Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cyklamenka

DIETA ASPIRYNOWA

Polecane posty

Gość cyklamenka

Podejrzewam u siebie uczulenie na żywność zawierającą aspirynę oraz na histaminę...Jeżeli ten problem dotyczy również ciebie zapraszam do dzielenia się doświadczeniem.Razem raźniej!

a nie miałas nigdy problemów z gronkowcem, grzybicą ? Pseudoalergia na salicylany często wystepuje właśnie z tymi intruzami - salicylany je niszczą i jest taka reakcja organizmu czyli objawy alergii Ja kiedys stosowałam dietę dostałam rozpiske od alergologa - ale jest wiele sprzecznych informacji . Po wielu u produktach zabronionych czułam sie ok . Ja mam niezyt nosa i astme, wysypke po aspirynie czy innych lekach przeciwzapalnych wkleję Ci listę Wymieniona poniżej żywność jest bogata w salicylany: · Większość ziół, a szczególnie mięta, tymianek, estragon, rozmaryn, koper, szałwia, oregano, majeranek , bazylia, nasiona selera i sezamu. · Większość przypraw, szczególnie anyż, pieprz turecki, cynamon, kminek, curry w proszku, kozieradka, gałka muszkatołowa, musztarda, papryka i kurkuma. · Większość owoców (jabłka, jeżyny, wiśnie, rodzynki, winogrona, porzeczki, nektarynki, pomarańcze, brzoskwinie, morele, śliwki, suszone śliwki, maliny, truskawki, ogórki, pomidory) z wyjątkiem bananów, gruszek obranych ze skórki, granatów, mango i papai. · Większość jarzyn z wyjątkiem kapusty, brukselki, kiełków fasoli, selera, porów, sałaty zielonej i groszku. · Szczególnie bogate w salicylany są ogórki, oliwki i endywia. Obierki ziemniaków, ale nie same ziemniaki. Słodka kukurydza, słodkie ziemniaki. Migdały, orzeszki ziemne, orzechy brazylijskie, orzechy macadamia, pistacjowe i włoskie. Także orzechy kokosowe i kotewka - orzech wodny. · Kawa, herbata, coca-cola i herbata z mięty. · Soki owocowe, większość napojów alkoholowych (poza wódką i dżinem), miód, lukrecja, cukierki miętowe. · Produkty bogate w drożdże. · Sos pomidorowy, sos Worcester. · Wiele przetworzonej i przygotowywanej na poczekaniu żywności. Niską zawartością salicylanów charakteryzują się: 1. Mięso, ryby i skorupiaki 2. Mleko, sery i jajka. 3. Pszenica, żyto, owies, jęczmień i ryż. 4. Niektóre owoce i jarzyny, jak to podano powyżej.

lista od alergologa wyglądała podobnie czyli głodówa :O teraz dałam sobie juz na luzik z ta dieta i tak chuda jestem

Gość cyklamenka
dzięki serdeczne! oczywiście w pewnym okresie miałam problemy z grzybami , długo,długo łupież pstry (jest to grzybica skóry) i candida waginalna,gronkowca nie miałam ,ale paciorkowca w gardle.Problemy z zatokami też mam(zatoki hypolastyczne),co znaczy bardzo zwężone i wiecznie zatkany nos oraz spływający sluz.A jak się czujesz nie stosując diety?bo ja umieram.

Gość cyklamenka
aha,pytałaś jak czuję sie po aspirynie,jakoś instynktownie unikałam aspiryny,już baaardzo dawno nie zażywałam,ponieważ wiedziałam ,że mi szkodzi.Ja raczej miałam problepy gastryczne i raz dostałam pokrzywki po aspirynie. Moja dieta w zasadzie już (przed spostrzeżeniem ,że winny jest tu kwas salicylowy)była dietą aspirynowa ,aczkolwiek nie do kńca.Wszystkie wymienione produkty szkodzą mi .Co ciekawe W niektórych dietach zabroniony jest banan ,a w innych dozwolony. Ja po bananie czuję się źle

Gość cyklamenka
nigdzie nie znalazłam czy można jeść marchew ,pietruszkę i selera?

Gość cyklamenka
Jak wynika z Twojej opini,należy tę dietę indywidualnie dostosować.

Gość elka szpachelka
Cyklamenka,a moze ty masz wrzody zoladka lub dwunastnicy.Albo moze refluks zoladkowy.Objawy,o ktorych pisze czesto wystepuja przy tych dolegliwosciach. Nie wolno przy nich tez zazywac aspiryny

CYKLAMENKA ja nie skupiam się na diecie - ten okres mam juz za sobą - tak naprawde jedzenie tylko dozwolonych produktów wcale nie polepszyło mojego samopoczucia ale podstawą mojego zywienia sa ziemniaki, mięso i wędliny domowe , pieczywo, kasze, warzywa jem wszystkie , ryby, jajka, owóców i soków szczegolnie nie lubie więc problem z głowy ostatnio zajadam sie bomba witaminowa - kiełkami ;) Ale Ty musisz przez jakis czas spróbowac tej diety - być może u Ciebie przyniesie rezultaty Jeszcze dodam że benzoesn sodu - popularny konserwant tez nie jest dla nas ( naturalnie wystepuje w jagodach, borówkach) aczkolwiek po jagodach i borówkach nigdy nic strasznegoo mi się nie działo , ale napojów kolorowych wogóle nie piję - szkodza mi okrutnie, tylko woda , kawa, po vermucie , żubrówce - nawet najmniejszej dawce wymioty ale czysta ok ;) dziwna ta przypadłość

Gość cyklamenka
PIECZARECZKO obecnie piję tyko wodę.Zaczekam gdy się trochę uspokoi wtedy wprowadzę kawę bezkofeinową.Ja nie przejmuję się tym ,że ta dieta jest taka skromna w składniki, gdyż już od dawna nie tolerowałam mnustwa rzeczy więc ich nie jadłam.Dla mnie teraz jest najważniejsze by się dobrze czuć,bo już zapomniałam jak to jest.

Gość cyklamenka
To już trzeci dzień diety aspirynowej i musze przyznać ,że odrobine jest lepiej.Może byłoby jeszcze lepiej ale dorwałam sie do surowych gruszek,tak dawno nie jadłam owoców!Mimo,że gruszki są dozwolone na tej diecie jednak moje jelita sa bardzo podrażnione i powinnam na początek jeśc tylko gotowane i w małych ilościach.Mam taka nadzieję ,że to tylko kwas salicylowy jest winny mojemu cierpieniu... Byc może jak układ pokarmowy się zregeneruje nie będę reagować na histaminę w pożywieniu,a jelita bardzo długo sie regenerują.Juz drugi dzień nie biore nic rozkurczowego nie jest jeszcze idealnie,ale za wcześnie na ocenę.

Gość cyklamenka
do PIECZARECZKA Pieczareczko czy znasz może jakis zestaw witamin dla nas bezpieczny????????????????

witaminy aby nie były w kolorowych otoczkach to nie powinny szkodzić ja łykam witamine C i tran w okresie zimowym i hoduje kiełki jako njałatwiej przyswajalne żródło witamin ale dopiero od 2 tygodni - jak dbam o hodowle tj. aby nie było plesni to przyjmuję je bez problemów np do kanapek z jajkiem , sałatek , zup ale ja nie mam dysfunkcji zołądka- czasem się odzywa ale to raczej wina leczenia bo kilka lat niestety przymowałm steroidy, antybiotyki jak pisałam u mnie objawy asprynowe to głównie nos, oskrzela po jakimkolwiek leku przeciwazaplym- lista jest dłuuuga dusiłam się pozsostaje tylko patacetamol i morfina z antybiotyków nie moge penicylin i amokxycyliny leki nasenne, na uspokojenie, przecidwpresanty toleruje - choroba doprowadziła mnie do silnej nerwicy :( a jak u Ciebie na tej dietce? masz sukcesy? ja wogóle mało jadam, ziemniaki, surówki , kasze kanapki z jajkiem, trochę nabiału , ryby , sledzie , z mięsa najzdrowszy indyk, kurczaki ale u mmnie dochodzi alergia na plesnie i alternaria infekcje bakteryjne więc sama dieta mnie nie wyleczyła ale 3mam kciuki za Ciebie- byc może jak żródło choroby w uczuleniu na salicylany e nie jak u mnie na nietolerancji czyli zaburzeniu cyklu oksygenazy z tego co sie orientuję to inne tło choroby pisz koniecznie jak cukcesy postarm się tu zagladać

aha jeszcz siemie lniane sysyematycznie i oliwe pije na czczo z cytryna na prace jelit znalazłas mnie na topiku z woda utlrniona - robie poejscia krótkie i długie przerwy - skoro lekarze juz mi nie potrafia pomóc a bóloem, otepieniem cięzko zyc, zwykłe leki od alergi i singulair, sterydy to psu na bude - szukam szamanskich metod i albo mi to pomoze albo juz pogodze sie ze swoją chorobą chociaz nigdy nie naucze się z nia życ ja radza lekarze :(

Gość cyklamenka
Dzięki,że zajrzałaś tutaj wiesz PIECZARECZKO jestem tego samego zdania co Ty jeżeli chodzi o lekarzy.Ja sie już męczę 8 lat, sterydów nie brałam choć laryngolog mi je przepisał,ale leki przeciwalergiczne tak, choc niewiele pomagają.Dochodzę do wniosku ,ze cierpię na ogólną nietoleancję pokarmową,w zasadzie wszystko mnie uczula(w szczególności kwasy)Jestem zmuszona rotować pokarmy ,a nawet grupy pokarmów jest to bardzo uciążliwa dieta i w zasadzie nigdy jej do końca nie przestrzegałam ,a powinnam.PO ZASTOSOWANIU DIETY ASPIRYNOWEJ KILKA DNI BYŁO LEPIEJ I ZNOWU POGORSZENIE...... ale kwasów muszę się wystrzegać, u mnie to problem złożony.Wiesz ,poczytałam wczoraj o wodzie utlenionej i tak myslę o tej kuracjii..idę Pieczareczko do forum "leczenie wodą utlenioną" i tam popiszę z tobą pozdrawiam

Gość cyklamenka
aha-też czasem myślę ,żeby już dać spokój poszukiwaniom i pogodzić się z chorobą.... jednak za jakiś czas znowu szukam....i tak w kółko.

Gość a ja się odczulam
i dobrze mi z tym :)

1. To nie musi być alergia, tylko nietolerancja histaminy, dająca objawy nietolerancji pokarmowej, astmy, a nawet neuropatii. Żywność, którą podajecie, jest albo wysokohistaminowa, albo powoduje wyrzut histaminy. Przy stosowaniu wielu leków dochodzi do uszkodzenia rozkładu histaminy w jelitach, bo są one inhibitorami DAO (oksydazy diaminowej). Nierozłożona histamina przedostaje się do krwiobiegu w ilościach toksycznych, drażniąc zakończenia nerwowe (szczególnie błon śluzowych chorych narządów i skóry). Czytałam gdzieś, że nawet była teoria, iż histamina może wywoływać uszkodzenia śluzówki żołądka przy braku helicobakter pylori. Ale nie wiem, czy to udowodniono. W USA stosuje się schemat: dieta niskohistaminowa, leki p/histaminowe, stabilizatory mastocytów (kromoglikany) i suplementacja DAO. Więcej na www.pecherz.pl, działy Dieta i Inne choroby pęcherza. 2. Po morfinie wcale nie musi być lepiej - przechodziłam, wiem :). 3. Cyklamenko, co Ci wyszło w testach alergicznych? Nie masz astmy?

Gość lenka86r
cześć dziewczyny, cieszę się niezmiernie że natrafiłam na to forum, bo z moim problemem czułam się strasznie samotna. Zachorowałam na atopowe zapalenie skóry tego roku w lutym, dziwne ze choroba mnie dopadła po 23 latach, no ale trudno. Mój dziadek zachorował w wieku 60lat także dziedziczność choroby się potwierdza. U mnie zaczęło się od atopowego zapalenia ust, było to straszne miałam kaszkę na całych ustach, kontury były tak rozmazane ze ciezko było dostrzec gdzie usta się kończą, bardzo piekły, swedziały, pękały itd. Później z usta przeszło mi na brodę, leczyli mnie mascią z wit A, maścią nagietkową, Pimafucinem, zyrtec, nic nie pomagało, picie wapna było u mnie naiemal rytuałem, pozniej atopia zaczęła przechodzic na dalsze partie twarzy, wyglądało to jakbym była poparzona, rybie łuskim odpadające na brodzie, zadne kremy ani maści nie pomagały, na usta pomadki z wysokim filtrem, POLECAM DAX KOSMETIC Z FILTREM 20 tą na sznurku na lato, bardzo dobrze nawilża, NIVEA ODPADA chyba ze ta classik, teraz zamówiłąm sobie z angli pomadke E45 i czekam na nią, bo podobno jest rewelacyujna ale niestety w moim miescie nie ma w zadnej wptece, w tym momencie mam tak silną alergię która pojawia się w najmniej oczekiwanym momencie, bardzo szybko reaguje na allergie, momentalnie puchną mi oczy i wargi, oczu nie mogę otworzyc bo takie mam obrzmiałe ;( ze nawet łzy same lecą, cała twarz jest przez opuchlizne tak sciagnięta, że aż piecze, oprocz tego wysypka na całej twarzy, a zwłaszcza na brodzie po prawej str, nie wiem dlaczego :( wyglądam jakbym była poparzona, "rybie łuski" schodzą mi z uszu, nosa, brody, oczu ;( wygląda to fatalnie, leczyli mnie juz TRIDERM- UWAZAJCIE NA NIEGO mi jeden lekarz przepisał to na twarz a drugi powiedział ze w zadnym wypadku na twarz tego sie nie stosuje!!!!, krem barierowy emolium, krem epikrem, i teraz zrobili mi aptece na zamówienie jakis krem na opuchliznę, poniewaz dopółki nie zejdzie mi opuchlizna nie zrobią mi testów, od lutego mam do to do teraz i jak zejdzie mi z ust to wyskakuje na oczach i dlatego nie zrobią mi testów ;(. Doszło do tego że nie mogę:myc zebów pastą, mam diete aspirynową, nie piłam kawy herbaty, napojow i soków, nie stosuje kosmetykow, tylko kremy natłuszczajace, nie jew zadnych owocow, warzyw, sałatki tylko ze słoików nic świerzego, jedyne co jem to jaja, mleka bo to od małego i mi nie szkodziło, nie uzywam pefrum ani zadnych detergentów, musze unikac dymu papierosów i wszystkiego co jest w aerozolach dopółki mi nie zejdzie opuchlizna, bo jest coraz gorzezj o moze przejsc na astmę, gardło boli mnie juz 2 miesiace, brałąm w maju antybiotyk bo przez pyłki straciłam głos i miałam wysoką gorączke a jeszcze rok temu byłam zupełnie zdrowa ;((((

Gość lenka86r
ja nie miałam żadnych badan, ale wszystko ok, nic mnie nie boli,nie mam żadnych problemów oprócz alergii na twarzy, ja sie zastanawiałam czy mogę meic gronkowca złocistego, bo podobno 80% atopików go ma ;(

Gość lenka86r
chciałam dodać że jutro minie tydzien od kąd jestem na diecie aspirynowej, opuchlizna z buzi zeszła,ale skóra na brodzie nadal się łuszczy, jutro mam wizyte kontrolną i może wreszcie zrobią mi testy.

Gość cyklamenkaa
Bardzo często przy nadwrażliwości na aspirynę wystepuje również nadwrażliwośc na histaminę.Na takiej diecie naprawdę nie ma co jeść,bo jedne produkty zawierają aspirynę ,a drugie histaminę.Jeżeli komuś nie przynosi ulgi dieta aspirynowa ,powinien pomysleć też o histaminie.Przy nadwrażliwości na histaminę,produkty z z salicylanami powodują wyrzut histaminy i kółko się zamyka.Ja właśnie tak mam.

Gość lenka86
Chciałam powiedziec,że u mnie wieeeelkie zmiany zaszły ;) zaczęłam się leczyć tybetańską medycyną alternetywną ( samymi ziołami) , stosuje zioła w kulkach i zioła do picia do zaparzania już od września, efekty zachwycające, alergia na cytrusy mi zeszła, alergia pokarmowa zmiejszyła swój obszar, teraz 10 lutego idę na testy alergiczne do kontroli (pokarmówka) zobaczymy co się zmieniło :P)

do lenka a możesz napisać co to za zioła i u kogo się leczysz,ja już nie mogę sobie dać rady.....

Gość lenka86
leczę się w Warszawie, u chinki, która jest z wykształcenia lekarzem,a nie znachorem( na szczęście), zioła przyjmuje się rano przed posiłkiem, po obiedzie i po kolacji, jest się na diecie, nie je się miesa wieprzowego, mleka, sera żółtego, alkoholu, potraw smarzonych i wedzonych i kilku jeszcze innych,składu ziół nie znam bo nie mam podanych, ale u mnie widać efekty, alergia pokarmowa, pokrzywka z twarzy mi zeszła, została mi alergia na chemie( lakiery do paznokci, włosów ) Te zioła mają na celu oczyscic wątrobę z toksyn, bo oni uważają że to główna przyczyna wielu chorób.

Cyklamenko, bo aspiryna to salicylany, a salicylany powodują wyrzut histaminy.

metionina-tak zdaję sobię sprawę z tego że salicylany powodują wyrzut histaminy i skłaniam się do tego,a nawet jestem pewna że ja cierpię na nietolerancję histaminy,ale jaka jest przyczyna takiego stanu rzeczy?Dużo czytam o tym na stronach angielskojęzycznych,u nas jest mało wiadomości w tym temacie. Tam to się nazywa HISTADELIA(czyli nadmiar histaminy w tkankach i we krwi)Nawet nie można u nas dostac suplementówt obniżających histaminę.Lekarze nie potrafią pomóc więc trzeba samej sobie radzić.Niektóre witaminy i mkroelementy też obniżaja poziom histaminy np.miedź,cynk.Zaopatrze się we wszystkie potrzebne suplementy i napiszę jaki jest efekt,ale to trochę potrwa ,załatwiam przez koleżankę z Anglii. pozdrawiam

Gość lenka86
Ja mieszkam w Bieszczadach, ale jezdze się leczyc do Warszawy, mam sporo km, ale jak na razie uważam ze warto ;)