Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stomatolog odpowie

ODPOWIEM NA KAŻDE PYTANIE ZWIĄZANE ZE STOMATOLOGIĄ

Polecane posty

Gość DaviDan
Dziś nadłamałem sobie zęba. Widać długą rysę (jakby była w środku). Zewnętrzna "powłoka" została raczej nie naruszona. Zaznaczam że raz już miałem plombe. Stąd moje pytanie, czy to się zagoi? Jeżeli tak to kiedy? Proszę o szybką odpowiedź i z góry dzięki.

Gość dotyczy porcelany
Chcialabym wiedziec gdzie ( w moich okolich - a jestem z woj lubuskiego) mozna zrobic porcelane. Drygie pytanie jest nawet wazniejsze - gdyz bylam u stomatologow, ktorzy robia porcelane, lecz najjasniejszym kolorem byl kolor ciemniejszy od moich obecnych licowek - a ja chce miec bielutki usmiech , bardzo prosze o odpowiedz o jaki kolor ewentualnie mam pytac - i czy w Polsce w ogole robi sie az tak bialutkie zabki jan na zachodzie???? Bo tych paru stomatologow , u ktorych bylam na konsultacji byli bardzo zdziwieni ......

chcialabym dostac jakies namiary na dobrego dentyste w polsce okolice lublina, zamoscia, chociaz nie koniecznie, zabki mam wszystkie zrobione, zdrowe, jedynie co to chcialabym sobie jakies fajne koronki wstawic albo cos podobnego, wybieram sie do pl niedlugo i potrzebuje info:) chetnie na maila..

Gość stomatolog odpowie
przepraszam kochani za nieobecnosc ale brak niestety czasu

Gość stomatolog odpowie
DaviDan w Twoim przypadku radziłabym abyś usunął se móżg a nie zeba idioto p i e r d o l o n y!!!!!!!

Gość DaviDan
"Dzięki" za odpowiedź. Myślałem że już mi nikt nie odpowie.

Gość DaviDan
To jak panie "ekspercie"? Na niektórych forach pisali że to zanika.

Gość j44r0
jezeli z jednej strony odłamał mi sie ząb nieco pod dziąsłem,a z drugiej jest normalnie to czy mozna bez problemu go zablombować??

Gość DaviDan
Widzę, że to nie mój poziom. Kiedy pan "ekspert" dorośnie to proszę o sensowną odpowiedź.

Gość Exitman33
Otoz moj przypadek wyglada tak, jednki na siebie nachodza z czego ta na wieszchu ociera sie o ta pod spodem przez co na 1 z tylu powstal ubytek. Mam zamiar wybielic zeby, obudowac ta 1, i zalozyc aparat. W jakiej kolejnosci to zrobic i czy jest inny sposob? Ile by to wszystko kosztowalo

Gość epsilonna
Witam, pare miesięcy temu mialam leczenie kanalowe jednej 6-tki i stwierdzono mi obie dolne ósemki do usuniecia, zabieg mam dopiero za pare tygodni, ale od jakiegoś czasu zauwazyłam zwiększający i nasilający się ból zębów, najczęściej dolnych, promieniujący na całą żuchwę, czasami zdarza się, że i górne pobolewają. Dbam o higienę jamy ustnej, używam past do nadwrażliwych zębow, nitkuję zęby i płuczę je płynem listerine, ze względu na zdarzające się krwawienie dziąsel, ból jednak momentami jest nie do zniesienia, towarzyszy temu takie uczucie jakby wszystkie zęby zaraz mialy wypaść. Czy może to byc spowodowane jakimś naciskaniem tych 8-mek na resztę zębów? 8-mki są bardzo zniszczone i zaczynają się kruszyć. Prosze o pilna odpowiedź!

Gość Fabb .
Witam :) mam pytanie i bardzo zależy mi na odpowiedzi :) . chciałabym sobie założyć aparat ortodontyczny, ponieważ mam przerwy pomiędzy przednimi zębami i chciałabym je usunąć :) tzn. chciałabym mieć wszystkie zęby zbite :) . i chciałabym się dowiedzieć ile musiałabym mniej więcej nosić taki aparat ? ;) . i czy jest możliwość 3miesięcznej przerwy jeśli chodzi o wizyty kontrolne ? ;) bo ja zawsze wyjeżdżam na wakacje za granice i własnie dlatego nie wiem czy wgl jest taka mozliwosc . Z góry bardzo dziękuje za odpowiedź :)

Gość nędzna kreatura
prze[praszam ze się wcinam ale przy okazji możesz odpowiedzieć na moje... otóż to mam zjechane szkliwo na przednich zebach z przodu to strasznie widac i nie wiem , co z tym zrobić?

