Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kamil P

Owczarek niemiecki w mieszkaniu

Polecane posty

Gość Kamil P

Witam wszystkich To jest mój pierwszy temat na tym forum, więc przepraszam za wszystkie błędy. Mam następującą sprawę. Od dzieciństwa maże o owczarku niemieckim. Sporo o tych psach czytałem (przyznaje głównie w internecie, więc tak naprawdę może się okazać że wiem mało) i jestem w tej rasie, po prostu zakochany. Zawsze chciałem mieć takiego psa. Ale problemem jest moje mieszkanie. Jest to 3 pokojowe mieszkanie +kuchnia, łazienka, przedpokój, i boje się że ten pies mógłby się zamęczyć. Co więcej, mam małego braciszka (nie wiem czy to jest problem gdybym wziął szczeniaka, jakby się razem wychowywali). No i jeszcze jedno, nigdy wcześniej nie miałem psa, uważam że jestem osobą obowiązkową, ale całkowicie nie znam się na opiece nad zwierzętami (tyle tylko co czytałem). Jednak zaletą tej sytuacji jest to że mieszkam koło Pól mokotowskich (duży park w warszawie, jakby ktoś nie wiedział ;p) a że jestem w liceum to mam całkiem sporo czasu dla psiaka. Który z wielką chęcią poświęcił bym na spacery i zabawę z psiakiem. Proszę o rade szczególnie właścicieli tych psów, czytałem masę innych tematów tego typu, ale wypowiedzi tych którzy nie mają owczarków są raczej, mało profesjonalne (żeby nie powiedzieć mało wiarygodne). Z góry wielkie dzięki za opinie.

Gość louisville
zaraz będzie atak nawiedzonych psich mam, że psa chcesz maltretować. jak zapewnisz mu odpowiednią ilość czasu na powietrzu (przynajmniej jeden spacer połączony z bieganiem, gdzieś tak do trzech godzin) i poświęcisz mu sporo uwagi to gówno go będzie obchodziło, czy ma trzy pokoje, czy osiemnaście. powiedział mi to behawiorysta, kiedy bałam się, że pięć pokoi to dla labradora katorga. i tyle w tym temacie, bo owczarka ma jedynie mój znajomy (też mieszka w bloku), ale jakoś szczególnie się w techniki jego utrzymywania i psychiki nie zgłębiałam.

Gość kakake
nie chodzi o wielkosc mieszkania ale o ilosc ruchu na spacerze, jak pies bedzie wybiegany co dzien to spoko. do malego dziecka lepiej wziac doroslego psa lubiacego dzieci. szczenie jest bardzo czasochlonne i finansochlonne (3 szczepienia na wirusowki po ok 60zl, odrobaczanie, wieksza podatnosc na choroby), ponadto mija troche czasu zanim zacznie utrzymywac czystosc w domu, a przy malym dziecku ciagle siusianie pieska moze byc uciazliwe

Gość Ktoś kto lubi owczarki
A czy przy 42m2 mieszkaniu może mieszkać owczarek niemiecki ? Przy ciągłym wyprowadzaniu psiak nie będzie się męczył ? Niech ktoś szybko odpowie. Mój e-mail : studencik09@wp.pl

Jesli ten pies bedzie mial zapewnione zabawy AKTYWNE z wlascicielem, z innymi psami itd. kilka godzin dziennie (niekoniecznie pod rzad) to moze. Nie wszystkie zabawy musza sie odbywac na dworze, ale takiemu psu trzeba podarowac mnostwo atrakcji w postaci zabaw wymagajacych wysilku fizycznego i psychicznego. Jesli pracujesz i nie ma Cie pol dnia w domu a drugie pol trzeba sie zajac domem i nie ma kto poswiecic kilka dobrych godzin tylku psu na zabawy to sobie odpusc.

Ale ja nie pracuje tylko mój mąż i mi się nudzi w domu. Co jest wierne dla Pań piesek czy suczka? Wziaść odchowanego czy szczeniaka? przepraszam za błędy.. i dziękuje =)

I suczka i pies beda wierne i oddane swoim. U psa jest zazwyczaj wieksza tendencja do dominacji ale to minimalna roznica. Wiadomo - niekastrowany moze miec silny poped seksualny i moze go skierowac na Ciebie, o wariacjach i wyciu gdy suczka w sasiedztwie bedzie miala cieczke nie wspomne. Suczka bedzie miala cieczki i moze w ten czas byc ''nieprzyjemna'' no i uciazliwych samcow-adoratorow moze byc cala masa. Radzilabym w obu przypadkach wysterylizowac, u suczki to dobre dla zdrowia, nawet wskazane, u samca zmniejsza nie tylko poed ale i uspokaja i lagodzi wladczy charakter jesli pies na takiego by sie zapowiadal. Masz jakies doswiadczenie z psami? Najlepiej wziac pieska ze sprawdzonej hodowli, hodowca sluzy pomoca i rada przez caly okres przed i po zakupie pieska. Szczeniak bedzie w trakcie socjalizacji - jesli sie nie ma zbyt duzego doswiadczenia mozna popelnic mase bledow, ktore beda mialy wplyw na dalsze losy i zachowanie psa. Starszy piesek, niekoniecznie dorosly lub starszy moze byc juz ulozony i podporzadkowany i dzieki temu latwiejszy w dalszym prowadzeniu.

właśnie nie mam ale mojego meża kolega ma dorosłego owczarka i do mi załatwi szczeniaka.

