Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama bez pomysłu

POKÓJ DZIECIĘCY

Polecane posty

Gość mama bez pomysłu

Jak oryginalnie urządzić mały pokoik dla roczniaka? Proszę o wasze pomysły:)

Duzo by pisac. Zalezy od twoich preferencji i plci dziecka. Jesli jest to maly pokoik, to polecam jasne kolory. My zdecydowalismy sie na biale meble, bo maja w sobie cos eleganckiego. Do tego koniecznie wielki miekki dywan na podloge (my mamy jasny zielony- taki idacy delikatnie w kolor cytrynkowy), bo 1) dziecko duzo rzuca przedmiotami, wiec lepiej jak te przedmioty leca na dywan, a nie na parkiet, 2) przyjemniej sie bawi, jak sie siedzi na miekkim dywanie, 3) zawsze to bezpieczniej, bo dziecko sie tak szybko nie posliznie, a jesli nawet, to miekko wyladuje. Wiec polecam duuuzy dywan! Zdecyduj sie na 2-3 kolory wiadace i trzymaj sie ich w urzadzaniu pokoiku. Osobiscie uwazam, ze wszelkie zolcie, pomarancze i jasne brazy sa mdle i nie pasuja do pokoju dzieciecego. A te zolte Kubusie Puchatki do tego, to juz tragedia. Jesli masz chlopca, mozesz sie zdecydowac na motyw przewodni w pokoju- np. pokoj marynarski (kolory bialy, niebieski i czerwony) lub safari (ciemny braz, zielen, biel, blekit). Inne pomysly znajdziesz tutaj: http://www.my-fantasyroom.de/wandgestaltungjungenzimmerideen-c-255_565.html

Gość mama bez pomysłu
Mam dziewczynkę, dzięki za adres www:) Może ktoś jeszcze coś doradzi, jakieś pomysły

Gość może coś z tej strony
po lewej stronie są kolekcje, mi się poodba sawanna, podróżnik i oceanic

\"Osobiscie uwazam, ze wszelkie zolcie, pomarancze i jasne brazy sa mdle i nie pasuja do pokoju dzieciecego. A te zolte Kubusie Puchatki do tego, to juz tragedia.\" podpisuje sie pod tym absolutnie:) i nie cierpie tez polaczenia mocno zoltego i pomaranczowego z granatowym...koszmar... mojej corce zamierzam urzadzic pokoik w kolorze jasno fioletowym polaczonym z jasna, delikatna zielenia + dodatki w innych kolorach, zobacze jeszcze jakich co do kolorow pokoiku dla chlopca zgadzam sie z aga - mamy podobne gusta chyba:)

Gość różaa
Jama 4 letniego chłopca i też chciałabym urządzić jemu pokój.. Tylko natchnienia brak... Macie jeszcze jakieś fajne adresy internetowe?

Gość mama bez pomysłu
Meble mamy, jasno brązowe z dodatkiem bieli z ikei ale nie te dziecięce tylko normalna szafa i normalna komoda, półeczki na ścianie, i ciemno brązowe łóżeczko, ściany są błękitne, podłoga brązowa, taka jakby dębowa, jest to wysoki pokój ( stare budownictwo) ale malutki:( Są takie kosze na zabawki zwierzątka, skrzynia na zabawki, parę pudełek na zabawki, baaaaardzo dużo książeczek ( w planach mam zakupić dodatkowo te takie kolorowe półeczki w ikei na nie), dużo zdjęć ma córka, dużo zabawek. No ale pokój jest taki dorosły:( Malowanie chyba na razie w grę za bardzo nie wchodzi, border odpada bo w tak wysokim małym pokoju źle wygląda więc ozdoby, no ale ja nie wiem:( Myślałam o tych naklejkach ale wszędzie tego teraz pełno i na takie zwykłe ściany nie bardzo mi się to podoba no i też ta wysokość tu przeszkadza, może zna się ktoś i ma jakieś naprawdę ciekawe pomysły co można zrobić

