Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JakbymWiedziała-NieByłobyPyt.

O co chodzi z tym GLUTENEM ?? Co to jest ??????

Polecane posty

Wszędzie pisze bezglutenowe, bez glutenu......... Na słoiczkach mojego syna, na chrupkach itp Sama jak kupuje to patrze czy przypadkiem nie ma glutenu, a nie wiem co to i po co ?? :D Mały ma prawie 7m-cy, kiedy zacząć wprowadzać ten gluten? W Czym on jest? Po co on jest i co to jest ? :D "Mądre" inaczej formuowiczki walące teksty "co z Ciebie za matka, że nie wiesz co to gluten" :D WAM PODZIĘKUJĘ !!

To znalazłam na necie:) Może Ci coś pomoże:) Pytanie: Co to dokładnie jest gluten? Odpowiedź: Gluten jest głównym białkiem ziaren zbóż z rodziny traw. W jego skład wchodzi glutenina i gliadyna, która jest tym toksycznym fragmentem glutenu. Gliadyna należy do grupy rozpuszczalnych w etanolu białek zwanych "prolaminami". W każdym ze zbóż zawarta prolamina ma inną nazwę, co w praktyce lekarskiej prowadziło do braku zrozumienia między lekarzem, pacjentem a producentem. Wobec tego z przyczyn praktycznych dla wszystkich toksycznych białek przyjęto jedno określenie - gluten. Wyłącznie dla celów produkcyjnych i metodycznych istotna jest informacja, że gliadyna stanowi ok. 50% cząsteczki glutenu. Państwa, z punktu widzenia leczniczego, interesuje zawartość glutenu w danym produkcie spożywczym, gotowym do spożycia.

Gość o kurka wodna
a dostałaś poradniki w szpitalu jak rodziłaś ? nieieską paczkę czy coś takiego . przeczytaj sobie to będziesz wiedzieć :P zresztą google też nie gryzie

dzięki :) a co do pudełka w szpitalu to nie dostałam nic