Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sally..

Dziecko urodziło się bez nóżki

Polecane posty

Gość sally..

Dziecko urodziło się bez jednej nóżki...tzn ma kawałek uda, jakby dwa kolana i od razu stopę. Dlaczego tak się stało? Gdzie szukać pomocy? Co można w tej sytuacji zrobić, do jakiego specjalisty się udać?

Spróbuj tutaj http://amputowani.pl/forum/ Trzymaj się! Na pewno twoje dzieciatko jest śliczne! Ja znam tylko przez internet kilka dziewczyn, których dzieci mają wady dłoni i rąk (mój mąż ma podobny problem, stąd nasza znajomość) , ale na pewno znajdziesz też mamy dzieci z wadami nóżek.

Gość współczuje Ci bardzo
i życzę wszystkiego najlepszego Twojemu dziecku 🌼

O Matko!współczuję Ci bardzo i mogę sobie wyobrazić jak się czujesz,ale po mimo wszystko musisz być mocna,mocna dla dziecka,aby Mu pomóc.W dzisiejszych czasach medycyna i technika zrobiła ogromny postęp do przodu.Zobaczysz,że wszystko się jakoś ułoży.Dziecko będzie miało dobrą i dobrej jakości proteze i będzie chodzić,że jak ktoś nie będzie wiedział to się nie zorientuje,że to proteza. Ja mam koleżanke która jako siedemnastoletnia dziewczyna miała amputowaną nogę powyżej kolana.Wydawało się,że świat się jej zawalił na głowe ,a rodzina tej tragedii nie przeżyje.Na dzień dzisiejszy rodzina jej żyje,Renata ma proteze i naprawde nie widać że to proteza jak idzie.śkończyła studia ,pracuje,wyszła za mąż i jest matką dwóch cudownych dziewczynek. Ja wiem i rozumie co teraz czujesz,ale gdybyś nawet biła głową o mur to nic to nie da,a wręcz przeciwnie pogorszy sytuację.Dacie rade-zobaczysz!Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i życzę dużo siły.Powodzenia❤️👄

mam kolezanke której syenk urodził sie bez rączki i ma krótsza nóżke od urodzenia ma problemy z nerkami jeździ znim do speclistów przszedł wiele operacji teraz zbieraja na protezke ale poza tym to dziecko jest suepr usmiechniete radosne otoczone miłoscią

Gość estaszia
dlaczego organizm na początku nie wydalił zarodka uszkodzonego? dlaczego nie wyrastają kończyny? od cego to zalezy?

Nie rozumiem czemu służy komentarz przyrost prostaty. Takie pieprzenie \"trzeba było\" :o Ktoś przeżywa tragedię, a gimgówno wie, co trzeba było

organizm nie wydalił uszkodzonego płodu, bo nie jest to uszkodzenie ciężkie, uniemożliwiające życie. gdzieś po prostu nastąpił jakiś błąd w genach, może w jakimś momencie ciąży (w I trymestrze) zostałaś narażona na promieniowanie jonizujące lub jakiś inny czynnik (wirus? lek?), który uszkodził DNA dziecka. to straszne, co się stało, strasznie Ci współczuję. pisz na tych forach, do którego linki podają Ci dziewczyny i bądź silna. jeżeli Twoje dziecko jest w pełni zdrowe, będzie się świetnie rozwijało i dzięki protezie nie będzie się w ogóle różnić od innych dzieci. powodzenia!

hmm peirwsze co przychodzi mi na mysl to szpital chirurgii plastycznej w polanicy zdroj ale nie jestem pewna czy takimi schorzeniami sie tez zajmuja.. zycze sily, wytrwalosci i powodzenia!!! dla maluszka zdrowia , 3mam kciuki za was!!!!!

Gość kółko jako urządzenie
jakbym na usg dowiedziała się ,że dziecko nie ma kończyn to nie wiem czy zdecydowałabym się je urodzić. Ono potrzebowało będzie opieki cały czas, duzo pieniędzy na leki czy protezę, duzo mojego czasu a to wiąże sie ze musiałabym odejsc z pracy i za co wtedy zyć? prosic polsat i inne funndacje o pieniądze? dzieci z wadami jak się rodza sa uzaleznione od rodziców przez całe zycie, a rodzice nie mają zycia poza opieka nad chorym.

