Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

niemyslace

trzydniówka??

Polecane posty

dziewczyny mam pytanie odnośnie trzydniowki. chyba moj synek wlasnie ja przechodzi,mam nadzieje ze to jest to a nie cos powazniejszego:(...... od wczoraj ma wysoka temperature ok 39st. i pytanie moje jest czy jak wasze dzieci przechodzily ja czy tez trudno bylo zbic goraczke???czopki dzialaja na ok godzine :( a nie mozna czesciej jak co 8 godzin wiec w rezultacie caly czas ma temperature:(:(:(. do lekarza nie mam co isc bo mieszkam w uk a tu jest dziwne podejscie do chorob wiec jak zadzwonilam to powiedziano mi ze jak to tylko goraczka to obnizac ja i tyle .tylko ze ona nie chce spasc:(:(:(:(:(okladow nie moge mu robic bo placze i juz sama nie wiem co robic:) co jeszcze moge????? czy dawalyscie leki obnizajace temerature czesciej niz jest napisane na ulotce??

Mi lekarz powiedział, że jak gorączka nie zejdzie po jednym lekarstwie, to po jakimś czasie dać inny. Robiłam okłady i kąpiel po podaniu paracetamolu i skutkowało. Trzymajcie się!

Gość można czy nie
mozesz kilkoma srodkami probowac zbijac gorączke. Na zmiane raz paracetamol raz ibufen raz jakis tam czopek. I kąpiel w wodzie tez pomaga , jak dziecko ma 39 temp to woda powinna miec 37 temp, pozniej np dziecko ma 38 to woda 36 chodzi o to by byla nizsza o dwa stopnie nie wiecej lub mniej bo moze dojsc do jakiegos tam wstrzasu a gorączke nalezy zbijac do skutku i na rozne metody. Nie zbijamy gorączki nagminnie ktora siega 37,8 zbijamy tylko te ktora jest pow 38 stopni i nie chce spasc.

dzieki mmalgosia..... wyboru wielkiego co do lekarst nie mam bo w syropie wypluwa wiec zostaja czopki tylko. narazie zasnal wiec sprobuje oklady zrobic mu przez sen. pozdrawiam

Gość można czy nie
ale czopkow az tak duzo to podawac nie wolno, moze w jakims napoju syrop przemycaj.

no wlasnie czytalam ze 3 czopki na dobe....a z syropem sprobuje jutro jak bedzie bez zmian bo dzisiaj ,przynajmmniej narazie spi.....

Gość można czy nie
no musisz cos pokombinowac. a jak robisz oklady to nie z lodoatej tylko z cieplej wody moze wtedy nie bedzie plakac.

Gość ja podawalam smakowe
syropy, jakies truskawki czy pomaranczowe itd i tez na zmiane, raz jeden raz drugi gdy goraczka byla mocna. I dawalam wlasnie np w kubusiu pomaranczoym tak by nie bylo zmian w smaku ale dla pewnosci ze wipije wszystko lalam ze 30 ml picia i do tego syrop.

jesli to prawdziwa trzydniowka,to go po trzech dniach wysypie,a jednoczesnie goraczka sie skonczy. ja dawalam paracetamol w czopkach co 3=4 godziny,i zamiast okladow kapalam w letniej wodzie co jakis czas. moja corka chciala wtedy spac tylko lezac mi na brzuchu:) miala takie sliczne wypieki i spocony karczek.maluszek lepiej mi sie czul po kilku minutkach w letniej wodzie.

na moja nie działał paracetamol, więc dawałam nurofen, ale też nie zbijał zupełnie, tylko do 37.5 - 38 st. Mała nie wypije zadnego syropu i dawałam czopki - wg. dawki mogłam podawać czopek co 6 godzin. Też nic wiecej jej nie było, ani kataru, ani kaszlu - tylko ta gorączka. Poszlismy do lekarza na drugi dzień, ale wlaściwie upewnilismy sie że nic jej nie jest, ani ucho, gardło i oskrzela czyste, wiec lekarz powiedział ze trzeba obserwować. I faktycznie na 3 czy 4 dzień gorączka spadła i ją wysypało. Generalnie mielismy kilka akcji ze mała wysoko gorączkowała i miała np. biegunkę, albo nic poza gorączką nie miała. Za każdym razem lekarz ją osłuchał i nic nie znalazł więc było, ze wirus i trzeba czekać, albo MOZE ząbki albo nie wiadomo co i czekamy aż sie coś wykluje.. Więc teraz juz sie uspokoiłam i też od razu nie pedzę do lekarza tylko czekam... Przy biegunkach podaje elektrolity i zbijam gorączkę. I narazie odpukać, ale max 3 dni i przechodzi.

