Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mushellka

Miejsce zamieszkania - Niemcy

Polecane posty

Limes macie pieska?? Ooo jak super..no to faktycznie jego zegar biologiczny jeszcze nie nastawiony:)) Ja tez mysle o jakims zwierzaczku,ale na razie to mamy tylko rybki:) Jak sie przeprowadzilam do HH to kolezanka polecila mi kupic psa...mowila ze tak najszybciej sie ludzi poznaje:)) Ej dziewczyny co Wy z tym obywatelstwem...czy to nie jest czasem tak,ze podwojne mozna miec tylko przez pochodzenie a w innym wypadku to trzeba sie zrzec polskiego????-......brrr

Ala - pieska, kotka, dwa kroliczki i niezliczone poglowie rybek :) Jezeli chodzi o obywatelstwo to jestem bardzo na biezaco w temacie ;) poniewaz dopiero co dostalam. Udaslo mi sie tak pozalatwiac i pozapinac, ze wreczono mi Einbürgerungsurkunde 28.08 czyli na sekundy przed wejsciem w zycie nowych przepisow. Zgodnie z nimi o obywatelstwo moze sie ubiegac : - kazdy kto posiada na dzien zlozenia dokumentow o obywatelstwo pozwolenie na pobyt staly/nie ograniczony - przez okres 8 lat przebywa na terenie BRD, - jest w stanie samodzielnie sie utrzymac ( bez pomocy panstwa ), - zna niemiecki - najlepiej potwierdzony zdaniem B1, - zgadza sie i zyje zgodnie z niemieckim prawem, - jest niekarany to chyba wszystko Jezeli chodzi o obywatelstwo to Polacy od 2005 roku czyli od chwili wejscia Polski do EU nie musza sie zrzekac obywatelstwa polskiego. Wynika to z zasady Gegenseitigkeiten, na podstawie tej niepisanej zasady Polacy przyjmujac obywatelstwo niemieckie jako obywatele UE moga zachowac rowniez Polskie, za co obywatele niemieccy przyjmujacy obywatelstwo polskie nie musza rowniez zrzekac sie niemieckiego - ta informacje uzyskalam od Konsula d/s wizowych w Konsulacie RP w Hamburgu. W podaniu o obywatelstwo jako powod dla ktorgo chce zachowac rowniez obywatelstwo polskie podalam : auf Grund Gegenseitigkeiten Regel i ponadto, ze cala moja rodzina mieszka w PL jak rowniez to, ze posuiadam na terenie RP nieruchomosci i zrzeczenie sie obywatelstwa mogloby mi znacznie utrudnic wszelkie sprawy z tym zwiazane :) Jezeli chodzi zas o podwojne obywatelstwo dla dzieci ze zwiazkow mieszanych to obowiazuje tu tzw zasada krwi. Kazda matka Polka ;) moze wystapic do odpowiedniego dla swojego miejsca urodzenia USC z wnioskiem i podaniem o wpisanie dziecka do rejestru. tym samym przyznaje mu sie polskie obywatelstwo ! Trzeba do tego zlozyc podanie ( moze nawet ktos z najblizszej rodziny ) i tlumaczony przysiegle niemiecki akt urodzenia dziecka. Na tej podstawie zostanie wystawiony polski akt urodzenia - moje dzieci tak maja.

aaa no i jeszcze jedno ! Ten testz polityki i historii BRD trzeba tez zdac !

Gość i wcale nie 8 lat

Gość z zaplacic prawie 300 euro

Gość a dokladnie
255 euro

Gość a reszta sie zgadza
z tym tylko,ze nie trzeba pisac i jakichs nieruchomosciach,bo ich to w ogole nie interesejue. Zakreslasz,ze zatrzymujesz swoje i koniec kropka:)

Gość np. jeden
smigasz do Ameryki bez wizy:)

Jako zona Niemca tez smigam do Ameryki bez wizy....inny plus?

