Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość żółwiczka

konflikt serologiczny w pierwszej ciąży.

Polecane posty

Gość żółwiczka

Czym może objawiać się konflikt serologiczny w ciąży? Czytałam, że zachodzi on wtedy, kiedy dziecko dziedziczy grupę krwi po ojcu, wtedy organizm matki zwalcza komórki płodu traktując je jako intruza... ale przy pierwszej ciąży zachodzi to podobno rzadko... Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Jestem w 5 tygodniu pierwszej w życiu ciąży... Ja mam grupę A rh- a mąż B rh+ Proszę poradźcie...

Gość ajajajajaj
Porozmawiaj z lekarzem to On Ci wszystko objaśni. Albo poszukaj w google - tam naprawdę można znaleźć sporo informacji.

konflitk zachodzi,gdy matka ma Rh- a ojciec Rh+...przy kazdej ciazy..moi rodzice go maja..mama dostawala jakies zastrzyki i wszystko bylo ok...ale lekarz musi to wiedziec

Gość ciekawaa dziewczynaa
My mieliśmy konflikt. Ja mam grupę 0RH- a mąż 0RH+ dziecko ma krew taty. Po porodzie dostałam jedynie anty i tyle ;]

my tez tak mielismy.w pierwszej ciąży praktycznie nie ma ryzyka.po porodzie dostaniesz zastrzyk z immunoglobuliny który bedzie chronił twoje kolejne ciąże.a więc bez obaw.ja taki zastrzyk odstałam i teraz(jestem w ciąży) i miałam robione nadania na przeciwciał i wszystko jest ok

Gość żółwiczka
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi :-) jestem spokojniejsza i porozmawiam już na spokojnie z lekarzem :-) Pozdrawiam :-)

Może dojść do konfliktu serologicznego już w pierwszej ciąży, jeżeli w czasie jej trwania doszło do urazu, zabiegu chirurgicznego, lub innego zdarzenia które spowodowało krwawienie mieszające odrobinę krwi matczynej z krwią płodu. Jeżeli dochodzi do takiej sytuacji lekarze powinni podać immunoglobulinę anty-D, która ma zapobiec pojawieniu się przeciwciał u matki (przeciwciała przechodzą do płodu uszkadzając go). Immunoglobulinę dostaniesz także po porodzie. W ciąży będziesz miała badany kilkakrotnie poziom tych przeciwciał - to odczyn Coombsa. Cały czas będziesz pod kontrolą lekarza, więc nie masz się czym przejmować.

Gość mylicie pojęcia
Przestańcie mylić pojęcie NIEZGODNOŚCI SEROLOGICZNEJ z KONFLIKTEM SEROLOGICZNYM, bo to dwie różne rzeczy !!!! Np. ja i mąż mamy niezgodność serologiczną, konflikt wystąpi tylko i wyłącznie w przypadku, jeżeli dziecko odziedziczy czynnik RH po ojcu, jego krwinki jakimś sposobem przedostaną się do krwiobiegu matki, a organizm matki zacznie wytwarzać przeciwciała. Badanie na obecność przeciwciał wykonuje się przynajmniej trzy razy w ciągu ciąży, a po porodzie matka otrzymuje immunoglobulinę, żeby nie było problemów z kolejną ciążą. Więc autorko u ciebie na razie nie ma mowy o konflikcie, macie po prostu niezgodność serologiczną, na pewno otrzymasz od lekarza skierowanie na badania przeciwciał i będą powtarzane kilkakrotnie. Nie masz się czym martwić :)