Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asica 244

co pomyslabybyscie, gdyby Wasz narzeczony bogatszy od Was chcial intercyzy

Polecane posty

Gość asica 244

przed slubem ?

Gość smells like 90
Nie kocha Cię.

Gość że mi do końca nie ufa
lub zakłada, ze możemy się rozejśc...zresztą przecież to czego ktoś dorobił sie przed ślubem i tak nalezy prawnie do niego.

Gość majk_aa
I ma racje. Jezeli on sam, lub jego rodzice, dorobili sie jakiegos majatku, to ten majatek ma sluzyc jemu i jego rodzinie (zona, dzieci). W razie rozwodu, wszystko zostanie w rodzinie. Bo przeciez byla zona to juz nie rodzina. A dzieci beda zabezpieczone.

Gość coco musi umrzeć
nie ufa ci jest zapobiegawczy ma troche w tym racji , bo jesli go kochasz nie za pieniadze to nie powinno ci to przeszkadzac

Gość no tak nie powinno przeszkadza
ale znow druga strona może sadzić, że jej nie ufa i zwiazek traktuje jako jakiś chwilowy układ.

Gość Wiosienka
Ma racje, ze to czego dorobil sie przed slubem, nalezy i nalezec bedzie do niego zawsze. A wszystko to, czego bedziecie sie wspolnie dorabiac po slubie, bedzie wasza wlasnoscia. Wiec w czym problem? Dlaczego chcialabys dostac to, co nie jest twoje i na co nie zapracowalas?

Gość dla mnie to naormalka
kasa to kasa uczucia to uczucia, bo weźmie sobie człowiek takiego gołodupca i potem woda sodowa uderza mu do głowy, i poszło pół majątku w pizdu.. Zresztą jak ktoś zauważył, że przed ślubem, wszystko co jego należy do niego, ale co po ślubie, bez intercyzy musi się dzielić, a jak on ma firmę, to niby dlaczego miałby się potem z Tobą dzielić. Mądry facet.

Gość ale to czego dorobił
sie przed slubem i tak nalezy do niego i to bez zadnej intercyzy!!!!!!!!!!

Gość to znaczy że zaklada
rozstanie wiec zastanowilabym sie nad takim zwiazkiem.

Gość asica 244
jeszcze nie zapropobnowal :P ale zgadza sie, on mial wlasna firme i dorobil sie oszczednosci niemalych plus jego rodzice maja mu dac pieniadze ze sprzedazy mieszkania dziadkow, i on chce kupic mieszkanie bardzo duze dla nas

Gość frufru
jak go kochasz a nie się hajtasz dla kasy to jaki widzisz problem? jeśli podpisujecie klasyczną intercyzę, a nie rozdzielnosc majątkową pełną, to i tak to czego się po ślubie dorobicie bedzie wspólne. poza tym, intercyza działa w dwie strony, Ty też możesz zapewnic sobie osobny majątek. poza tym mozesz zażądać żeby w treści intercyzy zawrzec np stwierdzenie w jaki sposób zostaniesz zabezpieczona na wypadek rozwodu.

Gość w drugą strone tez to
mozna zastosować- jesli ją kocha to nawet na mysl mu nie powinno przyjśc to, ze sie z nią kiedyś rozejdzie.

Gość o tak już każdy kto sie
nie zgadza na intercyzę to znaczy, ze mysli o kasie. guzik prawda! mnie np. by to zabolało dlatego, ze byłby to dla mnie dowód że nie ma do mnie pelnego zaufania i bierze pod uwage mozliwosc rozwodu. wybaczcie ale ja nie mam i nie mam zamiaru mieć cynicznego podejścia do instytucji małżeństwa!

najpierw bym się dowiedziała, czy facet rozumie działanie intercyzy, dowiedziała się jakie są rodzaje (bo jest parę) i o jaka mu chodzi. uprzedziła go, że będę oczekiwać wyrównania mojego dorobku (czy jak to się tam nazywa) za okres w którym nie będę pracować ze względu na macierzyństwo (jakby miał do tego wąty to by na założenie ze mną rodziny liczyć nie mógł). według mnie intercyza w czasach gdy obie strony pracują, gdy na emeryturę odkłada się inwestując jest czymś zupełnie normalnym. dodatkowo w przypadku faceta prowadzącego własna działalność gospodarczą, intercyza to moim zdaniem absolutna podstawa bezpieczeństwa. chciałabyś żeby w razie jego plajty komornik wszedł również na twoją pensję? co wtedy będziesz jadła?

