Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stomatolog odpowie

ODPOWIEM NA KAŻDE PYTANIE ZWIĄZANE ZE STOMATOLOGIĄ

Polecane posty

Gość Stomatolog
Niewiedzaca 17x niestety musiałabym obejrzeć tego ząbka i wywnioskowac co nalezy dalej robić...przez internet jak sama Pani wie będzie dość ciężko hehe radze wybrać sie do stomatologa a jeżeli ma Pani wizyte za jakiś cza cierpliwie poczekać:)

Gość Stomatolog
Czekam na wasze pytania:)

Gość sophitaa
Ponad miesiac temu zaczal bolec mnie zab (ciagly, tepy bol o sredniej intensywnosci nasilajacy sie w nocy). Kilka dni pozniej wybralam sie do stomatologa, ktory otworzyl zab (zab byl juz plombwany / jakis rok temu/), stwerdzil, ze jest glebokie wypelnienie i pewnie dlatego boli. Poza tym wszystko ok (zdjecie rtg bylo robione). Zalozyl mi lekarstwo i kazal przyjsc za miesiac. Zab jednak nadal bolal. Wybralam sie do innego dentysty, ktory nie wyjmujac lekarstwa stwierdzi, ze moze to byc nadwrazliwosc (zab reagowal na zimne i na nacisk). Posmarowal zab lakierem. To rowniez nie pomoglo...Pozniej mialam wymienione lekarstwo (po 2 tygodniach), ale znowu zadnej poprawy. W koncu dentysta rozwiercil mi zab, wyjal lekarstwo ipowiedzial, ze zab jest do leczenia kanalowego. Byla nawet perforacja do okostnej. Na tej samej wizycie stomatolog wyjal mi nerw (ale znalazl jedynie 2 kanaly /w lewej gornej szostce/; czy to mozliwe, ze mam tylko dwa a nie trzy?) i oczyscil kanaly. Zalozyl mi takze opatrunek. Zab caly czas bolal jak dawniej, ale po pieciu dniach stal sie nie do zniesienia (pulsujacy), wiec wybralam sie ponownie do dentysty. Wymienil mi patrunek, wlozyl antybiotyk do zeba i zapisal doustny antybiotyk Dalacin C. Biore juz ten antybiotyk od 3 dni i nadal boli mnie ten zab, a wlasciwie to polowa szczeki po lewej stronie u gory. Czy ten bol moze byc wlasnie od tego zeba? A moze lekarz nie odnalazl wszystkich kanalow? Wprawdzie zab juz nie reaguje na zimne... Dodam jeszcze, ze cay czas mam powiekszony i bolesny wezel chlonny podzuchwowy po lewej stronie...Nie wiem co dalej robic. Pzostale zeby zostaly sprawdzone wg lekarzy sa zdrowe. A moze zdecydowac sie na wyrwanie (chociaz to dla mnie ostatecznosc, ale mam juz dosyc ciaglego bolu).

Gość moze polecisz mi jakas
dobra dentsytke dla mojej coreczki, ktora w gabinecie nawet na fotelu nie chce usiasc?? WaWA

Gość mama synusia
Witam serdecznie rok temu mojemu synkowi bardzo fajna pani stomatolog poleczyła ząbki 4 i 5 nie tak dawno ułamała mu się plomba u jednego ząbka i teraz jak coś je to go boli ,przed plombowaniem wtedy też go bolały te ząbki ,jesteśmy umówieni dopiero na lipca , no niestety takie ma pani doktor kolejki, co mogę do tego czasu zrobić? iść do innego stomatologa żeby zatruć tego zęba do tego czasu? bo nie chce iść z dzieckiem do innego stomatologa bo mamy zaufanie do tej pani doktor , i jak teraz będzie wyglądało to plombowanie co będzie robić z tym ząbkiem ?

