Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość emigramntka w UK

jak dlugo uczyliscie sie jezyka angielskiego ?

Polecane posty

Jesteście wspaniali- dziękuję wszystkim za rady- wypowiedzi! Uczę się codziennie, systematycznie- małymi kroczkami do przodu- wiem że dam radę:) Pozdrawiam wszystkich!!

Gość carisa
Języka chyba uczymy sie całe życie :/ Kiedys myśłałam ze to takie latwe.....lata lecą ucze sie , uczę ale ciągle za mało, zawsze jest cos co zaskakuje...

wkuwanie suchej wiedzy ze szkoly nic nie daje , w ogole ta nauka w szkolach angola jest jakas poroniona, nauczycielka skupia sie na 3-4 najlepszych a reszte klasy olewa, kartkowki i samo pisanie nic nie zmieni , co z tego ze jest present simple , past tense itd. to nic jak sie ima do rzeczywistosci , bo trzeba wiedziec jak tym sie obslugiwac a nie , a co do nauki jak za granica to bedzie ci latwiej, ale to tez tyle slowek do opanowania ze ciezko wyznaczyc jakakolwiek date ja sie w rok nauczylam , ale zawsze sie cos znajdzie w slangu i w powiedzonkach czego sie czlowiek nie douczyl wiec codziennie jakoby sie uczysz :) ,

To zalezy. Ale rzeczywiscie samo wkuwanie nic nie da. Musi byc zywy kontakt z jezykiem. Jak sie nie mieszka w anglojezycznym kraju to chociaz mozna posluchac radia przez internet lub poogladac filmy ( najlepiej z napisami). Ja np jezyka nie wkuwalam ( no chyba ze musialam czegos nowego do szkoly sie nauczyc, ale to bardziej przez skojarzenia wkuwalam), no i po 5ciu latach swobodnie sie porozumiewam( chociaz nigdy nie bede mowic tak swobodnie jak tubylcy) ...

Gość fgjfxtjvbgnvf gmjf gyj
uczylam sie w LO, potem na studiach, troche prywatnie w empiku i u korepetytorow jak przylecialam do Anglii, znalam mnostwo slowek, gramatyke itd, ale nie rozumialam nikogo, tylko to co bylo napisane, 7 lat pracy z autochtonami i jest duuuuuuuuzo lepiej ale dalej sie ucze, codziennie, w metrze(czytajac) w domu , ogladajac tylko angielska telewizje gadam ile moge z rodowitymi anglikami w pracy, z matkami jak odbieram i odprowadzam dziecko do przedszkola,z sasiadami w ogrodku, z ludzmi w parku i na placu zabaw wychodze do pubu i restauracji z ludzmi z pracy no i czytam czytam czytam po angielsku, ksiazki, gazety, portale

Gość kkk1982
człowiek uczy się języka cały czas. i zawsze jest dużo do nauki itd. uczę się od przedszkola tyle że z predszkola to nic nie pamiętam oprócz słówka słoń :P potem podstawówka, prywatna szkoła także - wiadomo jaki to jest poziom nauki w publicznym szkolnictwie. Przewijałem się przez wiele szkół, większych, typu sieciówki (speak up) i mniejszych, małym prywatnych, kameralnych. Także przez korki u prywatnych osób.

Gość uwielbiam j.ang
4 lata w LO z b.wymagajacym anglista i ukonczone studia w USA uwielbiam angielski amerykanski bardziej niz ang.brytyjski

Gość mira03
Ja się uczę cały czas. Najpierw liceum, potem Speak Up. To głównie, a obecnie samodzielnie - czytanie, internet, filmy, rozmowy.