Gość no jakos
tez jestem zona niemca, i smigam do Ameryki z wiza... :Oco ma piernik do wiatraka???

Gość ma do wiatraka
bo smigasz z wiza:( a mozna bez i taka jest roznica:(

czesc..kurcze czytam o tych kursach....od razu mowie ze jestem calkiem zielona....moj maz pracuje, a ja nie jestem zameldowana w arbeitsamcie....musialabym sie zarejstrowac zeby mi pokryli(przynajmniej czesciowo) taki sprachekurs...jak to z tym jest?

niom nalezy ci sie powinni ci za calosc zaplacic i musisz sobie wtedy szkole wybrac tzn to nie dla wszystkich chyba tak jest, ja raczej bym nie dostala,ale jak jestes z niemcem ohajtana to jak najbardziej :)

moj ma obywatelstwo polskie i niemieckie......gdzie sie moge tego dowiedziec...w arbeitsamcie??? kurcze jakby mi sie udalo byloby super!

Gość w Urzedzie
EMIGRACYJNYM:) Robcie to dziewczny szybko bo znajac Niemcow,to trzeba bedzie za chwile miec 5 Zertyfikatow i 15 lata oczekiwania:)

na pewno ci sie uda:) moja kolezanka ma chlopaka wlocha,ktory tu przyjechal,placila mu za dosyc drogie intensywne kursy. potem on poszedl do arbeitsamtu i sie okazalo,ze arbeitsamt moglby wtedy mu za to zaplacic. mogl sobie wybrac te same kursy co wtedy w tej samej szkole, ktora nie byla taka tania, z tym,ze oni pokrywali mu koszta

dzieki.....musze sie podowiadywac, czlowiek jak sie nie interesuje to psinco ma.....caly czas myslalam ze moge dostac darmowy kurs....jezeli bylibysmy bezrobotni, bo wiem ze wtedy napewno daja....ale skoro moj pracuje to myslalam ze nic mi sie nie nalezy!

Gość do kaaja
http://oet.bamf.de/pls/oetut/f?p=512:30:2550500183436054::NO::: tutaj masz wszystkie pytania bez odpowiedzi-bardzo fajnie sie to cwiczy:) A tutaj masz z odpowiedziami:) http://einbuergerung.my-guide.org/einburgerungstest-2008/fragen-1-10/ Na egzaminie masz test skladajacy sie z 33 pytan a na 17 musisz odpwiedziec prawidlowo:) Ten egzamin mozesz zdawac jak masz zaliczony B1 z Zertyfikatem. A za kurs minimum polowe musza Ci pokryc:) Powodzenia zycze,jak masz czas mozesz juz zaczynac sobie ten cwiczy-"male piwo"

Gość do kaaja
Ten egzamin powyzej kosztuje 25 euro i mozesz go zdawac i zdawac i zadawac az zaliczysz,ale zaliczysz go na bank za I razem i to w 100%:)

ja nie mam jeszcze NIC kompletnie.....chce isc na kursy bo w koncu doroslam do tego ze musze zaczac rozmawiac zeby moc normalnie funkcjonowac w tym kraju.....jak na razie moj niemiecki jest w stopniu zerowym....a bardzo mi zalezy zeby sie nauczyc...no i w koncu mam troche czasu...wczesniej nie dalabym rady z malym dzieckiem;) ale dziekuje :):):)

