Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość we ew fewfw

PYTANIE O MOCZNIK ITD mazidla.com i inne

Polecane posty

Gość we ew fewfw

Chcialabym zamowic sobie w sklepie internetowym mocznik,bo slyszalam ze mozna dodac go do balsamow i kremow np do stop,a moczni sprawia ze skora robi sie miekka... mam tylko pytanie,w jakich proporcjach to mieszac? Skoro robie zamowienie,to myslalam jeszcze o czyms np do wlosow, zeby dodac to do jakiejs pryskanej odzywki z drogerii, np keratyne. Czy któras z was robila cos takiego?

Gość ur00cz
ja radziłabym sięgnąć po jakieś dermokosmetyki z zawartością mocznika. sama używam mleczka dardia i tak jak piszesz, skóra jest idelanie miękka i gładka. oprócz tego bardzo dobrze nawilża. sama nie odważyłabym się mieszać, bo pewnie nie jesteś farmaceutką i możesz sobie zaszkodzić. radzę wybrać się do apteki:) pozdrawiam

Ja niestety nie znam się na proporcjach a le na forum łysienie dużo osób sie na tym zna, może ktoś Ci poradzi. Mysle, ze to dobry pomysł z mieszaniem, takie kosmetyki sa na pewno o wiele skuteczniejsze niz gotowe.Jest duzo dziewczyn, ktore sobie robia same rozne mazidła.

Gość qVCRqrqvq2
Chodząc po roznych stronach wyczytałam, ze nalezy dać 2 łyzki mocznika na 250 ml balsamu. Pózniej w przepisach na robienie kremu do stop z mocznikiem przeczytałam ze tam daja 2 ŁYŻECZKI. A i jeszcze przeczytalam,ze jesli chce sie wzbogacic zwykly krem do twarzy, to jesli na 25 ml kremu damy 30 kropel czegoś, to bedzie to stezenie okolo 5%. Wkurza mnie to,że na wizazu jest o tym pełno,a na moje pytania od kilku tygodni nikt nie odpowiada,jakbym byla przezroczysta :/

Gość 234t2tv3
nie ma tu zadnych chemiczek?:(

Gość na mazidlach masz
podane przecież stężenie maksymalne każdej substancji - wystarczy przeczytać dokładnie specyfikację techniczną i opis. A ogólnie mocznik polecam - świetne efekty daje.

Gość na mazidlach masz
qVCRqrqvq2 - z tymi kroplami i stężeniem rożnie bywa - bo: 1. każda substancja ma inny ciężar właściwy 2. kropla kropli nierówna, tak jak kroplomierz kroplomierzowi... o ile z substancjami niedrażniącymi można sobie pozwolić na pewną dowolność o tyle, kwasy i substancje czynne należałoby jednak odmierzać w miarę solidnie. Mocznik powyżej stężenia 30% będzie działał złuszczająco, poniżej tego stężenia nawilżająco. Aby wiedzieć ile należy go dodać do balsamu należy gramy przeliczyć na ml (tak by ilość balsamu i ilość mocznika była w tych samych jednostkach), aby to zrobić trzeba znać ciężar właściwy mocznika.

Gość 234t2tv3
o mamo, dla mnie to czarna magia, z chemia nie mialam nic wspolnego od 8 lat:/ czyli nie mozna tu zastosowac takiego sposobu,ze 3 lyzki balsamu na jedna lyzke mocznika da takie i takie stezenie?

Gość na mazidlach masz
234t2tv3 - można o ile ktoś przeliczył jakie te 3 czy 2 łyżki na 250 ml balsamu daje stężenie. Wyjdzie to mniej więcej w przybliżeniu (bo łyżki tez ludzie maja różne ;) ), ale to nie musi być w przypadku mocznika miara aptekarska. Na początek na Twoim miejscu spróbowałabym z mniejszym stężeniem i już - powiedzmy ta łyżka na 250 ml. Nic ci się nie powinno stać o ile nie jesteś jakoś specjalnie wrażliwa na mocznik. Ja chemie tez miałam 100 lat temu :) to jest mniej skomplikowane niż ci się zdaje - jak chcesz mogę ci przeliczyć określoną ilość mocznika w ml na opakowanie balsamu. Tylko napisz jakie stężenie chciałabyś uzyskać.

Gość na mazidlach masz
wpadne tu wieczorem jakby co

Gość kok12
Gdzie można kupić mocznik?

