Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Pani ktora potrzebuje pomocy

FInanse domowe- jak ludzie oszczedzacie ile wydajecie?

Polecane posty

Go艣膰 Ja jestem oszcz臋dna
Ja nauczy艂am si臋 inteligentnie oszcz臋dza膰 dzi臋ki ebookowi Inteligentne oszcz臋dzanie.Teraz mam kilka st贸w do przodu ka偶dego miesi膮ca i moje oszcz臋dno艣ci ju偶 nie藕le uros艂y. http://zlotemysli.pl/silva,1/publication/show/6465/Inteligentne-oszczedzanie.html

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
ja r贸wnie偶 mam t膮 ksi膮偶k臋, r贸wnie偶 w wersji elektronicznej. Je艣li jest kto艣 zainteresowany to mog臋 spr贸bowa膰 przes艂a膰

Udost臋pnij ten post

nie chce kremu od Diora - nie chcesz bo cie na niego nie stac. Piszesz ze to nie jest firma farmaceutyczna a co to tylo takie robia porzeadne kremy??? W moim przypadku Dior sie sprawdzil i bede go dalej kupowac. Kupowalam kiedys [dawno temu na szczescie] kremy Vichy porazka po prostu cena miala sie niejak do jakosci... Agula85 - a co ja wam psuje? czy ja komus bronie pisac o oszczedzaniu to wy ciagle mnie krytykujecie wiec ja musze sie bronic. :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 co do vichy to Ella
masz racje, bylejako艣膰 za wy艣rubowan膮 cene i tyle .mimo 偶e testowa艂am wiele produkt贸w tej marki to nic dobrego o kosmetykach tej firmy powiedzie膰 nie mog臋. pi臋knie opisane s膮 efekty ich dzia艂ania, ale nijak ma sie to do rzeczywisto艣ci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ale smieszne
nie chce kremu od Diora - nie chcesz bo cie na niego nie stac. oh TY juz wiesz ze mnie nie stac?! hahaha- wlasciwie to mysl tak dalej. :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 krem od Diora
ile ty elka masz lat ze juz musisz kremy uzywac ..i to az takie OD DIORA ??????????/

Udost臋pnij ten post

Mia艂o by膰 o oszcz臋dzaniu a wy tu wyskakujecie o kremach za 200z艂!!! El偶unia u偶ywaj sobie czego tam chcesz, je艣li innym odpowiadaj膮 ta艅sze produkty to niech je u偶ywaj膮 i koniec! A je艣li dalej zamierzacie si臋 k艂贸ci膰 na temat krem贸w to prosz臋 nie na tym topiku, przenie艣cie temat na zdrowie i urod臋!

Udost臋pnij ten post

Elzunia z tego co kojarze to ty tutaj zacz臋艂a艣 innych krytykowa膰! za to co jedz膮, na co wydaj膮 i jakich krem贸w u偶ywaj膮!