Gość 333
mam pytanie otoz mialam leczona kanalowo 5 , jednak wypadla mi dzisiaj plomba, i zab sie ukuszyl, jest praktycznie zrownany z dziaslem, zalezy mi na odratowaniu go, jutro ide do dentysty, jednak sie boje prssze napisac kak takie lecznie sie odbywa

Gość złamana dwojka,
Witam serdecznie, wczoraj rano zlamalam dwojke lewa gorna, w poziomie odkruszylo mi sie z 3 mm. bylam u dentysty, okazalo sie ze mam prochnice , dentysta zaczal wiercic od spodniej strony , dal mi znieczulenie bo bardzo bolalo,zalozyl mi od spodu plombe , i spilowal mi troche ta dwojke i po czym troche odbudowal, jednak, widac ze jest cos nie tak z tym zebem.

Bardzo proszę o pomoc. Więc mam 19 lat, mam jednego krzywego zęba (górną 2). Gdy miałam 13-15 lat miałam aparat ortodontyczny, ale niestety przez moje problemy zdrowotne nie mogłam go nosić ;( Chciałabym coś zrobić z TYM zębem żeby ładnie to wyglądało i wszystko było ok. Na aparat stały mnie nie stać. Co mogłabym zrobić?? Bardzo proszę o pomoc - to dla mnie bardzo ważne.

Gość moje pytanie do stomatologa
Panie Doktorze, czy w tym nieszczęsnym kraju można wyleczyć zęby w sobotę lub niedzielę? Należę do sporej chyba grupy nieudaczników życiowych, którzy pracują na etacie za 1200, z czego wynikają 2 rzeczy: a) nie stać mnie na prywatne leczenie zębów, b) pracuję w tygodniu dokładnie w tych godzinach co dentyści w przychodniach i musiałabym brać urlop, co jeszcze nie jest takie uciążliwe, jeśli nie weźmie się pod uwagę, że trzeba do tego stomatologa iść kilka razy, a nie może to nawet być kilka dni pod rząd, a jeśli okaże się, że trzeba leczyć kanałowo, to już w ogóle albo zęby albo praca. Co Pan radzi?

Gość alicjaaaaaa
mam pytanie : mam 17 lat i ostatnio jak bylam u dentysty mowil ze mam prochnice w gornej 1. jest dosyc rozlegla ale nie gleboka, mam jeszcze w dolnej 7 ktora jest do kanalowki, nosilam przez 3 lata teraz aparat i troche mam teraz ubytkow, Jak bylam z ta jedynka ostatnio to najpierw dostalam znieczulenie potem dentysta mi borowal momentami troche bolalo, mowil ze rozlegla jest dosyc prochniza i musial minimalnie przy lewej 2. troche skrocic mi jedynke, zalozyl mi plombe i calkiem niezle to wyglada tylko moje pytanie czy to jest wytrzymale czy nie bedzie z tym problemow? a co do 7 to jest to lewa dolna denstysta tak samo zaczal mi wierici w niej tylko mi ja bardzo spilowal tak ze mam plaskiego tego zeba czemu tak jest ?

Gość nie mam dwojki
nie mam dwojki chce sobie wprawic koronkę,czy przedteym musze wyleczyc zeba kanałowo? i ile mniej wiecej kosztuje koronka ?

Gość bardzo mi przykro
ale z wypowiedzi tego "stomatologa " wynika że nie jest on stomatologiem , używa potocznych określeń , niepoprawnie formułuje zdania i robi błędy ( mam wrażenie że jest to asystentka stomatologiczna

Gość paaaaaulaa
ostatnio rozbolala mnie gorna 5, bol jakis masakryczny, poszlam do jednej dentystki, ale zaczela mi wiercic w tym zebie i nie moglam juz wytrzymac, bol straszny, zalozyla mi cos i mialam sie zgloscic za tydzien, poszlam jednak do dinnego dentysty, bo juz nie moglam wytrzymac , powiedzial ze trzeba jak najszybciej wyleczyc ta 5, dal znieczulenie , wlozyl cos takiego zebym nie zamykala buzi, powiercil mi troche , momentami bolalo jak wiercil przy 6. potem zaczal takim wiertlem ktory bardzo glosno chodzi, wiercic i zaczal czyscic kanaly , niespodziewalam sie ze mozna takie igly wkladac do zeba, nie bylo to przyjemne ale dalo siewytrzmac. Mam jeszcze do zrobienia gorna jedynke. przy dziasle mam ubytek, no i w 7 prochnice i obok w 6 obok tej 5 .

