Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Boże czytasz i nie grzmisz

Dziecko dwójęzyczne, anawet trzy...

Polecane posty

Witam tak się zastanawiam, czy jest tu może jakaś kobitka, której partner nie włada językiem polskim bądź włada, ale jego ojczysty język jest inny, a do tego posługuje się nim dosyć często? A może jest kobitka której partner nie włada polskim, ona sama zaś rozmawia z nim po angielsku, ale jego ojczysty język jest jeszcze inny.Jak to przełożyłyście na dziecko, bądź jak chcecie, przełożyć? W moim przypadku jest tak, że partner mówi po polsku, ale nie za dobrze, świetnie zna angielski, ale jego ojczysty język jest jeszcze inny.I tak myślę, że chyba od samego początku będę naciskała tylko na dwa języki, chociaż nie ukrywam, że chciałabym aby posługiwało się moje dziecko wszystkimi trzema.Mój partner nalega, abyśmy od początku wychowywali dziecko w atmosferze języka nawet nie angielskiego, a amerykańskiego, potem dorzucili Polski, a trzeci zostawimy mu jak już będzie sam chciał się go uczyć.Ale mi się to chyba nie do końca podoba :).Czekam na opinie oraz doświadczenia :)

Gość leeeeemonka
Może od razu fortepian, balet, karate i szachy...?

Gość pesyfonika
moja koleżanka ma dziecko z arabem dziewczynka ma 4 lata mowi po polsku troche po angielsku a po arabsku może 3 -4 wyrazy

Gość che cosa
Najlepiej sprawdza sie metoda, gdzie matka mowi konsekwentnie do dziecka w swoim ojczystym jezyku, a ojciec w swoim. Dziecko moze na poczatku mylic jezyki, ale to normalne i jak sie jest konsekwetnym to po paru latach ma sie dziecko w pelni dwujezyczne. Nie rezygnuj z polskiego, mow do dziecka tylko po polsku!

No cóż dzieci się uczą szybciej ... Wybacz, ale balet? Nie będe kompromitować mojego syna, a nad szachami pomyślę ;] Ma ktoś coś poważniejszego do powiedzenia?

Gość pesyfonika
dokładnie mama mowi po polsku tata po angielsku (czasem ją jakieś arabskie słowo nauczy)

A jeśli będę mówiła te same słowa np. po polsku i powtarzała je po angielsku?

Gość che cosa
Nie ma sensu. Dziecko nauczy sie angielskiego bardzo szybko w przedszkolu , bawiac sie z dziecmi i ogladajac bajki.

Gość cytryjka
z tego co widzę to Ty nawet jednojęzyczna nie jesteś :o

Gość 7.10
ty zajmij sie tylko i wylacznie jezykiem polskim ojciec ang lub swoim ojczystym. najwiekszy blad to mieszac wiem bo kolezanka jest polka ojciec dziecka czechem i zarowno matka jak i ojciec mowia po polsku i po czesku tzn matka troche tak troche tak i ojciec rowniez i dziecko rowniez miesza obydwa jezyki . druga kolezanka jest z anglikiem i mowi do corki wylacznie w jezyku polskim a ojciec po ang i dziewczynka 4 letnia wlada juz 2 jezykami biegle. miedzy soba powinniscie porozumiewac sie tez tylko w jednym jezyku

ja mowie do dziecka TYLKO po polsku, niezaleznie od tego gdzie jestesmy a maz TYLKO po francusku, mala rozumie oba jezyki i wypowiada pojedyncze slowa w obu, zalezy co jej latwiej wymowic... moim zdaniem nie ma sensu mieszac i zebys dziecku powtarzala slowa w innym jezyku niz ojczysty; kiedys slyszalam w sklepie taka babke, Polke jak nawijala do swoich dzieci dziwna mieszanka dwujezyczna, do tego fatalnie mowila po francusku, z okropnym akcentem, wychodzilo z tego jakies nie wiadomo co... a tak nawiasem mowiac - bez obrazy ale nad ortografia polska warto popracowac... nie dwojezyczne, tylko dwujezyczne...:P