Udost臋pnij ten post

Oto kilka rad Lewisa, jak zaoszcz臋dzi膰 cz臋sto niefrasobliwie wydawane pieni膮dze: 1. Prowad藕 notatki. Jak cz臋sto zdarza si臋, 偶e wyci膮gasz z bankomatu 50 z艂, a pod koniec dnia zastanawiasz si臋, na co wyda艂e(a)艣 te pieni膮dze? W nat艂oku codziennych obowi膮zk贸w trudno jest zapami臋ta膰 wszystkie wydatki, dlatego warto zapisywa膰 ka偶d膮 wydan膮 z艂ot贸wk臋. Ju偶 sam ten fakt spowoduje ograniczenie zakup贸w. Pod koniec miesi膮ca za艣 nale偶y zrobi膰 bilans, oka偶e si臋 w贸wczas, ile „zask贸rniak贸w” mog艂oby nam przyby膰, gdyby nie irracjonalne zakupy... 2. Najkosztowniejsze s膮 drobiazgi. Je艣li codziennie wydajesz kilka, b膮d藕 kilkana艣cie z艂otych na kaw臋, herbat臋, gazety, w ci膮gu roku kwota przeznaczona na drobne wydatki mo偶e okaza膰 si臋 wystarczaj膮c膮 na ciekawe wakacje... 艁awo to obliczy膰. Je艣li wydajesz np. 8 z艂 na kaw臋 i gazet臋 w ka偶dy dzie艅 pracuj膮cy, to w ci膮gu roku tracisz w ten spos贸b oko艂o 2000 z艂otych. 3. Zmie艅 bank. Dzi艣 ka偶dy grosz na twoim koncie powinien zarabia膰 dla ciebie. Mo偶e nie uda si臋 w ten spos贸b zaoszcz臋dzi膰 fortuny, warto jednak por贸wna膰 oferty i za艂o偶y膰 konto tam, gdzie jest to najbardziej op艂acalne. 4. Oszcz臋dzaj energi臋. Rachunki za pr膮d mog膮 da膰 si臋 we znaki, je艣li w naszych domach funkcjonuje wiele urz膮dze艅 na pr膮d, a nie mamy nawyku rozs膮dnego korzystania z nich. Wielu z nas w艂膮cza komputer i zostawia sprz臋t „na chodzie” udaj膮c si臋 do kuchni by, np. przygotowa膰 herbat臋 i pozmywa膰 naczynia. Nie wy艂膮czamy ukochanego komputera, gdy musimy wyj艣膰 do osiedlowego sklepu na drobne zakupy. Podobnie korzystamy z telewizora, radia, etc. 5. Uwa偶aj na „rewelacyjne oferty”. Liczba „fantastycznych okazji” reklamowanych przez producent贸w produkt贸w ka偶dego w zasadzie rodzaju jest ogromna. Zewsz膮d kusz膮 nas propozycje rzekomo intratnego zakupu na raty. Przed zdecydowaniem si臋 na nowy telewizor czy sof臋, warto dok艂adnie zapozna膰 si臋 z warunkami sprzeda偶y ratalnej. Mo偶e si臋 bowiem okaza膰, 偶e odsetki s膮 zastraszaj膮ce, co sprawi, 偶e nabycie danego produktu nie jest tak intratne, jak wydawa艂o si臋 pocz膮tkowo.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 i tak 藕le i tak niedobrze
Czytam i czytam i tylko widz臋 jak mo偶na zaoszcz臋dzi膰 na jedzeniu. Na jedzeniu mo偶na naj艂atwiej i najszybciej zaoszcz臋dzi膰 bez porad. NAPISZCIE DROGIE PANIE JAK MO呕NA ZAOSZCZ臉DZI膯 WOD臉,GAZ,ENERGI臉 ELEKTRYCZN膭,bo mimo,偶e chwytam si臋 r贸偶nych sposob贸w to jednak p艂acimy za te media kolosalne sumy.