Gość do kaaja
daj sobie te linki do ulubionych-pytan tak szybko nie zmienia,bo i po co:) Nic sie nie boj i nie martw tylko zaczynaj kurs:) Powodzenia:)

nie pomaranczka, nie zgadza sie !!! Od 1.09.2008 trzeba miec 8 lat zameldowania w BRD ! tutaj odpowiedni fragment fragment : Einbürgerung Einbürgerung ist die Verleihung der deutschen Staatsangehörigkeit an eine Ausländerin oder einen Ausländer. Sie muss beantragt werden und wird durch Aushändigung einer besonderen Einbürgerungsurkunde vollzogen. Im Regelfall müssen für eine Einbürgerung folgende Voraussetzungen erfüllt sein: Rechtmäßiger Daueraufenthalt (Aufenthaltserlaubnis, Niederlassungserlaubnis oder Besitz einer Bestätigung der Ausländerbehörden, dass die Voraussetzungen der Freizügigkeitsverordnung nach EU-Recht erfüllt sind) mindestens einen durchgehenden 8-jährigen ( !!!!!!!!!!!!!) Inlandaufenthalt Unterhaltsfähigkeit ausreichende Kenntnisse der deutschen Sprache keine doppelte oder mehrfache Staatsangehörigkeit (Mehrstaatigkeit) nicht vorbestraft Bekenntnis zur freiheitlich demokratischen Grundordnung unseres Grundgesetzes keine Anhaltspunkte für eine extremistische oder terroristische Betätigung. Kenntnisse der Rechts- und Gesellschaftsordnung und der Lebensverhältnisse in Deutschland (gilt ab 01.09.2008) Für Asylberechtigte, andere Flüchtlinge und Staatenlose kann die erforderliche Aufenthaltsdauer auf sechs, für Deutschverheiratete auf drei Jahre verkürzt werden. Der Einbürgerungsantrag kann beim Landratsamt (Staatsangehörigkeitsstelle) oder in einer kreisfreien Stadt bei der Staatsangehörigkeitsbehörde der Stadtverwaltung gestellt werden.

nie wiem kiedy ty ostatnio widzialas formularz o Einbürgerung ale ja doskonale pamietam, ze sa pytanie na ktore odpowiedz trzeba uzasadnic, np : dlaczego chce sie zatrzymac dotychczasowe obywatelstwo, dlaczego chce sie przyjac niemieckie obywatelstwo

a jezeli chodzi o kurs i egzamin B1 to koszty kursu pokrywa sie SAMEMU !!! Ich to nie interesuje !!! Kurs trwa 15 godzin i konczy sie egzaminem B1. W NIedersachsen ten kurs kosztuje 490 € + 30 € materialy. Jezeli ktos czuje sie na silach moze pominac uczestnictwo w kursie i przystapic do samego egzaminu koszt ( u nas ) 125 € Znajomosci jezyka niemieckiego mozna rowniez udowodnic swiadectwem ukonczenia niemieckiej szkokly obojetnie jakiego szczebla - niemieckie swiadectwa sa akceptowane. JA mialam szczescie i wystarczylo, ze przedlozylam tlumaczenie przysiegle indeksu z polibudy, gdzie mialam zaliczenia i egzamin z deutscha - 4 sem. Chwalic Boga, ze wystarczylo, w przeciwnym razie nie dalabym sobie rady. Nasz Kreis nie organizuje tych kursow i musialabym jezdzic na kursy i na egzamin az do Hannoveru .... a dzieci pewnie zamykalabym w tym czasie w piwnicy ;)

