Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Katamanda

Błędy językowe jakie Polacy popełniają najczęsciej!-wpisujemy!

Polecane posty

Gość Drugi luty. Trzeci maj.
Zamiast drugi lutego. trzeci maja.

wogle zamiast w ogóle,poprostu-po prostu,wyszłem-wyszedłem,napewno-na pewno i wiele wiele innych :)

Gość Na forume

Gość taaaaai
i w kazdym BADZ razie. tez porazka tak samo jak cos ;sie zdazylo' i 'zdarzylem' na pociag

a co sądzicie o nowych bardzo częstwo używanych zwrotach (tzw. Polglish) ? 1) luknę, looknę zamiast zerknę, spojrzę 2) mój men ( a także mojego mena ) zamiast partnera, mężczyzny 3) korner ( na kornerze, za kornerem) zamiast narożnik 4) brejk - zamiast przerwa 5) tajming 6) nawet w piosenkach ( \"życie jak na spidzie\") 7) u dzieci często \"fakaj się\" 8) niusy ( newsy) zamiast wiadomości 9) apdejtować zamiast uaktualnić 10) wychodzić \"out\" ( ałt) 11) o czymś że jest lajtowe - od light-lekki 12) bardzo popularne - przebukować bilet :) W sumie mógłbym tak jeszcze wymieniać setki dziwnych słów...osobiście jak coś takiego słyszę to się strasznie wściekam!!! A wierzcie mi, że te wymienione tutaj to są jedne z takich \"lajtowszych \" :D Jak mieszkałem w Anglii to nasłuchałem się takich słów, że głowa pęka :)

a ja wkleję mój wpis z innego topiku: Oj tak, aż się flaki przewracają, jak się czyta te "mamuśki". Zobaczyłam tu dziwny wyraz "dzieciĄ", jak debilce zwróciłam uwagę, że nia ma takiego wyrazu w języku polskim, to zaczęła mnie obrzucać błotem i wtedy wyszło jej całe prostactwo. W ogóle odmiana przez przypadki to straaaaaasznie trudne dla "mamusiek". Nie są w stanie nauczyć się tego. Chyba za ciasne umysły mają. A już "kwiatki" typu: nie wierzę mężczyznĄ czy dam kobietĄ są tutaj tak częste, że wstyd mi za niektóre kobiety. I jeszcze jeden kwiatek: "będąc w ciąży wyszedł na imprezę" , "ubierając się w tą sukienke powiedział, że mam za duży dekolt" Nie wiedziałam, że mężczyzna może być w ciąży, z tą sukienką też dziwnie brzmi. Ale najgorsze jest to, że jak debilkom zwróciłam uwagę, to one nawet nie wiedziały gdzie zrobiły błąd i przekonywały mnie, że te zdania są poprawne. Może rzeczywiście te "mamuśki" nadaja się tylko do prania pieluch i mieszania w garach.

Gość plliglotka
"Jak mieszkałem w Anglii to nasłuchałem się takich słów, że głowa pęka " W Anglii czy a Stanach to właściwie normalka - działo sie tak samo i 80, 50 lat temu. Sama pamiętam jak 30 lat temu przyjeżdżali ludzie ze Stanów i mówili z takimi naleciałościami :-D Tylko, że wtedy było to wyśmiewane i tępione, patrzyło sie na taka osobę z przymróżeniem oka, bo przecież był na emigracji np. 30 lat lub nawet sie tam wychował od urodzenia. to przypadłość biednych emigrantów o prowieniencji chłopskiej czy robotniczej. Ludzi prostych, którzy radzą sobie tak jak mogą z obcym językiem. Gorzej,że teraz pleni się to powszechnie w Polsce i mówiącym w taki sposób wydaje się, że są tacy kul. :-P A już mój smiech budza ci co wyjadą na rok i po tym roku już udaja,że mają trudności w mówieniu po polsku.

Co do mamusiek to zaledwie 5 % potrafi odróżnić dziecinne od dziecięcego :D I tak zawsze kupują CIUSZKI DZIECINNE ale już ktoś zachowuje się nieodpowiednio to: dziecięco. Zapamiętajcie, że zawsze jest inaczej niż myślicie i powiecie dobrze :D

Gość antyradio pl
Mnie mdli jak słyszę: bylimy słyszelimy przyszlimy

Gość nooooo
wiecie co. Kiedyś słuchałam wykładu prof. Miodka, który powiedział, że forma: "psze się" jest poprawna i można użwywaz tego zwrotu. Nie wiem więc, skąd macie informacje, ze ta forma nie jest poprawna.

POSZŁEM, WZIEŁEM...to już wolę \"kurwa\" od czasu do czasu. No i strasznie razi mnie: CZecia godzina, CZasnąl drzwiami, poCZymać za rękę, itp.- sporo Poznaniaków tak mówi, niestety....

