Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość

Kawa- z czym ją pijecie?

Polecane posty

Gość najbardziej szkodliwa
jest kawa z fusów parzona w szklance. Najmniej szkodliwa jest kawa z ekspresu ciśnieniowego. A najsmaczniejsza - z ekspresu świeżo mielona... I taką piję, bez żadnych dodatków. A rozpuszczalna to w ogóle nie kawa, tylko namiastka, ale czasami piję jak nie mam innej...

Gość
W czym chętnie pijecie kawę? W kubku w szklance w filiżance. Francuzi piją czasami w miseczkach i jedzą do tego rogaliki takie słodkie.

Gość
Piję capuccino w dużym kubku. Najlepiej smakuje taka z kawiarni, z torebki to co innego. Nie każde capucino jest słodkie, mogę pić bez cukru.

Gość kdmnlkflknvlkt lkf
ale debilny temat. Każdy pije taką jaką lubi i z czym lubi

Gość
Cejrowski w swoim programie Boso przez świat opowiadał o innej kawie na wyspie Pacyfiku, pokazano jak ludzie próbowali tego napoju , nachylali się nad czymś drewnianym.

Gość a dlaczzegoo
a czemu fusiasta jest najbardziej szkodliwa???/

No właśnie dlaczego? Ja piję zawsze kawę parzoną z fusami i jestem zdrowa jak rybka, czasami zaparzam astrę w ekspresie, też lubię, ale żeby byc zdrowym trzeba wiedzieć jaką kawę pić.

Gość kaktuska
ja słyszałam (od dietetyka) że najgorsza jest rozpuszczalna,a nie ta sypana.

Ostatnio nie mam czasu napić się dobrej kawy "z prawdziwego zdarzenia, więc przed pracą robię sobie kawkę z mlekiem. Ale, jeśli już znajdę chwilkę na małą czarną, to lubię tę z cynamonem i cykorią. Na zimowe wieczory polecam także kawę z mlekiem i miodem, albo z likierem amaretto. Niebo w gębie:))

Ostatnio nie mam czasu napić się dobrej kawy "z prawdziwego zdarzenia, więc przed pracą robię sobie kawkę z mlekiem. Ale, jeśli już znajdę chwilkę na małą czarną, to lubię tę z cynamonem i cykorią. Na zimowe wieczory polecam także kawę z mlekiem i miodem, albo z likierem amaretto. Niebo w gębie:))

Gość
Najwięcej kawy piją w Skandynawii. Niemcy tylko wodę. Anglicy herbatę z mlekiem i cytryną.

Gość Kawę z koniakiem
na rozgrzewkę.

Gość Brązowooka Panna
Anglicy herbate z mlekiem i cytryna??? Pierwsze slysze :) A ja kawke pijam z cynamonem i mlekiem.

Gość fusiasta jest najbardziej
szkodliwa spośród różnych sposobów parzenia KAWY, a rozpuszczalna to nie kawa :o A słyszałam, że powodem niezdrowości fusiastej jest to, że zalegając długo w szklance/kubku/filiżance, wypłukują się z niej nie tylko dobre rzeczy, ale też różne niepotrzebne i obciążające - zasyfiające organizm. Kawa parzona w dzbanku jest już lepsza - bo zalewamy, czekamy aż się zaparzy, a potem nalewamy do filiżanki, czyli te wszystkie fusy zostają w dzbanku i już nie wydzielają nam się dłużej do napoju. Kawa z ekspresu ciśnieniowego jest najlepsza - woda przez kawę przelatuje szybko, ale pod dużym ciśnieniem - więc wydobywa z kawy tylko to, co najlepsze, a to co złe zostaje wyrzucone :)

Gość cfnrhvbri
Jacobs Krónung czarna z ekspresu

Gość panidomu
Zapach świeżo zaparzanej kawy rozpoznawany jest w każdym zakątku świata. Jest obietnicą cudownego przeżycia, zapowiedzią wyjątkowego smaku. Od wieków ludzie bardzo sobie cenią te niepozorne ziarenka, do których świat tak bardzo się przywiązał. Ojczyzną kawy jest Afryka. Podobno już 2 tysiące lat temu uprawiano krzewy i drzewa kawowe na obszarze dzisiejszej Etiopii. Tubylcy od niepamiętnych czasów jedli gotowane owoce kawowca, przyprawione masłem i solą. Arabowie przenieśli ziarna kawowe z Etiopii na terytorium obecnego Jemenu i pierwsi je zaparzyli. Kawa szybko stała się ich ulubionym napojem. http://www.poradypanidomu.pl/artykuly/kuchnia/wszystko-o-kawie/2.html

Gość
Kawy nie można pić dużo w ciąży, bo odkłada się wapno.

Gość etve v
ze spermą, tak jest najzdrowiej ;) nie mylić z ;najsmaczniej; ;) ale co tam!

Gość espresso albo dwa
Świerzo mielona kawa z ekspresu ciśnieniowego z zimnym mlekiem 2% czasami to samo mleko ale spienione. W grę wchodzą syropy: czekoladowy albo cynamonowy. Lubię też czasem ze znajomymi skoczyć na kawę na miasto... oprócz pysznej kawy można trafić w super miejsca, np takie: http://nakawe.notlong.com Z ciekawych rzeczy jakie słyszałem można dodać do kawy to uwaga: wędzony łosoś!!! Taki przepis wygrał w tym roku na mistrzostwach świata baristów w przyrządzaniu kawy. Jeśli mnie pamięć nie myli autorzy tego przepisu byli z Norwegii :)

Gość
Ciekawe jak smakuje kawa z wędzonym łososiem.:)

Gość z odrobiną chili
lub z pieprzem cayenne :-) Taka rozgrzewająca akurat na chłodną porę roku :-)