Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stomatolog odpowie

ODPOWIEM NA KAŻDE PYTANIE ZWIĄZANE ZE STOMATOLOGIĄ

Polecane posty

Gość jasmine27
Witam, mam zdrowe zęby, ale nie jestem w ogóle zadowolona ze swojego uśmiechu. Dwa górne siekacze są dłuższe od pozostałych zębów i znacznie większe. Nie lubię się przez to uśmiechać.. czy jedynym ratunkiem na taki stan rzeczy będą licówki? cz są może jakieś inne rozwiązanie tego problemu

Gość Ow.....sss
Mam sobie takiego ząbka trzonowego dwukrotnie źle wyleczonego kanałowo Wygląda dziś tak Ma trzy korzenie jeden długi jak stąd do krakowa a dwa króciutkie... Te dwa króciutkie są ok.ale ten długi jest tak połamany poniżej lini dziąsła i w środku że jak coś tam wsadzisz to zaraz dząsło krwawi na potęgę! Pytanie! Czy można taki ząb usunąć tak by wyrzucić ten jeden kanał pozostałe dwa wyleczyć i niczego nie odbudowywyać zostawiając tylko pół zęba które znajduje się nad tymi dwoma kanałami? Czy takie coś jest kosztowne?

Gość U dentysty byłam
4razy w życiu co daje częstotliwość odwiedzania go raz na 8,75 roku Mama dawała mi dużo nabiału w dzieciństwie :classic_cool:

Witam! Mam problem i potrzebuję porady. Moja 16-letnia córka miała leczone jedynki od wewnętrznej strony. Po wypełnieniu zauważyłyśmy przy świetle dziennym, że jest to widoczne. Po prostu przez ząb prześwieca jakby szary cień. Poszłyśmy z reklamacją do dentystki i stwierdziła ona, że córka ma bardzo młode zęby i charakterystyczne jest, że ma dużą przezierność szkliwa. Zaproponowała, że wymieni plombę na mniej przezierną i tak zrobiła. Troszkę jest lepiej, ale i tak jest to widoczne. Zależy od oświetlenia, raz widać bardziej, raz mniej. Mam w związku z tym pytanie: czy jest możliwość, że ta przezierność będzie się zmniejszać? Czy można stosować jakieś pasty lub żele w celu wzmocnienia szkliwa? Czy jednak iść do innego stomatologa i wymieniać po raz kolejny plombę?

Gość Tomuśś
Witam. Byłem dziś u dentysty z bólem. rozwiercił mi 2 zęby y i nałożył na nie coś białego. Mam się zgłosić do niego za 2 dni. Co to może być i po co się tak robi ?

Gość piotrxxx
Witam serdecznie, czy jeśli 3 tygodnie -miesiac po powtórnym leczeniu kanałowym (mikroskop) znow pojawil się mały obrzęk wokół zęba to świadczy to o nie powodzeniu tego zabiegu? dodam jeszcze, że przed ponownym leczeniem kanalowym mialem duzy stan zapalny ktory 2 tygodnie po zabiegu znikł całkowicie (przynajmniej mialem takie wrazenie ze znikl całkowicie) a teraz znów zaczyna sie pojawiac. bardzo proszę o odpowiedz

Gość gmdka
Czy ząb po kanałowym leczeniu zawsze jest zębem martwym? W jednym zębie jest przecież kilka kanałów, czy podczas leczenia kanałowego wszystkie się je opracowuje? A jeśli nie to oznacza, że ząb jest nadal żywy?

czy to jest suchy żebodół ? dlaczego przy gojeniu sie to ma taki szzarawy kolor ;/ strasznie boli ok kilku dni. TUTAJ ZDJECIE ---> i43.tinypic.com/2yvo580.jpg

o to ja zapytam. Od roku noszę aparat, to tak nawiasem, może ma znaczenie. Lewa dolna szóstka nagle, z dnia na dzień zaczęła mnie boleć, głównie przy jedzeniu/piciu zimnego/ciepłego/słodkiego. Był to ząb gdzie była głęboka próchnica z odkryciem (nie wiem czy tak się mówi) nerwu, leczony ok. rok temu. Mam wrażenie że plomba może być lekko nadkruszona, ale tuż przy powierzchni. Czy to znaczy że dzieje się coś złego, czy może przejść samo? co powinno mnie niepokoić i wysłać do dentysty? Czy jeśli okaże się że trzeba tego zęba leczyć np kanałowo, czy będę musiała mieć zdjęty aparat całkowicie?

Gość monster mama
ja od 1,5 roku cierpie na bruksizm. od pól roku spie w szynie, pol twardej, cała jest już przegryziona, a ja po kazdej nocy wstaje z bolem zebow, jakbym żuła kamienie. bez szyny jest jeszcze gorzej. jak to wyleczyc?

Gość gość9712
Mam pytanie. Będę mieć usuwaną dwójkę górną... Zdecydowałam się na most cyrkonowy. Na ilu zębach "filarach" powinnam go mieć żeby było solidnie ? Na trójce wystarczy? Czy na trójce i na jedynce ( oba zdrowe i żywe ) ? Czy na trójce, czwórce i jedynce? Czy są jakieś zasady przy tworzeniu takiego mostu, gdzie w grę wchodzi uzębienie górne. Dodatkowo mam bruksizm, może ta informacja być istotna...Dziękuję za poradę

Gość gość
Witam 3msc blabowalem zeba a od 5 dni zaczal mnie bolec co mam zrobic ?

Nie czytałam wszystkich pytań, jeśli moje było, to sobie poszukam;) Jaka jest najmniej szkodliwa metoda wybielania zębów? Mniej więcej jak długo utrzymuje się efekt po paskach wybielających takich z apteki czy Rossmanna? Gdzieś czytałam, że u dentysty w moim miasteczku można wybielić i kosztuje to ok.1000zł, ale nie było tam napisane jaką metodą. A może nie warto ryzykować i narażać zębów na osłabienie itp.? Czy kiedy będą wybielone i po czasie zbierałby się na nich kamień nazębny lub jakiś inny "nalot", czy wtedy on by był o wiele bardziej widoczny na zębach rozjaśnionych sztucznie? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

Gość majka1608
Witam. od dłuższego czasu bolą mnie dziasła a nawet zeby w okolicach 4 i 5 w górnej szczece po lewej stronie (nie jestem w stanie tego jednoznacznie okreslić). Dziąsła w tym miejscu są zaczerwienione, są odsunięte wiec zebina jest widoczna. Wskazywaloby to na nadwrażliwość dziąseł. Bol jest nie do zniesienia. Od kilku dni jestem na srodkach przeciwbolowych. Bylam u dentysty. Zrobilam zdjęcie punktowe i panoramiczne. Stomatolog powiedzial, ze zęby sa zupelnie zdrowe. Kazal stosowac plukanie szałwią, miękką szczoteczke i żel sensigel. Nic to nie pomaga. Jestem już zmęczona wiecznym bólem... Co mam robic? Jak sobie pomóc?

Gość Choroba jamy ustnej

Witam chcialbym zapytać o chorobe jamy ustnej. Poniewaz na calej jamie ustnej pojawily sie Tak jak by pecherzyki z wygladajacym jak by plynem. Oraz zaczerwienienie. Rowniez niebiesko blado i biale plamki. W niekturych miejscach sa wygladajace na male niby wrzody. Prosze o informacje