Gość zalozycielka topikuuuuu
mocznik mozna kupic np na mazidla.com Dzieki "na mazidlach masz" :D Oto co wyczytałam jeszcze dzis w necie: Sugerowane stężenie w kosmetykach: 1 - 10% (do 40% w preparatach silnie złuszczających) Ciężar właściwy: 1,34 g/cm3 Przeliczając ciężar na objętość w należy przyjąć wartość ciężaru nasypowego Ciężar nasypowy: 0,60g/cm3 -------------- Jaką objętość w ml będą miały 3 gramy Ekstensyny-proteiny roślinne? Dane: ciężar właściwy Ekstensyny = 1,065 g/cm3 patrz Tabela ciężarów właściwych półproduktów 1cm3 = 1 ml 1/1,065 x 3= 3/1,065 = 2,82cm3 =2,82 ml 3 gramy Ekstensyny mają objętość 2,82 ml -------------- Idąc tym tropem, 3 gramy mocznika beda miały objetosc 5 ml. To juz niby ustalone,ale nie moge nigdzie znalezc jakie to bedzie stezenie,a nie chce sypac na oko, bo co z tego ze dosypie lyzke a sie okaze ze to nawet nie byl 1% a ja bede sie bez sensu smarowala.... Chcialabym uzyskac dwa stezenia - pierwsze na wrastajace wlosy na strefie bikini, zluszczyc naskorek, czyli chcialabym probowac od 10% w górę,a drugie stezenie od 5% w góre, na zrogowaciałą skórę stóp. ++++++++++++++++++++++++++++++ Myslalam tez o keratynie,skoro juz chce cos zamawiac z mazidel,to w wiekszej ilosci, chcialabym ja uzywac do wlosow,ale znow nie wiem ile mozna dodac do np odzywki :P

Gość na mazidlach masz
założycielko topiku - widzę, że na Laboratorium urody pobuszowałaś - super :) tak więc masz już przeliczony mocznik na ml, teraz wystarczy dopasować odpowiednią ilość balsamu aby stężenie było takie jakie chcesz czyli: dla 95 ml balsamu 5 ml mocznika = 5% stężenie dla 47,5 ml balsamu 5 ml mocznika = 10 % stężenie itd itd łatwo wszystko odmierzyć strzykawką jeśli nie masz zlewek. jeśli chodzi o keratynę to nie miałam (miałam Kerastim S z naturaliskosmetyki.pl - polecam), ale robisz dokładnie tak samo jak z mocznikiem jeśli chodzi o wyliczenia, natomiast jeśli chodzi o dodawanie jej do gotowej odżywki, musisz sprawdzić czy keratyna nie ma żadnych obostrzeń w łączeniu się z innymi składnikami, a jeśli ma to sprawdzić skład odżywki do której chcesz ją dodać. Równie dobrze i pewnie dużo prościej można sobie zrobić taką odzywkę na hydrolacie i dodać do keratyny np kwas HA i jedwab. Tak zrobiłam z Kerastimem i wyszło git.

Gość zalozycielka topikuuuuuuu
mocznik jest w proszku, nie wiem czy sie nada do niego strzykawka? Mała łyzeczka do herbaty ma pojemnosc 5 ml Chce uzywac tej mieszanki na malych partiach ciala, czy dobrze obliczyłam ze na 15 ml balsamu, aby uzyskac stezenie 5%, musze uzyc 1.2 ml mocznika?:) Jesli waga mocznika to 0.60 g/cm3, a 1ml = 1cm3, to znaczy,ze na 3 łyzeczki balsamu musze dac 2 ml mocznika, czyli okolo cwiartki lyzeczki?? :D:D:D

Gość na mazidlach masz
strzykawka się nadaje - wyjmujesz tłok i wsypujesz od góry mocznik i odmierzasz. Źle to policzyłaś moim zdaniem ( ale uwaga mogę się mylić, obliczenia zawsze na wszelki wypadek mi ktoś sprawdza). A więc tak: 15 ml = 100 % więc: 10 % = 1,5 ml 5% = 0,75 ml więc powinnaś dać: 14,25 ml balsamu i 0,75 ml mocznika i otrzymasz wtedy końcowy produkt o stężeniu 5% mocznika.

Gość zalozycielka topikuuuuuuuu
w sumie tak jak to napisalas to logiczne jest:P Ja jestem humanistką od czubka głowy po pięty i jak widze cyferki to głupieje:P Zamowilam wlasnie mocznik, olej kokosowy i keratyne, teraz pewnie poczekam ponad tydzien :D