Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

GoreObsessed

Jestem kompletnie niezdolny do odczuwania milosci - jakie to zaburzenie?

Polecane posty

Gość socjopatia i narcyzm
wertu, mylisz się, często socjopata widzi, że jest z nim coś nie tak, że odstaje w swoich odczuciach i reakcjach emocjonalnych od innych. Tylko że w swojej pysze uważa się za lepszego od innych i pogardza resztą ludzkości. A niektórzy socjopaci (psychopaci, jak zwał, tak zwał) cierpią, bo mają poczucie niedostosowania, ale nie wiedzą o co kaman, nie umieją modyfikować swoich zachowań.

Gość Oto odpowiedź jasna i prosta
"wertu osoba z takim zaburzeniem nie jest świadoma swojej inności i nieprawidłowego stosunku do ludzi. Jest jej dobrze ze sobą w swoim świecie i na pewno nie zwierza się z takich problemów na kafe." Niekoniecznie. Może zdawać sobie sprawę ze swojej inności i na pewno nie przyzna się do tego przed nikim w rzeczywistości, ale na forach wiele osób nabiera odwagi ze względu na poczucie anonimowości. "Wysoki wynik w testach na inteligencje nie jest przesłanką do takiej diagnozy ja również mam wysokie wyniki w takim teście a jestem bardzo emocjonalna i empatyczna." Oczywiśście, samo wysokie IQ nie oznacza, że ktoś jest psychopatą, ale w połączeniu z innymi charakterystycznymi czynnikami jest już pewnym symptomem. "socjopatia i narcyzm dostałeś już kilkakrotnie odpowiedź. Nie da się tego wyleczyć. Możesz się tylko "mechanicznie" wyuczyć zachowań społecznych i tego, że wykorzystywanie lub krzywdzenie ludzi jest be, jak małpa ucząca się wykonywać sztuczki". Widzisz - cały problem polega na tym, że wbrew powszechnej opinii, psychopaci doskonale rozróżniają dobro i zło oraz znają granicę między nimi, tylko nie mają moralności i skrupułów. Dlatego też ponoszą pełną odpowiedzialność za swoje czyny, jako osoby poczytalne.

