Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zyggera

Mieszkalam w UK 4 lata, wrócilam do Polski i znowu wracam do UK.

Polecane posty

Gość do Ypsylon
Nie wiem co studiujesz,ale polecam slownik ortograficzny jezyka polskiego jako dodatkowa lekture :D

Gość ambitni ludzie
staraja sie pisac bezblednie! obojetne czy siedza na kasie czy cholera wie co studiuja. "rzadnym" i "ihr knnt mich mal"(knnt = koennt) to swiadectwo Twojej "wysokiej" inteligencji I AMBICJI hahaaaaaaaaahaaaaaa :-) dobre to :-)A tyle jezykow znasz hahaaaa..chyba w cipie :-O

skoro jestes taka glupia to ci wytlumacze, ze po wpisaniu o umlaut tu sie ta litera kasuje- a co do drugiego to literowka. ale nie chce mi sie z glupimi ludzmi gadac, wiec wiecej juz wam nie odpisuje. zal mi tylko poziomu w polsce, skoro tylu jest takich ludzi jak wy...

Gość uchorek
ypsylon kto cie uczyl jezyka nimieckiego

Gość uchorek
powinnas wiedziec ze sa odpowiedniki polskie do umlautow i ty w szwecji mieszkasz phi to pogadaj no tu po szwedzku sprawdzimy twoja perfwkcyjna wiedze

Gość ambitni ludzie
ty idiotko sama pisze na niemieckiej tastaturze! ty mnie chcesz niemieckiego uczyc? wiem ze o umlaut sie kasuje na kafeterii ale kazdy debil wie, ze o z kropkami u gory-czyli umalut zastepuje sie OE! i to nie tylko na tastaturze tylko tez nieraz na pismie.Idz debilko lepiej bo robisz z siebie coraz wieksze posmiewisko :-)

Gość ambitni ludzie
*umlaut bylabys tak ambitna to bys sprawdzila tekst zanim wyslesz i tyle.Wymawiasz sie literowkami :-) jestem naprawde pod wrazeniem twojej ambicji i wiedzy hahhaaaaaaaaa

Gość nmvbnbmv,cnbv,bvc
Zyggera, nie każdy pracuje w Warszawie za 1200 zł. Mi jest tu bardzo dobrze i nie zauważyłam dużej różnicy między Uk a PL

Gość sunday roast
'nie wyobrazam sobie, ze mozna wyjechac zagranice tylko za chlebem' ypsylon- masz chyba bardzo waska wyobraznie...ludzie wyjezdzali od wiekow w poszukiwaniu lepszego zycia czyli za tzw. chlebem, jesli komus jest lepiej na obczyznie to czemu nie??? ty myslisz, ze wyjezdzaja tylko ludzie tacy jak ty 'ciekawi swiata'? buhahahh 'w polsce sie studiowalo i pozniej sie pracuje jak niewolnik za 1000zloty. sorry,ale tak zarabiaja ludzie niezaradni zyciowo' sama sobie przeczysz....co jest lepsze wyjechac na zachod za chelbem i pracowac za godziwie pieniadze czy zostac w ukochanej polsce i pracowac za 1000zl jako niewolnik?, niestety prawda jest taka ze zarobiki w polsce sa niewspolmierne do kosztow zycia i nie piernicz mi tutaj ze tylko ludzie niezaradni tak zarabiaja...moja mama pracuje w sluzbie zdrowia i po 18 latach pracy jako pielegniarka dostaje na reke 1600 zl

Gość panienka z państwa serów
mój mąż w polsce jako inżynier zarabiał 2700 [w renomowanej firmie, którą zna każde dziecko], jak wyjechał za granice do pracy, zarabia 30 000 zł miesięcznie. Roczna pensja w miesiącu. hehe, może ypsylon doradzi mi, żeby wrócić :D bo tu też można się tyle dorobić w miesiącu. Hehe.