Udost臋pnij ten post

43 SPOSOBY NA OSZCZ臉DZANIE WODY WEWN膭TRZ 1.Nigdy nie wylewaj niepotrzebnie wody, kiedy mo偶na jej u偶y膰 np.: do podlewania kwiat贸w, ogrodu, czy sprz膮tania 2. Sprawd藕 czy Twoje instalacje wodoci膮gowe nie maj膮 przeciek贸w. Odczytaj sw贸j wodomierz przed i po dwugodzinnym nie korzystaniu z wody. Je偶eli nie wykazuje dok艂adnie tego samego, masz przeciek. 3. Napraw kapi膮ce krany wymieniaj膮c uszczelki. Je偶eli kran kapie z cz臋stotliwo艣ci膮 1 kropli na sekund臋 mo偶na oczekiwa膰 utraty 11935 litr贸w wody rocznie. Zostanie to dodane do koszt贸w Twojego rachunku za wod臋 i 艣cieki. 4. Sprawd藕, czy nie wycieka woda ze zbiornika Twojej toalety. Dodaj do zbiornika barwnik spo偶ywczy. Je偶eli wyst臋puje przeciek barwnik pojawi si臋 w ci膮gu 30 minut. Sprawd藕, czy nie ma tam zu偶ytych, zardzewia艂ych czy zepsutych cz臋艣ci. Wi臋kszo艣膰 z nich jest niedroga, dost臋pna i 艂atwa w monta偶u.. (Spu艣膰 wod臋 od razu po te艣cie, aby barwnik nie zabarwi艂 zbiornika) 5. Unikaj zb臋dnego sp艂ukiwania toalety. Chusteczki, owady i inne tego typu 艣mieci wynie艣 raczej do kosza na odpadki, ni偶 do toalety. 6. Bierz szybki prysznic. Zast膮p natrysk wersj膮 oszcz臋dno艣ciow膮, z ma艂ym strumieniem. 7. U偶ywaj ma艂ej ilo艣ci wody do k膮pieli. Nape艂niaj wann臋 w 1/3 , a przedtem zatkaj odp艂yw korkiem. Pocz膮tkowy nap艂yw zimnej wody mo偶e by膰 ogrzany przez dodatnie p贸藕niej gor膮cej. 8. Nie pozw贸l , aby woda by艂a odkr臋cana, kiedy golisz si臋 lub myjesz twarz. 9. Zmie艅 wszystkie nie oszcz臋dzaj膮ce wody krany, przez zainstalowanie napowietrzaczy (aerator贸w) z ogranicznikiem strumienia. 10. U偶ywaj zmywarki i pralki tylko wtedy, kiedy j膮 uzupe艂nisz lub ustaw na program oszcz臋dno艣ciowy, zu偶ywaj膮cy wod臋 w ilo艣ci adekwatnej do wielko艣ci za艂adunku. 11. Kiedy zmywasz r臋cznie nape艂nij jedna komor臋 zlewu lub misk臋 wod膮 z p艂ynem. Sp艂ukuj szybko po niewielkim strumieniem bie偶膮cej wody. 12. Przechowuj wod臋 do picia w lod贸wce, a nie odkr臋caj jej za ka偶dym razem, kiedy chcesz si臋 napi膰 zimnej wody. 13. Nie u偶ywaj bie偶膮cej wody do rozmra偶ania mi臋sa lub mro偶onek. Odmra偶aj jedzenie przez noc w lod贸wce lub mikrofal贸wce. 14. Aby dobrze sp艂uka膰 odpady ze zlewozmywaka potrzeba du偶o wody. Je艣li masz tak膮 mo偶liwo艣膰 za艂贸偶 kompostownik na odpadki jedzenia, gdy偶 nawet kosz na 艣mieci nie jest do tego odpowiednim miejscem. 15. Rozwa偶 zainstalowanie natychmiastowego podgrzewacza wody do kuchni, aby nie odkr臋ca膰 wody, czekaj膮c na jej podgrzanie. To obni偶y koszty w Twoim gospodarstwie. 16. Zaizoluj rury. B臋dziesz mia艂 szybciej ciep艂膮 wod臋 i unikniesz jej marnowania, kiedy si臋 podgrzewa. 17. Dostosowuj膮c temperatur臋 ciep艂ej wody, zamiast zwi臋ksza膰 strumie艅 spr贸buj go zmniejsza膰. 18. Je偶eli r膮czka przy zbiorniku toaletowym zacina si臋 i pozwala wodzie nieustannie lecie膰, wymie艅 j膮 lub wyreguluj. NA ZEWN膭TRZ 19. Trawnik podlewaj oszcz臋dnie. Og贸ln膮 regu艂膮 jest to, 偶e trawa potrzebuje podlewania latem co 5 - 7 dni. Obfity deszcz eliminuje konieczno艣膰 podlewania nawet do 2 tygodni. 