A tu ciekawy artykuł z jednej ze stron internetowych: "How Psychopaths View Their World -------------------------------------------------------------------------------- Most psychopaths are very arrogant and cocky. However, when charming a potential victim, they say all the "right" things and make you believe they are kind-hearted souls; not always, but often enough. The truth is, psychopaths are not altruistic and do not really care about friendships or ties. Guggenbuhl-Craig states that they are very talented at appearing much more humble than the average person, but are hardly so. Some are also able to feign concern about the lower classes and profess that they are on the side of the underdog, the poor, and so forth. A psychopath may claim, for instance (if he's from a low socio-economic class), that he dislikes rich people intensely, but at the same time, he will inwardly yearn and envy what they have. He is like the narcissist, desiring to reflect a false image of himself through his possessions. Among his possessions are included human beings: girlfriends, wives, and children. Some psychopaths can even very fond of animals (contrary to the common viewpoint), but still view them as objects in relation to themselves. The psychopath is filled with greed inside, relating to the world through power, even though, as I said, on the outside he can claim to be on the side of the disenfranchised or the downtrodden. I knew one who liked to repeat phrases such as "they have to stop keeping my brothers down" but he didn't mean a word of it. He was actually a racist. The psychopath can also often identify himself as a revolutionary. On the flip side, the psychopath also often paints a picture of himself as the downcast anti-hero (his "own worst enemy type") and some like to see themselves as lone-wolves. The psychopath may even claim he is sensitive and profound, but inside he is nothing but emptiness and greed. Whether or not the psychopath is aware of his behaviour is something that is often debated. I do believe that psychopaths usually know exactly what they are doing, although others suggest that psychopaths are "born, not made." I believe that psychopathy is primarily genetic. A son with a psychopathic father often will be psychopathic as well, especially if the father was abusive and/or abandoned the family as well. As mentioned, psychopaths often claim to settle for second best (being their own worst enemy) and then think they deserve better. This may be manifested in the way they seek power -- either through money (i.e. material goods), manipulation and/or treating people as objects. By enacting such behaviours, the psychopath is also trying to "get back" at society and the world, in order to gain retribution. They will spend their entire lives doing this, whether they are rich or poor, or whatever their social background may be, although studies have shown that they often come from an impoverished or lower socio- economic background and/or social status. (In one of Dr. Donald Black's studies, many of the men were "overwhelmingly white, blue collar, lower middle class, and married, and most had not graduated from high school." [Black, 14]). (Let me add, despite Dr. Blacks' studies, psychopaths can still exist in any social class. Do not be misled). I also wanted to point out that I will be using "he" and "him" for the term psychopath throughout this website; let it not be forgotten, yes, female psychopaths exist as well; however, according to the Sixth Edition of Abnormal Behavior, printed in 2000 by three male professors, David, Derald, and Stanley Sue, the rates do differ by gender. Included in their excellent text is a report by the The American Psychiatric Association that the general estimate is 3% for men, and less than 1% in women [Personality Disorders and Impulse Control Disorders, 238]. What is very disturbing about psychopaths, besides their sense of special entitlement, is the complete lack of empathy for normal people, for "antisocials (psychopaths) seem to lack a conscience, feeling little or no empathy for the people whose lives they touch...the antisocial effortlessly resists all regulation, unable to see beyond his self-interest or to adopt standards of right versus wrong." [Black, XIII]. Not all psychopath are uneducated low-class misfits. Some of them are quite handsome and have good careers, and use this all the more to their benefit. Take a look at Ted Bundy; my friend's mother once went on a double-date with him and claimed he was the nicest person. His mother said he was the "best son any mother could have." Bundy was also apparently quite good-looking, which made him even more dangerous. So not all psychopaths are derelict, low-class, high school drop-outs, there are many who also work in professional occupations; the fact remains that there are just more psychopaths who come from impoverished backgrounds than not. Also, not all psychopaths are calm, cool, and collected. Some of them appear strange or odd, and their behaviour can be eccentric or unusual. I believe this is what can confuse victims most often. Psychopaths often appear [see pictures here]: intense and "electrifying". Do not be misled if someone appears harmless, "foolish", or seems offbeat. An "angelic" visage can also often fool people. Just picture John Wayne Gacy in his "clown costume" as he entertained children as one example. Another example which someone on the "Victims of Psychopathy" board came up with was Bill Clinton and his "goofy" yet loveable demeanour (so is Clinton really a psychopath? Many believe he is). A psychopath (he was diagnosed anti-social) I knew used the harmless cover-up quite well. Everyone thought he was very funny. I did too, at first. Then, little by little, I realised there was something "not right" about him. At first his seemingly harmless pranks were charming, but after a while, he became more of a nuisance and disrupted our work environment, which created havoc and tension between employees. I've learned, a psychopath can use these disguises for his own hidden purpose.Regardless of race, social class, or occupation, however, the psychopath is dangerous to society, for "the nature of ASP (psychopathy) implies that it wreaks more havoc on society than most other mental illnesses do, since the disorder primarily involves reactions against the social environment that drag other people into its destructive web...The despair and anxiety wrought by antisocials (psychopaths) tragically affects families and communities, leaving deep physical and emotional scars..." [Black, 5]. There is much to the psychopathic personality which is baffling and disturbing. 1 in about 25-30 people are psychopathic (also known as sociopaths or anti-social -- the correct title being psychopath.) Since the majority or them are men, I wrote this site in part, to warn women about the dangers, especially women online, which I believe is a favourite "new medium" which appeals to psychopaths. I have personal experience with this subject as well. This is because "antisocials (psychopaths) are not just characters in our fictional or true-life entertainments. They are family members, friends, co-workers, neighbors, or strangers we may encounter every day." [Black, 10]. Pamela Jayne, M.A., writes that "30% of men are sociopathic." If about every three out of ten men I may meet are psychopathic, I would assume this is not something to take lightly. According to these statistics, that would mean every three out of ten men and maybe every one out of ten females. The truth is, we do not really know exactly how many individuals are psychopathic; however, there seems to be a rise in the prevalence of psychopathy and that is why some claim that numbers are higher. Dr. Black claims that psychopathy leads right behind depression, along with schizophrenia and borderline personality disorder, which is an astounding fact".

