Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedlugo mamusia

kwestia pieluch - jendorazowe czy wielorazowe

Polecane posty

Gość zyleta1985
chcesz zarobić? wystarczy zalogować się na tej stronie www.polski-bux.pl/?r=nowamary i codziennie odwiedzać 25 reklam, zarobek gwarantowany a na start dostajesz aż 6zł . polecam

wiem o co ci chodzi. tylko odnosnie ekologii... a ja i tak wole te z siatka:) jestem zla do szpiku kosci

Gość julka d
ja mam pytanie praktyczne. Jak dziecko narobi do takiej wielorazowej to co, chyba jakoś to gówienko wyciągacie? czy co? starsze dziecko juz nie robi kupy-wody. Płukacie to?? Wyciągacie rękami i wywalacie do ubikacji???? Bo ja sobie tego nie wyobrażam!!!! nie wystarczy pieluchy całej w gówienku wrzucic do pralki!!!! Jakoś o tym cisza, a to chyba wielki minus... Now ięc co z tym g.ównem robicie??? Bo w jednorazowych sie je wywala razem z pieluchą i tyle.

Gość pieluszki wielorazowe
Kupka z takich pieluszek schodzi latwiej niz to sobie Pani wyobraza.Mozna uzywac takich papierkow do pieluszek wielorazowych,ale ja osobiscie ich nie uzywam.Splukuje po prostu pod kranem i potem piore.Z polarka ktory jest wewnatrz takiej pieluszki schodzi wszystko elegancko,bez plam jak to bywa w przypadku tetry,pomimo prania w nieskiej temperaturze. http://www.ibutik.pl/ogloszenie/pieluszka-wielorazowa-sweet-doll-baby-czerwona-2-wklady-z-mikrofibry-52707

Szczerz sie przyznam ze czytalam tylko pierwsza strone i tam ktos stwierdzil ze od tetry robia sie odparzenia. Otoz, jak wychodzilam ze szpitala to lekarka przy ubieraniu mojego syna powiedziala zebym mu przez miesiac nie zakladal Pampersow bo sie bedzie odpazal ( rodzilam w prywatnej klinice gdzie jednak uzywalo sie pieluch tetrowych) ja jednak zalozylam mu pampersa i mimo ze czesto zmieniealm to i tak sie odparzyl i musialam stosowac tetre wiec nie piszcie ze tetra odparza bo to nieprawda.

tetra odparzala w parze z ceratkami,ale jak sie uzywa przy tym otulaczy jakie teraz robia i oczywiscie zmienia sie w miare czesto to nie odparza.Ja przy drugiej mojej corce zaczelam uzywac tetry jak tylko wrocilam z nia ze szpitala po porodzie.W szpitalu oczywiscie pampki i mega czerwona dupina.Ale kazdy ma swoje zdanie.Dla mnie osobiscie jednorazowki to wyrzucanie pieniedzy na smietnik i zasmiecanie srodowiska.

Gość mama martry
u mnie to wygląda tak na noc i spacery pampers a w domu jak najwiecej tetry i na to majteczki doszło do tego ze zaczeło mnie denerwowac jak córka w domu jest w pampersie-zaraz mam wrazenie ze ją odparza ,gniecie i fakt -jak ściągam jej papra to skóra musi si etak jakby odprostowac po tetrze nic pupke ma ..jak pupke niemowlaka :D zero odparzen,idealnie a zaczeło się od tego ze były przypuszczenia ze od środowiska pampersowego w cewce i na skórze rozwija sie groźna bakteria żartów nie było

Ja pieluchy wielorazowe uzywam caly czas,czy to w dzien,czy w nocy,czy tez w domu czy jak gdzies wychodzimy.Czasem sie zdarzy ze zaloze jednorazowke w przypadku gdy nie zdarza mi wyschnac wklady.Nie przecieka,trzyma dobrze,dupinka super.

Gość mama_lenki8
Ja długo dosyc scepytycznie podchodziłam do takich własnie pieluszek - ale ostatecznie sie przekonała, i polecam- nawet jeszcze nowsze te z wkładka bambusowa http://tnij.org/fikq

Gość niedlugo mamusia
ciesze sie ze topik sie rozwinal szczerze to dawno tu nie wchodzilam bo rozczarowalo mnie podejscie forumowiczek do tematu... ale widze, ze sa mamy ktore stosuja pieluszki wielorazowe moja coreczka ma juz prawie 4 miesiace i przez pierwszy miesiac zycia stosowalismy pampersy newborn. od 2 go tygodnia zycia stosowalismy kieszonki z bambusa na zmiane z pampersami, kupilam5 na probe: sa super: chlonne, latwe u uzyciu i wygladaja duzo ladniej niz pieluchy jednorazowe. Jeydna wada: dlugo schna! zwlaszcza gdy jeszcze nie grzalismy w domu. Gdy mala skonczyla miesiac zamowialam na ebay 20 pieluch_ kieszkonek z polaru z wkladakami z mikrofibry- rewelacja! NIeco mniej chlonne niz te z bambusa ( do kazdej piluszki trzba wlozyc po 2 wkladki zebynie przemakaly) ale schna bardzo szybko teraz uzywamy wlasciwie tylko tych pieluch- piore co 2 dni. na wyjazdy uzywamy pampersow ale pampers + fotelik samochodowy = odparzenie pupci