20. Podlewaj trawniki wczesnym rankiem, kiedy temperatura i pr臋dko艣膰 wiatru s膮 najni偶sze. To redukuje straty wynik艂e na skutek parowania. 21. Nie mocz ulicy, podjazdu i chodnika. Ustaw zraszacz tak, aby podlewa膰 tylko trawnik i kwiaty, a nie miejsca wybetonowane. 22. U偶ywaj najbardziej ekonomicznego zraszacza. 23. Podnie艣膰 ostrza kosiarki co najmniej o 3 cm . N贸偶 usytuowany wy偶ej powoduje, 偶e trawa jest lepiej ukorzeniona i lepiej utrzymuje wilgotno艣膰 ni偶 trawnik kr贸tko przystrzy偶ony. 24. Unikaj zbyt du偶ej ilo艣ci nawoz贸w, bo zwi臋kszaj膮 zapotrzebowanie trawy na wod臋. Stosuj te, kt贸re zawieraj膮 wolno uwalniaj膮ce si臋 nierozpuszczalne w wodzie formy azotu. 25. Okrywaj ziemi臋 kor膮 dla zachowania wilgotno艣ci. To pomaga kontrolowa膰 chwasty, kt贸re konkuruj膮 z ro艣linami o wod臋. 26. Niekt贸re trawy, skalniaki, krzewy i drzewa nie potrzebuj膮 zbyt cz臋stego podlewania i zazwyczaj mog膮 przetrwa膰 okresy suszy bez podlewania. Grupuj razem ro艣liny o podobnym zapotrzebowaniu na wod臋. 27. Nie myj w臋偶em wjazdu czy chodnika - u偶ywaj szczotki co zaoszcz臋dzi setki litr贸w wody. 28. Wyposa偶 sw贸j w膮偶 w zamykan膮 ko艅c贸wk臋, kt贸ra pozwala regulowa膰 strumie艅 wody. Kiedy sko艅czysz zakr臋膰 kran, aby unikn膮膰 przeciek贸w. 29. Nie zostawiaj w臋偶a i zraszacza bez obs艂ugi. U偶ywaj kuchennego zegara, aby przypomina膰 sobie i wy艂膮czeniu podlewania trawnika. 30. Sprawdzaj regularnie po艂膮czenia i zawory w w臋偶u. 31. Myj samoch贸d w myjni, kt贸ra stosuje recykling wody. 32. Unikaj instalacji fontann, je艣li nie maj膮 zamkni臋tego obiegu wody. Sprawd藕 gdzie b臋d膮 najmniejsze straty wody spowodowane parowaniem i wiatrem 33. U艣wiadamiaj dzieci jak wa偶na jest ochrona wody. Unikaj zakupu wodnych zabawek. 34. Zapoznaj si臋 i przestrzegaj wszystkich przepis贸w i restrykcji, kt贸re dotycz膮 ochrony wody. 35. Zach臋膰 swojego pracodawc臋 aby prowadzi艂 ochron臋 wody w Twoim miejscu pracy. 36. Wspieraj dzia艂alno艣膰, kt贸ra praktykuje i promuje ochron臋 i oszcz臋dno艣膰 wody. 37. Zg艂aszaj wszystkie zauwa偶one miejsca , w kt贸rych wyst臋puj膮 straty wody (uszkodzone rury, otwarte hydranty, zb臋dne zraszacze) wodoci膮gom, lokalnym w艂adzom lub w艂a艣cicielom. 38. Zach臋caj szko艂y i lokalne w艂adze, aby pomaga艂y rozwija膰 i poprawia膰 ochron臋 i oszcz臋dzanie wody w艣r贸d dzieci i doros艂ych. 39. Wspieraj pomys艂y i projekty, kt贸re doprowadz膮 do zwi臋kszenia si臋 stosowania raz u偶ytej, a nie zanieczyszczonej wody. 40. Wspieraj dzia艂ania i programy propaguj膮ce ochron臋 w贸d w艣r贸d turyst贸w i go艣ci odwiedzaj膮cych nasze miasto. Upewnij si臋, czy Twoi go艣cie rozumiej膮 potrzeb臋 i dobroczynno艣膰 ochrony wody. 41. Zach臋膰 przyjaci贸艂 i s膮siad贸w, aby przy艂膮czyli si臋 do spo艂eczno艣ci rozumiej膮cej odpowiedzialno艣膰 za ochron臋 wody. Promuj ochron臋 wody w艂asnym przyk艂adem. 42. Chro艅 wod臋, poniewa偶 to bardzo wa偶na sprawa. 43. Pr贸buj robi膰 cho膰 jedn膮 rzecz dziennie, kt贸ra zaowocuj膮 oszcz臋dno艣ciami wody. Nie martw si臋, je偶eli b臋d膮 one minimalne. Liczy si臋 ka偶da zaoszcz臋dzona kropla

