Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość łączy nas czekanie

Blanka-ładne?

Polecane posty

Gość łączy nas czekanie
upppp...-a które włoskie a które hiszpańskie?:)

Gość nicola 25 to ja
blanka albo bianka - b ladnie

Blanka generalnie ok. Moja babcia miała na imię Blandyna i bardo często przekręcano jej imię na Balladyna albo Blondyna :o Kornelia bardziej mi się podoba :)

Gość łączy nas czekanie
Blandyna? bardzo oryginalnie:)

Gość upppp
w wielkiej ksiedze imion tak opisano te imiona: BIANKA Pochodzenia włoskiego, od przymiotnika bianca, oznacza: biała, jasna. Inne formy: Biana, Bianca. FABIA Żeńska forma imienia → Fabian. Zdrobnienia: Fabianka, Bianka. Inne formy: Fabiana, Fabianna, Fabiola. Obce formy: Fabia, Fabiana, Fabianna (ogólnie przyj. forma), Fabiane (niem.), Fabienne (fr.), Faviana (gr.), Fabiána (czes., słowac., węg.). BLANKA Pochodzenia starogermańskiego, od słowa blankus (biały, jasny), lub z romańskiego (Bianka). Łaciński odpowiednik: Kandida, a włoski Bianka. Imię to rzadko występowało w Polsce w średniowieczu, stało się modne dopiero współcześnie. Zdrobnienia: Blaneczka. Inne formy: Bianka. Obce formy: Blanka, Bianka (ogólnie przyjęta forma), Blanche, Gwen (ang.), Blanche (fr.). Forma męska: Blank.

Gość łączy nas czekanie
aha, dzięki. i tak mi sie Blanka jakos bardziej widzi. Swoją drogą to 16 lat temu, kiedy nazywałaś tak swoją córkę to to imie chyba uchodziło z dziwoląga prawda?:) jak inni na nie reagowali?

Gość upppp
nie,, tydzien po mojej kolezanka urodzila corcie ma na imie Sybilla,jest duzo kacprow,oliwi,bernadetty itp wiec :) nie bylo jakies odosobnione pierwotbie myslalam o judycie ale w koncu jest Bianka Adrianna p.s. nawet jest taka bajka "bianka i bernard w krainie kangurów" np

Gość estaszia
Bianka- Pianka Blanka- Danka. Mało jest imion o końcówce-anka. Raczej jak juz to zdrobnienia- Danka, Anka ,Gienka,jagienka. Może Bianka Czy Blanka tak naprawde tez były zdrobnieniem ?

Gość upppp
czy jest sens sie w to wgłebiac??? :)

Gość upppp
wydaje sie ze malo znane ale wpisujac na naszej klasie w szukaj znajomych mozemy sie przekonac ile jest osob z takim badz innym imieniem :)

Gość łączy nas czekanie
Sybilla? :O to już jak dla mnie masakra... judyta niezbyt, dobrze ze zdecydowałaś się na Biankę:)

Gość upppp
tak dokłądnie Sybilla ,,Sybi teraz tak jak moja Bian :D ja doszlam do wniosku ze judyta to takie twarde imie i spodobala mi sie Bianka

Gość łączy nas czekanie
nie no kolezankę chyba poniosło z tą Sybillą;) brzmi jak z jakiegoś serialu brazylijskiego...;)

Gość upppp
bo w sumie malo wiemy o imiona a sybilla to dosc stare Sybilla – imię żeńskie pochodzenia greckiego; w mitologii greckiej wieszczka przepowiadająca przyszłość. Pierwsze polskie zapisy tego imienia datowane są na około 1265 rok. i SYBILLA.-PRZEPOWIEDNIE KRÓLOWEJ SABY

Gość łączy nas czekanie
może i tak, ale do mnie jakos nie przemawia. Brzmi tak zbyt pompatycznie i trochę kiczowato (kojarzy mi sie z tasiemcami) ale tak sie koleżance podobało to tak dziecko nazwała:) Podoba mi sie jeszcze Laura i Milena:) co sądzisz?

Gość łączy nas czekanie
podnoszę!!!

Lubię oryginalne imiona i podoba mi się, kiedy dziecko w jakiś sposób wyróżnia się imieniem. Blanka i Kornelia, to ładne imiona, a już na pewno lepsze niż milionowa Zuzia czy Julka, chociaż te 2 też bardzo ładne:P

Gość łączy nas czekanie
no mnie osobiście ani zuzia (chyba najgorsze) ani julka sie nie podoba (choć to imie mojej babci) zato nie dziwię się popularności imienia oliwia bo jest moim zdaniem super:) a co sądzicie o imieniu laura i milena? tez biorę pod uwagę...

Blanka, Milena są super, mnie się jeszcze podoba Marcelina, Estera, Julita, Antonina Dla chłopca Olivier i Dobromir

Gość łączy nas czekanie
cieszę sie że Blanka i Milena sie podoba:) a co o Kornelii powiesz?

Gość łączy nas czekanie
podnoszę

Gość Tyskie

Gość Tyskie
Blanka- pretensjonalne. Kornelia- dosc oryginalne. Sophie- najpopularniejsze obecnie w Niemczech.

Kornelia kojarzy mi się z taką twardą osobą... może dla dorosłej kobiety Oki, a i to zależy jak pasuje do nazwiska. Ja wybrałam imię dla dziewczynki po... moich babciach, a dla chłopca przez zdrobnienie, jakiego używają moi znajomi dla swojego synka Dzisiaj stwierdziłam, że Bartłomiej też jest Oki, a teraz wielu Bartków nie ma, bo imię niemodne :)

Gość łączy nas czekanie
dlaczego Blanka pretensjonalne?

Gość Inna Od Innych XD
Do imienia Blanka jest dużo zdrobnień : Blana, Blanuś, Blansz, Blanusia, Blaneczka, Blania. Wiem coś o tym, co sama mam tak na imię. Mam prawie 13 lat. Rodzice mi opowiadali, że kiedy poszli do księdza umawiać się, kiedy będzie mógł być mój chrzest, ksiądz kazał im pomyśleć czy na pewno chcą mnie tak nazwać. Potem wybrał się do mojego dziadka ( bo byli dobrymi znajomymi ) i powiedział, że ma wybić moim rodzicom to imię z głowy. Starania księdza były próżne, bo i tak mam na imię Blanka. U mnie w szkole jest ponad 300 osób i tylko ja mam tak na imię. Nauczyciele nie mają trudności z zapamiętaniem mojego imienia. Na tle tych wszystkich Oli, Ali, Kubusiów, wypadam bardzo zadowalająco.