Gość hm widac żę niektorzy
malżestwo traktują jako czysty uklad handlowy...zyski, straty, co komu się nalezy i ile itp.😴

Gość uuuuuuu..........
moim zdaniem ma racje. milosc miloscia a zycie zyciem, trudno przewidziec wszystkie warianty. teraz nie dopuszczasz mysli o rozstaniu ale nikt nie wie co bedzie za 10 lat...i nie chodzi o to, ze facet zaklada, ze sie kiedys rozstaniecie. bardziej o to, ze nie wyklucza, iz cos takiego moze miec kiedys miejsce...a tego w przypadku jakiegokolwiek zwiazku wykluczyc nie mozna...

Gość frufru
no mój Boże, wy się obrażacie o to że ktos was posądza o śłub dla kasy, ale same miotacie od razu oskarźenia o brak zaufania i planowanie rychłego rozwodu... weźcie zastanówcie się najpierw i porozmawiajcie z tymi swoimi narzeczonymi z jakiego powodu chcą spisywać intercyzę i jak ona ma wyglądać. bo uwierzcie że są o wiele łatwiejsze sposoby żebyście nie dostały NIC z majątku męża. i mozna je przeprowadzić kompletnie bez waszej wiedzy. intercyza zaproponowana normalnie ma z reguły na celu zabezpieczenie majątku prywatnego w przypadku krachu firmy.

Gość no tak rozumiem jesli ktos
ma firmę i rrobi to w tym celu by zabezpieczyc sie w przypadku bankructwa czy czegoś. ale jesli ktoś nie ma i kombinuje z intercyzą to znaczy, ze chyba nie jest do konca pewny czy to malzenstwo "wypali" i nie ma zbytniego zaufania do drugiej strony - w związku z czym: po co takiemu małżenśtwo?

ja jeszcze dodam, że w przypadku gdy np ma się na emeryturę kasę na funduszu inwestycyjnym (a coraz więcej ludzi ma bo nie wierzą w zus i filary), to ona jest majątkiem wspólnym i w razie śmierci małżonka jej połowa wchodzi w skład masy spadkowej. zdajecie sobie sprawę jak tragiczne może to mieć konsekwencje dla osoby na której emeryturę to są pieniądze jeśli dzieci zapragną spadku, a to będzie jedyna "gotówka". uważam, że opinie, że intercyza to dowód braku zaufania i zakładania rozwodu mogą wydawać jedynie osoby, które zwyczajnie nie mają pojęcia o czym mówią .

a oczywiście chodziło mi o to ze intercyza chroni przed taką sytuacją jak opisałam.

Gość frufru
"no tak rozumiem jesli ktos - ma firmę i rrobi to w tym celu by zabezpieczyc sie w przypadku bankructwa czy czegoś. ale jesli ktoś nie ma i kombinuje z intercyzą to znaczy, ze chyba nie jest do konca pewny czy to malzenstwo "wypali" i nie ma zbytniego zaufania do drugiej strony - w związku z czym: po co takiemu małżenśtwo?" jeszcze się nie spotkałam z tym żeby ktoś kto nie ma dorobku kombinował z intercyzą :D a serio - różnie bywa. jeśli jest bogaty po rodzicach to moze rodzice żądaja zabezpieczenia majątku?... i szczerze nic więcej nie potrafię sobie wyobrazić. rzadko keidy ktoś kto nie jest bogaty "z domu" albo nie prowadzi własnego dochodowego interesu ma majątek wart spisywania intercyzy... :)

Gość bogactwo z domu
jak ty to nazywasz i tak nalezy do tej osoby, no chyba że spisze umowe że ma do niej prawo także współmałzonek.:P a dorobić się można nie tylko mając własną firmę.:p

Gość frufru
"gwiazdki - uważam, że opinie, że intercyza to dowód braku zaufania i zakładania rozwodu mogą wydawać jedynie osoby, które zwyczajnie nie mają pojęcia o czym mówią." tudziez ci którym uszami sie wylewa żal że sie nie dorwą do forsy :D

I ma rację! Ja też ostro się zastanawiam nad tym krokiem. Nie mam zamiaru obudzić się z ręką w nocniku gdy mój książę zamieni się w potworną \"ropuchę\". Na zimne trzeba dmuchać, by później nie wylądować pod mostem. Z doświadczenia wiem, że zasada ograniczonego zaufania sprawdza się nie tylko na drogach.

Gość widac ze wy oceniacie
innych podług siebie...forsa, forsa i forsa..... (to do frufru i tym podobnych).:P

Gość a po co sie w ogóle pobierac
skoro zakłada sie rozwód? związek to m.in. całkowite zaufanie a nie, że ktoś pisze coś o zasadzie ograniczonego zaufania.

Nic sama podpisala bym intercyze kocham mojego faceta.chce byc z nim on ze mna.ale cale zycie przed nami nie wimy co nas moze spotkac.chcemy byc zawsze razem,ale nie jadna para tak mowila.wiem,ze nam sie uda.ale zycie jest zyciem