Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

trąbka

Wlasnie trafilam na strone z pieluszkami ekologicznymi.

Polecane posty

Czy ktos cos wie na ich temat? W sumie dosyc ciekawe. Ale czy nie namecze sie jak kiedys nasi rodzice przy tetrowych?

Moja koleżanka ich używa i bardzo sobie chwali . Podobno nie tak dużo to pracy wymaga a taniej wychodzą od pampersów ...

mi to nawet o oszczednosci nie chodzi (chociaz wiadomo tez duzy plus) ale o te tony pieluszek i kupy na wysypiskach, no i przegrzane jajeczka jak bedzie chlopiec ;)

Gość to daj linka

Gość jak dla mnie to baja na poczek
ale to sie pierze?? to sorrki ale to wychodzi na to samo jak tetrowe ;/

moim zdaniem sa wygodniejsze niz tetrowe, zakladaja sie jak pampersy, a te JBD to juz w ogole ale to opcja najdrozsza. A o to wlasnie chodzi, ze ekologiczne czyli wielorazowego uzytku. Ale czekam na opinie bo to spora kasa do wydania na poczatek a nie wiem czy sie oplaci i czy sie nie wkurze i przejde na pampersy

to czekam z niecierpliwoscia, i napisz jakie dokladnie masz pieluszki i ile ich kupilas, co ile pierzesz, no wiesz...wszystko ;) oczywiscie jak znajdziesz czas :D

my kupiliśmy wielorazówki stosunkowo niedawno - jakieś 3 tyg temu. jednak chcieliśmy ich używać już wcześniej,ale jakoś tak zeszło. kupowaliśmy właśnie na pieluszkarni. jak dla mnie są świetne! miła odmiana po przeciekających ostatnio huggisach. jak na razie żadna z wielkich kupek czy obfitych strumieni siusiu nie wypłynęła poza pieluchę. żadnych odparzeń nie ma. pupka piękna! pracy troszkę więcej, bo w pampersach zmieniałam pieluszkę co 4 godziny tak tu zmieniam co godzinę, półtorej.ale moje małe duuuużo sika :) a i trzeba pamiętać ze w tych pieluszkach pupa jest większa więc nie wsyztskie body pasują :) trzeba mieć większe ubranka. u nas żadne na 68 cm nie pasuje :) oczywiście pamków tradycyjnych też używamy, no na wyjścia czy na nockę. my mamy te: http://pieluszkarnia.pl/index.php?p295,bambinex-pieluszka-bambusowa ja polecam serdecznie :D

a ile ich kupilas i ile masz otulaczy, co ile pierzesz? kurcze wymiana pieluchy co 1,5 godziny caly czas? Ile Ci schodzi dziennie i ile dziecko ma miesiecy?

nieścisłosc - co godzine półtorej zmieniam wkładki pieluszki co 3 h. piore codziennie ale ja i tak codziennie ubranka małego prałam, bo mi mocno ulewa i przebieram po 8 razy w ciagu dnia :P na razie mam 8 sztuk. chcemy jeszcze dokupić te z mikrofiby. za bledy i polskie litery przepraszam ale maly mi na kolanach siedzi :)

jak dla mnie niewazny nakład pracy ale dzieki nim wyleczylam pupke bo msaly co chwile mial krostki i inne cuda a teraz spokoj :) a i ma 4,5 miesiaca.

ja myslalam zeby kupic 3 otulacze i jakies 25 pieluszek bo chce prac co 2 dni. Tylko najlepiej zeby te pieluszki byly od 3-4 kilo i dalej a nie zeby je ciagle zmieniac. Myslisz ze starczy? Te bambusowe sa w dwoch rozmiarach, czy ten od 3-10 kg naprawde nadaje sie dla tak roznych dzieci? naprawde nie wiesz jak bardzo jestem Ci wdzieczna za odpowiedzi i sorry za tyle pytan :)

czyli taka pieluszkę stosuje się razem z otulaczem, a dodatkowo można dokupiś wkłady chlonne? pieluszka kosztuje 40 zł x powidzmy 20 szt. =800zl ze 2 otulacze to ok 100 zl ze komplety wkładów( bambusowe pakowane po 3 szt.) to 100 zl razem daje 1000 to sporo na jednorazowy wydatek, do chyba nie ma sensu kupować po kilka szt w miesiącu....

ja akurat przelkne jednorazowy wydatek bo i tak w koncu wyjdzie taniej niz z pieluchami jednorazowymi albo w ostatecznym najdrozszym wypadku na to samo. I tak sama wyprawka, ciaza i porod kosztuje mnie tyle ze tysiac w jedna czy w druga robi niewielka roznice ;) myslalam jeszcze o tych gotowych all in one w jednym rozmiarze, czyli by mnie to wynioslo 1300-1400 zlotych ale czy one sa naprawde takie eko? Wygladaja jak guma a dzicku w takiej gumie chyba super nie bedzie.

mala agatko, a czy trzeba je ptać w tym proszku,który oni mają w ofercie, czy w np w lovelli?