Gość emily04
trochę słabe jest to, że tyle lat się uczymy w szkołach, a później poziom jest ten sam, też miałam bardzo podobnie... w sumie maturę zdałam 2 lata temu przede wszystkim dzięki kilkumiesięcznemu kursowi w speak up, bo tak to by była lipa ;/

Gość sunshine 2011
hej! Ja mieszkam od roku w USA i mam ten sam problem , utknelam na tym samym poziomie pomimo ze chodze tu do szkoly. Dogadam sie, porozmawiam z native speakerami bez problemu ale jak mialabym rozmawiac na bardzo powazny temat jak polityka, wciaz brak mi slownictwa bardziej juz skomplikowanego:( Ucze sie rownoczesnie francuskiego wiec mzoe dlatego- zamiast skupic sie na 1 jezyku miksuje 2:)

powiem tak -masakra ze sa jeszcze ludzie ktorzy jada do uk bez znajomosci jezyka i dopiero tam sie ucza

Gość .........brak.....
A ja myślę,że jeżeli mają tam kogoś kto im pomoże to nie muszą na biegu w PL wkuwać języka....tylko po woli na spokojnie. Znam osoby co wyjechały i nie znały angielskiego,francuskiego i jakoś nie narzekają. Jest dobrze. Co nie zmienia faktu że lepiej język znać, bo jednak to pewne ułatwienie jest w wielu bardzo ważnych kwestiach.

Gość sunshine 2011
ja tez uwazam ze bez sensu wyjezdzac bez zadnej znajomosci bo w ten sposob kreujemy obraz polaka nieuka. Jak sie nie zna jezyka to sie lepiej nie pchac zagranice, malo komu sie udaje osiagnac cos wiecej niz szorowanie podlog i prace w fabryce.

Gość rabatka
Z drugiej strony to często najszybsza metoda nauki języka, wyjazd i skok w głęboka wodę. Ale to tylko dla osób, które emigrują. Normalnie to wystarczy dobry kurs językowy i potem wakacje zagranicą.

Gość rabatka
Emigracja bez znajomości języka i tak jest najszybszą formą jego nauki. Normalnie to regularna nauka w szkole (językowej).

Gość rabatka
Emigracja bez znajomości języka i tak jest najszybszą formą jego nauki. Normalnie to regularna nauka w szkole (językowej).

Gość rabatka

Gość rabatka

Gość palllalamaaa
Ucze sie od podstawowki do dnia dzisiejszego. Nie korzystam juz z ksiazek do nauki jezyka, ale obcujac z jezykiem, ciagle sie czegos ucze. Na szczescie moj chlopak jest Brytyjczykiem, wiec mam darmowego nauczyciela w domu.

Gość gość
Ale ile Waszym zdaniem trzeba poświecic lat na to zeby nauczyć sie dobrze jezyka uczęszczając na kursy ?

Gość gość
Sporo zależy od Twoich uzdolnień językowych, ale 2-3 lata powinny wystarczyć. Oczywiście jeżeli trafisz na dobry kurs i przyłożysz się do nauki.

Gość nikolllase
Ile teraz trzeba przeznaczyć pieniędzy na takie kursy ? Chyba sama musze pomyslec o nich tak na serio.

Gość gość
Najlepiej zajrzyj na ich stronę, bo wiele zależy od promocji i oczywiście kursu jaki wykupisz.

Gość gość
polecicie jakąś szkołę?

Gość gość
Ale powiem wam, że dzieci wcale nie muszą przeszkadzać nauce. Ja się uczę od dwóch lat w http://www.bestcentrum.pl/ - mam dwoje dzieci i czasu mało, jak każda mama. Ale mam za to rozplanowany cały dzień i wiem, ile czasu mogę poświęcić na naukę – dzięki temu się sprężam i efektywnie uczę.

Gość gość
Jak jesteś fanem metody bezpośredniej to ewentualnie https://www.speakingo.pl + jakaś dobra książka z gramatyki, fiszki i masz niezły start w angielski praktyczny.

Gość gość
Mam 44 lata, ucze sie ang. od 19 roku. I ciagle cos mnie zaskakuje