Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dirtyangel

Warunki pracy dla kobiety ciężarnej

Polecane posty

Gość Dirtyangel

Witam , pracuję w sklepie który de facto znajduje się pod ziemią. Byłam kasjerką ale niestety z powodu ze nie mogę przebywać przed monitorem dłużej niż 4 h w ciągu dnia przeniesiono mnie na inny dział w sklepie. Jestem w 4. miesiącu ciąży. Przenieśli mnie na tzw nabiał czyli chodzę przy lodówkach i dokładam na półki jogurty i inne tego typu podobne. Moje pytanie jest następujące: czy mogę w świetle przepisów tak pracować? Jeśli nie to co zrobić?

Gość no to możesz
iść na L4 :)

Gość Dirtyangel
Akurat nie moge tego zrobic, nie mam przepracowanych 30 dni

a jest to męcząca praca? Ja jestem w 5mc i cały czas pracuje przed kompem, tzn 8h dziennie i nie czuję, że dzieje mi się jakaś krzywda. Zawsze możesz iść na L4.

Gość magda240777
Ja jestem w siodmym miesiacu i normalnie pracuje w biurze przed kompem. Co moze byc męczącego w dokładaniu jogurtow na półkę? Moze po prostu pracuj normalnie a nie szukaj wymowki. A jeśli źle się czujesz to weź L4. Powodzenia

nie mysl na razie o l4 chyba ze faktycznie bardzo zle sie czujesz, ale wiedz ze ZUS Cie bedzie scigal skoro tak krotko pracujesz

Gość ssssssuuuuuuuuuuuuu
nie pracujesz tam nawet 30 dni a już kombinujesz jak końpod górkę.Trzeba było siedzieć na tej kasie,przynajmniej siedząca praca a monitory już nie takie jak kiedys przecież.Dziewczyny pracują przy nich jak widzisz normalnie a co do drugiego stanowiska: dźwigasz jakieś palety czy coś podobnego?bo jak paczke jogurtów na półkę to sie nawet nie ośmieszaj ps powinni cie do sprzątanie przerzucić.Mop lekki

Prawo pracy wyraźnie mówi o tym ile godzin dziennie i jak może pracować ciężarna. Wystarczy wpisać w Google.

Gość Dirtyangel
Co do przeniesienia mnie z kas to była kwetsia przepisów a nie mój wybór. Chciałam wrócić na kasę ale kadrowa się nie zgodzila. Co do jogurtów. Nie sa ciężkie to fakt praca jest nawet powiedziałabym przyjemna. Tylko cały dzień chodzenia pomiędzy lodówką (5 st), chłodnią (2st) i sklepem(20 st) jest troche powiedziałabym trudne. Co do osoby która napisała ze kombinuję. Nie kombinuję tylko pytam o przepisy wiec prosiłabym o niewypisywanie rad w stylu "idz na l4" bez poparcia czymkolwiek. Pytam o przepisy prawne bo wiem ze kobieta w Polsce ma dużą ochronę.

Gość Dirtyangel
Grzywa: Nie pisałabym tutaj gdybym nie odwiedzila wcześniej google :)

Gość ssssssuuuuuuuuuuuuu
nie idź na l4 bo nie możesz.Ale chciałabys bardzo,prawda? napisałabym tak bo byłoby mi po prostu wstyd po 3 tygodniach pracy 3 raz stanowisko zmieniać.Oj długo pożałuja,że ciężarną zatrudnili

Gość Dirtyangel
Widac nic nie rozumiesz:) ale na to juz nic nie poradze :)

Gość ssssssuuuuuuuuuuuuu
skoro czytałaś w googalch to co jeszcze tutaj chcesz sie dowiedzieć?

Gość nie pracujesz jeszcze nawet
30 dni ? ja tez nie wiem co jest złego w pracy przy komputerze, siedzę tak codziennie po więcej niz 8 godz. i nie mysle o L4, a juz pójdziesz na zwolnienie z takim stażem pracy, to ZUS cie zaraz bedzie ostro prześwietlał

na zwolnienie mozesz isc po przepracowanych 30 dniach ale jak tak zrobisz to zus dobierze sie do tylka i stwierdzi ze to fikcyjne zatrudnienie po to by wyludzac kase i zawiesza Ci wyplate lub w ogole ja anuluja jesli sie dobrze czujesz to w Twoim wypadku naprawde nie warto kombinowac

Gość Dirtyangel
Dzięki grzywa ale to rozporządzenie juz czytałam. Na innej stronie ale czytałam. Kwestia nie jest tego typu ze nie chce mi sie pracować. Trąbka: na razie dobrze sie czuje podkreslam na razie, a jak bedzie później to sie zobaczy. Chcę pracować bo siedzenie w domu by mnie zabiło po prostu.

Gość Dirtyangel
tak to jest jhak człowiek pisze na raty :/ nie o to mi chodzilo z tym : "Kwestia nie jest tego typu ze nie chce mi sie pracować." Bardziej o to ze chce miec jakies zajecie :)