Gość o kurka wodna
ja polecam kolorowe pokoje , dzieci lubią kolory :D Oczywiście nie pstrokate ale mocne, soczyste kolory. Stonowane ściany i meble mi się nie podobają Polecam limonkową zieleń , soczystą czerwięń ( bez przesady) pomarańcze . Niebieski jak dla mnie na ścianie troche żle wygląda , bardzo zimno i ponuro

Gość O rety....
Ja dla dziewczynki to bym przy takich neutralnych meblach dodala troche koloru - na przyklad w temacie motyle. Dodatki, zabawki, firanki, posciel z motywem motyli. Sama robilam takie ''skrzydla'' motyla z drutu i ponczoch potem malowalam roznymi kolorami.

Gość mama bez pomysłu
a te motyle nie "pogryzą" się z np zwierzęcymi koszami na zabawki ( żyrafa itp) ? Ma też parę takich ramek na zdjęcia Masz jakieś zdjęcie takiego motyla co robiłaś?

Gość o kurka wodna
mama a może pokój afrykański , namaluj na ścianie żyrafę , słonia , albo lwa , byle kolorowego Moze znajdziesz jakiś materiał pasujący tematycznie i zrobisz z niego posciel , zasłonki , poszewki na poduchy , do tego kolorowe poduchy rzucisz na ziemie i dywan

Gość o kurka wodna
tylko wybierz dwa , trzy kolory zeby nie było za kolorowo

ja np nie jestem zwolenniczką typowo dziecięcych pokoików, tzn. takie typowo dziecięce mebelki wydają mi się mało praktyczne i w sumie więcej chodzi tu o sam wygląd pokoju niż jego użyteczność. Tym bardziej są one prawie równie drogie jak tradycyjne meble a szybko rośnie i mały dziecięcy stolik za 5 lat ląduje w koszu. Sama też jestem na etapie urządzania pokoju dla dziecka (moja ma dopiero 3 miesiące) ale postawiłam na brązowe meble (kolor brązu podchodzi pod wiśnię tzn nie są ani ciemne ani jasne) ale nie dziecięce meble. A dokładniej to meble dla każdego. Łóżeczko też mam w takim kolorze. Dywanik będzie jasny zieleń. Dodatki do pokoju będą też zielone. W sumie dodatki będą zawierać elementy pokoju typowo dziecięcego, np. wisząca półka z kieszeniami na zabawki (w kształcie jakiegoś tam zwierzątka), pudełka na zabawki tez z ozdobami dziecięcymi. To samo żyrandol, lampka nocna i kinkiet. Postawiłam też na naklejki ścienne bo sa śliczne. http://www.naklejkiscienne.pl/ http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60139301

Gość mama bez pomysłu
też mam tą żabę:) No właśnie myślałam o tym żeby jej dużą żyrafę namalować, no nic zobaczy się, dzięki za rady

Gość o kurka wodna
mama - duża żyrafa to super pomysł :) od razu bedzie widać ze to pokój dziecięcy .

Tutaj sa w takim razie propozycje dla dziewczynki: http://www.my-fantasyroom.de/wandgestaltungmaedchenzimmerideen-c-255_566.html?osCsid=b01d17b688d4775b20dc7a663fd1249b Jesli nie chcesz przemalowac pokoju (do czego cie jednak bardzo zachecam, bo niebieski moze ew. bardzo przyciemnic i zasmucic pokoj), zaopatrz sie w takim razie w jasne dodatki. Zdecyduj sie konkretnie na pewne kolory. Masz juz braz i niebieski, to moze wezmiesz do tego jeszcze bialy i limonkowy i ew. rozowy. Nie kupuj tych okropnych naklejek, jesli nie masz planu, jak je chcesz umiescic w pokoju. Najgorsze co mozna zrobic, to ponaklejac te rozne motyle, misie i inne cuda przypadkowo na cala sciane lub w kupie bez fantazji. Jesli juz cos kupisz, to niech to pasuje do pokoju i niech ma swoje- z gory przeznaczone miesce jako dopelnienie dekoracji. Dobre przyklady znajdziesz tutaj: http://www.kinderraeume.com/wand+boden/wandsticker/?pgNr=1 Na zabawki nie kupuj tych wiszacych koszy z Ikei, bo sa po prostu niepraktyczne. Jak raz tam cos wrzucisz, to masz problem, zeby znowu znalezc i wydobyc. W rezultacie leza te zabawki w tym wisielcu wieki cale i sie kurza. Nie wspominajac juz o tym, ze dziecko praktycznie nie ma jak takich zabawek wydobyc samodzielnie, wiec tez malo co sie nimi bawi- jak mama akurat ma wene i wyciagnie je dla dziecka. Lepiej kup duza, stabilna skrzynie na zabawki. Moze byc tez kosz (ratan)! Swietnie to wyglada! Moze nasze porady bylyby bardziej celne, gdybys po prostu wkleila fotki pokoju? :)