Gość upupupupuuuupppppp

na początku tez używałam tetry. i to nie prawda ze tetra nie higieniczna i ze po tetrze częściej są odparzenia. wręcz przeciwnie, gdy moja mała miała odparzana pupę pediatra namówił mnie na tetrę i w 3 dni pupka była jak nowa.tetra nie daje odczucia suchości na pupie wiec dziecko częściej się buntuje o zmianę na sucha pieluchę. tylko prania strasznie dużo :(. dlatego po jakimś czasie przerzuciłam się na pampersy

Gość jak ktos lubi prac to
niech pierze posrane pieluchy , potem niech prasuje . ja od poczatku zakladałam dziecku pampersy i nigdy nie mialo odparzonej pupci . jak sie zmienia pampersy regularnie na pewno odparzen nie bedzie . ja wolałam czas poswiecic dziecku ( a nie pieluchom ) . jak ktos lubi prac nie widze nic zlego w uzywaniu pieluch wielorazowych - po prostu wielki ukłon i szacun za takie poswiecenie .

Gość strasznie drogie te pieluszki
a wiadomo ze przy malym dziecku ktore czesto robi kupe bedzie potrzebne ich z 50 ( bo zanim wyschna ) i wyglada na to ze przy 50 szt nie unikniemy codziennego prania . czyli trzeba wydac ponad 3000 zł + proszki do prania + prąd + woda - wydaje mi sie jednorazówki wychodza taniej . moja corcia uzywala pampersow do momentu ukonczenia 18 miesiecy wiec na pewno nie wydalam az tyle na pieluchy

Gość a kogo
Tu jest wyliczenie robione przez dziewczynę z innego forum. Długie, ale rzetelne Założenia: - przez 1mc noworodek zużywa 10pieluch dziennie, czyli mniej wiecej 4 prania na tydzień - przez resztę średnio 6 pieluch dziennie, 2 prania na tydzień - okres pieluszkowania 2 lata TETRA Otulacze 6szt x 40 zł (po 2 szt w rozmiarze S, M, L) = 240 zł Pieluchy tetrowe 60 szt x 2 zł = 120 zł Razem 360 zł (wydatek jednorazowy) Pranie (30 pieluch jedno pranie – ok 5 kg) 2h x 2,2kW x 0,30zł / 30szt pieluch = 0,044 zł (kwota za pieluchę) PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) - 13,20 zł PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) - 248,40 zł zużycie wody 1pranie średnio 50 litrów, 1m3 (1000l) kosztuje 2,45zł (ale juz zapowiedzieli podwyżkę od stycznia ) = 0,00408 zł (kwota za pieluchę) PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) - 1,23 zł PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) - 16,90 zł ścieki 1pranie średnio 50 litrów, 1m3 (1000l) kosztuje 3,10zł (ale juz zapowiedzieli podwyżkę od stycznia ) = 0,00517 zł (kwota za pieluchę) PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) - 1,55 zł PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) - 21,39 zł płyn do prania 1500ml kosztuje 15zł, na pranie (30pieluch) zużywamy100ml = 0,03333 (kwota za pieluchę) PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) – 10 zł PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) – 138 zł amortyzacja pralki PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) – 13,2 zł PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) - 248,40 zł Prasowanie (30 pieluch) 0,5h x 2,2kW x 0,30zł / 30szt = 0,011 zł (kwota za pieluchę) PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) - 3,3 zł PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) - 45,54 zł amortyzacja żelazka PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) - 3,3 zł PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) - 45,54 zł Razem PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) - 45,78 zł PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) - 631,70 zł SUMA 1037,47 zł Koszty dodatkowe Papierki jednorazowe 100szt w paczce - paczka kosztuje 6zł - 0,06000 (kwota za pieluchę) PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) - 13,20 zł PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) 182,16zł Dodatkowe pieluchy (formowane, kieszonki) 20 szt x 40-50 zł = 800-1000zł PAMPERSY PIELUSZKOWANIE 1 mc (30dni) 143,88 zł cena 47zł za 98szt = 0,48 zł (kwota za pieluchę) PIELUSZKOWANIE 23 mc-e (690dni) 3075,43 zł średnia cena 52zł za 70szt = 0,74 zł (kwota za pieluchę) plus ew. dodatkowy wywóz śmieci w przypadku, gdy ktoś mieszka w domku SUMA 3219,31 zł

