Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Matkaaaa

Mój 16-letni syn, kupił sobie bez mojej wiedzy broń palną

Polecane posty

Gość Matkaaaa

O mało zawału nie dostałam, gdy znalazłam w jego rzeczach rewolwer czarnoprochowy z nabojami :-( To taki sam model, jaki widać na westernach i tak samo zabija. Mówił mi, że to legalne i nie potrzeba do tego żadnych pozwoleń, zaświadczeń itp- po prostu kupujesz i masz 😠 Twierdzi, że się tym interesuje... ale fakt posiadania przez mojego syna broni palnej, niezbyt mi odpowiada. I co mam z tym zrobić- zabrać mu tę "zabawkę"??

Gość aby na pewno
to legalne?

Gość hmmhhhmm
no Ty najlepiej znasz syna i powinnaświedzieć co zrobić z tym fantem.Ja mojego trzepłabym w łeb,aż by mu w pięty poszło.Dostał by szlaban na wychodzenie z domu i kompa i tv do czasu aż zmądrzeje.

Gość Matkaaaa
Tak, legalne- właśnie sprawdzałam w internecie. Można zakupić tzw broń czarnoprochową sprzed roku 1851- albo jej repliki. Ale to, że jest legalna, nie znaczy iż bezpieczna...Wyczytałam nawet opinie, że ta broń jest znacznie silniejsza od broni współczesnej, gdyż: "bliżej jej do poręcznej armaty" niż broni... Zresztą fakt, że tłukli się nią na dzikim zachodzie, chyba mówi sam za siebie.

Gość na pewno to
nie jest legalne. z tego co wiem zeby miec bron trzeba miec pozwolenie , a na pewno 16 ( czyli osoba nieletnia ) go nie dostanie . piszesz ze twoj syn sie tym interesuje ........czyli czym zabijaniem ? po co mu to ? zabierz mu to natychmiast , bo nieszczescie jeszcze z tego jakies bedzie i tyle. a jak chcesz sie upewnic to idz na policje na pewno otrzymasz ifno na tamat posiadania broni palnej

Gość wiosenny powiew
to na co czekasz idź i zabierz ...a wiesz jakie głupoty mu po głowie chodzą tym bardziej że ma amunicję do tego ...dla mnie nie było by dyskusji

Gość tsh
Broń palna???? Hmmm, może weź to i udaj sie do kogoś, kto się na tym zna, bo zielonego pojęcia nie masz ani o broni ani o obowiązujacych przepisach

Gość zero no tsukaima
wez babka nie swiruj! jak sie chlopak interesuje to zapisz go na strzelnice czy cos ;) przeciez nie zacznie biegac po osiedlu i strzelac do ludzi :P zreszta jakby wyciagnal takiego starego grata to kumple by padli ale ze smiechu!;)

Gość to ze na stronie jest
napisane ze mozna kupic zezwolenia to nie znaczy ze musi byc to prawda . najlepiej udac siei na policje i spytac czy to prawda . ale 16 latek z bronia w reku - widzi mi sie to czarno

Gość zero no tsukaima
"Rewolwer czarnoprochowy wykonany w całości ze stali i dodatków mosiężnych. Model sprzed 1850 roku. Dostępny bez zezwolenia na zakup." czyli wszystko na legalu! ;) a pistoleciki fajne! tez taki chce :P

Gość wiosenny powiew
"przeciez nie zacznie biegac po osiedlu i strzelac do ludzi ".....no nikt nie mówi że zacznie biegać ale takim młodym ludziom nie raz różne głupoty przychodzą do głowy ....nawet przez nie uwagę może komuś zrobić krzywdę ja bym zabrała ...a jeśli jest tak że się interesuje to rzeczywiście może zapisać go na strzelnicę

Gość zero no tsukaima
moj 14letni brat dostal pod choinke KATANE ;) i co wy na to? 14 latek z mieczorem??:D tyle ze dzieciak od dawna interesuje sie japonia i wszystkim co z nia zwiazane! takie ma zainteresowania i tyle!;)

Gość Matkaaaa
Sprawdzałam przepisy i już wiem... TAKĄ BROŃ MOŻE MIEĆ KAŻDY- co prawda musi mieć te 18lat, ale bez żadnych zaświadczeń itp Wystarczy przeczytać to:http://www.giwera.pl/artykuly/2004/06/repliki.htm Ponadto sprawdziłam model tej broni, można go dostać bez problemu w sklepach wysyłkowych- więc jest legalna Mój interesuje się militariami od małego- tym bardziej, że chodzi często na strzelnicę... do tego gwarantuję, że nie jest świrem i wie czym jest broń :-) Co nie zmienia faktu, że się trochę niepokoję ...

Gość nie no nie no
Ile ty mu dajesz kieszonkowego ze stac go na taka droga przyjemnosc ;/

Gość Matkaaaa
Ani grosza... już pracuje ;-)

Gość pupa77
A nie ma czasem różnicy między zezwoleniem na zakup a zezwoleniem na posiadanie?

Gość Matkaaaa
Histeryczka zemnie i tyle. Mój syn w wieku 14 lat był nawet w USA i widziałam na zdjęciach, że strzelał z karabinu automatycznego i innego rodzaju arsenału broni współczesnej- używanej przez wojsko... a ja się obawiam jakiegoś cowboyskiego colta, sprzed półtora wieku ;-) Jednak po spokojnym zastanowieniu postanowiłam, że broń zostanie w jego rękach :-) Dziękuję za opinie 🖐️

Na Twoim miejscu zapisałabym go na strzelnice lub coś tego typu, generalnie żeby to chodziło o zamiłowanie go broni a nie posiadanie jej w celu niewłaściwego użycia. Mam kolegę który od ok. 14-15 rż interesuję się tego typu \"zabawkami\" Kupił sobie nawet wykrywacz metali i chodził po poligonie i ma w domu spory arsenał np granatów PRAWDZIWYCH!!!! Broń posiada również ( repliki itp) Wszystko zbiera od właśnie jakoś tego 14rż i nie jest szajbusem i nigdy nie przyszłoby mu do głowy użyć tego bo wie z czym to się wiąże, ja bym się bała jedynie o to czy syn aby na pewno ma takie zamiłowanie no ale jeśli wierzysz że tak to wg mnie jest ok, zapisz go gdzieś żeby mógł rozwijać swoją pasję w dobrym kierunku i powiedz mu żeby następnym razem poinformował Cię o czymś takim, szczerze z nim porozmawiaj że np ok tolerujesz tą pasję ale np ze względów bezpieczeństwa nie chcesz żeby w domu były naboje do tej broni