Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stomatolog odpowie

ODPOWIEM NA KAŻDE PYTANIE ZWIĄZANE ZE STOMATOLOGIĄ

Polecane posty

Gość do no mercy
Istnieje zabieg zwany wybielaniem od wewnątrz. Polega na czasowym założeniu opatrunku z odpowiednim wybielaczem wewnątrz zęba, a nastepnie na ponownym wypełnieniu go. Jeśli taki zabieg zakończy się niepowodzeniem, to jedynym rozwiązaniem wydaje mi się założenie koronki porcelanowej.

Gość no mercy
od wewnatrz byl tez wybielany i nic, nawet jesli jest jasniejszy to z czasem ciemnieje. dzieki za rade z porcelana!

Gość do Jacek
Czasami ósemka wyrasta mniejsza od innych zębów trzonowych, bardziej krucha, mająca krótsze korzenie. Jeżeli właśnie taką masz i jeżeli jej korona jest faktycznie bardzo zniszczona, to też uważam, że jej leczenie nie ma sensu.

ja mam dwa pytanie ;) 1.zgrzytanie zebow :P inni mi mowia ze robie w sumie to kazdej nocy..i to bardzo glosno...czasem az sie obudze :P no i kiedys ogolnie obudzialm sie z kawalkiem zeba w buzi..;/ i ogolnie czasem mam ta peirwsza warstwe zdarta...czy stomatolog moze cos poradzic na to czy raczej inny lekarz?? i czy w ogole da sie cos z tym zrobic...;/ 2. druga sprawa dotyczy chlopaka i chodzi o zab madrosci ktory wyrosl ale sam sie mu skruszyl(ale zosatly korzenie)...kamienia na zebach nie mial usuwanego przez jakies 10 lat...(tak wiem..starsznie dlugo ale dziury ma wyleczone) ten okres jest taki dlugi bo kiedys dentystka mu powiedziala ze nie mozna usuwac kamienia dopoki ten zab, tzn.korzenie nie zostana usuniete... Czy to prawda?? I czym grozi tak dlugie nie usuwanie kamienia z zebow...

Gość Jacek30
to duza 8 jest wyrosnieta tylko zniszczona,a moze potem korone na niej zrobic

Jestem mloddda a prochnica zzera moje zeby... Myje je 2-3x dziennie stosuje paste Elmex i nawet uzywam paste z wieksza zaawartoscia fluoru i stosuje 1x w tygodniu;/ osemki zaczely mi sie wyzynac i co? i juz je prochnica zezarla...:(:( co ja ma robic? Dodam ze nie katuje soie slodyczami...

Gość Do Ewa 33.
Gdyby to moja buzia była, wolałabym mostek, ale decyzję powinnaś podjąć sama.

Gość ale miałam sen...
ja też mam pytanko: w dolnej czwórce miałam plombke, która niestety wciąż wypadała...za 5 razem na dodatek pochodziłam z dziurą przez parę miesięcy (o ja guupia!)...obecnie mam nową plombę, znaczy się amalgamat...zęba zostało niewiele, bo za każdym razem stomatolog go "piłowała". od początku ząb reagował wściekłością :) na zimno, ciepło, mocniejsze zaciśnięcie szczeny..teraz trochę mniej boli...czy konieczna jest kanałówka?

Gość do freequa
w gabinecie prywatnym poproś o wykonanie nakładek, które będziesz zakładała na czas snu. Specjalnie się takie wykonuje dla osób z bruksizmem (tak się Twoja dolegliwość nazywa). Kamień nazębny (szczególnie jego część kontaktująca z dziąsłami) powoduje odsuwanie się dziąseł i odsłanianie szyjek zębowych, a następnie cześci korzeniowej zębów. Odsunięcie się dziąseł daje miejsce następnym warstwom kamienia. Następne warstwy powodują j.w. ;) Są ciągłe stany zapalne, powodujące w rezultacie poziomy i pionowy zanik wyrostka zębodołowego (tej części kości, w której "siedzą" korzenie zębów) i w następstwie ruchomość zębów i w skrajnych wypadkach ich samoistne wypadanie. Na spłaszczonych wyrostkach zębodołowych proteza "nie chce się trzymać" i "kłapie" przy każdej okazji. .... Jak możesz całować się z kimś, kto ma taki ogrom paskudnych bakterii w paszczęce? :O Fujjjj.