Gość i co się tak gapisz
sophitaa usnunięcie zeba to ostatecznośc...dziwi mnie jednak to że ząb nawet po leczeniu kanałowym i podczas przyjmowania antybiotyku nadal boli...nawet jeżel wdał się stan zapalny antybiotyk go zwalczy..natomiast jest taka mozliwośc ze stomatolog nie zauwazył 3 nerwa...u większości pacjentów w 6 występuja 3 nerwy nie jest to jednak reguła...jezeli za kilka dni ból nie ustapi proszę isć do stomaologa zrobić badanie rtg i wtedy dentysta stwierdzi co robić dalej

Gość i co się tak gapisz
moze polecisz mi jakos niestety nie jestem z Warszawy a az z pomorza więc nie polece Pani nikogo:)

Gość dentysta
mama synusia ... cięzko jest mi stwiedzic co się dzieje ząbkiem Pani dziecka ...byc moze trzeba bedzie leczyc kanałowo natomiast zdarzyć się może ze wystarczy zwykłe plombowanie:)

Gość kamyk niebieski
Witam serdecznie. Tak czytam kilka stron i widzę, proszę iść, proszę się nie bać itd. :) Wszystko pięknie, ale jak się ma słabe zęby i równie złe doświadczenia w gabinetach dentystycznych, to strach jest większy od -wiem, że muszę pójść, bo potem będzie gorzej. Ja mam takie pytanie do Pani. Co może być przyczyną, że u mnie znieczulenie nie działa? Dostaję zastrzyk, pół twarzy mi drętwieje i nie czuję połowy kubka kiedy płuczę, natomiast borowanie boli straszliwie, jak na żywca. Zawsze tak mam. Raz do jednego zęba dostałam 3 zastrzyki, po czym lekarz odmówił następnego, bo by dawkę przekroczył. Mam dużo zebów do leczenia i boję się iść, boję się tego bólu. Kiedyś usłyszałam od technika dentystycznego, że jak dostanie się znieczulenie i boli podczas borowania, to jest po prostu źle podany zastrzyk. Nie ten nerw znieczulony co trzeba. Nie wiem czy to prawda i jakie znieczulenie dostaję, może poprosić o inne? Co Pani doradzi? Pozdrawiam i miło, że tak Pani odpisuje.

Gość karolina 26 lat
witam !!!! mam pytanki , czasami tak dziwnie mnie swedza dziasla :( osemki juz mam , wiec nie rosna ! nawet z przodu tak mam ! Czasami po prostu strasznie mnie swedza ! To jest powazne pytanie . Bardzo prosze o odpowiedz

Gość ghghgrtrt
MAM PYTANIE W ZWIĄZKU Z KORONKA PORCELANOWĄ ? MAM JĄ JUZ ZAMIAST JEDYNKI DWA LATA ALE NIESTTEY DZIĄSLO NAD NIĄ CIAGLE JEST JAKIES TAKIE CZERWONAWE I NIC JUZ Z TYM SIE NIE DA ZROBIC CHYBA..:( KOCHANA STOMATOLOG BLAGAM POWIEDZ JAK MOGE PIELEGNOWAC TAKIE DZIASLO CZERWONE OD KORONKI I CZYM SMAROWAC ZEBY NIC SIE NIE DZIALO ?

Gość stomatolog
co do koronki porcelanowej być może została ona osadzona zbyt głęboko...powinna Pani wybrac się do stomatologa...

Gość contento
mam pytanie grałem w piłke nożną i kumpel niechcąco uderzył mnie w twarz i mi troszeczke szkliwa na zębie ukruszuł czy musze iść do dentysty pozdrawiam

Gość rararara
dzien dobry bardzo prosze o pomoc pare lat temu mialem na przodzie w 2 zebach zalozone plomby jedna jest juz stara i bardzo brzydko wyglada 2 natomiast wypadla i mam dziure na przodzie i zab naszedl mi delikatnie jeden na drugi.czy wymiana i oczyszczenie zeba bedzie bolesne i co z zebem w ktorym jest dziura jest to dwojka i jaki jest najlepszy srodek znieczulajacy o ktory moge na dzien dobry poprosic stomatologa oczywiscie w gre wchodzi tylko prywatny gabinet innych sie boje bardzo prosze o pomoc z gory dziekuje

Gość ***słońce***
witam Pana! mam taki problem, ze od kilku miesiecy mam opuchniete dziąsla na dole, z praweh\j strony. czasem zdarza sie ze bolą ale to rzadko, normalnie nie odczuwam dolegliwosci. Zęby raczej mam zdrowe bo chodze na wizyty kontrolne. pozdrawiam i dziekuje z góry za odpowiedz

Gość jaaaaaaasdasda
mam białe plamki na zębach (nadmiar fluoru) czy mogę wybielić zęby? czym pan poleca? plamek jest dużo i są widoczne

Gość OLENSKA ODBYCIAKOWA1989
NIE HCCE NOSIC STAKLEGO APARATU ALE CHCE MIE C PROSTE ZEBY KASA NIE GRA ROLI CO MOGE ZROBIC JAKI ZABIEG?

