*fiołek* 0 Napisano Styczeń 2, 2010 3 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość fiolek a co z tym Napisano Styczeń 3, 2010 co 3? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kumpela kasii Napisano Styczeń 7, 2010 mushellka ----ta germanizacja juz ci na glowe pada, heee ale sie wybilas w de, ze juz nawet ci lamany niemiecki przeszkadza,hahaha CIENIZNA Z CIEBIE; W PL; Z POLSKI WYJECHALAS BO NIC NIE UMIALAS OSIAGNAC A W DE; GWIAZDE WYEDUKOWANA UDAJESZ; SMIESZNA JESTES; CIOTO ZA ODRY;HAHAH Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość panKamil Napisano Styczeń 7, 2010 Witam ,może tu ktoś będzie umiał mi odpowiedzieć ,gdzie mogę się dowiedzieć czy mogę jeździć już po Niemczech ,miałem zakaz prowadzenia pojazdu na terenie Niemiec na 7 miesięcy ,ten okres już minął i nie wiem gdzie mam tego się dowiedzieć, jak nie znam języka :o pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
no kurde 0 Napisano Styczeń 7, 2010 Panie Kamilu:) jak dostales jakis papier, w ktorym jest napisane,ze masz zakaz, to powinna byc pieczatka organu, ktory to wystawil, wiec musisz tam sie odezwac. Byles karany, ze miales zakaz? Wtedy to moze na policji wystarczyloby sie dowiedziec, moze bys dostal tez to na pismie, ale szczerze powiedziawszy to tylko moje przypuszczenia :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kto wie gdzie Napisano Styczeń 7, 2010 sie spotykaja teraz na pogaduchy nasze dziewczyny? nudno bez nich. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość panKamil Napisano Styczeń 8, 2010 Tak dostałem papiery z sądu że mam zakaz na 7 miesięcy , jazda po pijaku :o wiem że źle zrobiłem ,ale cóż stało się . Mam pytanie znalazłem w internecie taką stronę http://www.internetwache.brandenburg.de/sixcms/list.php?template=index czy mogę tam napisać i się dowiedzieć o te prawo jazdy ? bo wątpię żeby ktoś znajomy mógł zadzwonić w moim imieniu w tej sprawie .Jeśli tak to gdzie tam wejść i napisać ,nie znam ni w ząb niemieckiego ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kotecek3883 0 Napisano Styczeń 8, 2010 mam pytanie moze mi ktos pomoze. mieszkam z chlopakiem i jestem zameldowana rok i osiem miesiecy i mam problem bo mam paszport polski i niedostalam pozwolenia na prace. moj chlopak studjuje i jest nam ciezko bo ja niemam zadnych dochodow. i wie ktos moze czy mi sie cos nalezy np. z arbeitsamt albo z jakiejs innej organizacji bo skoro moge tu mieszkac i byc zameldowana to z czegos chyba musze zyc prawda?? bardzo prosze o rade jezeli ktos sie na tym zna. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Nocny Orlik Napisano Styczeń 8, 2010 Na to zeby cos z urzedu dostac trzeba sobie zapracowac,a pozwolenia na prace nie dostaniesz bo jeszcze nie wolno normalnie pracowac,wiec niech Twoj facet na Ciebie zapracuje na Twoje utrzymanie i nie mysl ze Ci sie cos od Panstwa nalezy-jestes Polka, wiec zasilek,albo zapomoge to mozesz sobie w Polsce brac,a nie w gosci przyjezdzac i kraj w ktorym goscisz probowac wykorzystac. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
no kurde 0 Napisano Styczeń 8, 2010 a co kotecekk chcialabys robic?:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mskijnfif Napisano Styczeń 8, 2010 do nocny orlik..hujek..male ego czy jak mu tam... skoro ty osiagnales jakis statu i zapewne masz pozwolenie...nie wykazuj sie az tak szczegolna dla polskiej rasy zajadliwoscia..zeby przypadkiem nie miala lepiej niz ty...jakie wykorzystywanie??o czym ty opiszesz... apropos... tak sie sklada ze na pozwolnie ma szansei w niemczech i w austrii...dla chcecego nic trudnego...!!!!!!!!!!!!! jak by chciala wykorzystywac to by juz dawno h´gewerbe miala i dochody male i by doplaty wyciagala jak laci....proste i logiczne!!!!!1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ale jakos Napisano Styczeń 8, 2010 do tej pory nie ma tej gewerby- a biadoli ze nie ma z czego zyc. dziwne to. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kotecek3883 0 Napisano Styczeń 9, 2010 niemam gewerby bo nieumie sie dogadac jeszcze po niemiecku. a jak nikt mi niechce pomoc to za glupie wypowiedzi dziekuje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
