Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak w niego wcisnąć warzywa

Problem z 3 latkiem, który nie znosi warzyw.

Polecane posty

Gość jak w niego wcisnąć warzywa

Warzywa są naprawdę aż tak zdrowe i potrzebne w rozwoju dziecka? Bo mój syn ich nie znosi i boję się, że przez to źle się odżywia. Nie zje zupy, bo tam są warzywa, wyjątkiem jest zupa pomidorowa (ale taka z koncentratu pomidorowego, a nie pomidorów) i rosół (ale mogę zapomnieć, że wcisnę mu w niego marchew. Zje ziemniaki z sosem i mięsem, ale nie zje do tego żadnej marchewki z groszkiem ani surówki. Nie zje kanapki z pomidorem czy ogórkiem. Nie znosi kalafioru ani fasolki szparagowej z bułką tartą. Generalnie je dużo i chętnie, ale mięso, parówki, słodycze, nabiał, ale za nic w świecie nie wcisnę w niego warzyw. Co zrobić?

mój 6cio latek od swieta zje marchewke :) Ty też wszystko lubisz?? :) ja nie.. Poza tym spróbuj przemycac witaminy w inny sposób, nie zmuszaj bo jak mnie zmuszano do mleka - z kozuchem to do dzis mam odruch wymiotny ;)

mozesz probowac przemycac warzywa. piszesz, ze syn zje ziemniaki z sosem i miesem. ugotowane ziemniaczki ugniec razem z odrobina kalafiora, bialej ugotowanej pietruszki czy cukini. lub innego warzywa w jasnym kolorze (na poczatek w niewielich ilosciach, aby maluch tego nie wyczul;) duzo rzeczy mozna przemycic w sosach wiec na tym sie bazuj skoro maluch lubi sosy. mozesz dodawac rozdrobniona ugotowana brokule, troche surowej marchewki startej na drobniutkiej tarce, lub inne warzywka ktore mozna rozdrobnic na papke :) dziecko w sosie ich nie wyczuje. moze zaproponuj sok pomidorowy, skoro lubi zupe pomidorowa?

co do ogorka to fajnie smakuje sok wycisniety ze swiezego ogorka dodany do soku jablkowego.

Gość salamandra plamista
w zupach miksuj warzywa a reszta to jak wyzej ktos powiedzial ugniataj z ziemniakami warzywa o tym samym kolorze,miksuj i dawaj do sosow.