Gość :x ghjfghjfghf
:x

do polski wrocic ? chyba was pojebalo !!!!!!!!!!!!

a tak jeszcze jak czytam te wasze wypociny to za chlebem z pl nikt nie wyjezdza wkoncu wiadomo nasz chleb jest bardzo smaczny :)

Gość panienka z państwa serów
dla koneserów:D

Gość kobita z pieca
no i ypsylon namadrowala, widze, ze laska tego samego pokroju co zdz i mayor, wszechwiedzace encyklopedie

Gość Eleina
lol

Gość niedlugo wracam do kraju
tak sluzba zrowia w uk jest spoko . NIE POWIEDZIALABYM!!szczegolnie ze idziesz do lekarza ogolnego i bada Cie na wszystko mnie ostatnio ginekologicznie badal lekarz pierwszego kontaktu!!!do kitu z takim lekarzem nie mozna wiedziec wszystkiego z kazdej dziedziny. albo poszlam z bolem w mostku a lekarka przepisala mi silne tabletki dla ludzi z problemami serca w ogole nawet nie zrobila mi ekg ani zadnych kompletnie badan!!!a przyjechalam do PL i poszlam do kardiologa i wszystkie badania zrobil mi lekarz i nie bylo kompletnie potrzeby zeby brac jakies tabletki na serce

Przecież zawsze można się zapisać do specjalisty jak zapłacisz. W UK Cię na to stać.

ale nie chodzi mi o to. ide do lekarza ufajac ze mi pomoze powiedzmy ze ktos nie mowi po angielsku i nie ma kto mu pomoc. dobrze ze przeczytalam ulotke bo tak bralabym i nie wiadomo do czego by to doprowadzilo. chodzi mi o to ze nawet dokladnie Cie nie zbadaja i przepisuje silne leki

jak zarabiacie tyle kasy to zarobcie w UK i wracajcie do PL i otwierajcie jakis biznes

Gość tez jestem ciekawa o co kaman
oo tak, a w PL otworzyc swoj biznes to bulka z maslem hehe przyjazne przepisy, etc... zycze powodzenia!!

Gość Polacy przestancie
tez swoje dodam, tez bylam u lekarza pierwszego kontaktu w UK, zmienic spirale, przy mnie, po moim rozebraniu, skladali fotel ginekologiczny... Najlepsza sluzba zdrowia na swiecie:/

W zyciu bym juz nie wrocila do Polski. Powiedzcie do czego tam wracac ? ludzie ponurzy, z praca ciezko, zarobki male, nie , nie ,

Gość yg8gtfg
A ja nie chcialabym mieszkac ani w Polsce, ani tym bardziej w ponurym i deszczowym UK.

Gość Polacy przestancie
Mada w tym wlasnie jest problem, ze ty poza okulistami i dentystami, nie ma prywatnej sluzby zdrowia, jest tylko NHS, nie ma wyboru tj jest Polsce, ze uzbierasz sobie kase i zrobisz np operacje prywatnie. Zaczynaja juz rzadzacy cos bakac nad wprowadzeniem prywatnej sluzby zdrowia, ale pewnie 1 wizyta bedzie kosztowac 100 funtow, a bedzie tj w przypadku brytyjskich dentystow, ze jakosci nie bedzie zadnej. To bedzie tutaj pewnie tak wygladac, wprowadza prywatna sluzbe zdrowia, lekarz z NHS "nie bedzie cie umial wyleczyc", tzn bedzie udawal, ze nie umie, ty cierpiac bedziesz zmuszony isc prywatnie i zaplacic, zaplacisz, ale dostaniesz taka sama jakosc uslug, czyli zalezy od checi lekarza i pielegniarek, jaka byc dostal w NHS. Juz teraz wyspiarze slyna z najgorszych zebow na swiecie, bo poziom uslug jaki tu dentyscie serwuja to masakra, jeden dentysta robiac mi kanalowe leczenie JEDNEGO zeba, przeswietlal mi go 6 RAZY, az sie przestraszylam ze w nocy zaczne swiecic, to po trochu by wyjasnialo, dlaczego tak duzo ludzi tutaj umiera na raka, pomijajac rowniez to, ze na lozko w szpitalu czekaja pare miesiecy tj w Polsce (zdziwko?). Ogolnie ich wiedza o promieniowaniu jest mizerna, wiekszosc dentystow chowa sie, robiac przeswitlenia zebow za pol przymknietymi drzwiami, a sprzet to taki u nas w przychodniach maja. Niewielu jest tutaj naprawde dentystow na jakims duzym poziomie ze sprzetem, z serwisem, za to bardzo drogo sie cenia, ale i w tym przypadku zeby masz zrobione tylko na pol roku, czyli dokladnie do czasu az otrzymasz list z zaproszeniem na nastepna wizyte, a potem 100-150 funtow za mala dziurke w zebie, ktorego plomba wyplucze sie za nastepne pol roku. No i ta to sie kreci, o umierajacych pacjentach w szpitalach pisalam w innym temacie.

