Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Katamanda

Błędy językowe jakie Polacy popełniają najczęsciej!-wpisujemy!

Polecane posty

Gość to nie przysłowie
Nadużywanie 'jakby' i 'tak jakby' Jutro w północnej Polsce nawiedzą nas jakby burze :-(

Gość asiajjjjjjj
A mnie szlak trafia kiedy czytam takie brednie o dyslektykach.Moje dziecko ma dysgrafie,dysortografie i dyskalkulie.Jest też finalistą i laureatem .Więc co głupi i leniwy?

Gość i to
o 'szlak' kogos trafil :/ SZLAG i jeszcze to 'jak bym, wybralam bym!!, poszla bym'

Gość acomitam22
nicie zamiast nici :P rozumisz zamiast rozumiesz wyciepac zamiast wyrzucic :P

Gość Ja też coś dodam
acomitam22 pisalo- jest bledem jak przedmiot moze pisac? podmiot moze pisac Możesz jednak chyba powiedzieć: "kiedyś pisało się listy".

Gość acomitam22
albo za pomoca suszarki wyszuszylam wlosy powinno byc PRZY POMOCY suszarki :P za pomoca moze byc tylko kogos np za pomoca Janka

Z dysleksją to juz przesada. Gdy tylko zauważysz, że ktoś robi błąd to on zaraz tłumaczy się tą przypadłością. Moim zdaneim wielu osobom po prostu nie chce się nauczyć podstawowych zasad ortograf. ,gramat. Najbardziej drażni mnie gdy ktoś NIE z czasownikami pisze łącznie np.niewiem. Co to w ogóle za wyraz! Poza tym do pasji wręcz doprowadza mnie gdy widzę dwa podstawowe błędy -napewno i na prawdę. NA PEWNO i NAPRAWDĘ tak się poprawnie pisze. Nie wiem jak wy ale ja mam zasadę, że jeśli na 100% nie jestem pewna poprawności jakiegoś wyrazu to go po prostu nie używam w danej wypowiedzi tekstowej. Jeśli jestem mniej leniwa to go sprawdzam w słowniku a dopiero później się nim posługuje. Dobrze, że powstał taki wątek :-)

asiajjjjjjj nie twierdzimy że nie ma takiej choroby. Twierdzimy po prostu że jest ona zbyt częstwo wykorzystywana jako usprawiedliwienie swojego lenistwa !

Gość no wlasnie......
www.wymienprzez.net nie wiem czy dobrze zrozumiales czy zle, ale mnie chodzilo o to, ze piszemy i mowimy USPIC a nie uspac i na tej stronie, ktora podales wczesniej tez jest to potwierdzone. Tylko ja sama zrobilam blad i napisalam; "uspic dziecko do snu", co potem poprawilam, bo przeciez wiadomo, ze do snu, wiec juz sie tego nie powinno pisac ;)

Gość i to
Zuzzanna, racja racja. osiongac, skaczyc - skad tacy ludzie sie biora

Gość to nie przysłowie
asiajjj, ty się nie denerwuj, bo prawdziwych dys - jest mało, a teraz potrafi połowa klasy przynieść zaswiadczenie od psychologa, że jest dys- cośtam :-O Takie zaświadczenie powinno obligowac do jeszcze większej pracy nad sobą i do ćwiczeń, a większość (nie wszyscy) to zwyczajne lenie. mam znajomą, która od 70 lat zmaga się z ADHD i z dys- i w czasach, gdy za błędy ortograficzne zwyczajno lano pałą, ona godzinami ćwiczyła pisanie i pisze poprawnie dzisiaj choć musi się nad tym bardzo skupiać. Czyli da się! Normalnie piszących wnerwia powszechne lenistwo i lekceważenie jezyka ojczystego :-(

No już teraz zrozumiałem, wcześniej mi się wydawało, że ma być zupełnie odwrotnie to też szybko sprawdziłem w słowniku :) A przy okazji zajeła, wzieła, zajĘła, wziĘła i cała masa innych, tym podobnych :D

Mnie jeszcze zawsze bawi jak ktoś mówi \"tabletki na ból głowy\". Logicznie rzecz biorąc powinno być \"przeciwko bólowi głowy\". Ale się nie czepiam :)

Gość to nie przysłowie
acomitam, 'wyciepać' jest gwarowe i to jest normalne, że ludzie urzywają swojej gwary. Nie wszyscy mówią literacką polszczyzną.

Gość to nie przysłowie
uzywają :-D ale obsuwa!

Gość acomitam22
ale z jakiej to gwary pochodzi? bo pochodze z zachodniopomorskiego i tam o ile mi wiadomo nie ma takiej gwary

qwertz czasami trzeba tez pomyslec a nie tylko trzymac sie scislych regul jezykowych. W zwrocie tabletki "na" bol , w domysle jest "działające". Tak samo jak nie mowisz "ja poszłam" tylko "poszłam" bo wiadomo o kogo chodzi.

Wiesz asiajjjjjjj nie powiesz mi że jak Twoje dziecko ma dysleksje to może sobie bezkarnie pisać rzycie, błond, klawiatóra i tym podobne !!!!! Czy naprawdę uwaRZasz, "RZE" dla większości ludzi z tą chorobą to jest trudne ?? Nie jest trudne, po prostu mają papierek i oni nie muszą się tego uczyć...takie jest podejście. A inni powinni przymykać na to oko i tolerować bo oni są chorzy ?? Jak normalni ( w sensie nie chorzy ) ludzie bENdom patrzeć na takie błendy przez całe RZycie to sami zaczną je prENdziej czy później popełniać i jENzyk polski zaginie. Więc jestem jak najbardziej za poprawianiem wszystkich błędów, czy to dyslektyk czy nie.

Gość no wlasnie......
Ja tez czesto slyszalam; tabletki od bolu glowy :D Z innej beczki; seksi a chyba powinno sie pisac - sexy, takie nowe slowa jak - staraczki, ciezarowki itp. w dziale wychowawczym... okropnosc

laske nebeskie... no wiem, dlatego napisałam, że się nie czepiam:) Sama pewnie tak często mówię:D

a najbardziej wiecie co mnie rozbraja ?? Wpiszcie w google "ludzią"... jest cała masa stron z tym błędem. I skąd Ci biedni ludzie mają wiedzieć która forma jest poprawna ??

Gość bebebe
mnie powalilo juz kilka razy jak ktos zamiast pisac BLOND (kolor wlosow) pisze bląd....no szczyt :O

www.wymienprzez.net nie gniewaj sie, ze sie przyczepie, ale o ile sie nie myle to w Twojej stopce tez masz blad ... ;) Czy nie powinno byc; \"Jeśli szukasz pracy lub po prostu się nudzisz\" - bez przecinka przed \"lub\"? :)

Gość nesanica
ciepać, wyciepać itp pochodzi z gwary (jezyka) slaskiej!

A co do ortografii, bardzo często zapominamy o podwójnym "i" na końcu ! Chemii, ortografii, a za to dodajemy zupełnie tam gdzie nie trzeba :D - Fizykii :D

Gość on weszedł
tak mowią moje dwie koleżanki :O