Gość plliglotka
ale co to znaczy to 'psze się' ??? Od jakiego to bezokolicznika? bo ja tego nie znam :-(

Gość krew mnie zalewa44
pisze się \"proszę pani\" czy \"prosze panią\"? zawsze mam z tym problem:O i kiedy piszemy z \"nie\" słowo razem a kiedy osobno...jaka jest zasada? dzieki:)

Gość a mnie
najbardziej w....ia jak ludzie używają zwrotu GENERALNIE to mnie krew zalewa,albo PROSZE SIĘ OKREŚLIĆ ,a zwlaszcza tacy przecietni ludzie np. pani w sklepie

Gość a mnie
NIE z czasownikami piszemy osobno

Gość plliglotka
najogólniej i najprościej mówiąc nie z czasownikami piszemy zawsze oddzielnie nie z rzeczownikami piszemy razem ale jest to baaardzo wielkie uproszczenie dokładnych zasad poszukaj na stronach PWN, tam sa słowniki i zasady

Gość plliglotka
Mówimy i piszemy: Proszę panią o rękę. Proszę panią o pokazanie języka - u lekarza ;-) Ale: Proszę Pani! zgubiła Pani, rękawiczkę! (to jest przypadek WOŁACZ) Proszę Pani, jak dojść do ul. Dąbrowskiego (też wołacz, bo się do zwracamy)

Gość a mnie
Do JESTEM KOBIETĄ KOMICZNEGO i do WWW. dlaczego czepiacie sie tak tych mamusiek ,straszne polonistki się znalazly ,przecież to forum to nie konkurs ortograficzny jak sie nie podoba to nie czytać

Gość mamuśki
narobiły mamuśki przedwcześnie dzieci, to i nie było czasu na naukę :-D

Gość łolek
Najbardziej mnie drażni, jak ktoś mówi: "daj to tatowi", a nie zaś "daj to tacie". Normalnie krew mnie wtedy zalewa.

Gość ale nudyy
najbardziej mnie denerwuą słowa perfum i rozkminić, trzeba być debilem żeby tak mówić

Gość albo albo
MNIE sie to nie podoba i nie podoba MI sie to!! a nie nie podoba mnie sie to no kurwa co to za forma? :/ i najgorsze 20 zloty!! 30 zloty... zlotych!!! 30 ZLOTYCH! 1 ZLOTY I 20 ZLOTYCH.. eech zabija mnie to

Widzisz, to nie jest tak że się czepiamy !!! Zasada jest prosta, jeżeli ludzie będą w kółko czytać te błędy ortograficzne to prędzej czy później zaczną je sami popełniać. Jeżeli nie będziemy poprawiać osób robiącaych rażące błędy one będą robić ich więcej. Niechlujne pisanie często świadczy o braku szacunku do czytelnika ! Reasumując...dlaczego wszyscy mamy cierpieć bo kumuś się nie chciało uczyć ??!!?? Ludzie czytając takie ortografy podświadomie zapamiętują to i naprawdę po jakimś czasie nieświadomie sami je popełniają. Czy naprawdę tak ma wyglądać rozwój języka polskiego ? Ja rozumiem, że ktoś tam nie ma polskiej klawiatury czy czegoś...ale to i tak trzeba napisać bezblednie zamiast bezblendnie ! Wszyscy wiedzą o co chodzi ! A jak nie wiesz jak coś napisać - patrz w słownik. Jak chcesz żeby Twój czytelnik miał do Ciebie szacunek, szanuj jego czyli patrz punkt pierwszy ! I nie mówię tu o literówkach, które czasem się każdemu zdarzają. Każdy jest człowiekiem i nikt nie jest wszechwiedzący. Każdy ma prawo popełnić błąd ale są osoby które popełniają 5 błędów w 5 literowym wyrazie ( patrz \"FZHUT\" - wschód ) i nad takim czymś należy niestety już pracować...

Do tej, co twierdzi, że się czepiam, kopiuję moją wypowiedz z innego wątku, link do niego podałam wcześniej: To nie jest TYLKO internet. To jest brak wykształcenia, oczytania. Obowiązkiem każdego człowieka jest znać język ojczysty. I to nie jest jakieś moje widzimisię, czy mój wymysł. Znajomośc języka, umiejętnośc pisania we własnym języku, umiejętność wypowiadania się TO PODSTAWA!!! To świadczy o człowieku, o jego kulturze osobistej!! I nie ma znaczenia, czy to "TYLKO" internet, sms, mail do koleżanki, pismo urzędowe czy list do cioci. Jak ktoś umie pisać i zna podstawowe zasady pisowni, gramatyki, interpunkcji itp to wszędzie pisze dobrze, bo tak ma po prostu zakodowane! I jeszcze jedno - nie mówimy tutaj o obcym języku, bo w tym błędy jeszcze są wybaczalne, ale o JĘZYKU OJCZYSTYM!!! I nie chodzi mi absolutnie o jakieś literówki, bo jak się jest w pracy (np. ja) to pisze się bardzo szybko i czasami nie ma czasu na poprawianie literówek. Ale byki typu wogule, dekolD, dzieciĄ, wziąŚĆ, ja rozumiĘ są niewybaczalne.