Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

czerwone jabłko

Paszport dla dziecka małoletniego?

Polecane posty

Witam. Czy któraś z was w ostatnim czasie wyrabiała paszport dla dziecka ( dziecko takie do 5 lat)? Czy wystarczy skrócony akt urodzenia czy potrzebny jest zupełny ? Nie mam małego nigdzie wpisanego tj ani paszporcie ani w starym dowodzie. W necie znalazłam różne info a jak to wygląda w praktyce ?

Gość no_problem
ja musiałam pełny akt dostarczyć, ale to było ok. 1,5 roku temu

skrócony chyba, że są potrzebne inne istotne zapisy, wtedy zupełny np. dziecko uznane ale nosi nazwisko matki. Paszport trzeba wyrabiać co roku nowy aż do ukończenia 5 r.ż. Najlepiej sprawdź na stronie Urz.WEojewódzkiego w swoim mieście

Gość no_problem
moje dziecko nosi nazwisko męża, istotnych zapisów nie było a paszport ważny do 5 r.ż.

Właśnie na stronie Urz. Woj. znalazłam taki wpis \"Aktualny odpis skrócony aktu urodzenia małoletniego lub zupełny (jeżeli nie jest możliwe ustalenie tożsamości dziecka)\" nie do końca dla mnie jasny.

Gość no_problem
oooo to ciekawe, moje dziecko miało jasno określoną tożsamość, zresztą już telefonicznie mnie informowali co będzie potrzebne - i dobrze bo byśmy latali 2 razy

Gość no_problem
ej jabłuszko, chyba czegoś nie doczytałaś: "Odpis skrócony lub zupełny aktu urodzenia - w przypadku ubiegania się o wydanie paszportu po raz pierwszy dla dzieci oraz wtedy gdy nie jest możliwe ustalenie danych osobowych na podstawie innych dokumentów tożsamości osoby ubiegającej się o wydanie paszportu."

Z tą tożsamością to chyba chodzi o to , że dziecko jest wpisane u kogoś w dowodzie lub paszporcie moje nie jest wpisane. no_problem > a Ty miałaś wcześniej gdzieś wpisane dziecko? Myślałm, że załatwię paszport szybciej a tak będę musiała chyba jeszcze jechać załatwiać akt urodzenia:O

Gość no_problem
Podanie kwestionariusz paszportowy dla osoby małoletniej Rodzice zainteresowani dokumentem paszportowym dla dziecka zgłaszają sie razem z nim składając w jego imieniu: wypełniony wniosek o wydanie dokumentu paszportowego dwie jednakowe fotografie o wymiarach 3,5 x 4,5 cm, wykonane w ciągu ostatnich 6 miesięcy na jednolitym jasnym tle, mające dobrą ostrość oraz pokazujące wyraźnie oczy i twarz z obu stron od wierzchołka głowy do górnej części barków, tak aby twarz zajmowała 70-80 % fotografii; fotografia ma przedstawiać osobę bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami, patrzącą na wprost z otwartymi oczami, nieprzesłoniętymi włosami, z naturalnym wyrazem twarzy dowód uiszczenia opłaty paszportowej Składając wniosek o wydanie dokumentu paszportowego dla dziecka, oboje rodzice muszą wyrazić zgodę na wydanie paszportu dziecku: osobiście składając swoje podpisy na wniosku paszportowym w obecności urzędnika przyjmującego wniosek, przedkładając do wglądu dowody osobiste oraz odpis aktu urodzenia dziecka lub oświadczenie potwierdzone notarialnie lub oświadczenia potwierdzone przez organ paszportowy lub orzeczenia sądu rodzinnego, Rodzice, opiekunowie osoba nieletniej ubiegający się o wydanie paszportu okazują do wglądu: dowody osobiste umiejscowiony w polskim Urzędzie Stanu Cywilnego odpis skrócony aktu urodzenia , jeżeli dziecko urodziło się za granicą. posiadany ważny paszport dziecka lub paszport, jeżeli istniał w nim wpis dziecka (przy odbiorze nowego paszportu należy go przedłożyć do anulowania). do wglądu przedstawia się również dokument uprawniający do ulgowej opłaty za paszport, jeżeli taka ulga przysługuje (ważna legitymacja szkolna) Odbiór paszportu: Odbioru paszportu dziecka dokonuje jeden z rodziców. Wyjątkiem są dzieci mające ukończone 13 lat, które odbierają paszport osobiście w obecności przynajmniej jednego z rodziców.

Gość no_problem
nie, nie miałam dziecka nigdzie wpisaneg. wkleiłam Ci powyżej wytyczne ze strony Dolnośląskiego Urzędu Wojewódzkiego - myślę, że wszędzie te wytyczne są takie same.

Wszystko to już przeczytałam tylko nie byłam pewna co do tego aktu urodz. (a raczej miałam nadzieję, że obejdzie się bez załatwiania aktu zupelnego;) ). Dzięki

Gość no_problem
ja na milion % przedstawiałam zupełny akt urodzenia bo się dziwiłam i specjalnie do urzędu latałam, więc pamiętam

Gość no_problem
no problem :-)

Gość obfite sniadanie izrazy i pyzy

miesiac temu wyrabialam paszport dla dziecka i pani mi powiedziala ze jesli dzieco pochodzi ze zwiazku malzenskiego to wystarczy skrocony akt urodzenia jesli dziecko nie pochodzi ze zwiazku malzenskiego wtedy potrzebny jest zupelny akt urodzenia dziecka

Ja wyrabiałam w marcu paszport dla synka. musiałam złożył opłatę 30zł,zdjecia dziecka,druk o paszport,do wglądu pokazać skrócony akt urodzenia dziecka no i musieliśmy być w trójkę podczas składania dokumentów( ja i mąż z dowodami).Do odbioru paszportu byłam już sama z dowodem i skróconym aktem urodzenia. Syn ma prawie dwa latka a paszport dostał na 5 lat.

u mnie bylo tak jak u magdy tylko ze skrocony akt urodzenia mi zabrali i oddali przy odbiorze paszportu

Gość DOLORESSA
I nie zapomnij dziecka zabrać ze soba... ja musialam latac dwa razy :o Tylko po to, zeby jakas pinda na niego zerknela czy to na pewno on :o