Gość stomatolog
contento zalecam wizytę u dentysty który wypełni uszkodzonego zęba,zbieg nie bedzie bolesny.. rararara stomatolog poda znieczulenie miejscowe więc zabieg odbedzie sie bezboleśnie...wyczyści ubytek i załozy wypełnienie w obu zebach słońce wydaje mi się ze któryś z zebów został niedokładnie oczyszczony oraz wypełniony,mozliwe jest równiez to,ze wcześniej wdało się zapalenie miazgi a zostało ono niezauważone(niestety tak bywa) i sa tego efekty,proponuje zgłosić się na wizytę i poprosić o wykonanie zdjęcia RTG:) jaaaaasda polecam wybielanie w domu badz w gabinecie stomatologicznym przy uzyciu lampy Beyond badz w domu przy uzyciu szyny z żelem wybielajacym OLENKA na uzębienie mozesz załozyc licówki porcelanowe cena za jedną około 700 zł

Gość stomatolog
czekam na wasze pytania:)

Gość trrret
Mam pytanie dotyczące wybielania zębów, które planuję. Otóż słyszałam, że nie każde zeby mogą być "śnieżno białe". Czy to prawda?

Gość stomatolog
trrret technologia stomatologiczna tak "poszła w góre" ze w tych czasach każdy może miec piekny olśniewający usmiech...z własnego doświadczenia wiem,ze wybielanie lampami w gabinecie moze zdziałać cuda...dlatego niech sie Pan/Pani nie sugeruje tym co mówią inni:)

Gość do karolina 26 lat.
Dużo masz wypełnień amalgamatowych? Czasami działają jak bioelektrody. wtedy często jest uczucie swędzenia. Przyjmowałaś ostatnio jakiś antybiotyk? Czasami grzybek w jamie ustnej powoduje swędzenie (sprawdź, czy język nie jet nienaturalnie wygładzony) Na Twoim miejscu odwiedziłabym poradnię chorób błon śluzowych jamy ustnej.

Gość stomatolog
do karolina 26 jeżeli ma pani zamiar udzielać rad to prosze załozyc własny temat...pozdrawiam

Gość Jacek30
a czy 8 leczy się kanałowo?

To może ja zapytam, jakie jest Pana zdanie na temat mostek/implant Mam 38 lat i w wypadku samochodowym pękła mi górna piątka - pionowo, wzgłuż korzenia. Stomatolog w dobrej firmie powiedziała, że nic sie nei da z tym zrobić i usunęła mi zęba, po kawałku... Za 6 tygodni, po zakończeniu gojenia poleciła wizytę u protetyka w celu zrobienia mostka na sąsiedniej szóstce albo ew. implanta. Wydaje mi się, że po pierwsze, to droga impreza, po drugie, w moim wieku "przyjęcie się" implanta jest mało realne. Jak pan uważa, co by pan radził w moim przypadku?

Gość do kamyk niebieski
Jeżeli tak porządnie zdrętwiały śluzówki, to znieczulenie prawdopodobnie było podane prawidłowo. Czasami otwór wierzchołkowy (ten, którym kończy się kanał zęba) jest niedrożny i wtedy znieczulenie, ktore działałoby świetnie podczas usuwania zęba nie działa przy leczeniu, bo znieczulenie jest zwyczajnie mechanicznie pozbawione możliwości penetracji do miazgi zęba, która jest odpowiedzialna za przenoszenie bodźców bólowych w trakcie leczenia. Zmiana radzaju znieczulenia prawdopodobnie nic nie zmieni. Możesz mieć tylko nadzieję, że nastepny leczony ząb bedzie miał szeroki otwór wierzchołkowy.

Gość do Jacek30
Zęby ósme leczy się kanałowo, ale ponieważ ich umiejscowienie utrudnia dostęp i dobrą widoczność - wykonanie rtg jest niezbędne.

Gość no mercy
ja mam pytanie - mam martwa jedynke, wybielana dwa razy (wypelnienie plus licowka), a mimo to zab nadal jest ciemniejszy - co ja mam z nim zrobic??

Gość do stomatolog.
Przepraszam szanownego kolegę. Już stąd się wynoszę. Starałam się tylko udzielić jakichkolwiek informacji pacjentom, którzy zostali przez nieuwagę pominięci. :(

Gość Jacek30
bo moja 8 jest bardzo zniszczona i pani dentystka powiedziala żeby go usunąć