Gość a kogo
Do tego, ja akurat wywalam kupsko z pampersów do toalety, nie cierpię tego smrodku. A wielorazowych wcale nie trzeba prasować, więc to nie jest już teraz tak, ze ktoś się poświęca dla ekologii kosztem rodziny. Mamy często robią to właśnie dla zdrowia swoich dzieci. No i jest jeszcze wychowanie bezpieluchowe;)

ależ pierdagoły ja miałam z pierwszym dzieciek 30 pieluch i z drugim tak samo i sobie daję ze wszystkim rady. Mój syn ma już prawie 3 lata więc od prawie roku ich nie używam ale przy urzywaniu dwa lata wyglądają naprawdę ładnie. Używam pampersów tylko od wyjazdów i na noc a na co dzień pieluszki. Ale wiadomo że pampersy to wygoda,nie trzeba często zmieniac i nie trzeba prac gówienek jak się komuś nie chce i jak tu czytałam wypowiedz oco robi się z gówienkami,ta mama się pewnie brzydzi gówienek włąsnego dziecka.

Gość prawda jest taka ...
ze pieluch wielorazowych uzywaja tylko matki polki ktore chca sie popisac jak sie poswiecaja dla dziecka ....... a tekst ze ktos bedzie pral 2 razy w tygodniu pieluchy to mnie kompletnie rozwalil .... czyli wychodzi na to ze co 3,5 dnia - to pieluchy z pierwszego dnia czekaly na wypranie az 3, 5 dnia ! co za paranoja .

Gość prawda jest taka ...
a kogo Tu jest wyliczenie robione przez dziewczynę z innego forum. Długie, ale rzetelne Założenia: - przez 1mc noworodek zużywa 10pieluch dziennie, czyli mniej wiecej 4 prania na tydzień - przez resztę średnio 6 pieluch dziennie, 2 prania na tydzień - okres pieluszkowania 2 lata nie prawda jest ze niemowle przynajmniej do roku czasu bedzie potrzebowalo tylko 6 pieluch dziennie ( male niemowle przewija sie rowniez w nocy , bo jeszcze je w nocy o tym autorka tego wyliczenia nie pomyslala ) niemowle czesto robi kupke i bardzo czesto siku wiec 10 pieluch na dobe to jest minimum - bo przeciez co dziecko sie zsika trzeba przewinac bo inaczej sie odparzy widac ze dziewczyna piszaca te wyliczenia nie miala doczynienia jeszcze z dzieckiem

Gość a kogo
Miała do czynienia z dzieckiem, a akurat przewijanie co siknięcie to lekka przeginka:O To już lepiej w ogóle bez pieluch. Wiadomo, ze każdy ma swoje metody, ale IMO 6 pieluch dziennie to naprawdę jest wystarczająco.

ojej i kolejne twierdzenia "matka polka" w każdym temacie jeśli znajdzie się jakiś wszystko wiedzący krytyk używa słów "matka polka" . każda matka robi tak jak jej wygodnie i jak uważna za stosowne. wyraża tutaj swoja opinie na dany temat a nie żeby zrobić z siebie kobietę cierpiącą. A takie błyskotliwe opinie maja przeważnie ludzie którzy w ogóle nie maja zielonego pojęcia o porodzie i wychowaniu dziecka. To ze kobieta rodziła silami natury, karmi piersią i używa tetry czy pieluch wielorazowych od razu przez niektórych nowoczesnych jest nazywana "matka polka" z czego w 99% daleko jej do tego

i znowu jakaś przecudowna kobietka wyskoczyła z matką polką :) co za mądrośc. A jak się nazywa taką co nie chce jej się prac ?? :)

Gość niedlugo mamusia
mozan pieluchy prac 2 razy w tyg - wtedy moczy je sie w wodzie z dodatkiem antybakteryjnych olejkow eterycznych ( np z drzewa herbacianego) w wiaderku plastikowym z przykrywka osobiscie brune piluchy wkladam do worka sciaganego sznurkiem, jak jest kupka to splukuje prysznicem i dopralki albo do worka az do nastepnego prania- i jeszcze jedeno te piluchy nie smierdza jak pampersy!! pampersa z kupa natychmiast musz ewynosic na smietnik bo wydziela odor kupy pomiesznaej z chemia! wielorazowe po splmukaniu nie smierdza!! naprawde!! a juz namoczone z olekim to dodatkowy bonu bo olejek ladnie pachnie!

jest o wiele tanej używac tetry niż pampersów non stop i nikt mnie nie przekona że jest inaczej

Gość przyzanaj sie ze uzywasz
tetry bo cie nie stac na pampersy

nie rozśmieszaj mnie mój mąż zarabia po 7 tyś miesięcznie więc stac mnie ale potrafię oszczędzac żeby dorobic się czegoś w życiu,a nie rozwalac pieniądze na prawo i lewo