Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość opalanie w ciąży

solarium i opalanie w ciąży - polecam przeczytać przyszły Mamom

Polecane posty

chyba kazda normalna przyszła mama wie,ze nie mozna chodzic w ciąży na solarium ;)

Gość oxy
hm...czyli ja np. jestem nienormalna?

Gość Matyldaaa
Jak jestes w ciąży i chodzisz na solarium to niestety jesteś.W każdym salonie wisi informacja kto i kiedy moze czy nie moze korzystac z solarium.Wystarczy poczytac.

Gość sajgonkaXL
To jeszcze są takie bezmyślne kobiety?? P.S. Ostatnio kobieta chciała sie szybko opalić przed weselem i chodziła od solarium do solarium - zmarła, zagotowało ją w środku... Może te które sie opalają sie zastanowią czyje dobro jest ważniejsze - ona pięknisia czy zdrowe dziecko

Gość maggiena
polecam Wam poczytać o wpływie promieni UV i wiatminy D3 która powstaje pod ich wpływem i jest potrzebna do budowy kości - a potem powiedzcie czym się różni zwykłe słońce od Solarium? Np. godzina na słońcu i 3 minuty w solarium, he?

Kobieta w ciąży ma prawo a nawet powinna ładnie wyglądac ale nie kosztem zdrowia czyżycia dziecka

ok ale nie powiesz mi ze w ciąży mozna normalnie chodzic na solarium albo wylegiwac sie an słońcu ;)

Gość bfd bdf
Ale zaraz czy solarium ma to samo UV co słońce? Słońce owszem powoduje produkcję witaminy D3 ale solarium chyba nie, a przynajmniej nie tak samo. Poza tym dzieciom w okresie wzrostu potrzeba jest bardzo ta witamina a nikt im nie każe wylegiwać się na słońcu - wystarczy ze przebywają na dworze w słoneczne dni.

Gość oxy
tylko nikt nie mówi o wylegiwaniu się na slońcu ani w solarium,ale nie znam przypadku, żeby komuś 4 minutu na słabych lampach zaszkodziły. A wiecie co jest straszne - że dużo kobieta krzyczy, że solarium to nie,bo zabija,a potem jadą nad baltyk i siedzą po kilka godzina na plaży.

Gość do oxy
debilko pierdolnij sie w ten twoj pusty łeb solarowa szmato....

ale w ciąży??ja dla dobra dziecka jakos cała ciąże potrafiłam wytrzymaj bez soalrium!ciekaw gdzie jest takie solarium i kto jest wąłscicielem ze wpuszcza cię w ciąży opalac ;)

w solarium wykorzystywane są promienie UV, które w naturze zatrzymywane są przez warstwę ozonową - i jest to promieniowanie bardziej szkodliwe niż to które dociera do ziemi. Dodatkowo nadmiar promieniowania UV (i słonecznego i z solarium) powoduje utlenienie kwasu foliowego z organizmu co może spowodować wady rozwojowe u płodu i właśnie dlatego w ciąży ze słońcem nie można przesadzać, a solarium jest zabronione

Gość bfd bdf
He Oxy a widziałaś kobiety w ciąży nad Bałtykiem wylegujące się na plaży? Bo ja nie:( A tak BTW ja się nie opalam wcale, bo nie lubię, bo opalenizna nie jest oznaką zdrowia, bo moja skóra po prostu się nie opala - taki wybryk ze mnie.

Gość oxy
ja po prostu uważam, że jeśli ktoś ma inne zdanie i do tego nie robi ani sobie ani dziecku krzywdy to ma prawo postępować inaczej, a szczytem braku jakiejkolwiek inteligencji są obraźliwe słowa, tylko dlatego, że mam inne zdanie. I wybaczcie - ale to jest głupota.

Gość oxy
forum jest po to, żeby wymieniać opinie i zobaczyć, że inni ludzie myślę inaczej niż ja. Jeśli ktoś wszystko wie i wie to najlepiej to niech pisze sam do siebie - będzie miał pełne uznanie.

Gość ja widziałam

A ja chodziłam troszke na solarium, nie duzo, ale jednak. Wprawdzie tylko na twarz i dekold - za to za przyzwoleniem lekarza rodzinnego oraz ginekologa. W lato tez korzystalam ze sloneczka.. nie wylegiwalam sie godzinami na sloncu, zaslanialam brzuszek mokrym recznikiem i siedzialam np 30 min. Tragedi nie bylo.. Wiele kobiet korzysta ze slonca i solarium, tylko nie kazda ma odwage sie do tego przyznac, a pozniej sie zgrywa jedna z druga jaka to jest idealna.

Gość bfd bdf
Oxy ma rację nie trzeba od razu się wyzywać i obrażać. A w cholerę niech każdy robi co uważa i już. Ich problem ich ryzyko.

sęk w tym, że nie wiesz na 100% czy nie robisz dziecku krzywdy :)

Gość oxy
Anielica z piekła rodem - to się będziemy w pielke razem smażyć. Chodzę do solarium. na bardzo słabe lampy wg nowej europejskiej normy, lekarz pozwolił mi jeśli będzie to jakieś 3-4 minuty. Brzuch zasłaniam ręcznikiem i włączam nawiew.

Gość oxy
jak się nie wie - to warto zgłębić temat. ja akurat trochę o tym poczytałam - nie tylko na forum, ale też w czasopismach też branży i na stronach zagranicznych gazet.

oxy trudno, jakos to przeboleje :) Poza tym nie uwazam, zeby przez to mojejmu dziecku stala sie jakas krzywda :) Lekarz chyba wie na co pozwala swojej pacjentce, nie? Jesli sie chce korzystac ze slonca i solarium, to ok - czemu nie? Ale z umiarem :) Dziewczyny szanujcie osoby, ktore maja odmienne zdanie na ten temat.

ale wiadomo, że umiar najważniejszy i z dwojga złego jak się już chodzi to na chwilę - chociaż ja bałabym się zaryzykować. Oxy-ty poczytałaś w gazetach, a ja o tym magisterkę pisałam, więc też bzdur nie plotę.

ja bym nie ryzykowała, nigdy! w ciąży smarowała sie samoopalaczem, w ciepłe dni leżałam w cieniu, trochę spacerowałam i wyglądałam całkiem całkiem, ale do głowy by mi nie przyszło, żeby iść na solarium, czy położyć się na pełnym słońcu. Ale każdy decyuje za siebie.

Gość oxy
nie napisałam, że pleciesz głupoty, I było to bardziej do osób, które wyzywają innych za to, że mają odmienne zdanie. ale pewnie znasz amerykańska organizację, która zajmuje się propagowaniem znaczenia witaminy D3 - jeśli nie to polecam poczytać :) i nie piszę tego złośliwie, tylko jeśli pisałaś o tym magisterkę to to jest ciekawa organizacja.

Oczywiscie... trzeba wiedziec na ile mozna sobie pozwolic o ile w ogole mozna, warto skonsultowac to z lekarzem i jesli ciaza przebiega prawidlowo, to czemu nie :) No i oczywiscie do jakiegos miesiaca.. Ja przestalam chodzic jakos na poczatku 8.. tak w razie czego :)