Udost臋pnij ten post

Mam 27 lat i od 4 lat uzywam tylko francuskich kosmetykow bo uwazam ze sa najlepsze. Ale dlaczego chodzi wam o wiek przeciez to sa kremy nawilzajace a nie przeciwzmarszczkowe.

Udost臋pnij ten post

A co je偶eli wszystkie pkt.s膮 wprowadzone w 偶ycie.Na nic si臋 zdaj膮 te rady,bo aby zmniejszy膰 zu偶ycie czego艣 ,trzeba by by艂o ograniczy膰 dost臋p do tych wynalazk贸w cywilizacji. Z 偶ywno艣ci膮 jest lepiej,bo albo zmniejszamy racje 偶ywieniowe,stosujemy jakie艣 zamienniki.A co z wod膮.Zamiennika nie ma.Mo偶emy tylko ograniczy膰 zu偶ycie,ale takie dzia艂anie skutkuje brudem,niemi艂ym zapachem.Energia elektryczna-mo偶na u偶y膰 lampy naftowej,艣wiec,ale kosztem psucia si臋 wzroku. Ca艂kowicie zaprzesta膰 prania w pralce,ale wtedy zu偶yje si臋 wi臋cej wody.Mo偶na zrezygnowa膰 ca艂kiem z ogl膮dania TV,s艂uchania radia itd.ale wtedy staniemy si臋 niedoinformowani,b臋dziemy si臋 uwstecznia膰.Gaz-nie ma zamiennika,trzeba tylko przesta膰 go u偶ywa膰. S膮 ludzie kt贸rzy p艂ac膮 niskie rachunki za media,ale Ci ludzie po prostu ma艂o z tego korzystaj膮. A jak mo偶na zaoszcz臋dzi膰 tak aby i u偶ywam wszystkiego w normie i mniej p艂aci膰.Niestety,nie ma na to 偶adnego sposobu.

Udost臋pnij ten post

elzunia2589**--Wyka偶 si臋 ponadprzeci臋tn膮 inteligencja i dorad藕 w problemie oszcz臋dzania medi贸w.Mo偶e masz jaki艣 sposob i opatentujesz go.

Udost臋pnij ten post

Ja r偶ne bardzo du偶e i cz臋ste kupy, przez co zu偶ywam bardzo du偶o wody w toalecie na sp艂ukiwanie. Cz臋sto papier poleci, a kupa dalej p艂ywa i musz臋 sp艂ukiwa膰 po trzy cztery razy !!!

Udost臋pnij ten post

A i u mnie przy kupie musowo 艣wiat艂o musi si臋 pali膰, bo inaczej ba艂abym si臋 偶e niedok艂adnie wytr臋 pupe, a potrafi臋 siedzie膰 do 45 min.

Udost臋pnij ten post

jak wczesniej pisalam oszczedzam na chemi domowej jk juz keidys pisalam tzn kupuje tylko bardzo dobre produkty bo w perspekywie czasu wychodza tanio. Oszczedzam swiatlo poprzez wylanczania swiatla w pomieszczeniach gdzie nikogo ne ma. Codziennie z mezem sie kapiemy (wiem ze niektorzy tego nie robia :O ) ale mimo wszystko oszczedzmy na wodzie m.in przez uzywanie zmywarki ktora wlanczam na noc. P.S Bez przesady z tym oszczedzaniem od czasu do czasu nalezy sobie pozwolic na odrobine szalenstwa bo wtedy zycie ma smak a nie tylko o oszczedzanie caly czas, dajcie juz spokoj. :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 w艂anczaniem
no widze elka ,ze na s艂ownikach tez oszcz臋dzasz:P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jacobs
Elzunia-na rozumie tez oszczedzasz -m贸wi si臋 w艂膮czam a nie w艂anczam -tak m贸wi膮 paniusie,ktorym s艂oma z butow wychodzi a udaj膮 damy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pupa77
"Je偶eli kran kapie z cz臋stotliwo艣ci膮 1 kropli na sekund臋 mo偶na oczekiwa膰 utraty 11935 litr贸w wody rocznie. Zostanie to dodane do koszt贸w Twojego rachunku za wod臋 i 艣cieki." Ja jednego nie rozumiem. Z tego co wiem, takie zu偶ycie wody w og贸le nie ruszy licznika... Chyba 偶eby tych kran贸w kapi膮cych by艂o wi臋cej. Jedna osoba z rodziny mi ostatnio pokazywa艂a, jak miec wod臋 za darmo - minimalnym ciurkiem mozna w ci膮gu nocy nape艂nic kilka wiader... Chociaz to rozwi膮zanie dla desperat贸w, mi by si臋 nie chcia艂o...