Gość aleksandrowna
gorzej, gdybys nie wiedzial, ze z twoja psychika cos jest nie tak... skoro wiesz, to sa spore szanse, ze mimo wszystko jest prawie normalny :D

"aleksandrowna gorzej, gdybys nie wiedzial, ze z twoja psychika cos jest nie tak... skoro wiesz, to sa spore szanse, ze mimo wszystko jest prawie normalny ". Ta reguła dotyczy wariatów, a nie psychopatów. Oni świetnie wiedzą o tym, że jest z nimi coś nie tak, a ściślej - wiedzą, że są inni niż reszta ludzi. I często, wiedząc, że mają wewnętrzną pustkę oraz że nie znają pewnych emocji, aby udawać, że nie wyróżniają się z tłumu, czytają psychologiczne i socjoligiczne poradniki, w nadziei, iż uda im się zrozumieć na tyle te emocje, których nie odczuwają, by móc je mechanicznie odtworzyć w razie potrzeby. Niektórzy posuwają sięm nawet do tego, że studiują psychologię na uniwersytecie i zostają dyplomowanymi psychologami, jak np. Ted Bundy, który też prajtykował w telefonie zaufania, a potem zamordował setkę kobiet.

Powinno być: praktykował.

Nie dorabiaj sobie ideologii do swojego popaprania. Jak pismo głosi: po głupich nickach ich poznacie.

Gość .,.,.,.,,
Aleksytymia... ale to sie ma do niezdolnosci odczuwania uczuc, a Ty przezywasz.. tyle ze same negatywne.

Gość psychopaci są wśród nas...
prawie na 100% jestem pewna, że jest nim mój były. Jedno mi się tylko nie zgadza: ta jego miłość do mnie. Ktoś pewnie powie, że mnie omotał itp. i wszystko udawał ale ja tak nie uważam (dużo nad tym myślałam, analizowałam). Uważam, że było to uczucie, chociaż napewno neurotyczne (chęć posiadania mnie na własność, kontrolowania w każdej minucie, zazdrość o każdego faceta, z którym rozmawiałam i chęć zrobienia mu krzywdy..). Wszystkie inne charakterystyczne cechy się zgadzają: brak poczucia winy (sam się do tego przyznawał, a raczej mówił, że ma tylko wobec mnie i córki - jasne..), rozwalanie wszystkiego z dnia na dzień, z niezrozumiałych dla otoczenia podowów (nie tylko ja się na nim baaardzo zawiodłam), kompletny brak przewidywania konsekwencji własnych działań ("Nie wiedziałem, że tak będzie...") i dostrzegania związków pomiędzy własnym działaniem a następstwami (bo to przecież policji wina, oni zje**ali mu życie - on sobie tylko sprzedwał narkotyki), oczywiście liczne problemy z prawem i popełnianie wziąż tych samych błędów.. I to co jest bardzo charakterystyczne i szybko można wyłapać - patologiczna kłamliwość!!! (Oczywiście cecha ta pewnie nie implikuje tylko tego zaburzenia ale radzę zwrócić na to uwagę...) Teraz siedzi i na pół roku mam spokój, ale wiem, że jak wyjdzie to będzie się kręcił wokół mnie. A jak zobaczy mnie na ulicy z innym facetem to... nie wiem co będzie. Współczuję wszystkim kobietom, które wdepnęły w takie coś. Aha, socjopatki też istenieją, ale jest ich mniej

Gość psychopaci są wśród nas...
aha, i wątpię, żeby taki ktoś mógł się zmienić, tak jak ktoś tam wcześniej napisał - "wyuczyć" zasad postępowania, właśnie dlatego, że sednem tego zaburzenia jest łamanie wszelkich zasad. Oni wiedzą czego się nie powinno robić, co jest złe - ale niejak się to nie przekłada na ich emocje i zachowanie. Tak jakby ktoś odłączył wtyczkę...

