Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Caliinka111

Czy przez ciągłe noszenie soczewek może popsuc się wzrok??

Polecane posty

Gość Caliinka111

Mam wadę -5 w prawym i lewym oku. Soczewki noszę od niedawna i nie wyobrazam sobie już życia bez nich, ale..boje się że może mi się jeszcze pogłębic wada wzroku(i tak już niemałą...) dodam że mam 20lat, więc chyba wada nie powinna się już pogłębiac...bardzo proszę, poradźcie coś..często pracuję poza tym przy kompie, a to też chyba ma jakiś wpływ:((

nie powinno ci się nic zmienić odnośnie wady (co najwyżej może się zmienić na starość)

soczewki nosisz z przerwami na noc , więc wtedy oko się dotlenia :) nosisz te 16 godzinne co można też pięć nocy w miesiącu? bo te są najlepsze, jednodniowe niedobre bo po ośmiu godzinach wysychają ..

Gość Lalliii
Dziękuję serdecznie za rady..:) a byłam już bliska załamania niektórymi poradami podawanymi tu, na kafe;)) B.źle widzę bez okularów, poza tym nie mogę za nic dobrac oprawek..a jak dużo czasu się spędza przy kompie to wiadomo-promieniowanie i te rzeczy..boję się o moje oczy, nie chcę byc ślepa na starośc:( a wada -5dioptrii nie jest mała:( Noszę acuvue miesięczne, ale nigdy nie przestrzegam terminu-pare dni w te czy w drugą stronę różnicy przecież nie robi:)

Hej, ja soczewki nosilam ponad 10 lat od 17 do 28 roku zycia. Wada mi sie ustabilizowala okolo 24-25 roku zycia, od tego czasu mam niezmienione okulary, bo stanelo w miejscu. Niestety nie moge nocic juz soczewek, bo starly mi rogowke i okulitsta powiedzial ze ejzeli bede je nadal nosila to moze mi sie rogowka odkleic. On mial to samo, przez 10 lat nosil soczewki, byl bardzo zadowolony a ppotem zaczelo sie pieczenie oczu, zespół suchego okaz i okazalo sie ze rogowka jest starta. Mowi ze ja mam to samo, wiec musialam z powtotem wrocic do okularow. Nienawidze ich ale lepsze to niz miec pozniej klópoty ze zdrowiem wiec poslusznei od 8 miesiecy nosze tylko okulary. Oczyywsicie nie chce niokogo straszyc, moja siostra nosi tez juz 10 lat i nic jej nie jest, ale ja zawsze mialam pecha:( Dobrzez ktos ci radzil wyzej, zebys w domu zmienialaa soczewki na okulary, zeby oko oddychalo i najlepiej przed kompem tez w okularach anie soczewkach siedziec. A wada moze sie poglebiac tak max do 25 roku zycia bo wtedy jeszcze troszke sie oko rozwija. Chociaz to nei regula bo mojej mamie wada sie pojawila ok 25 roku zycia i od tej pory po troszku jej sie pogarsza teraz ma -4.

Gość Lalliii
Dziex raz jeszcze:) mnie też czasem piecze oko, jest suche,ale to tylko podczas(lub od razu po zdjęciu)soczewek..więc mam nadzieję ze to nie to oczym pisalas...a tak wogóle współczuję, ja nie cierpię swoich patrzałek, ale znam mnóstwo dziewczyn którym one tylko dodają uroku(niestety ja do nich nie należę:()

Gość Lalliii
Lalli to Calinka111, to mój 2nick