Gość wszystko fajne ale te ceny
zwróciłyście uwagę na ceny? nie stać mnie na te super mebelki

a dlaczego ma nie kupować naklejek ściennych? Ja kupiłam i jest to świetna rzecz. Przecież nie musi od razu wyklejać całych ścian bo nie na tym to polega. Zresztą są drogie. Ja kupiłam np tę naklejkę w kolorku zielonym i nakleiłam i cudnie to wygląda ale zapłaciłam 140 zł. Przecież można kupić jakąś 1 naklejkę a zawsze dodaje uroku pokoikowi. Kupiłam i nie żałuję, wręcz przeciwnie, strasznie mi się podoba. http://www.naklejkiscienne.pl/pl/rosliny/a/2/468-calineczka-2/ Wiszący kosz z ikei też mam i używam:-P

Igielka- a czy ja napisalam, ze ma nie kupowac naklejek? Uczulilam jedynie na pewien problem, ktory zauwazylam w wielu pokojach dzieciecych (ta nasza-klasa...). Matki kupuja naklejki i bez planu naklejaja je na sciane. I zamaist zdobic pokoj, to to tylko budzi niesmak. Jesli dobierze sie fajne naklejki i z glowa je przyczepi, to jest to fajna sprawa! Mamo bez pomyslu (nie wiem, czy to ty napisalas przedostatniego posta, wle byc moze...?) Co do cen mebelkow- nikt ci nie kaze kupowac tych drogich mebli. Meble z Ikei tez sa ok i mozna wybrac podobne wzory. Poza tym, chyba pisalas, ze juz masz brazowe meble?

Gość mama bez pomysłu
Dzieki dziewczyny. Pokój już gotowy, dzieci zadowolone.Meble mam z ikei a naklejek na scianie tez nie lubie bo wyglada to jakby ktoś ponalepiał nalepki po gumach do rzucia. wole jeden duzy element niz milion malych pierdół. Pozdrawiam

Gość mama bez pomysłu
Nie tamten post nie był mój jak i ten powyżej:D Nie sądziłam że nawet pod pomarańczową mnie ktoś się podszyje:) Na razie córa jeszcze u nas w sypialni ale chyba dzisiaj przestawimy jej łóżeczko do jej pokoiku. Tak meble mamy, tamtych "drogich" nie chciałam bo wg mnie nie funkcjonalne ( małe to takie) a tak ma normalne które posłużą dłużej bo nie są dziecinne. Narysuje jej tą dużą żyrafę po sam sufit na razie, kupie te półeczki małe kolorowe z ikei i na razie starczy. Aha a na ziemi położę pseudo dywan czyli takie puzzle piankowe do układania:)

