Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stomatolog odpowie

ODPOWIEM NA KAŻDE PYTANIE ZWIĄZANE ZE STOMATOLOGIĄ

Polecane posty

Gość witam.
niestety stałe , w ogóle jest mało miejsca na 2 w koncu muszę się wybrac z nim do dentysty ale jak słyszy słowo dentysta to już płacze....

Gość stomatolog
co do wybialania to każdy srodek wybialający w mniejszym badz w większym stopniu osłabia szkliwo,natomiast jezeli Pani stomatolog stiwredziła ze u Pani nie ma potrzeby wybialania zębów to proszę jej zaufać bo to specjalistai naprawde wie co robi:D aniestef prosze wykonać zdjecie RTG,wtedy wszystko sie wyjasni.dziwie sie ze na poczatku Pani stomatolog nie wykonała tego badania...

Gość aniastef
prosze o odpowiedz

Gość Do stomatologa....
Proszę powiedzieć czy jest jakaś metoda,dzięki której można w ten sam dzień usunąć np,całą górę i ''zainstalować''sztuczne zęby. Na czym to polega i jak się ma pacjent po zabiegu. Dziękuję🌻

Gość stomatolog
witam. dzieci choc oczywiscie nie wszystkie są szczególnie wrazliwe gdy tylko usłyszą słowo dentysta:) przed wizyta prosze porozmawiac spokojnie z dzieckiem i zapewnic ze nie bedzie bolalo, a gdy tylko dziecko znjadzie sie u stomatologa i bedzie wykonany jakiś zabieg prosze poprosić stomatologa by podał zel znieczulajacy (smakowy np. truskawkowy) wtedy obedzie sie bezboleśnie:D a zaraz po skończeniu zabiegu pochwalić dziecko i powiedziec mu ze jest sie z niego bardzo dumnym:D

Gość stomatolog
zabieg usunięcia całej górnej szczęki może odbyc się przy asyście anestezjologa w znieczuleniu ogólnym:D po takim zabiegu pacjent musi chwile odczekać a potem spokojnie udac się do domu...natomiast moze zdarzyc sie tak ze wystąpią skutki uboczne takie jak mdłości,zawroty głowy,sennośc...wtedy najlepiej jest sie wybrac na taka wizyte z kimś np męzem ktory bezpiecznie pomoze przemiescic sie pani do domu...co do protezy zalecałabym implanty: Implanty zapewniają dodatkowe umocowanie i fantastycznie stabilizują protezy. Liczba implantów potrzebnych do wykonania protezy nakładowej w żuchwie wynosi od 2 do 6 i zależy od rodzaju planowanej protezy, miejscowych warunków anatomicznych i możliwości finansowych pacjenta. Ze względu na sposób obciążenia podłoża protetycznego rozróżniamy dwa rodzaje protez nakładowych: protezy - mosty oparte całkowicie na implantach protezy oparte zarówno na implantach, jak i na podłożu śluzówkowo-kostnym. Stosując 2 implanty umieszcza się je z reguły w miejscu kłów. Planując podparcie protezy nakładowej na 4 implantach, rozmieszczamy je w polu trapezu. Zarówno 2, jak i 4 implanty najlepiej szynujemy retencyjną belką. Zaletą zastosowania 4implantów jest wyeliminowanie dodatkowo rotacji przednio-tylnej protezy, która może występować przy belce opartej na 2 implantach Implanty wprowadza się w przedniej części trzonu żuchwy pomiędzy otworami bródkowymi; jakość wyrostka bezzębnego i kości w tym odcinku żuchwy są z reguły dobre. Przy dwóch wszczepach umieszczanych w odcinku przednim, można również zastosować zatrzaski punktowe, które utrzymują protezę.

Bo załóżmy iż usuwamy wszystkie zęby z górnej szczęki[logiczne że pod narkozą:-P]....i co potem?Czy czekamy kilka dni ...tygodni...miesięcy na założenie tych implantów?Czy można to zrobić w tym samym dniu???

