Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lalla

jakie błędy ort. najbardziej was wkurzają?

Polecane posty

Ooooo, dokładnie to co wyżej: "nie bronię kobietĄ, katolikĄ" i w drugą stronę- "jestem kobietom". Wszystkie błędy najbardziej pospolite- wruciłem, ktury, łużko, (piszę z polskimi znakami, przeważnie jest bez) zdarzało się "wziąść", a "wogóle" to jest już standard. "Żeczy, świerzy", czyli przeważnie to co już wymieniliście. I pisanie tym paskudnym językiem: "sweetuśna focia", "koffany jesteś" czy "o boshe". I wszelkie niedbalstwo językowe. "Włańczać", no jejku, jak tak można... I powiem szczerze- nie rozumiem i chyba już nie zrozumiem ludzi tłumaczących się dysleksją na każdym kroku. Bo to znaczy że znają reguły a nie potrafią ich stosować, ponoć, ja tymczasem reguł nie znam a piszę poprawnie. A i tak zawsze ze słownikiem, bo literówki się zdarzają a tych nie lubię. Nie wierzę że ktoś kto czytałby co najmniej 2 książki tygodniowo nie zauważałby że robi błędy, bo wiem że przyzwyczaiłby się do poprawnej formy. Ale jeśli ktoś czyta tylko informacje z sieci, i to głównie innych użytkowników, zapomina powoli jak pisać i jaka forma jest błędna. A tak z innej bajki, do szału mnie doprowadzają wypowiedzi matek- dlaczego tylko one tak piszą?- z nadmiarem zdrobnień. Nie mówię tu o nazywaniu dziecka Maleństwem, ale o wypowiedzi typu "córeńka dalej pije mleczko z cycusia, co mnie jako mamusię bardzo cieszy, tylko kupki robi rzadko. Może ma problemy z brzuszkiem i trzeba dać kaszkę albo herbatkę?" Ciekawe czy przy swoich mężach mówią tak samo...

Najbardziej mnie wkurza, jak ktoś pisze moje imię Marzena przez ż. Wszystkie inne błędy nauczyłam się tolerować, co nie znaczy, że ich nie zauważam. W wypowiedziach internetowych nie mogę patrzeć na tzw. PoKeMoNy i wszelkiego rodzaju "ozdobniki" **? )0-). Jedna buźka na końcu wypowiedzi w zupełności wystarczy :)

Gość Ups...........................
męszczyzna :-D :-D :-D

Gość wwwwwwwr
pszerubka :|

Gość dzadzudzi
wyglondać :P

Gość smyram się kablem od prodiża
a zna ktoś etymologię słowa kanister ? czy to od CAN z angielska ?

Gość Angel.Of.Darkness.
np. 'te okno' ;|| litosci 'to okno'!

Gość dzadzudzi
pozyczonom zamiast pożyczoną

Gość artretka
NUSZ-nóż

Gość Eliza82
blądynka, te dziecko, kondon, Australi (bez drugiego "i" na końcu), szfagier, przedewszystkim, odemnie, z pod (zamiast spod), "puki"

Gość maks900
JAK KOGOŚ BŁĘDY ORTOGRAFICZNE WKURZAJĄ!!WRĘCZ ODRZUCAJĄ TO SORY ALE JEST PIERDOLNIĘTY!!!!!!!

Gość Smaki z dzieciństwa
Mnie irytuje "chłopacy" zamiast "chłopcy", "pisze" zamiast "jest napisane" oraz "z kąd" yyyyyyyyyyyy...

Gość interwencja
jakiś dyslektyk nam się bulwersuje :D

Gość terrorystan
wielkopomny zamiast wiekopomny :o

Gość naprawde warto..
denerwują mnie błędy innego typu, np. ludzie ze sląska mowią " nie umialam zasnąć" ( jak mozna umiec albo nie umiec zasnąć?) to nie jest kwestia "umienia" lub " nieumienia" tylko możności ( zasypiania sie nie uczy wiec nie mozna umiec to robic lub nie) "nie mogłam zasnąć" zamiast " nie umiałam .." - zauwarzyłam ze ślązacy tak mówia ( a to jest błąd ) ludzie używają slów których znaczenia nie znają, wyleciał mi z głowy przykład, jak sobie przypomnę to wrócę ;)

Gość jkhb
zauwaŻyłam się pisze - a nie RZ. A także Ślązacy.

Gość jkhb
oraz Śląsk. Kraina geograficzna, a to pisze się wielką literą.

Gość naprawde warto..
jak mówiłam mnie bardziej wkurzaja innego typu błędy :D ortografia ortografią - jak piszesz to widac i rażące błędy sa wkurzające ale gozej jak slychac ze nie umiesz mowic poprawnie..

Gość kawalek_slonia
DEKOLD mój faworyt. no i zwroty typu: ubieram sukienkę, ubieram płaszcz. chociaż to jest chyba regionalizm

Gość jkhb
Ślązacy zamiast "Która jest godzina?" pytają "Ile jest godzin?", mówią "nie umiałem" zamiast "nie mogłem", natomiast na Pomorzu mówią "jo" zamiast "tak", "idę wtedy" zamiast "w takim razie idę" czy też "idę zatem".

Gość fijfnl
a mnie szlag trafia, gdy kogoś trafia "szlak". Jaki, kurde, szlak? Turystyczny?!

Gość a tu wypowiedz medrca kafe
"[zgłoś do usunięcia] ladaco mam jednego w rodzinie z adhd na 1 rzód oka narmalny " rzód !! rzód!! rzód!! :o :o :o :o

Gość stara maturzytka
wyjechałam na studia do poznania i tam dopiero gadają , najbardziej razi mnie OTWARŁAM ;/;/;/;/

Gość Yorkie
Mnie wkurzają błędy ort. w połączeniu z pokemoństwem np. ÓcYsH SiEmM? Do kTuReJ PrAcOoJeSh?

Gość Bartex.eLDeZet
A MNIE NAJBARDZIEJ WKURZA ZŁE UŻYWANIE SKRÓTÓW. ZWŁASZCZA NA FORACH WIDOCZNE JEST JAK DUŻO OSÓB UŻYWA SKRÓTU WG W ZNACZENIU W OGÓLE ;/ LUDZIE WG TO SKRÓT OD WEDŁUG!!!!! I TAK SAMO TEN CAŁY WYMYŚLONY SKRÓT K.C. ;////// K.C. TO SKRÓT OD KODEKS CYWILNY :] A NIE OD KOCHAM CIE JAK TO SOBIE WYMYŚLIŁO PARĘ OSÓB... Z RESZTĄ JAK SIĘ KOCHA TO CHYBA LEPIEJ POWIEDZIEĆ KOCHAM CIĘ NIŻ JAKIEŚ DURNE K.C. KTÓRE WCALE NIE JEST WYRAŻENIEM UCZUĆ TYLKO SKRÓTEM OD KODEKSU CYWILNEGO.

Gość Imagination1984
Wkurza mnie maksymalnie jak ktoś pisze nie wiem łącznie, dużo osób ma w zwyczaju łączyć nie z czasownikami.

Gość 1234567890-098765432
mnie denerwuje szczecińskie: "som" (są) "z mojom dziewczynom" "z Kaskom" jedna moja koleżanka kupiła papiery na dysleksje, żeby mieć większe prawa na maturze i innych egzaminach uważam, że to było bardzo egoistyczne i chamskie, zwłaszcza wobec innych osób, które nie dostały takich papierów, mimo faktycznego problemu