Gość dzika z kafeterii
Psa się nie bierze dlatego, że się nudzisz, tylko dlatego, że chcesz go mieć i poświęcać mu czas

Gość O co lotto?
Ja mam owczarka i do ok. Roku trzymałam ja na 20 metrach kwadratowych,ale właściwie całe dnie miała wybieg.Ale była przegrzewana i co chwilę łapałą angine.Od kiedy śpi na dworzu problem minął.Od razu załapała,że już spać w domu nie będzie.Bardzo mądry pies jest.Nie wiem czy ona tylko jest taka ciekawską,czy wszystkie owczarki są ciekawskie.Co do Dzieci jest bardzo przyjazna,chociaż sama nie mam dzieci.Od małego czasem miała kontakt z dziećmi i od początku była przyjaźnie nastawiona.Uwielbia zabawy z piłeczka.Jest bardzo mądra co świadczy o tym,że ma wybiegane swoje ścieżki na podwórku.Na nich nigdy się nie załatwia.Zbacza ze swojej trasy tylko jak idzie po piłeczkę która prędzej jej rzuciłam.Szybko nauczyła się czystości.No a jak była mała trochę szkód narobiłą np. Pogryzła mi ładowarke do laptopa.

Gość O co lotto?
No i mogę tylko powiedzieć,że bardzo kochany pies.Potrzebuje dużo uwagi,czułości,jest czujna jak waszka(wystarczy,że wstanę rano z łóżka,a ona już siedzi przy oknie i się patrzy,żeby ja wpuścić i się z nią przywitać).A jak z nią gdzieś idę to zawsze ktoś mnie zaczepi,pochwali ja.Ogólnie pies nam się udał:)

I co nie cierpi nie męczy się ?

Gość Samo mieszkanie problemem nie
jest. Bez przesady. Te psy nie maja adhd, w mieszkaniu po prostu gibnie sie i bedzie kimac :P Grunt, by mial duzo ruchu na spacerze ;) Problemem raczej byloby jakbs mieszkal wysoko i by windy nie bylo. Te psy nie powinny duzo schodzic po schodach. No i Twoj brat maly. Moze zrobcie mu testy alergiczne na siersc psa. Teraz wszystkie dzieci sie chorowite rodza i co drugie ma jakas alergie. Jak sie bierze psa na wychowanie to nie rok, czy dwa ale duzo wiecej ;) I ten pies najpier bedzie szalonym szczeniakiem (ttrzeba przewidziec mozliwe zniszczenia w domu), a pozniej w jesieni swojego zycia bedzie wymagal innej troski ;)

Mam brata starszego.

Gość O co lotto?
Nie wiem czy moja sunia nie ma adhd.Ona wiecznie gdzieś chodzi.Wystarczy,że gdzieś się rusze,a ona za mną.Gości mam a ona piłeczkę przynosi.Wiecznie się kręci,zaczepia żeby zwrócic na nią uwagę.Wieczorami wiecznie szczeka.Widzi jakiegoś kota to idzie za nim,że się dziwię,że zakręt wyrabia:).A w mojej okolicy sporo kotów.Nie wiem czy już nie powinna być spokojniejsza,bo ma dwa lata.

Gość Samo mieszkanie problemem nie
Ale dwa lata jak dla owczarka to jeszcze wiek szczeniecy ;) Wiec nic dziwnego ;) Zreszta niektore miewaja adhd cale zycie, heheh ;) Ale wiekszosc sie "uspokaja" ;)

Gość O co lotto?
Mi tam nie przeszkadza jej ruchliwość:).Cieszę się,że jest taka aktywna.Skoczna,zaradna:)

