Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość izaaaaa8543

badanie hormonalne po ciazy przed zazyciem pigułek anty

Polecane posty

Gość izaaaaa8543

czy po 4 tyg od rozwiazania jak zrobie badanie na ilosc hormonów to czy bedzie to miarodajne czy nie?czy mi sie jeszcze zmieni ta ilosc hormonów?jest sens robienia badania? ja wole zrobic bo chce zeby mi lekarz dobrał odpowiedni preparat, dodam ze karmie piersią

Skoro karmisz piersią to i tak zbyt dużego wyboru w tabletkach nie masz. Ja słyszałam tylko o jednych , które "podobno" można brać w ciąży. Niby są bezpieczne dla dziecka, ale to zawsze są hormony. Ja osobiście też karmię piersią i nie jestem do tabletek przekonana. A co do badania hormonalnego to wydaje mi się, że w tak krótkim czasie po porodzie i do tego karmiąc piersią twoja gospodarka hormonalna jest daleka od "przeciętnej":P

karmiąc możesz brać azalię albo cerazette. wiec wybór maleńki. badań nie ma co robić bo i tak wyjdą dziwaczne wyniki :) ja biorę azalię od piątku. do czasu kiedy spiralkę będzie mozna założyć, czyli ok 3 miesięcy.

Gość z tego co mi wiadomo
to praktycznie żaden ginekolog nie robi badań hormonalnych przed wypisaniem tabletek. i nie jest to konieczne tak naprawdę, robi się je w jakiś wyjatkowych przypadkach, takie badania są drogie i czasochłonne (trzeba zrobić kilka w róznych momentach cyklu) - pigułki się dobiera na zasadzie które przypasują. lekarz już po typie urody i budowy ciała może ocenić jakie tabletki są odpowiednie. o wiele istotniejsze jest wykluczenie przeciwwskazań do hormonów w ogóle - próby wątrobowe, badanie krzepliwości krwi, wywiad lekarski. Tak naprawdę źle dobrana pigułka (która spowoduje skutki uboczne takie, że kobieta i tak ją zmieni) nie stanowi żadnego poważnego zagrożenia dla zdrowia. Ważne jest to czy kobieta w ogóle może brać hormony. Więc nie wiem skąd ten mit że przed dobraniem pigułki trzeba robić badania hormonalne. zresztą skoro karmisz to możesz brać tylko cerazette (ewentualnie zastrzyk depoprovera) - i to tyle z hormonów na razie

Gość z tego co mi wiadomo
azalia to zamiennik cerazette - identyczna pigułka

Gość annake
a orientujesz sie ile takie badania kosztują?? I czy skierowanie od lekarza daje jakąś ulgę płatnicza??

Gość izaaaaa8543
sama nie wiem ile to kosztuje.tylko czy te cerazette ii e drugie zabezpieczaja odpowiednio? bo to chyba mała dawka w nich jest

Gość izaaaaa8543
a te azalia to kiedy pierwsza pigułkę sie przyjmuje bo ja jak narazie niemam okresu i raczej miec nie bede bo karmie

Gość cerazette i azalia
mają taka samą skuteczność jak inne pigułki - tylko że rygor brania jest przy nich większy - NIE WOLNO spóżnić się więcej niż 4 h a najlepiej brać je co do minuty!!! co do tego kiedy wziąć pierwszą w takiej sytuacji to nie wiem - trzeba spytać lekarza. I te pigułki bierze się bez przerwy (w opakowaniu jest 28) więc nie ma krwawienia z odstawienia.

Gość cerazette i azalia
tak myślę że pierwszą pigułę weźmiesz po prostu od razu po przepisaniu. tylko nie wiem jak to będzie ze skutecznością - pewnie nie od pierwszej tabletki - ale zapytaj lekarza

Gość izaaaaa8543
czy te tabsy maja jakies skutki uboczne

Gość azalia i cerazette
niestety mają skutki uboczne - długo stosowane odwapniają kości. ale jeśli bierzesz tylko na czas karmienia to nie będzie to miało znaczenia. za to są bezpieczniejsze dla układu krwionośnego.