Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poruszona mama

ciąża - zbieranie się wody w organiźmie, puchnięcie ... itd. Jak zapobiegać?

Polecane posty

Gość poruszona mama

dziewczyny, co robić, oprócz oczywiście ograniczenia soli, żeby w trakcie ciązy nie zbierała sie nadmiernie woda w naszym organiźmie. Wiadomo, że kobiety w ciązy mają do tego skłonności, co wiąze się również z tym, że puchną, przybierają na wadzie i w konsekwencji czują się źle. Czy macie może jakies metody, rady od lakarzy, innych kobiet? Czy picie niegazowanej wody mineralnej ma na to również jakiś wpływ?

JA do tej pory nie mialam zadnego obrzeku (obecnie 38tc) ale polozne nam polecaly pic duzo wody zeby nerki pobudzac do pracy. W zadnym wypadku jej nie ograniczac bo to nie zmniejszy obrzekow, wrecz przeciwnie! Poza tym dobrze jest wykonywac cwiczenia zalecane dla ciezarowek, trzymac nogi wyzej jak sie siedzi, nie przebywac dlugo w jednej pozycji, starac sie byc aktywnym, ograniczyc sol

Gość znalazlam w necie
Obrzęki pojawiające się pod koniec ciąży są częstą przypadłością. Dotyczą zazwyczaj dłoni i stóp, pojawiają się pod koniec dnia i ustępują po nocnym odpoczynku. Poza obrzękami, o nadmiernym zatrzymywaniu wody świadczy również zbyt duży przybytek wagi, czyli ponad 0,4 kg tygodniowo w ciągu drugiego trymestru ciąży i ponad 0,5 kg na tydzień w trzecim trymestrze. Gromadzenie wody w tkankach ma uzasadnienie w procesach fizjologicznych, ponieważ zabezpiecza przyszłą mamę przed utratą płynów podczas porodu. Po urodzeniu dziecka, w ciągu kilku dni lub tygodni po porodzie nadmiar wody zostaje wchłonięty do naczyń krwionośnych, a następnie może być wydalony przez nerki. Obrzęki stóp są również spowodowane utrudnieniem odpływu krwi z powodu ucisku powiększonej macicy na żyły. W leczeniu obrzęków podczas ciąży istotne jest przestrzeganie odpowiedniej diety. Korzystne jest jedzenie pokarmów o wysokiej zawartości białka oraz eliminacja z diety soli, która zwiększa zatrzymywanie wody w tkankach. Nie należy ograniczać spożywania płynów, z wyłączeniem napojów gazowanych. Zapobieganie tym dolegliwościom polega na unikaniu stania lub siedzenia przez dłuższy czas, podczas pracy w tych pozycjach należy robić częste przerwy, dbać o wyższe położenie nóg. Konieczne jest też noszenie wygodnych skarpet, rajstop i butów. Obrzęki w czasie ciąży mogą być również objawem chorobowym. Jeżeli pojawiają się przed 36 tygodniem ciąży, są obecne rano, są znaczne, obejmują twarz i inne niż stopy i dłonie części ciała, należy niezwłocznie udać się do lekarza. Po wykonaniu badań położnik oceni, czy nie doszło do wystąpienia tzw. stanu przedrzucawkowego, który objawia się obrzękami, nadciśnieniem i obecnością białka w moczu. W przypadku potwierdzenia takiej diagnozy konieczna jest hospitalizacja, ponieważ zaniechanie odpowiedniego leczenia grozi wystąpieniem rzucawki, czyli ataku drgawek, które zagrażają życiu zarówno dziecka jak i matki.

Sól jest najlepiej zastąpić ziołami (oregano, bazylia, majeranek, czosnek itp), a picie wody pomaga jak wspomniały dziewczyny wyżej, ale najlepiej nisko zmineralizowana, tak samo jedzenie dużej ilości warzyw i owoców pomaga w regulowaniu gospodarki wodnej, wiadomo, że słodyczy tez za dużo nie jeść bo cukier tak samo jak sól powoduje wstrzymanie wody

Gość dsaaaaaaaaaa
ja gotuje warzywa, mieso i ryby na parze, warzyw w ogole nie trzeba solic, do ryb i miesa minimalna ilosc a tak glownie przyprawy. W przypadku ryny skropienie sokiem z cytryny wystarcza i juz sol nie potrzebna

Gość dsaaaaaaaaaa
* w przypadku ryby

Gość 35t3d
obrzęk/ opuchlizna głównie rano - dłonie, troszkę łydki i powieki. Po raz pierwszy pojawiła się wczoraj, w ciągu dnia nieco przeszło, choć nadal czułam się lekko napuchnięta. Dziś rano, po przebudzeniu znów miałam opuchnięte dłonie, łydki, twarz. Czy któraś z Was tak miała? Uprzedzam wszystkie "mądre" odpowiedzi w stylu "zapytaj lekarza" - jutro idę na badania (pod kątem białkomoczu) i do przychodni. A tu chciałam zapytać innych mam, czy miały podobne dolegliwości i czy było się czym w ich przypadku przejmować?