Gadacie bzdury :O dziecko, które od urodzenia posiada wadę, łatwo może nauczyć się poruszac bez brakującej kończyny :O Z dwojga złego lepsze to niż mieć nogę i ja stracić w wypadku :O Ona będzie dobrze utrzymywac równowagę itp. Pamiętaj tylko, że musisz szybko uporać się ze swoim żalem i nie pokazywać dziecku, że to coś strasznego, że koniec świata itp. Tylko nie wiem, czy będzie mogła nosić protezę, skoro ma stopę. Chirurdzy musieliby usunąć przecież tę stopę... no, to juz oni zdecydują, tylko popytaj, czy lekarz jest naprawdę dobry... :O Chyba dopiero co urodziłaś? Dla ciebie 🌼 i dla dziecka 🌼 .

Gość wandzia p.
Nie dramatyzujcie. Sa ludzie bez rąk, którzy tak rozwineli umiejętnosci swoich stóp, że jedzą, malują i bóg wie co robią tymi stopami. I żyją całkiem normalnie, funkcjonują całkiem samodzielnie. To dziecko nie ma TYLKO połowy nogi. Będzie śmigało na tej drugiej, dostanie jakaśprotezę. DLa niego TO będzie normalne chodzenie i nauczy się tego świetnie. Będzie mogło bez problemu uprawiac niektóre sporty, np. jeździc konno. Widziałam babkę, co na koniu jexdziła bez całych oby nóg - to to dziecko sobie z 1.5 nogami nie poradzi? Jak juzsięoswoicie z ta myślą, to po prostu zacznijcie szukać rozwiazań, a z czasem stanie sie toi dla was normalka Powodzenia i głowa do góry

Gość jdbcjbvc
W dzisiejszych czasach USG to postawa,wiec gdybym dowiedziałą sie,z emoje dziecko bedzie bez nozki,usunełabym ta ciąże

Gość wandzia p.
Te komentarze o usunięciu są w ogóle nie na miejscu. Jakbyscie nie zauważyli - to dziecko JUZ JEST na swiecie, więc te porady są w ogóle pozbawione sensu

Gość 982375
jakby było bez jednego paluszka to też byś usunęła?

Gość jdbcjbvc
982375 bez nozki to co innego bez paluszka.

Gość liliawenda
naprwde co wszechwiedzące nie doradzą tylko głupie komentarze jeszcze same nie wiedzą co ich wżyciu czeka szkoda ze organizma ich matek ich nie wydalił

Gość raz na razie
ale jak zareagują rodzina i znajomi?wszystkie koleżanki mają zdrowe dzieci i chca zobaczyc twoje i nagle ojej, nie ma rączki czy nózki. Od razu jakos dziwnie, nie wiadomo jak się zachować. Juz nie masz takiej dzidzi o jakiej marzyłaś, juz nie kopie ciebie nózkami czy nie chwyta twojego palca w swoje rączki. To boli rodziców. teraz druga sprawa ze takie dziecko na wstępie ma gorzej. Musi rodzic zbierac pieniądze na protezy, dziecko musi byc adoptowane przez otoczenie, nie wiem do jakiej szkoły mozna je zapisac, i potem jak poradzi sobie w zyciu? pewnie się ozeni z jaka osoba tez niepełnosprawną bo raczej zdrowa oaoba nie zechce osoby bez nóg- chyba tak mi się wydaje patrząc na ludzi.

zapewniam was ze takie dziecko normalnie sie roziwija i funkcjonuje jest najbardziej kochanym dzieckiem i narazie jak obserwuej u mojej koleżanki nie ma problemó z akceptacja u rowiesników a ma juz 6 lat i jest wsapniałym wesołym dobrze rozwijaajcym sie dzieckiem