Gość stomatolog
gapiszon oczywiście po usunięciu zębów musismy odczekac 2 miesiące w zaleznosci od tego jak szybko zagoją się dziąsła,potem na następnej wizycie wykonuje sie odcisk szczęki by dopasować proteze oraz implanty :D

Gość stomatolog
gapiszon a o jaka odbudowe chodzi?? nadłamanego zeba,dużego ubytku zeba przedniego,tylnego, czy braku zeba?

Chodzi tu przede wszystkim o możliwie jak najkrótszy czas chodzenia bez zębów. Przy zaistnieniu odpowiednich warunków, stosując implanty o odpowiedniej budowie i powierzchni, można czas oczekiwania skrócić nawet do zera, czyli tego samego dnia założyć implanty i na nich wykonać uzupełnienie protetyczne /odbudowa natychmiastowa/. :-P

Gość stomatolog
Podam przykłady wypełniania i odbudowy zębów nadłamanych ze spora próchnicą uzebienia tylego oraz przedniego:korony porcelanowe są trwałym uzupełnieniem osadzonym na oszlifowanych zębach - zarówno żywych jak i martwych. Najczęściej mają one zastosowanie, gdy ząb jet mocno zniszczony, a odbudowa materiałem kompozytowym nie jest wystarczająco mocna. Korony poprawiają estetykę, wzmacniają zęby leczone endodontycznie (kanałowo), umożliwiają przebudowę warunków zgryzowych. Wykonujemy je także przy odbudowie zębów na impalntach. Do uzupełnienia kilku zębów stosujemy mosty, które są oparte i zacementowane na koronach.Licówki porcelanowe są rozwiązaniem problemu nieestetycznego uśmiechu z powodu nierównych, przebarwionych i lekko uszkodzonych zębów. Po nieznacznym, oszczędnym oszlifowaniu przedniej powierzchni zęba wykonujemy w laboratorium piękną, cieniutką "płytkę" z porcelany, która stanowi nowy front zęba. Za pomocą specjalnie dobranych kolorystycznie cementów kompozytowych przyklejamy na stałe licówkę do zęba. Licówki porcelanowe są bardzo trwałe, nie zmieniają kształtu i barwy przez wiele lat. Jest to najlepszy sposób na odmłodzenie żółknących, ścierających się i popękanych zębów.Obecnie, w przypadku braku własnych zębów, można zastosować dotychczasową własną protezę lub wykonać nową, wstawiając nawet porcelanowe zęby, i zapewnić jej stabilizację za pomocą implantów.W tym celu stworzono system Ankylos SynCone, który dzięki wprowadzonym do kości - w przednim odcinku - implantom daje pełną stabilizację protezie.Przy zwykłym, miejscowym znieczuleniu i minimalnej inwazyjności, wprowadzane są, w przedni odcinek okolicy bródki lub okolicy podnosowej, cztery implanty. W etapie protetycznym wykorzystuje się technikę teleskopów, czyli bardzo dokładnie spasowanych i przylegających do siebie walcowatych powierzchni. Te prefabrykowane części są łącznikiem pomiędzy implantem i protezą.

Gość stomatolog
a teraz muszę uciakac:D będę później pozdrawiam wszystkich cieplutko

No spoko wpisałam w google kawałek twojego tekstu i to samo mi wyszukało....z tym jednak wyjątkiem że podpisał się pod tym Autoryzowany Gabinet Dentsply Friadent. :-D:-D To nie wiem czy ci się nudzi czy po prostu wywalili cię z roboty i tu się odstresowujesz:-D A Co do stomatologii to długo mogłabym z tobą polemizować pod warunkiem że nie będziesz wklejać tekstów z neta :-P,które ktoś stworzył:-O

Gość fgfgfgfgfgfgf
dziekuje za odpowiedz - a czy pan dentysta nie bedzie na mnie krzywo patrzec ze chce jasniejsze plomby???????????????????????????