ooo i jeszcze tu stoi jak BYK !!! : Anspruch auf Einbürgerung Für einen Anspruch auf Einbürgerung muss der Antragsteller zu dem 8-jährigen (rechtmäßigen und gewöhnlichen) Aufenthalt folgende weitere Voraussetzungen erfüllen: Er muss ein unbefristetes Aufenthaltsrecht oder als Staatsangehöriger der Schweiz oder dessen Familienangehöriger eine Aufenthaltserlaubnis auf Grund des Abkommens vom 21. Juni 1999 zwischen der Europäischen Gemeinschaft und ihren Mitgliedstaaten einerseits und der Schweizerischen Eidgenossenschaft andererseits über die Freizügigkeit oder eine Aufenthaltserlaubnis für andere als die in den §§ 16, 17, 20, 22, 23 Abs. 1, §§ 23a, 24 und 25 Abs. 3 bis 5 des Aufenthaltsgesetzes aufgeführten Aufenthalteszwecke besitzen ausreichende Kenntnisse der deutschen Sprache (Zertifikat Deutsch) nachweisen; fehlt der Nachweis, ist eine Sprachprüfung zu absolvieren ein Bekenntnis zur freiheitlich demokratischen Grundordnung ablegen eine Erklärung abgeben, dass er keine verfassungsfeindlichen Bestrebungen verfolgt oder verfolgt hat; hierzu ist auch ein Fragebogen zu bearbeiten in dem Angaben zu Mitgliedschaften oder Unterstützungen bei dort aufgelisteten extremistisch beeinflussten oder extremistischen Organisationen zu machen sind. Dies wird in jedem Fall von den Sicherheitsbehörden überprüft den Lebensunterhalt grundsätzlich durch eine eigene Erwerbstätigkeit sichern können sich straffrei geführt haben; Bagatelldelikte bleiben außer Betracht die bisherige Staatsangehörigkeit verlieren oder aufgeben; Ausnahmen sind in einem gewissen Umfang möglich über Kenntnisse der Rechts- und Gesellschaftsordnung und der Lebensverhältnisse in Deutschland verfügen (gilt ab 01.09.2008) Erforderliche Unterlagen Dem Einbürgerungsantrag sind folgende Unterlagen beizufügen: ein Lichtbild ein handgeschriebener Lebenslauf, der grundsätzlich bei der Einbürgerungsbehörde zu schreiben ist Nachweise über Deutschkenntnisse (Schulzeugnisse, Zertifikate usw.) Geburtsurkunde evtl. Heiratsurkunde evtl. Scheidungsurteil Einkommensnachweise aller Familienmitglieder Nachweis über Alters-, Kranken- und Pflegeversicherung. Im Einzelfall können weitere Unterlagen notwendig sein. Ausländische Urkunden und Dokumente müssen übersetzt sein. Kosten Die Gebühr für eine Einbürgerung beträgt 255,00 €. Für die Miteinbürgerung minderjähriger Kinder ohne eigenes Einkommen wird eine Gebühr von 51,00 € erhoben.

Gość do Limes
czego Ty zabierasz glos w sprawie kursow jak w nich w ogole nie uczestniczylas??? Jestsm w Niemczech ponad 6 lat i przed wczoraj wlasnie odebralam Einbürgerungsurkunde i robilam B1 nie w 15 godzin tylko od grudnia do lipca. Po B1 zdawalam i ten j.w. Placilam od jednego modulu 100 druga polowe placil Urzad, a wniosek o ktotym mowisz wypelnialam dokladnie miesiac temu:) Nie kazdemu sie tak fukslo jak Tobie. Najlepiej niech kaaja idzie sama i sie wszystkiego dowie osobiscie. Wszystkim zwracali, czy mezowie , czy tez zony pracowali/ly lub nie:) Jak czytalam,jak Ty sobie to pozalatwialas,to faktycznie ten Urzad pracuje na "wariackich papierach",gdzie indziej to nie przejdzie:) Limes,gdzie ty widzialas kurs,ktory trwa 15 godzin? A kazda ksiazka kosztowala,ktora musialas sama sobie zaplacic ok.20 euro a bylo ich 4. I prawda jest,ze jezeli czujez sie na silach mozesz przystapic do egzaminu B1 wczesniej zdajac egzamin wewnetrzy. Skad oni moga wiedziec jaky Ty posiadasz wiadomosci z jezyka niemieckiego:)

no ale o obywatelstwo moze sie ona juz po 3 latach starac i faktycznie nie slyszałam o tak krotkim kursie 15 godzin