Dziwi mnie takie podejscie, ze kupuje sie dzieciom dorosle meble, zeby mialy na potem. A przeciez za jakies 20 lat (czyli "potem") meble beda juz zniszczone i trzeba bedzie kupic nowe. Wiec jaka tu logika? Wiem, ze juz kupilas, wiec nie ma tu juz co dyskutowac. Ale jesli inne mamy sie jeszcze zastanawiaja nad zakupem, to powiem tyle: Sa sliczne meble w kolorze bialym- pieknie wygladaja w kazdym pokoju dzieciecym, bo rozjasniaja i mozna do nich dobrac dowolne dodatki, bo wszystko do nich pasuje. Takie meble sa tez hitem w pokoju dorastajacej panny, a i u mlodego chlopaka beda sie ladnie prezentowac. Nie mowie, zeby kupowac malenkie meble-liliputki. Ale sa takie, ktore maja odpowiednie rozmiary i pasuja do pokoju dzieciecego. Nawet w Ikei znajdzie sie odpowiednie meble za rozsadna cene- wcale nie trzeba kupowac w dziale dzieciecym- ja kupilam w dziale mlodziezowym,a corka ma zaledwie 2 lata. Wystarczy popatrzec na strony, ktore podalam jako zrodlo inspiracji i zobaczyc, jak biale mebelki slicznie wygladaja w pokojach dzieciecych. Takie brazowe, dorosle mebloscianki w pokoju dzieciecym sa wg mnie dosc ponure i bez fantazji. A jesli ma sie do tego maly pokoj, to szczegolnie trzeba uwazac na to, co sie do niego wstawia. Jeszcze wracajac do Ikei- np. seria mamut jest stosunkowo niedroga, a mebelki takie moga postac u dziecka ok. 10 lat. Potem zawsze je mozna sprzedac i kupic pokoj mlodziezowy.

Gość mama bez pomysłu
Moja nie ma ponurej meblościanki bo nie cierpię takich mebli szeregowych. Ma szafę, komodę, półeczki... chodziło mi o to że nie ma właśnie takich typu kolorowe meble mamuta albo np tamte z "meblika" ze zwierzątkami czy autami. Za 20 lat to ona już może nawet mieszkać ze mną nie będzie:D Ale te mebelki na pewno nie będą obciachem dla nastolatki. Zmienią się dekoracje pokoju a komoda i szafa w neutralnym jasno-białym kolorze zawsze będzie pasować

To super :) Ja tez nie mam mebli typowo dla maluchow, ale swietnie pasuja do pokoiku malej dziewczynki. Nastolatka tez sie bedzie z nimi dobrze czula. Mysle, ze mebloscianki to koszmar. Jak masz meble wolnostojace, to juz niezle. Pozostaje ci tylko jeszcze udekorowac ladnie pokoik. Wybierz motyw/kolory przewodnie i bedzie super.

Gość mama bez pomysłu
ktoś się podemnie podszywa. mam meble mammuta. Pokój już urządzony wybrałam ładny żółciutki kolor.

Gość mama bez pomysłu
oj chyba namieszłam. przepraszam dziewczyny ale pod identycznym nikiem jak autorka załozyłam ostatnio temat o urzedzeniu pokoiku dla moich dzieci i bylam świecie przekonana ze to mój temat jak odpisywalam. Przepraszam autorke.

Gość mama bez pomysłu
mama bez pomysłu >>> Ty chyba pytałaś o pokoik dla syna i córeczki, jak to zrobić razem ale żeby było widać gdzie chłopiec gdzie dziewczynka, tak? Podczytywałam Twój temat:)

Gość pytanko o kolor
Hej, mam pytanko, nie planowałam dziecka, a za 5 miesięcy się urodzi i chcę powoli urządzać pokoik, póki jestem na chodzie. Mamy nowe mieszkanie i pokój dziecka jest już pomalowany na intensywny żółty, jest w nim szafa, oszklona witryna i szafka zamykana. Jakie dodatki i wykładzinę w jakim kolorze polecacie ? Co pasuje do żółtego ? Nie chcę zagracać pokoiku, co jeszcze kupić ? Jakiś fotel do siedzenia? Tapczan? Na początku pewnie będę spała w pokoju dziecka, bo do sypialni łóżeczko się absolutnie nie zmieści. Nie chcę przemalowywać, bo szkoda, ściany są czyściutkie, ale ten kolor niezbyt wyszedł, za mocny i za zimny. Jaki kolor dać wykładziny na podłogę ? Kupić taką lepszą, puszystą czy zwykłą, a za kilka lat i tak wymienię ? A i w oknach są czerwone rolety, mocna, intensywna czerwień.