Gość bzdura na cały max
No nie, takich bzdur, jak powyżej nie czytałam już dawno! Jestem pielęgniarką w UK. W prywatnej służbie zdrowia pracuję. Nie polskiej, a w angielskiej. Poradnia: Yorkshire Clinic się nazywa w Bingley. Nie ma prywatnej służby zdrowia w UK? Ty chyba nigdy w UK nie byłaś! Już nie wspomnę o polskich przychodniach jak Green Surgery w Manchester. Jest też Bupa, Nuffield Health, Spire Health. Sama prywata, tylko kasa albo ubezpieczenie potrzebne.

ludzie nie wracajcie tu tu jest gó.. nie kraj, jak nie potraficie kraśći oszukiwać to sami bedziecie okradani i rabani w tylek prez tych co umią, mieszkalaem w uk 4 lata,też teskniłem wrocilem i przez 4 kolejne lata walka o przetrwanie, przeprowadzka do warszawy, kredyt na mieszkanie, drożyzna i praca 12hx5dni za smieszne 3500 brak czasu, energi i środków na cokolwiek wegetacja i rąbanie w tyłek przez pracodawców. teraz wiem ze te lata w uk były najlepszym okresem w moim zyciu 0 stresu o prace, kupa kasy na koncie, sprzet laptopy wycieczki w tropiki standard zycie nieosiagalny w kraju,dojrzałem do decyzji aby zostawic ten gów.. kraj na zawsze

Gość lalalalallal lalla
Witam ! zygac mi sie chce jak slucham Tuska o tym jak w Polsce jest dobrze a mlodzi wracaja z emigracji do kraju, komu te kity wciska ? Mieszkam w UK juz kilka lat , z poczatku nie bylo kolorowo. Ciezka praca jednakze przynosi efekty a i standard zycia sie poprawia. Moim marzeniem bylby powrot do kraju ktory kocham, bo kocham polska ziemie, jednakze tak czesto jak bywam w Polsce, tak czesto natrafiam na wszechobecna frustracje i pesymizm. Rozumiem ze zyje sie ludziom coraz ciezej w naszymkraju, politycy napychają swoje kieszenie, a ludzie musza głodować, im wieksza bieda tym Komorowski bardziej wypasiony ;-))) Kilkoro moich zanjomych probowalao wrocic do kraju - nie trzeba bylo dlugo czekac na ich powrot ;-) , nie potrafili odnalezc sie w szarej polskiej rzeczywistosci gdzie aby przetrwac trzeba kierowac sie zasada lapka lapke myje - zenada. Oczywiscie tym ktorym sie powiodlo i wrocili na stale do kraju - gratuluje ;-) Ja nie zamierzam w najblizszej przyszlosci tam powrocic . 2 tygodniowe wakacje w Polsce wystarczaja mi aby nacieszyc sie rodzina i przyjaciolmi, zaltwic kilka spraw, objesc sie do syta polskiego jedzenia itd... na drugie wakacje z kolei wybieram jakis kraj egzotyczny gdzie swieci slonce a morze jest blekitne, gdzie moge wypoczac ;-) a i dla portfela jest to mniejszym obciazeniem niz wakacje o podobnym standardzie nad Baltykiem. Pozdrawiam

Gość a jaja jajaj
ja też mam doświadczenie z UK, przebywałam w Anglii nie znając języka (troche starszy rocznik),pracując fizycznie (mając studia) i powiem wam że bardzo mile wspominam ten czas, stac mnie było na wiele...no może nie na fanaberie ale niczego nie brakowało,dodatkowo kasę przesyłałam do Poleski więc nie ma co porównywac standardu zycia w Polsce i w Anglii tak myslę sobie,że emeryturkę tutaj mam juz wypracowana,fajnie byłoby wyjechać i zacząc tam zarabiac na emeryturkę, kurcze...tylko ten język, nie mam kontaktków a w ciemno to troche sie boję,jednak nieco się zmieniło przez te kilka lat

Gość NO JA TEZ
Wrocilam do Polski tydzien temu ale z niemiec....i to byla najgorsza moja decyzja ;/