no kurde 0 Napisano Styczeń 9, 2010 no ale jaka to robota z gewerbe ?? :O ja mieszkam w hamburgu , kolezanka w berlinie, pomagalam jej tak na odleglosc szukac pracy, jej chlopak troche umie po niemiecku mowic. Zalozyli jej razem gewerbe no i pracuje, a wczesniej tez siedziala tylko w domu i nie pracowala. jak sie chce to wszystko sie da :) Zalozyc Gewerbe to sprawa 5 minut :) z jakiego miasta jestes? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kotecek3883 0 Napisano Styczeń 9, 2010 jestem z Schwenningen Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
no kurde 0 Napisano Styczeń 9, 2010 no szkoda ,ze nie z tych okolic :) to jeszcze zastanow sie co chcesz/moglabys robic? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a jakiej pomocy Napisano Styczeń 9, 2010 konkretnie oczekujesz koteczek? Bo nie wspomnialas jeszcze. Zalozyc gewerbe jak pisano sprawa 5 minut, twoj chlopak z pewnoscia ci pomoze w urzedzie, chyba mowi po niemiecku, skoro studiuje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jj.. Napisano Styczeń 9, 2010 co to jest gewerbe? firma jednoosobowa? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
no kurde 0 Napisano Styczeń 9, 2010 no to o czym piszemy i proponujemy koteckowi to akurat chodzi o nia sama jako firme jednoosobowa, ale to nie jest warunek ,ze gewerbe ma skladac sie z jednej osoby Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jolka2409 Napisano Styczeń 10, 2010 Cieszę się, że Was znalazłam. W piątek wyjeżdżam do Dortmundu, pomagać jakiejś starszej pani. Trochę boję się rozłąki z rodzina , ale trudno. Jest ktoś może z Dortmundu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
no kurde 0 Napisano Styczeń 10, 2010 ja z hamburga, no niestety daleko :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Stefan z Frankfurtu Napisano Styczeń 11, 2010 Dziewczyny, jak wyglada niemiecki dyplom? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
no kurde 0 Napisano Styczeń 11, 2010 a jak ma wygladac?? :O Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Stefan z Frankfurtu Napisano Styczeń 12, 2010 Chdzilo mi o to czy tez jest w formie "ksiazki" jak nasze polskie, tzn w twardej oprawie czyjak zwykly papier? Ile ma stron? Pewnie za tlumaczenie wyjdzie duzo... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mushellka 0 Napisano Styczeń 12, 2010 Nie wiem czy format jest jednolity dla calych NIemiec. Na polnocy dostaje sie Zeugnis w formie papierowego swistka i Urkunde do ewentualnego zaramkowania. Nie powinienes sie splukac na tlumaczeniu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
no kurde 0 Napisano Styczeń 12, 2010 no ja jeszcze nie skonczylam studiow, ale wydaje mi sie ,ze format ma A4 i tez sa to co najwyzej 2 strony,tyle ,ze wieksze niz w Polsce Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mushellka 0 Napisano Styczeń 12, 2010 @no kurde: skad jestes? @ALL: Zdawal moze ktos z was Einbürgerungstest? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mushellka 0 Napisano Styczeń 12, 2010 @no kurde: doczytalam, ze z HH. To godzinka ode mnie :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Stefan z Frankfurtu Napisano Styczeń 13, 2010 Ok dzieki, czyli tylko jedna strona A4? Ze zdjeciem tez? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
no kurde 0 Napisano Styczeń 13, 2010 nie no nie wiem podejrzewam,ze moze dwie :) w lipcu/sierpniu wam powiem, bo powinnam to juz miec :) ja jestem z hh :) jestem chetna do pomocy komus jakby co :) (oczywiscie w miare mozliwosci:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach