Gość rigpa Napisano Lipiec 29, 2009 Hej dziewczyny !! Jak Wam idzie ? Co tu taka cisza ? Podam Wam przepis na dresing do surowek. Stosuje go do surowki z bialej kapusty , do surowki z surowego buraczna z selerem - zawsze smakuje wysmienicie. Skladniki daje "na oko" w zaleznosci jak duzo surowki robie. 2-4 zabkow czosnku , sok z polowy albo calej cytryny , mielone siemie lniane albo sesam , 2-4 lyzki oliwy , troszeczke soli ( ja troche uzywam , kto nie chce moze bez soli) , 2-3 pokrojone pomidorki. To wszystko wrzucam do miksera i pare chwil dokladnie miksuje. Tym sosem polac surowke. Gdy robie sos do buraczkow dodaje jeszcze troche ananasa lub jablko - ale to nie do sosu ale do surowki. Zauwazylam , ze gdy zjem banana - czuje potem wielki glod. Tak wiec na razie nie bede ich ani jesc ani dodawac do szejkow. A tak po za tym czuje sie coraz lepiej i chudne ok. 1 kg na tydzien. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aaa-nka 0 Napisano Lipiec 30, 2009 rigpa - dzięki za przepis na dresing do surowek, zaraz go będę robić Pozdrawiam wszystkih ciepło ale na surowo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pooodnoooszę Napisano Lipiec 31, 2009 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aaa-nka 0 Napisano Sierpień 1, 2009 rigpa - dressing ekstra dzisiaj 3x surówka oraz mam jarski bigos i gotuję fasolkę szparagową na obiad szkoda, że tak jest nas mało............... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość irydka Napisano Sierpień 1, 2009 Witajcie :-) podsumowanie miesiąca, dwa kg w dół, jest to wynik składowy, nie jest to zasługa tylko i wyłącznie zwiększonej dawki surowego, również dołączyłam więcej regularnego ruchu, ale jestem bardzo zadowolona :-) ważę 59 kg, surowo jem nadal na 70% odważyliśmy się z mężem i zrobiliśmy pierwszy raz własną kapustę kiszoną w plastikowym wiaderku, udała się :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aaa-nka 0 Napisano Sierpień 1, 2009 witaj Irydka - moje gratulacje Ja kiszę ogórki w słoikach (weckach z gumką i sprężynką) - świetnie się przechowują całą zimę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
merkaba 13 Napisano Sierpień 1, 2009 ja po bananie jestem najedzony kartel farmaceutyczny http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=-2927498432760024906&hl=pl biblia i medycyna http://209.85.129.132/search?q=cache:vTfD4_8kowoJ:www.prawda.own.pl/books/Biblia_a_medycyna.pdf+(3Moj%C5%BC.+11.44-47)&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-a Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pooodnoooszę Napisano Sierpień 1, 2009 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
merkaba 13 Napisano Sierpień 1, 2009 mi się marzy wyciskarka do soków ale ona kosztuje okoł 2000zł Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Złoty. Napisano Sierpień 1, 2009 Merkaba zgadzam sie zToba co do odzywiania. Czemu taka droga wyciskarka do soków? pijesz soki? są o wiele tańsze po 200-400 zl i bardzo dobre Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Złoty. Napisano Sierpień 1, 2009 http://video.google.com/googleplayer.swf?doc id=-2927498432760024906&hl=pl dobry film o wszystkim wiem ze to syf Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Złoty. Napisano Sierpień 1, 2009 Merkaba jesteś dziwna :o :o boisz się odp? :o Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość rigpa Napisano Sierpień 1, 2009 Zloty - Merkaba to chyba mezczyzna a nie kobieta. ;) Merkaba - ja tez chcialabym taka wyciskarke do sokow. Kiedys sobie kupie. Na razie korzystam ze zwyklej sokowirowki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Złoty. Napisano Sierpień 2, 2009 Rigpa bardzo dziękuje cos tak czułem to troszkę dziwny facet ale bardzo spokojny to dlatego ze odżywia się vegansko i gdzie jest ta sokowirówka TO JAKAŚ SPECJALNA?????????? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Złoty. Napisano Sierpień 2, 2009 Popatrzcie na ta strone , duzo tu bardzo interesujacych rzeczy znajdziecie: http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_lec zenie.html dziękuje fajna stonka później kuknę!!!!! i co to za sokowirówka >???????? bezsensu na 1000 zl można kupić porządna za 300zl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
merkaba 13 Napisano Sierpień 2, 2009 Wyciskarka soków z młynem do ziaren CHAMPION http://anastazja.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=115&Itemid=87 Wyciskarka soków, ważny żywiciel, OSCAR Chrom http://anastazja.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=116&Itemid=87 Norwalk – Hydrauliczna Prasa wyciskarka gersona Cena detaliczna 9500 zł netto plus VAT 22% = 11.590 http://anastazja.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=112&Itemid=87 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Złoty. Napisano Sierpień 2, 2009 http://www.krystecki.pl/zelmer-juice-master-1766-p-2854.html http://www.krystecki.pl/zelmer-dostepna-rÊki-p-2079.html http://www.2w1.pl/produkt-philips-hr-1865-00--10463.html z separatorem piany jest tyle nowoczesnych sokowirówek po co przepłacać sam mam zwykła za jakieś 100 zl ale chyba zmienię na którąś z tych nie przekonuje mnie ze więcej soku u tym bardziej ze więcej wartości odżywczych Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pooodnoooszę Napisano Sierpień 3, 2009 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość cbadef Napisano Sierpień 4, 2009 Oleje butelkowane (źródło: surawka) – Wielu witarian włącza ww. oleje do diety. Uważam, że powinno to być ograniczone do minimum z kilku powodów. Olej (czysty) nie występuje w takim stanie w naturze. Raz wyekstrahowany generalnie zaczyna bardzo szybko ulegać jełczeniu. Jest bardzo skoncentrowany, a zarazem ciężko strawny dla naszego ustroju. Wypijając butelkę ww. oleju, powiedz mi jak się poczułeś. Najprawdopodobniej zaczynasz być senny, ustrój ma z nim jedynie nadliczbową ‘robotę’ aby to strawić. Nawet wtedy gdy jest wyciskany na zimno oraz organiczny. Zamiast tego, posil się artykułami, bogatymi w oleje n.p. surowe oliwki zamiast oleju oliwnego. Posil się orzechami kokosowymi zamiast olejem kokosowym. Posil się zmielonym siemiem lnianym zamiast olejem lnianym. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość rigpa Napisano Sierpień 4, 2009 Zloty - dlaczego Merkaba to dziwny facet ? O mnie tez niektorzy znajomi zaczeli mowic , ze ja dziwna kobieta jestem bo staram sie odzywiac witariansko ... ;) Dlatego przestalam z innymi o tym rozmawiac. A tak kochani poza tym - coraz lepiej u mnie . Powoli to idzie ale posuwa sie do przodu. Moje samopoczucie jest coraz lepsze , kilogramy leca w dol . Zaczne hodowac kielki . Za pare dni. Przejscie na 100 % diete witarianska wymaga czasu . Ja siebie nie poganiam , nie karce gdy musze zjesc (raz na pare dni mi sie to zdarza) kawalek chleba albo ugotowanego ziemniaka czy zupke warzywna. Zauwazylam , ze jest coraz latwiej zyc na surowym. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość WITARIANKA... Napisano Sierpień 5, 2009 „Nieczułość i małostkowość - to prawdziwe choroby pustoszące nasz świat.” -Bernard Moitessier Dlaczego nie wykorzystać naszej mądrości by dostrzec, że jeśli zmienimy nasze życie na zdrowsze, bardziej otwarte, świadome, współodczuwające przy pomocy diety surowej-wegańskiej i zaczniemy w zjednoczymy się z biosferą, to niżej wymienione lokalne/globalne problemy mogą zostać zniwelowane lub zniknąć Choroby/degeneracja/przemoc/choroby psychiczne, erozja ziemi/zmniejszanie się ilości pożywienia, niedożywienie/głód, wykorzystywanie zwierząt/zabijanie, wycinka lasów/obumieranie lasów/pustynnienie, wyginięcie gatunków, toksyczne odpady, zanieczyszczenie powietrza, zmiany klimatu. >Zachęcam was gorąco byście dokonali zmian w waszym życiu i przyjrzeli się mądrości jaka oferuje nam natura, życie bliżej natury, rozkoszowanie się jej pięknem oraz kosztowanie pysznych, w pełni zapewniających nasze potrzeby owoców i warzyw, bez niepotrzebnego wydatku na przygotowanie, opakowanie, mrożenie, spalanie paliw, wycinanie drzew i dodatkowo wpływaniu na zmiany klimatu. Proszę byście wykonali to wielkie zadanie jakim jest oddanie Ziemi z nawiązką długu jaki u niej zaciągnęliśmy, tak byśmy wszyscy mogli przeżyć, trwać i kontynuować świadomą ewolucję życia na tej małej planecie, a zainspirują nas wszystkich. >„Bądź takim człowiekiem i wiedź takie życie, że gdyby wszyscy byli tacy jak ty i każdy żył tak jak ty, to Ziemia byłaby jak rajski ogród.” Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pooodnoooszę Napisano Sierpień 7, 2009 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość WITARIANKA... Napisano Sierpień 9, 2009 Przegrzane pokarmy zabierają nie tylko więcej czasu do strawienia, lecz jak wielokrotnie potwierdzono są w ogóle niestrawne, dla przykładu przegrzane białka, które są wręcz 'niedozdobycia'. Ugotowany pokarm szybko ulega gniciu w jelitach podczas gdy surowy jest prawie w całości wchłaniany, uprzedzając proces gnicia wywoływany przez drożdże i fermenty bakteryjne. Dowodem tego jest posiadanie przez konwencjonalnego zjadacza ok. 1kg bakterii jelitowych w porównaniu z osobą na surowej diecie ok.100g. Prawie 20% kału u osoby na konwencjonalnej termicznie zdegradowanej diecie to obumarłe bakterie, podczas gdy u osoby na surowej diecie to jedynie ułamek ww. zawartości. Jeżeli położymy obok siebie ugotowany i surowy ziemniak, ten ostatni będzie trwał tygodnie nawet zacznie kiełkować, podczas gdy ugotowany zacznie fermentować w ciągu jednego, dwóch dni. Daje to pewien wgląd na to, co dzieje się w jelitach z termicznie zniszczonym pokarmem, ww. proces fermentacji zaczyna się tam nie po jednym dniu, ale po godzinie lub dwóch. Ponad to odczuwanie niestrawności wskazuje na to, że w jelitach ma miejsce fermentacja /gnicie. http://www.sfd.pl/Podgrzewanie%2FGotowanie_art.-t489639.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość RAW FOOD PO POLSKU Napisano Sierpień 11, 2009 film wideo Marty o diecie surowej http://www.youtube.com/watch?v=wfDhC5D1ivQ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pooodnoooszę Napisano Sierpień 12, 2009 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aaa-nka 0 Napisano Sierpień 13, 2009 W jaki sposób zapewnić organizmowi dostęp do lecytyny: Lecytyna podobnie jak omega-9, omega-3, omega-6 jest nietrwała, ponieważ w kilka godzin (temp. pokojowa) pod wpływem tlenu atmosferycznego zostaje zniszczone podwójne wiązanie C=C ww. kw. tłuszczowych. Albo prościej: już w kilka godzin po ekstrakcji lecytyny (w temp. pokojowej) to co było lecytyną już nią nie jest. Wszelkie informacje na nalepkach różnorodnych produktów spożywczych np. margaryn dotyczą powtarzam: tego co było, ale już nim nie jest. Nawet temperatury poniżej 0oC nie uchronią od ww. degradacji nienasyconych wiązań to jest wtedy kwestia kilku dni. Aby zapewnić organizmowi biosyntezę odpowiedniej ilości lecytyny należy spożywać świeże, niezniszczone nienasycone kwasy tłuszczowe t.j. omega-9, omega-6 oraz omega-3. Najlepszym ich źródłem są świeże nasiona roślin oleistych a szczególnie zapominane to SIEMIE LNIANE jako źródło omega-3. Dla poprawienia trawienia należy ww. zmielić, ale uwaga: zmielić bezpośrednio przed spożyciem, aby zapobiec szybkiemu, niszczącemu działaniu tlenu atmosferycznego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pooodnoooszę Napisano Sierpień 16, 2009 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość cbadef Napisano Sierpień 17, 2009 Pokarm przyszłości - algi morskie - chlorella http://www.sfora.pl/Oto-pokarm-przyszlosci-a10429-30 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aaa-nka 0 Napisano Sierpień 23, 2009 tak tu pusto, może jeszcze ktoś się przyłączy - zapraszam, obecnie mnóstwo świeżych owoców i warzyw, zimą będzie o wiele trudniej na surowym. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pooodnoooszę Napisano Sierpień 24, 2009 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach