Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taaaaaaaaaakaaa jednaa

Badanie neurologicznie-czy wiecie...

Polecane posty

na czym polega?? Niedlugo ide pierwszy raz do takiego lekarza,powodem sa czeste bole glowy.Czy ktos wie jak bedzie przebiegalo badanie??

Gość FCGHDF
NIC STRASZNEGO;) zakładali mi taka siatke na głowe, zapinali pod broda i ok. 15 min miałam lezec z zamknietymi oczami a potem zamykac i otwierac i to tyle z tego co ja miałam:P

no dobrze,ale na czym one polegaja??

Taaaaaaaaaka jedna Takie typowe badanie neurologiczne - zwykłą wizyta u neurologa - polega na zbadaniu Twoich podstawowych reakcji - i absolutnie nie boli. Będziesz musiała np wodzić wzrokiem za palcem lekarza (góra dół prawo lewo), lekarz poprosi żebyś dotknęła ręką nosa z jednej i z drugiej strony, przejechała sobie stopą po drugiej nodze, podniosłą nogę do góry etc. Będziesz musiała ścisnąć dłońmi palec lekarza (chodzi o zbadanie czy tak samo mocno działa jedna ręka i druga), prawdopodobnie postuka Ci też młoteczkiem w kolano (chodzi o ten bardzo charakterystyczny odruch \"podskakiwania\" nogi), przejedzie młoteczkiem po stopach i będziesz musiała powiedzieć czy czujesz etc. Rezonans, tomografię czy EEG (to to badanie z siatką na głowie które opisał FCGHDF) lekarz może Ci zlecić dodatkowo, jeśli będa wskazania. Przy bólach głowy prawdopodobnie zaczną od rezonansu ew od tomografii, albo od angiografii - co bu nie było wszystkie te trzy badania z punktu widzenia pacjenta wyglądają identycznie: wsuwają cię do takiej \"tuby\" (jak na filmach :-) ) i leżysz tam od 20 do 40 min (zależnie od badania). Generalnie nic się nie dzieje i nic nie czujesz, tylko słychać takie dziwne dźwięki (jakby buczenie połączone ze stukaniem). Jeśli zlecą Ci EEG (zwykle przy podejrzeniu stanów padaczkowych) - to faktycznie siatka z elektrodami na głowę i leżysz z zamkniętymi oczami a od czasu do czasu każą Ci otwierać. Nic nie czujesz, nic nie boli. MAm ten sam problem co Ty - częste \"dziwne\" bóle głowy, połączone z wymiotami - od ponad 2 lat. I do tej pory nie do końca zdiagnozowane. Jeśli chcesz napisz do mnie scoiatael@op.pl może jeszcze w czymś będę mogła pomóc, może coś Ci podpowiem etc :-) Pozdrawiam!

dziekuje)