Gość hhhhhhhhhhhhhhhjj
A teraz zgłaszam się tu ja - dziewczyna, która dała tu kiedys zdjecie swojego bardzo zniszczonego zęba - tak ze zostało mało co zęba, tylko chyba sam korzeń i fragment miazgi. Pani dentystka powiedziała mi ze będzie mi usuwać ale nie powiedziała co. :o Ale sądzę jednak ze ten korzen będzie usuwać (czy nie jestem w błędzie, jak pani uważa???) Jak przebiega zabieg takiego usunięcia korzenia i pozostałości zęba i czy jest to konieczne? Czy podane jest znieczulenie a jeśli tak, to w jakiej formie i czy to usuwanie boli? I jeszcze jedno pyatnie - miałam plombowanego zęba i najpierw czyszczonego z próchnicy. Ogólnie uszło w tłumie ale momentami ten przyrząd, co wierci dziury musiał być wprowadzony troszkę głębiej w zęba więc to mnie b. bolało. Czy mogę przed leczeniem kolejnych zębów na własną rękę wziaść jakiś środek przeciwbólowy np. Apap itp. I czy on będzie coś pomagał i czy nie będzie przeszkadzał w leczeniu???????????????????

Gość już się boję .....
Czy można za jednym razem usunąć dwie ósemki ? Jedną dolną, drugą górną ?

Gość uppppppppppppppbbb
upppp

Gość hhhhhhhhhhhhhhhjj
uppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppp

Gość eeeehhj
no i co zrobiliście do cholery debile????????? pani stomatolog mogła pomagać ludziom a tak swoim ciągłym narzekaniem i krytykowaniem spowodowaliście ze sie stąd wyniosła... !!!!!!!! debile jedne!!!!!

Gość stomatolog
hhhhhhhhhhhhj zabieg usunięcia tego zęba powinien się odbyc jak najszybciej,natomiast mozliwe jest to ze zbędne bedzie wykonanie dłutowania czyli chirurgicznego usuwania korzenia...ząb zostanie po prostu wyrwany tak jak każdy inny przy znieczuleniu miejscowym,oczywiscie nic nie boli:Dprosze się nie martwić...co do drugiego pytania po prostu poproś stomatologa o znieczulenie miejscowe bo badz co badz zadna tabletka nie pomoze...acha jeszcze jedno zabieg dłutowania wykonywany jest tylko wtedy gdy zab umiejscowiony jest w dziąsle i sprawia ze dzieki temu zgryz staje sie nierówny badz wrasta pod innymi zebami .. juz sie boje----> można przy znieczuleniu ogólnym pod asystą anestezjologa...:)

Gość nikówna
chciałabym sie wybrac na studia stomatologiczne i chciałabym sie dowiedziec czy jest barzoo trudno i jak na razie nie rozumiem zbytnio chemi ale biologia ok wiec czy sobie poradze?

Gość stomatolog
stomatlog nie bedzie "krzywo patrzył" na to ze chcesz zmienic plomby na jaśniejsze:D

Gość stomatolog
nikówka studia jak to studia ;) na zadnych nie jest łatwo...stomatologia to dział jeden z bardziej rozszerzonych w jej skład wchodzi medycyna a co za tym idzie chemia biologia...z własnego doświadczenia wiem ze jest cięzko ale jezeli będziesz dawała z siebie jak najwięcej nie powinna sprawić Ci problemów:D

Gość nikówna
no tak wszędzie trzeba cięzko pracować żeby cos osiągnąć mam duże ambicje więc skoro tak mówisz myśle że powinnam sobie poradzic ;) dziękuje bardzo za rade ;))

Gość venus30
mój syn ma lekką wadę wymowy, praktycznie niezauważalną.Widać natomiast że jak długo mówi to się ślini, co nie wygląda ciekawie. Czy jest na to jakaś rada? Dodam że nie ma kompletnego uzębienia tj,5-tek...u góry dziękuje za odp.

Gość stomatolog
a ile synek ma lat?:)

Gość venus30
duzo 25