Gość stomatolog
freegua zgrzytanie zebów jest spowodowane stresem,sa ichronne nasadki dostępne w gabinetach stomatologicznych które zakłada się na noc by przy zgrzytaniu zeby nie ocierały się o siebie i nie spowodowały uszkodzenia szkliwa oraz uzebienia ale miałam sen na Pani miejscu zrobiłabym badanie RTG kótre wykaze jak bardzo ząb jest uszkodzony i czy konieczne jest leczenie kanałowe

Gość ale miałam sen...
dziękuję ślicznie:)

Gość Przepraszam dziewczyny
ale chyba zdenerwowałam założycielkę tematu. Nie chcę robić nikomu przykrości, więc już stąd uciekam. Postaram się zajrzeć tu jutro i jeżeli zauważę, że któreś z Was nie dostaly odpowiedzi, to odpowiem, jeśli mi założycielka tematu pozwoli. ;)

Gość stomatolog
drogi kolego/kolezanko ja swojego czasu tez miałam ogromne problemy z uzebieniem dopiero gdy poszłam na studia i zaczęłam się kształcić w tym kierunku dbam o zęby:D

To ja pewnie do jutra poczekam, albo może pytanie za trudne, czy co?

Gość stomatolog
ogólnie teraz nie wyobrazam sobie nie dbac o zeby...a droga kolezanko(stomatolog) ile Pani robi juz w tym fachu?:D

Gość stomatolog
Ewa 33 a jakie to było pytanie bo chyba przeoczyłam?

Gość Przepraszam dziewczyny
26 lat stażu. ;) Już naprawdę zmykam. Jutro idę na 8.00:(🌻

to wkleję jeszcze raz To może ja zapytam, jakie jest Pani zdanie na temat mostek/implant Mam 38 lat i w wypadku samochodowym pękła mi górna piątka - pionowo, wzgłuż korzenia. Stomatolog w dobrej firmie powiedziała, że nic sie nie da z tym zrobić i usunęła mi zęba, po kawałku... Za 6 tygodni, po zakończeniu gojenia poleciła wizytę u protetyka w celu zrobienia mostka na sąsiedniej szóstce albo ew. implanta. Wydaje mi się, że po pierwsze, to droga impreza, po drugie, w moim wieku "przyjęcie się" implanta jest mało realne. Co by Pani radziła w moim przypadku?

Gość stomatolog
Ewa 33 osobiście poleciłabym załozenie implanta z koroną (osteoplant)...jest to jednak dośc droga inwestycja;) bo kosztuje około 3000 zł ...

Gość stomatolog
ja tez na 8 rano do pracy:| ale jakoś zasnąc nie mogę ...zmykaj co bys sie wyspała i jutro pacjentom znieczulenia w oko nie wbiła z niewyspania;D

no tak, to nie na moje możliwości finansowe ale dzięki za odpowiedź czyli - implant może u mnie zadziałać jednak, myślałam, że z wiekiem maleją szanse na zadomowienie sie impalnta

Gość stomatolog
acha i nie sugeruj się wiekiem... Ewa 33 miałam pacjentów którzy mieli duzo więcej lat jak Ty a zakładali implant:D

Gość wybielanie zebów
czy jest jakiś rodzaj żelu, który wybieli też plomby i sztuczny ząb? A może też można zęby powlec czymś żeby były białe?

Gość stomatolog
można wykonac zabieg skrócenia korony zęba koszt takiego leczenia to 300-400 zł

a nie mozna go porpostu '' przypilowac'' tak jak np ktos ma ułamany to tez tzreba leczyc o.0?

Gość stomatolog
niestety plomb nie mozna wybielić a jedynie je wymienic na nowe i dopasowac ich odcień do koloru wybielonych juz wcześniej zębów jezeli natomiast chodzi o wybielanie zęba martwego to jest to jak najbardziej mozliwe...sa to 3 wizyty taki koszt to 200 zł za jeden zab

Gość stomatolog
oczywiscie mozna spiłowac takiego zeba ale wtedy bedzie on bardziej podatny na uszkodzenie ...niech zada sobie pani pytanie co jest stosowniejsze??nadłamany ząb czy zabieg skrócenia korony zeba:)