Katarzyna> wystarczy że temperatura spadnie poniżej 38st., nie musi opaść całkowicie. Sprawdź czy podajesz wystarczającą dawkę leku. Ja początkowo źle obliczyłam i podawałam za małą i gorączka nie spadała. Dopiero po czasie doczytałam że powinnam podać większą dawkę. (u mnie zadzałał paracetamol w czopkach). Trzymajcie się. Niedawno przechodziłam przez to sama. Jak wariowałam że gorączka nie chce spadać. Bziczek> mi lekarka mówiła że trzydniówkę dziecko przechodzi TYLKO RAZ W ŻYCIU. Objawia się gorączką i wysypką najczęściej trzeciego dnia. Jeśli dziecko przeszło trzydniówkę a potem kiedyś znów gorączkuje to powód jest inny. Ja o tym nie wiedziałam. Olek miał trzydniówkę (zakończoną wysypką) latem. Zimą znów pojawiła się gorączka. Po trzech dniach ustąpiła. Ale wysypki nie było. Nie poszłam do lekarza (akurat był weekend) bo myślałam że to znów trzydniówka. A później okazało się że był to początek anginy:(

dziekuje dziewczyny za odpowiedzi. daniel narazie goraczki nie ma.....rano o 6 jeszcze dostal czopek i od tamtej pory spokuj tfutfutfu:)wychodza rowne trzy dni goraczki ale.....nie ma zadnej wysypki:( wiec juz sama nie wiem czy to byla trzydniowka. czy trzydniowka moze obyc sie bez wysypki czy raczej nie? a czy ta wysypka wychodzi odrazu po ustaniu goraczki czy jak? wiecie? kurcze z cora nie mialam trzydniowki wiec nie wiem:( z gory dziekuje i pozdrawiam:)

mój mały (10 miesięcy) też przechodzi cos podobnego , ma wysoką gorączkę 38-39 .zaczął gorączkować w nocy z soboty na niedzielę , całą niedzielę więc pojechaliśmy na pogotowie i lekarz powiedział że to wirusowa gorączka, gardło czyste kataru też nie ma , wczoraj cały dzień był spokój ale za to całą noc gorączkował i płakał, dzisiaj jeżeli to trzydniówka mija 3 dzień , na razie gorączki nie ma ale boję się co będzie znowu w nocy i idę z nim do drugiego lekarza żeby go obejrzał bo strasznie się martwię że on ciągle płacze jakby go coś bolało aż chrypy dostał od krzyczenia , wygląda strasznie zmęczony i ma podpuchnięte oczka.czy u wasze dzieci też były takie płaczliwe i przemęczone?

ja z moja corcia dopiero co przerobilam trzydniowke; goraczkowala bardzo, w nocy nawet do 40°, na szczescie lubi syropy, dawalam jej na zmiane Ibufen i Paracetamol, obnizaly skutecznie; innych objawow oprocz goraczki nie bylo, obejrzalam jej gardlo - blade, dotykalam uszu - byly niebolesne, nie mieszkam w PL i tez trudno sie do lekarza dostac; czwartego dnia zaczelam sie niepokoic bo nie hcciala jesc ani pic, byla bardzo osowiala, pojechalismy na pogotowie; tam lekarz stwierdzil za albo wirusowka albo infekcja drog moczowych ( tez moze byc goraczka bez innych objawow ), na szczescie wyniki byly ok; no i w nocy temp spadla i pojawila sie wysypka... przy trzydniowce moze sie zdarzyc ze wysypki nie ma, albo jest krotko i mozna ja przegapic

jesteśmy po wizycie u lekarza i potwierdził że to może być trzydniówka , a z boku na bużce i za uszkami pojawia się wysypka , takie drobne czerwona krostki widoczne z daleka z boku jak tarka , czy to może być ta wysypka po gorączce? na razie mały nie gorączkował , zobaczę jak będzie wieczorem.napiszcie mi czy tak wygląda ta wysypka czy może inaczej.Dziękuję.

halo halo. proszę o odpowiedż i pocieszenie że to jest ta wysypka. :):):):)

pajdka - drobne, czerwone kropeczki wyczuwalne pod palcami, nie zlewaja sie, pod uciskiem palca bledna; moja corcia wysypana byla bardzo, na buzi, za uszami, na szyi, tulowiu, troche na nogach, wysypke miala przez 3 dni i drugiego dnia sie nasilila; wysypka moze dziecko swedziec szczegolnie po rozgrzaniu ciala np; kapieli;

lionne,te krostki tak właśnie tak wyglądają , tylko ze najbardziej przynajmniej na razie najbardziej są widoczne jak mały płacze a tak to tylko troche , ale dopiero nie dawno wyszły mu te pierwsze.a mam pytanie jeszcze :czy jak zaczęła pokazywać się wysypka może jeszcze dziecko zagorączkować? boje się tej dzisiejszej nocy że znowu bedzie mi płakał. :(:(:(:(

pajdka - jesli to trzydniowka to juz nie bedzie goraczkowac:)