GoreObsessed, podoba mi sie Twoj tok myslenia. Chcialabym obrac sobie jeden kierunek i isc w jedna strone, ale ja...ludzi i kocham i nie nawidze. To takie zludne. Jednego dnia gardze swiatem, jestem wredna, okazuje ludziom moja pogarde, patrze na nich z gory, traktuje jak smieci, po to, aby za pare godzin kochac ich wszystkich, wybaczac, pomagac, ofiarowac wszystko, co tylko mozliwe, okazywac sympatie...

Gość biblia
Mogę nawet chętnie odpowiedzieć na ten temat tylko wtedy, gdy zainteresowany człowiek, który się zwierza prosi o tę pomoc.

Gość ej kolo
po co żeś wspomniał o tych cwelach ? jak dla mnie to jesteś pedał psychopata i nawet w takim związku by ci niewyszło bo byś go zabił......dlatego masz ochote kogoś zabić zakompleksiony cwelu bo inni ludzie cie nie akceptują i nie powini . rozumiesz !!! to chyba jusz wszystko jasne i koniec tematu.

Gość ej kolo
nie akceptują cie inni i ty sam sie nie akceptujesz z tąd to jest koniec.

Gość duża ola
Jestem kompletnie niezdolny do odczuwania milosci - jakie to zaburzenie? Może to aseksualizm ?

Gość 435345342534
zostan rzeznikiem

Gość duża ola
Taki sie po prostu urodzilem. Myslicie ze gdybym mogl wybierac to bym chcial taki byc? NIE. Po prostu moj pech. Tak jak niektorzy rodza sie uposledzeni umyslowo tak ja sie urodzilem uposledzony uczuciowo! ZNAM KILKU TAKICH LUDZI

Gość Black.
Ja akurat rozumiem Cię, mam dokładnie ten sam problem. Wychowałam się bez matki i w oddzieleniu od rodzeństwa, obecna macocha ciągle oskarża mnie o brak empatii i egoizm. Mam wielki szaczunek do ojca, ale nie potrafię go kochać.

Elo GoreObsessed. mam nadzieje ze nie siedzisz za jakie morderstwo, bo jakos cie nie widac dlugo :> Aha, od razu mowie ze nie jestem zadnym psychologiem ani psychiatra i to co tu napisze to tylko moja opinia. tak naprawde NIKT na tym forum nie moze stwierdzic co ci naprawde jest, bo nawet cie tak naprawdę nie znamy:] zeby cie ewentualnie zdiagnozowac potrzebne by byly moim zdaniem dłuuugie miesiące(albo lata) dogłębnej, szczegółowej analizy i to tylko wtedy gdybys byl w 100%szczery z lekarzem. a szczerosc wcale nie jest taka łatwa jak sie wydaje...(myślę że ludzie tacy jak ty-czyli z rysem narcystycznym boja się utraty twarzy oraz odruchowo kłamią). Druga sprawa, dlaczego nienawidzisz ludzi? np. wg ciebie okazują ci za mało szacunku, uwazasz ze powinni tobie-jako komus lepszemu okazywac wiecej potulnosci?

Elo GoreObsessed. mam nadzieje ze nie siedzisz za jakie morderstwo, bo jakos cie nie widac dlugo :> Aha, od razu mowie ze nie jestem zadnym psychologiem ani psychiatra i to co tu napisze to tylko moja opinia. tak naprawde NIKT na tym forum nie moze stwierdzic co ci naprawde jest, bo nawet cie tak naprawdę nie znamy:] zeby cie ewentualnie zdiagnozowac potrzebne by byly moim zdaniem dłuuugie miesiące(albo lata) dogłębnej, szczegółowej analizy i to tylko wtedy gdybys byl w 100%szczery z lekarzem. a szczerosc wcale nie jest taka łatwa jak sie wydaje...(myślę że ludzie tacy jak ty-czyli z rysem narcystycznym boja się utraty twarzy oraz odruchowo kłamią). Druga sprawa, dlaczego nienawidzisz ludzi? np. wg ciebie okazują ci za mało szacunku, uwazasz ze powinni tobie-jako komus lepszemu okazywac wiecej potulnosci?

