wydac na jedzenie miesiecznie dla dwoch osob 200zł. tygodniowe zakupy za 50 zł x4.myslalam ze to nierealne, ale udało sie. zmiescilam sie w limicie. tydzien minal, wszyscy zyja, nikt nie padl z glodu. wiem, ze dam rade.wystarczy pogłowkowac i chciec.

Gość ostatni samuraj
jakim cudem???? możesz podać przykładowe zakupy, ja dla 2 osób nie potrafię ograniczyć się do 50 zł na tydzień, jak dla mnie to nierealne

kupuje w Lidlu i w Biedronce, nigdzie indziej. najtansze rzeczy typu kurczak, mielone, paluszki rybne, makaron, ryz. z tego przygotowuje obiady. wedlina i chleb--mamy dwa posilki, sniadanie i obiadokolacje. zadnych przegryzek i slodyczy, najtansza woda. podam pozniej przykladowe zestawy:)

Gość ostatni samuraj
2 posiłki????? a dzieci (bo rozumiem, że x4 oznacza 2 dzieci), żadnego drugiego śniadania??? czy podwieczorku, jakiś owoc czy jogurt??

Gość ja nie potrafie
kto umie oszczedzic to oszczedzi ja próbowałam ale niestety zawsze cos wypadnie

nie, tygodniowo 50 x 4 to znaczy miesięcznie 200zł na dwie osoby dorosłe a dla malejna wszytskie potrzeby idzie na miesiac 100. nam dorosłym wystarczaja dwa posilki, jestesmy szczupli i zadowoleni:)

dodam ze córa ma 5 miesiecy i jedzie na mleku mod.i słoiczkach.

Gość moja mama nie pracuje
tylko tata i za 1000zł wraz z rachunkami, potrafi utrzymać 5 osobową rodzinę. Za prąd płaci 320zł (raz na 2 miesiące), raty 200zł, bilety do szkoły 150zł, reszta zostaje na jedzenie czyli na miesiąc ok 440zł zostaje na życie i zawsze w domu jest śniadanie, obiad i kolacja! Nigdy nie byłam głodna, do szkoły zawsze mam kanapki i jakoś rodzice potrafią oszczędzać. Obiad co prawda nie dwudaniowy ale taki którym dobrze można pojeść.

Gość nie wierze
ze za tysiaka mozna utrzymac 5 osób, a rachunki- czynsz, woda? przeciez rachunki to nie tylko prąd... ja mam 1900 na siebie i ciezko jest sie utrzymac. 400 zl rachunki, 400 odkladam i zostaje 1100 na jedzenie i utrzymanie. nie jest różowo, ale tez oszczedzam - kupuje jedzenie tylko na pare dni, wuec nigdy nie wyrzucam jedzenia, zawsze wszystko zjem, do tego są to przemyslane zakupy. lepiej mniej a lepiej -biore prysznic nie kąpiel -staram się korzystac z wszelkich promocji- tanszych biletów, karnetów itd -czesto korzystam z promocji jesli chodzi o ubrania, i nie napalam sie na kazdą nowoscm wrecz przeciwnie -i wrqcam nocymi autobusami z imprez, a nie taksą;))))))))))))))))))

Gość ostatni samuraj
:) nieraz mam problem z czytaniem ze zrozumieniem :) ale ja i tak nie potrafiłabm wyżywić rodziny za 50 zł tygodniowo :( mój mąż nigdy w życiu nie zgodziłby się na 2 posiłki dziennie (jemy śniadanie, potem kanapki do pracy, następnie obiad w domu (oczywiście jednodaniowy-często zupę) i kolacja(ja staram się nie jeść :P)), mój mąż ma nadciśnienie i troszkę kilogramów do zgubienia, także staram się gotować lekkostrawnie, a to niestety (szczególnie zimą i wczesną wiosną) trochę kosztuje. a co do dziecka, to nie taniej (i zdrowiej) wyszłoby przygotowywanie posiłków samemu (tak twierdzą wszytkie moje koleżanki z małymi dziećmi) ???

Gość pracus na maxa
Też nie wierzę w to że za 100 zł można miesięcznie utrzymac dziecko-i to jeszcze nie karmione piersią.A pampersy a kosmetyki a proszki a ewentualne lekarstwa a płatne szczepienia a ubranka.Uwazam tez ze 2 dorosłe osoby nie wyzywią się za 50 zł tygodniowo jedząc 2x dziennie.Chyba tylko chleb i mleko.Oszczędzając na jakosci jedzenia ryzykujesz zdrowiem.Nie wyobrazam sobie zjedzenia paczkowanego mielonego z lidla czy biedronki.A Rodzinę ktora w kilka osob przeżyje za 1000 zl podziwiam .To mistrzostwo świata.Chętnie poczytam jak Twoja mama karmi Was-może czegoś nauczę się bo ja choć kupuję z głową wydaję na jedzenie majątek.

w poprzednich postach przeciez wyliczylam co i ile i jak sie mieszcze w tych granicach. to nic dziwnego i nic trudnego.chleb i mleko?:D:D:d mamy i kurczaka, i mielone,i rybke....ziemniaki, makaron...nie demonizujcie.50zeta to calkiem sporo.

pracuś na maxa - dziękuję Ci za tą opinię, bo już miałam wyrzuty sumienia że nawet nie wiem jak oszczędzać, zdaję sobie sprawę, że czasami wydaję za dużo, ale staram się oszczędzać, a tu nagle 50 zł na tydzień - to dla mnie był szok

mala dzieki bogu jest zdrowa nie potrzebuje lekarstw, platnych szczepien nie planujemy, ciuchy z lumpeksu jak mowilam... a mielone jest calkiem smaczne, nie patrze na marke tylko na smak.

dobra, zeskanuje dla was paragony moich zakupow z ktorych robie obiady na caly tydzien, same zobaczycie ze sie mieszcze w limicie. i oboje jestesmy najedzeni i zadowoleni.

ale nie o to chodzi, ja nie mam żadnych "wątów" tylko ja tak nie potrafię :/ aha i jakbyś mogła podać te przykładowe jadłospisy, to byłabym wdzięczna, bo może coś wykorzytam u siebie :))

spoko:)poprostu dziwie sie ze sie tak dziwicie:D wiec przykladowo, pon. piersi z kurczaka smazone z ryzem, zupa jarzynowa, wtorek udka z ziemniakami, zupa, sroda spaghetti czwartek paluszki rybne z ryzem, piatek fasolka po bretonsku sobota ziemniaki jajko sadzone szpinak niedziela filet z pangi frytki--do tego mam zawsze na kilka dni zupe--albop jarzynowa albo pomidorowke lub barszcz. dodam ze ziemniaki mam z wioski wiec juz nie kupuje.