Czy ktoś miał podobny przypadek? Nie wiem czy to możliwe czy już wydziwiam, ale trochę się martwię. Miałem wypadek na rolkach w zeszłym tygodniu, lekkie wstrząśnienie mózgu, lekarz w szpitalu [powiedział, że wszystko jest ok. Po kilku dniach widzę, że mam spuchniętą kość policzkową wydaje mi się, że inaczej mam ułożoną górną 7 i 8 prawą (chodzi oczywiście o zęby) Strasznie bolą mnie korzenie zębów. Nie wiem czy od uderzenia może przesunąć się korzeń? czy mnie się coś wydaje. Jak gryzę to również boli mnie prawa strona.Jak ktoś ma jakiś pomysł to proszę o rade. Pozdrawiam

Gość b@si@
Witam! Stosowałam płyn Eludril do płukania jamy ustnej. Wszędzie są podane informacje że powinno go się stosować 7-14 dni . Moje pytanie to po jakim okresie można znów zacząć stosować ten płyn??? Niecierpliwie czkam na odpowiedź i pozdrawiam

witam. 6 dni temu mialam wyrywane dwie osemki - gorna i dolna z prawej strony. po zejsciu znieczulenia bol byl nie do zniesienia.. po dwoch dniach poczulam nie przyjemny smak w ustach i wydaje mi sie, e dolna rana zaczela ropiec. Od czasu do czasu plukalam szalwia- delikatnie bo slyszalam ze trzeba uwazac zeby nie wyplukac skrzepu co moze spowodowac suchy zebodol. Problem w tym ze boje sie, ze juz sie to stalo mija 6 dzien- bol nie jest juz tak silny ale nie moge normalnie jesc, otwierac buzi itd. No i mam bardzo nie przyjemny oddech zapewne z powodu ropiejacej rany. Czy mam wybrac sie do dentysty na konsultacje? czy moze poprostu przeczekac? czy ktos z was mial taki przypadek? i czy mozna w tym przypadku zuc mietowa gume do zucia zeby jakos zamaskowac ten oddech? z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam

Gość zoooosia22
witam wiec mam taki problem gorna 7 mialam usunieta dosyc dawno temu, potem po jakims czasie okazalo sie ze mam 6 do kanalwoego, i i obok w 5 dziure, 6 maila prze3leczona ale po dwoch dniach w nocy ta,k zaczelo mnie bolec e nad ranem szukalam dentysty , a zadne tableetki, nie pomagaly, dentysta powieedzial ze nic innegl nie zostaje jak usunac, byla to dla mnie3 tragedia jakas, bylo to z tydzien przed studniowka, o ile btaku 7 nie odczuwalam tak z 6 mialam juz problem , minelo teraz pare lat, niedawno bylam w Nowym Yorku i niesety na lotnisko wracajac do domu jadlam bulke i zlamalam obok 5 ! ppoprostu mi pekala, z zeba moze z 2 mm, zostaky nba wysoksoc, od wewnetrzej o zewnetrzej prawie nic, bol masakryczny , spchlo mi to wszystko ,a do Polski mialam jeszcze 8 godzin lotu , tabletki nbie pomagaly , przy dotykaniu jezykiem bolalo, wnie wiezajelo mu to z dzialam jak zabezpieczyc tego zeba, wlozylam troche waty i chusteczke , tak jak dentysta mi wkadal jak miala otweiranego zeba , po powrocie do Polski od razu poje3chalam do dentysty , po zrobieniu zdjeci apowiedzial ze do usuniecia i , nie chcialam usuwac, liczylma ze i odbuduej wiec pojechalam odo koloejnego, i znowu powiedzial ze do usuniecia, ! dostalam zniecuzlenie , i najpierw mi cos wlozyl; do buzi , p 10 min tak lezenia zaczal usuwac, zajeml mu to z 7 min, nawet bolu nie czulam, ale teraz po tych paru dniacvh , dalej wstydze sie mowi, smiac , jak moglabym uzupelnic braqk tyej 5?

Gość magduskkkka99
moja siostraa miala wlasnie tez taki problem ze jak wrrcalaysmy z wakacji w samolocie ukruszyla gorna 2 miaala ja leczona wczesniej ale nei kanalowo, odkruszylo jej sie z polowa, od srodka widacozna byla prochnica, nie widziala co ma zrobic, po powrocie do domu pojechala do dnetystki i do kanalowgo miala tego zeba

Hej mam problem z dziąsłem. Otóż wczoraj byłam w podróży i zadarł mi się paznokieć. Nie miałam czym go usunąć więc obgryzłam. Niefortunnie wbił mi się w dziąsło pomiędzy dwoma zębami. W bił się dość głęboko i czuję dyskomfort jak nacisnę dziąsło boli. Sama nie mogę go usunąć. Czy ten paznokieć sam wyjdzie czy będę zmuszona iść do dentysty. Proszę o poradę Pozdrawiam

Gość dentysta-sadysta!
Może ja mogę w czymś pomóc?:-)

Gość dentysta-sadysta!
Dawno po terminie ale sobie odpowiem a co:-DKonieczna jest wizyta u stomatologa,wcześniej jednak trzeba wykonać zdjęcie RTG w celu dokładnego zlokalizowania ciała obcego w dziąśle.

Gość dentysta-sadysta!
Nie ma nikogo?:-D