Gość Socjołopata
Teraz ktoś z podobnym charakterem powie ci kilka słów od siebie. Jesteś nikim. Wmawiasz sobie że jesteś chory bo myślisz że jesteś fajny dlatego że nie odczuwasz uczuć i wszystkich nienawidzisz. Nie mówię że wszyscy też ciebie nienawidzą bo to by znaczyło że jesteś kimś. Nikt nawet niema zdania o tobie, tylko garstka osób wie kim jesteś. Dla reszty jesteś polipem. Gnijącą ludzką materią. Pozdrawiam

Gość Carim
Mam to samo,poznaję nowe kobiety i nie jestem w stanie pokochac , zostawiłem ostatnio moja partnerke z moim synem i mam to gdzies.

Gość onaa 90
nie czytalam watku,nie wiem czy to slowo juz padlo, ale: aleksytymia - poczytaj o tym

Gość walerian w
OSOBOWOŚĆ UNIKAJĄCA

Gość 7UK45
Witajcie Podobny problem z tym ze nie mam żadnego kodeksu etycznego ani moralnego , nie potrafię uwierzyc w to ze cos istnieje( bóg), chce być racjonalistą ale emocje czasem wyrywają się ze mnie, agresja towarzyszy mi od początku nie potrafie powiedzieć kocham cię , ponadto mam jadowity kontakt z matką typowa naddopiekuncza po cięzkich przerzyciach( praca sedziego wiele lat w nerotattycznej osobowości, samobójstwo ojca kiedy miała lat 12-10, ) tata normalny zawsze staram sie z nim łapac kontakt ale i tak widze ile nas dzieli , nie utrzymuje kontaktów z przyjaciółmi z dzieciństwa, mam mało znajomych , nie utrzymywałem zadnej bliższej relacji z koleżankami, odczuwam tylko popędy jednakże mam pewien rodzaj niesmiałosci i strach przed stosunkiem i bliskoscią , mam prawdopodbnie ADD/ADHD, dysleksję, potrafię się rozbeczec z byle g****a ale nie rusza mnie np smierc pacjenta na bloku eparacyjnym co przeżyłe podczas praktyki, od poczatku doże do samounicestwienia tam gdzie niebezpiecznie tam ja , jestem strasznym sceptykiem ale nie wykluczam niczego , nienawidze społeczenstwa nie wiem za co , toleruje pojedyncze osoby , torturowanie np kleszcze i komary sprawialy u mnie satysfakcje, mój przyjaciel to 9 letni pies który niedługo umrze , pcha mnie do przodu tylko moja ciekawośc , czesto myslę o samobójstwie na rózne metody , fascynuje mni smierc i cierpienie, metody jego zadania, tortury oraz jak je zmiejszać , uznaje sie za transhumanistę ... rozmowa z psychiatrą i psychologiem nic mi nie dała jestem raczej inteligentny niestety mam ogromne problemy z nauką .. nigdy nikogo nie pobiłem czesto łamię prawo którego i tak nie uznaję : piracę, nielegalna broń i ammunicja , pomagam w łamaniu prawa... wiek mój to 22 czekam na odpowiedzi , komentarze

Gość MADartDIE
Jestem dziewczyną i mam wrażenie że mam ten sam problem... Z wiekiem zaczełam traktowac ludzi przedmiotowo. Boje sie ze kiedys kogoś skrzywdze .

Gość gość
nikogo nigdy nie kochaliscie?

Gość gość
Też nigdy nie byłem zdolny do odczuwania miłości, ani do poczucia bycia kochanym bądź niekochanym. Praktyczna sfera miłości jest po prostu przez mój OUN całkowicie nieobsługiwana. Wiem jedynie od strony definicji, czym jest miłość.