Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olax

uznanie dziecka - może wiecie coś więcej niż ja

Polecane posty

Gość olax

nie jesteśmy małżeństwem. Przeczytałam że w takim wypadku ojciec dziecka musi złożyć w usc dokument uznający dziecko za swoje, Będę rodziła w innym mieście i pomyślałam sobie, że dobrze by było w trakcie, kiedy jeszcze będę w szpitalu, żeby tato zaniósł do USC akt urodzenia. Ale wszędzie piszą, że jak nie jesteśmy małżeństwem to musimy być oboje. Czy - jeśli ojciec uzna dziecko przed jego narodzeniem (co jest możliwe) - to może po jego urodzeniu sam załatwiać wszystkie sprawy urzędowe???

Gość olax
nawet jeśli dziecko będzie uznane przed narodzeniem?

Gość ghufffffjjjjjj
musicie oboje z dowodami isc do uc

Gość Anialisa
Tak jak piszą dziewczyny wyżej - jeśli nie jesteście małżeństwem, to oboje musicie być przy rejestracji dziecka! Twój partner sam nic nie wskóra, a ty gdybyś poszła sama, to dziecko mogłoby dostać tylko i wyłącznie twoje nazwisko, a w rubryce ojciec wpisano by "nieznany". Musicie niestety być oboje. Tylko małżonek może sam załatwiać takie sprawy bez żony, która jest wtedy np. w szpitalu lub zajmuje się maleńkim dzieckiem. Są rodziną w świetle prawa, noszą to samo nazwisko, mogą się wzajemnie reprezentować w różnych sprawach urzędowych.

Gość Anialisa
A dodatkowo - teraz nie lecisz do USC z żadnym papierkiem ze szpitala czy wypisem, bo szpitale same przesyłają informacje o narodzinach dzieci do Urzędów Stanu Cywilnego. Przynajmniej tak jest w Szczecinie. Rodzice tylko zgłaszają się z dokumentem tożsamości po odbiór aktu urodzenia.

więc to jest tak.możecie w czasie kiedy jesteś w ciąży uznać dziecko - to się nazywa uznanie dziecka poczętego. musicie być oboje, z dowodami i odpisami skróconymi aktu urodzenia, jeśli załatwiacie w innym mieście niż sie rodziliście, lub po prostu w innym USC. jak już to tatuś załatwi to potem jak już dzidzia sie urodzi moze on sam iść do USC z dowodami swoim i twoim i aktami urodzenia waszymi, jeśli załatwiacie w innym mieście niż oboje się rodziliście i zarejestrować dziecko. wiem bo w grudniu my tak robiliśmy jak jeszcze nie byliśmy małżeństwem :)

Gość olax
bardzo Ci dziękuje - właśnie o to mi chodziło, czy jeśli uznanie załatwimy przed porodem to potem sam tato może załatwić w urzędzie wszystkie sprawy :)