Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zero do zera

która z was ma/miała 4 i 6 latka w domu? - rodzeństwo w tym wieku

Polecane posty

Gość zero do zera

czy takie dzieci potrafią zająć się same sobą już cały wieczór np bawiąc się czymś razem, np klocki lego? Potrafią już same zrobić sobie np kanapkę, albo skorzystać z łazienki samodzielnie? Czy kłócą się/ biją? Mam obecnie 2 latka i 3 miesięczniaka, a za 4 lata moje życie trochę się pokomplikuje...

Gość zero do zera
dd

Gość bukaa
Mój syn ma 6 lat, potrafi sobie sam zrobić kanapkę (jeżeli nie trzeba nic kroić), picie trzeba mu zrobić. Sprawy związane z myciem, korzystaniem z ubikacji, ubieraniem itd załatwia bez problemu. (nie potrafi tylko zawiązać butów) Czy potrafi się sam zając? To zależy od dnia. Czasami przez 2 godziny potrafi bawić się sam, czasami co 5 minut przychodzi i nudzi "pobaw sie ze mną". Natomiast 4 i 6 latek potrafią się ze sobą świetnie już razem bawić i często potrzebne są tylko drobne interwencje. Czy dzieci się biją? Myślę, że dużo zależy od harakteru i wychowania, ale to normalne że się biją (zwlaszcza chłopcy). problem polega na tym, że dzieci najczęściej chcą się bawić tym samym rownocześnie i trzeba dyplomatycznie łagodzić spory.

Gość dret
moja czterolatka potrafi zrobic sobie kanapki,nalać sok czy inne picie,sama korzysta z toalety,myje siebie i ząbki itp.Nie wyobrażam sobie żeby 6 latek i 4 latek tego nie potrafili.I pewnie,że świetnie razem będą się bawili.

no akurat ja mam taką parkę tzn. dwóch chłopców 4 i 6 lat. No różnie to bywa raz się biją i kłócą ale ogólnie są bardzo ze sobą zżyci. Martwią się nawzajem o siebie. Czasami się bawią ładnie a czasami płaczą. Ale da się wytrzymać. Mogę już trochę polegać na starszym w sensie że jak idę wyrzucić śmieci to duży małego pilnuje itd. To dobre rozwiązanie taka różnica wieku. Mały nauczył się szybko sikać do kibelka- tak miał 12 m-cy. Wiem że to niesamowite!!Podpatrywał starszego i mu się udało. Takie dzieci fajnie się wychowują!! Nigdy nie chciałam aby była duża różnica wieku. Pozdrawiam wszystkie mamy

Gość zero do zera
dzięki :)) a cały wieczór potrafią się bawić w spokoju??

Gość ja pierdykam
ciekawi mnie bardzo jak te Twoje zycie ma sie skomplikowac? i w jaki sposob juz dzis wiesz o tym?!