Udost臋pnij ten post

ja oszczedzam na roznych rzeczach,np.zmniejszylam pakiet kablowki z najwiekszego na najmniejszy-doszlam do wniosku,ze i taksie telewizji nie oglada,w ten sposob mam 70 zl w kieszeni,oszczedzam na wodzie-odkad biore prysznic zamiast dlugiego moczenia sie w wannie miesiecznie place rachunki o polowe mniejsze,zaczelam tez oszczedzac prad-bo mialam juz kosmiczne rachunki,teraz gasze swiatlo tam gdzie nikogo nie ma,zrezygnowalam z zamrazarki - bo okazalosie ze wszystko zmiescilo sie w zamrazarce w lodowce,a sama zamrazarke wynioslam do piwnicy,nie piore juz 3 rzeczy w pralce,skladam wiecej rzeczy na jedno pranie,tym sposobem robie gora 2 prania w tygodniu,zamiast 5-6. Na kosmetykach raczej nie oszczedzam,bo chyba nie musze-uzywam ich bardzo malo,bo na wiekszosc jestem uczulona,wiec potrzebuje tylko kremu,balsamu do ciala,perfum,antyperspirantow itp. z "malowidel" uzywam tylko tuszu:) Na jedzeniu tez staram sie nie oszczedzac,bo wiadomo,potem sie na lekarza wyda. Ale staram sie za to tego jedzenia nie marnowac,kupuje tylko tyle,ile mi potrzeba,zeby potem nie wyrzucac,i czesto robie cos z niczego,czyli np.zapiekanke z prawie zeschnietej wedliny,uschnietego zoltego sera,i z ziemniakow,albo kopytka z ugotowanych ziemniakow,ktore zostaly z obiadu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 madameeee
R贸偶nie oszcz臋dzam. Czasami po prostu nie kupuj臋 nowego domu, no c贸偶 kryzys dal si臋 we znaki. No i musia艂am oczywi艣cie troch臋 zmniejszy膰 swoj膮 20-osobow膮 s艂u偶b臋... ehhh.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jdcjsbd
:-) Co wy jakies dziwne jestescie,z episzecie,ze gasicie 艣wiat艂a tam gdzie nikt nie przebywa:-)Przeceiz to normalne,ze gasi sie swiat艂o gdzie nikogo nie ma.NIenormalnym zachowaniem mozna nazwac w艂膮snie zaswiecenie swiat艂a w pomieszczeniach gdzie nikt nie przebywa :-) Jezali tak postepowa艂yscie to nie dziwota,ze licznik energii ciagle chodzi艂.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jdcjsbd
I nie trzeba by膰 biedn膮 osob膮 aby gasic swiat艂o w pomieszczeniach gdzie nikt nie przebywa,tylko trzenba posiada膰 rozum :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bedna
elka ty g艂upia ruro--w czym widzisz problem ? idziesz do apteki albo drogerii i kupujesz plastry depilujace na okolice warg i brode lub kupujesz krem depilujacy. Kupujesz maszynke i je golisz. A najlepiej udajesz sie do kosmetyczki i depilijesz je,tylko wtedy musisz troszke wasik i brode zapu艣ci膰 A jak Cie stac to usun laserowo.

Udost臋pnij ten post

elka ty glupia ruro-- ale wyskoczylas z tym wasikiem :D :D :D Dzeki Bogu ja nie mam takich problemow radze sie wziasc za jaks robote i zarobic jednak na krem Diora (nie diooora :D ) i nie bedziesz milala taich problemow. :D I radze posluchac tej wypowiedzi o kosmetyczce i laserze jak ci ktos wczesniej doradzil.

Udost臋pnij ten post