Moja mala tez jest uczona od razu trzech jezykow. Jedyna skuteczna metoda to podobno wlasnie konsekwentne rozroznianie jezykow i nie mieszanie,czyli ja mowie tylko po polsku, maz we wlasnym jezyku a niemieckiego sie nauczy automatycznie-telewizja, przedszkole, otoczenie, znajomi itd. :) A jesli moge spytac, to jaki bys jezyk wyeliminowala? Swoj,meza, czy angielski? Dla mnie brzmi to bardzo nie fair... A pomysl twojego meza nie jest dobry, im mlodsze dziecko tym lepßiej dwoch trzech jezykow uczyc,bo chlonie jak gabka i automatycznie dziecku to zostaje w glowie. Jedyne mankament- niektore dzieci moga zaczac w takiej sytuacji rozmawiac pozniej niz inne dzieci(nawet w wieku 3 lat)

Cytryjka jeśli chodzi o moją gafę ortograficzną to przyznaję się bez bicia, ale niestety nie jestem w stanie zmienić już tematu...Tak więc musisz mi wybaczyć gafę.A dwa zazwyczaj ludzie wymądrzający się nie znają więcej po za jednym językiem.Pozdrawiam ;]

7.10 Kurczę widzisz tu jest taki problem, że my się nie jesteśmy w stanie porozumieć w jednym języku no chyba, że nie był by to polski.Mój partner nawet jak mówi po polsku to w każdym dłuższym zdaniu wplątuje słowo z innych języków (najczęściej jest to angielski), ale bywają i inne języki.Spróbuje zastosować opcję ja tylko po polsku on tylko po angielsku, no a między sobą po polsko-angielsku :)

lionne tak tak wiem, jak zapisałam temat i czytałam jeszcze raz to to zauważyłam, ale cóż, muszę się teraz wstydzić z moim błędem bo co innego, no chyba, że zakładać nowy temat, ale to bez sensu, niech maja sie liudzie do czego poprzyczepiać, a ja chociaż raz nie będe miała im tego za złe :P :)

Gość KarminowaPanna
Autorko- studiuje edukacje elemantarna z j. ang i uczono nas o dzieciach dwujezycznych. Jak ktos wyzej juz napisal. Kazdy rodzic mmowi w swoim jezyku ale robi to konsekwentnie! Ty mow po polsku, maz po angielsku i bedzie wszystko dobrze. Dziecko pewnie bedzie mieszalo np. " Mamo podaj mi milk" albo " Where is my ksiązka?" ale mu to przejdzie i zadnego uszczerbku nie dozna ;) Pozdrawiam :)

Ewo problem w tym, że ja nie znam języka ojczystego mojego partnera, więc wole aby nauczyło się mojego ojczystego, który partner w miarę opanowuje (naprawdę bardzo szybko się uczy :) ) i angielskiego i myślę, że trzeci język niech już samo zdecyduje czy chce czy nie.Generalnie z tymi językami to jest urwanie głowy bo po za polskim i nie wliczając angielskiego mówię jeszcze dwoma językami, których używam na co dzień w pracy, zaś mój partner nie ich nie zna, ale on poza pl i ang oraz ojczystym włada jeszcze dwoma, których ja nie znam,ale to na szczęście jest mały problem bo ich po prostu nie używa.

Droga Panno, a możesz mi jeszcze powiedzieć do którego momentu zycia, dziecku będzie się to mieszać?

Gość KarminowaPanna
To indywidualna sprawa.Zazwyczaj mowa u dziewczynek rozwija sie szybciej zatem one wczesniej niz chlopcy moga zorientowac sie gdzie jakiego jezyka uzywac (dom, plac zabaw, szkola/przedszkole). 3, 4 latek moze mieszac i nie nalezy sie tym martwic. Dojrzalosc jezykowa to indywidualna sprawa kazdego dziecka. Najczesciej jest tak, ze gdy jakies slowa sa dla dziecka trudne do wypowiedzenia to zastepuje je odpowiednikiem z drugiego jezyka, ktory jest łatwiejszy. znalazlam taka strone: http://www.e-bilingual.net/301.html Poszukaj jeszcze w internecie rad jak nalezy postepowac, gdy chce sie wychowac dziecko dwujezyczne, ja nie mam szczegolowej wiedzy na temat konkretnych metod. Pozdrawiam :)

Gość golo
ja mowie do coreczki tylko po polsku, maz po angielsku, narazie jest za mala, zeby cos powiedziec (8 miesiecy) ale tak ja bedziemy uczyc :)