ja bym kupiła na początek kilka sztuk i zobaczyła czy podobają mi się takie pieluszki. jest wiele rodzajów więc nie wiadomo czy ten który kupisz będzie ci pasował. najlepiej kupić po kilka sztuk z różnych rodzajów i zobaczyć "w praniu" które najlepsze. te które ja mam mają naprawdę fajną regulację i myślę ża spokojnie włożysz w nie zarówno noworodka jak i 6 miesięczne niemowlę :) jest jeszcze taka opcja że większe już nie będą potrzebne bo zanim dziecko osiągnie 10 kg wyjdzie z pieluch (mam znajomą która nauczyła swoje dzieci siusiać na nocnik w wieku 7 miesięcy :) i to właśnie na wielorazowych - tetrze, bo innych nie było) ja piorę w orzechach do prania. wiem pomyślicie że nawiedzona jestem :P ale kupiłam żeby sprawdzić jak się dopiera wszystko i jak na razie jestem zadowolona. jak mam biale pranie to dosypuję sody i wsio jest bielutkie :) ale oczywiście można w zwykłym proszku. na początku prałam w dzidziusiu ale odkąd moje orzeszki przyszły to w nich piorę. swoje ubrania zresztą też :)

Gość ale jak to działa
Jest otulacz z materiału, tak? I on ma miejsce na jednorazową wkładkę. Jak dziecko przesikuje wkładkę, to zmienia się tylko wkładkę, otulacza z materiału używamy nadal?

najpierw zakladamy pieluche, albo skladane albo formowane a na to otulacz. Wkladke mozemy wlozyc dodatkowo do pieluchy ale nie musimy Przynajmniej ja tak to rozumiem

no właśnie na allegro znalazłam te orzechy, ale jak się sprawują na codzień to nie wiem, bo na kafe nie mogę znaleźć opini, ale poszperam w necie, bo też jestem ciekawa ;)

Gość ale jak to działa
Acha, a te pieluchy, które najpierw zakładamy to zwykłe, materiałowe? Bo jeśli tak, to w czym są lepsze od tetry poza otulaczem? Czy myślicie, że można by pakować dziecinkę w tetrę i taki otulacz? Otulacz jak rozumiem pełni funcję takich majteczek ceratkowych? CZy znowu pokręciłam?

z tego co mi sie wydaje to tak, a co jest w tym lepsze hm...zalezy, jesli uzywasz tylko tetrowych to jedynie to ze sa one organiczne bez czego s tam, ale jak kupisz te formowane to juz jak normalne pampersy sie zaklada. No a otulacz od ceraty lepszy jest bo oddycha

już jestem. musiałam skrzata uśpić i obiad sobie ugotować i zjeść :) matko jak się objadłam :D dobra orzechy to całkiem fajna sprawa. dajesz ok 6 połówek łupin orzechów piorących, które wkładasz do takiego specjalnego woreczka (dołączony do zestawu) i wkładasz do bębna pralki. i już pierzesz. jednych orzechów urzywasz 2-4 razy zależy od temp prania. im wyższa tym mniej razy możesz ich urzyć. nie mają żadnego zapachu więc pranie też niczym nie pachnie. boziu jaka szkoda ze nie wyczytałam tego jak w ciaży byłam i nie mogłam znieść zapachu zadnego proszku ani płynu do płukania....no nic mądry polak po...szkole :P jeśli chcesz zeby pranko miało jakiś zapach dodajesz kilka kropel olejku eterycznego na woreczek i wtedy pierzesz :) pieluchy są lepsze od tetry bo dużo bardziej chłonne :) tetra po 1 razowym zesikaniu się mojego stwora była mokrutka. w tą pieluchę może sikać kilkakrotnie i dopiero jest mokrutka. wkładka zwiększa jej chłonność. otulacz oddycha nie tak jak ceratka do tetry. zawsze jak zabraknie takich pieluch, bo długo schną, to można tetrę włożyć w otulacz. dodatkowo można wkładkę podłożyć i już jest super :) trąbka o pieluchach i orzechach właśnie mój mąż sobie czytał i to on mi pomysły zapodał :D :D :D my lubimy takie cuda :)

O tych orzechach poczytalam ze moga nie dopierac. I zwyklych ubran a tym bardziej pieluch. No zobacze. A z pieluch wybralam takie cos na poczatek: otulacze: Imse vimse lub Bambinex PUL biały rozm NB 2 razy Imse vimse zoo NB 1 raz Bambinex one size 1 raz Imse vimse weurowy NB 1 raz Pieluchy: Formowane: Pieluszka bambusowa bambinex S 1 raz Imse vimse frotowa NB 1 raz All In one: JBD 2 razy Składane Pieluszki tetrowe lux 40 szt (tu olewam ekologie bo nie bede placic za jedna tetrowa 10 zlotych ;) ) CHce z malym dzieckiem na poczatek glownie przeleciec na tetrowych bo i tak co chwila trzeba zmieniac. JBD na spacery, ewentualnie na noc, na noc tez formowane 2. A tetra w dzien. Razem na poczatek wyjdzie: około 550-570 złotych z czego do konca będzie tetra, otulacz one size (mam nadzieje), i do pół roku starczą formowane i JBD