Gość cos na ten temat
Teoria Możliwość uzyskania niemieckiego obywatelstwa przez Einbürgerung dotyczy kogoś, kto sam nigdy nie posiadał niemieckiego obywatelstwa i nie może wykazać się posiadaniem niemieckich przodków, ale przez scisłe kontakty z narodem niemieckim (małżeństwo z osobą posiadającą niemieckie obywatelstwo, dłuższe zamieszkanie na terenie Niemiec) poczuwa się do bycia jednym z członków tego narodu. Należy dodać, że takie rozwiązanie dotyczyć również może obywateli polskich, którzy niekoniecznie posiadają miejsce stałego zameldowania i miejsce rzeczywistego przebywania na terenie Niemiec. Mogą być także brani pod uwagę obywatele polscy zameldowani i przebywający na terenie Rzeczypospolitej Polskiej. W takim wypadku stosuje się jednak rygorystyczne procesy sprawdzające nie tylko osobiste kontakty i więzi z narodem niemieckim, ale także bierze się pod uwagę korzyści jakie płynąć mogą z przyjęcia danego wnioskodawcy do grona członków narodu niemieckiego. Takie rozwiązanie wchodzi również w grę w wypadku obywateli polskich, którzy przez dłuższy okres przebywają i są zameldowani na terenie Republiki Federalnej Niemiec (np. z powodu małżeństwa z obywatelem niemieckim – wcale nierzadko spotyka się w Niemczech dwupaństwowców z polskim i niemieckim obywatelstwem oraz ich małżonka, który posiada wyłącznie obywatelstwo polskie). Jeśli jednak złożony zostanie wniosek o przyzanie Einbürgerung, to i tak w pierwszej kolejności zostanie sprawdzone, czy nie można by w danym przypadku stwierdzić posiadania już przez wnioskodawcę obywatelstwa niemieckiego odziedziczonego po niemieckich przodkach. Niemieckie obywatelstwo stwiedza się wtedy, a nie je przyznaje. Konkretne przypadki Einbürgerung dotyczy m.in. małżonków osób posiadajacych niemieckie obywatelstwo i partnerów tej samej płci pragnących otrzymać niemieckie obywatelstwo. W takim przypadku mają oni prawo do niemieckiego obywatelstwa, którego przyznanie tylko w wyjątkowych sytuacjach może zostać odmówione. Warunki uzyskania niemieckiego obywatelstwa dla małżonków obywateli niemieckich i partnerów (również tej samej płci) obywateli Niemiec - małżeństwo powinno trwać i nie może być wszczęty lub nawet planowany proces rozwodowy, - małżeństwo nie może być zawarte tylko i wyłącznie w celu otrzymania niemieckiego obywatelstwa, - musi zostać postawiony wniosek, - należy udowodnić zdolność do ustnego porozumiewania się w języku niemieckim i zobowiązać się do przestrzegania niemieckiego porządku prawnego i społecznego (obowiązek zdania odpowiedniego testu nie jest jeszcze prawnie wprowadzony na terenie całych Niemiec), - okres pobytu na terenie Niemiec nie może być krótszy jak 3 lata i wykazywany jest przez posiadanie prawnego tytułu pobytu na terenie Niemiec: wiza lub tym podobne, - małżeństwo musi trwać conajmniej dwa lata przy czym niemiecki partner musi przez ten czas posiadać już niemieckie obywatelstwo a nie dopiero co je orzymać, - posiadanie na terenie Niemiec mieszkania lub domu, - należy utrzymywać się z pracy własnej lub małżonka i nie korzystać ze środków pomocy socjalnej (w przeciwnym razie traci się prawo do przyznania obywatelstwa niemieckiego, ale można spróbować postawić wniosek o Ermessenseinbürgerung na zasadzie wyjątkowego oszacowania przez urzęd korzyści i strat dla państwa niemieckiego), - niekaralność i bark podejrzeń o popełnienie przestępstwa (drobne wykroczenia nie są brane pod uwagę), - należy zrzec się dotychczasowego obywatelstwa - obywatelstwa polskiego z powodu zasady wzajemności zrzekać się nie trzeba.