Gość wandzia p.
Rodzina niech sie cmoknie w dupe. Taki sam problem by był, jakby było rude, jakby było albinosem, taki sam problem jest jak człowiek 30-letni nie chce miec dzieci, jak dziewczyna 20-letnia nie ma chłopaka. Rodzina zawsze ma problem. Pierdolic to. Dzieko ma usterkę - i co z tego? Wazne, zeby było szcześliwe, żebyu robiło w zyciu to, co lubi. A wy, stare torby, zamiast tutaj sie wymądrzac - nauczcie swoje bezusterkowe dzieci czegoś, czego same nie umiecie - ze kazdy człowiek zasługuje na szacunek, a jego cielesna niedoskonałość nie jest żadnym powodem do stawiania go nizej. Jak wasze bachory nie będą takich dzieci wyśmiewać, to one nie będa nieszczęśliwe. Bo one nie są pokrzywdzone przez los, tylko przez takie właśnie niewychowane, głupie bachory

Gość jdbcjbvc
wandzia p napisałam co bym zrobila gdybym dowiedziaął sie ,ze nosze dziecko ktore nei ma nozki.Nie obrazam nikogo przez swoje przekonania,wiec zamknij ryja ,bo bachora to mzoe masz ty a nie ja.

Gość raz na razie
wandzia wspaniały post. tylko czy te mamusie naprawde tego naucza swoje wymłuskane córeczki- landryneczki? konkurencja jest w przedszkolu która ma lepsza laleczke, a która lepsze ubranka i które oryginalne adidaski. tragedia.

Gość gfvdvds
i to sa teksty wypisywane przez matki na forum o dzieciach:O zaklamanie totalne!!!!zgrywacie super mamusie a "radzicie"aborcje w takiej sytuacji????przeciez to dziecko moze miec udane zycie! byc madra osoba,miec udane zycie towarzyskie!przeciez nie jest uposledzone na umysle!jedynie fizycznie! to ze ktos jest super piekny wcale nie oznacza ze ma udane zycie!wiadomo,takiej osobie jest trudniej-nie ma sie co oszukiwac-ale wszytsko zalezy od tego jakie "warunki"dadza dziecku rodzice na starcie.milosc,akceptacja totalna jest najwazniejsze! co,zycia nie znacie?popatrzcie,ile wokol nas jest naprawde nieszczesliwych ludzi,majacych dwie nogi,ale problemow 1000... Mamo!(jesli faktycznie piszesz o swoim dziecku,bo to tez chyba nie zostalo powiedziane)-badz dzielna!teraz jest Ci trudno,na pewno...ale ciesz sie,ze lada dzien bedziesz mogla porozmawiac ze swoim dzieckiem,pobawic sie...zlapac z nim super kontakt!bo to normalnie myslace kochane dziecko!:)

Gość wandzia p.
jdbcjbvc-> nigdzie nie zwróciłam siedo ciebie osobiscie, ale widac sie poczuwasz - i pewnie słusznie

Gość raz na razie
ja powiem szczerze mimo wszystko mam watpliwości czy bym urodziła czy nie. Jakby stopy czy dłoni nie miało- hm moze bym się dała przekonac by urodzic, ale gdyby dwóch nóżek czy dwóch rączek- tu raczej bym 99 procent by usuwac. Z racji tego ze młoda nie jestem i czekac nie mam czasu jest jakis procent ze byc moze bym urodziła, ale zaraz bym starała sie o drugie dziecko.

Gość gfvdvds
nie zgodze sie...wszystko w rekach Boga?przeznaczenia?jak kto woli....nie mozemy dzis zakladac ze dziecko bedzie mialo przerabane w zyciu po calosci...

Gość wandzia p.
To co twoim zdaniem - powinna to dziecko wywieźć do lasu i zarżnąć? Przypominam - to dzieko juz jest na swiecie. Po co rozmawiamy o usuwaniu go w okresie płodowym, skoro ono już swój okres płodowy zakończyło?

autorko z tego co piszesz dziecko stope posiada, czyli proteza nie wchodzi w gre, a co z kosciami podudzia? czy sa obecne? czy taka wada ze sie nie wykrztalcily? bo jesli sa i maja prawidlowe chrzastki wzrostowe to jest szansa ze beda rosly i pozniej bedzie mozna wyrownac dlugosc kosci metoda Ilizarowa... ale to moje gdybanie bo nie wiem jak dokladnie sytuacja wyglada i specjalista w tej dziedzinie nie jestem, musialabys sie poradzic dobrego ortopedy... nie zalamuj sie, na pewno jakies rozwiazania istnieja; zycze duzo sily, pozdrawiam 🌻