Odradzam trzymanie duzego psa w mieszkaniu. Owczarek potrzebuje ruchu. Piszesz, ze uczysz sie w liceum, ze masz czas. A pomyslales o tym jak pojdziesz na studia, albo do pracy. Pies bedzie sam zamkniety w mieszkaniu ok 9 godz. Pies na pewno bedzie sie meczyl! Albo wakacje, trzeba o wszystkim pomyslec. Mieszkasz w bloku, na ktorym pietrze? Gdy pies jest jeszcze mlody i reaguje bardzo spontanicznie trzeba pomyslec o oknach, o balkonie. Jestem wlascicielka psa-labradora. Jest to pies bardzo aktywny, ktory lubi byc w ciaglym ruchu. Moj pies ma ok 1.5 roku. Pies zostawal w ogrodzie w ogrodzie, jak wychodzilam do pracy.Od niedawna zamykam go w domu (1 do 2 dni w tygodniu), poniewaz moj pies robi podkopy i ucieka z ogrodu. Czesto mok chlopak zabiera go ze soba do pracy, ok.3.4 dni wtygodniu (ma taka mozliwosc). A i tak wieczorem zostaje w ogrodzie i czesto dodatkowo idzie na spacer ze mna. Jesli pies zostaje w domu to moj dzien wyglada nastepujaco : przed wyjsciem do pracy wypuszczam go do ogrodu (ok.2 godz). Gdy wychodze do pracy, psa zamykam w domu. Po przyjsci z pracy ide na dlugi spacer do lasu, min 1 godzine, gdzie pies biega bez smyczy. I po powrocie moj pies nie jest zmeczony i ma ochote na zabawe, pileczka itp. Weekend, od rana do wieczora pies jest w ogrodzie + 2.5 godziny spacer w sobote i w niedziele. Podobno w wieku 3 lat labradory staja sie spokojniejsze. Bez ogrodu nie zdecydowalabym sie na duzego bardzo aktywnego psa jakim jest owczarek. Po

Gość Do Autoraaa
Spełniaj swoje marzenia i nie czekaj, bo po co? Masz teraz dogodne warunki ku temu. Ja także miałam psa rozmiarów mniej więcej owczarka niemieckiego i codziennie dostawał wycisk + przed domem musiał jeszcze wyskakać ze 10 skoków 2m do gałęzi ;) aż mu jęzor wywalało ze zmachania. Ale miał świetnie wyrzeźbione mięśnie, był zdrowy i szczęśliwy w naszych 3 pokojach ;) Tylko skombinuj sobie jakąś książkę jak nauczyć szczeniaka różnych komend i generalnie wychować go na fajnego psiaka - ja zrobiłam coś takiego będąc w 2 klasie podstawówki (wtedy zawitał do nas szczeniak) - wzięłam książkę, kilka dni "ćwiczeń" ze smakołykami + mądre postępowanie z psem przez całe życie i z psa wyszedł cudowny zwierzak. Piszę to, bo chcę dodać Ci otuchy, że skoro ja jako szkrab dałam radę, to na pewno Ty też dasz. Tylko poczytaj trochę jak nie popełniać błędów wychowawczych ;) Powodzenia.

Gość Do Autoraaa
*poprawiam literówkę - minimum 100 skoków ;)

Gość efvfev
jak dla mnie poroniony pomysł mam owczarka i on chce cały czas w obejściu być średni jego czas pobytu w dumu to 1h plus zabawa, ale chowany od małego w bloku nie pozna innego życia wiec bedzie siedzieć, ale to katorga dla takiego psa

Gość Gość
Nie mieszkanie dla owczarka jest problemem. Jezeli zapewnisz mu dużo ruchu i zabawy, smiało możesz mieszkac z psiakiem. Z bratem nie będzie problemu. Owczarek jest tak plastycznym psem, że wszystko da się ułożyć. Jest też dobrym psem, na pierwszego psa w życiu.

To jak wziąść owczarka do mieszkania 42m2 na 1 pietrze

Gość vxmgnmgjm,gj,
przede wszystkim pamiętaj, że owczarek może żyć nawet 15 lat. Potrzebuje dużo ruchu- biegania. Karma dla psa też jest droga. Niwe licz na to, ze wychowasz zdrowego psa na pedigree albo chappi. W starszym wieku pies powinien mieć karmę senior, suplementy itp. Owczarki to najwspanialsze psy pod słońcem.

A ile takie karmy kosztują? pomózcie wziąć owczarka niemieckiego ?

Gość vxmgnmgjm,gj,
Owczarek to duży koszt- jak się bierze psa, to nie może być mowy o oszczędzaniu. Zwłaszcza, jak będzie starszy i schorowany. Szczeniak musi mieć dobra karmę, suplementy- cafortan itp, witaminy, odpchlanie, odkleszczanie przez cały okres życia. Pies kosztuje tyle, co samochód i to dobry samochód. Mój owczarek ma 12 lat. utrzymanie go kosztowało do tej pory ok. 40 tysięcy zł. Trzeba się z tym liczyć- że pies kosztuje dużo. Jeśli zapewnisz mu towarzystwo, spacery, wybiegi- dobrą jakościowo karmę, dobrą opiekę to ok. Warto inwestować w dobre jedzenie, bo pies jest zdrowy, nie czuć go w mieszkaniu- nie ma żadnego zapachu ani z paszczy, ani z sierści- u psów wszelkie błędy żywieniowe i alergie wychodza przez skórę. Pamiętaj tez, że psa musisz zabrać ze sobą na wakacje, wyjazdy itp. Z imprezy też wrócić w odpowiednim czasie- by wyprowadzić psa. Najlepiej- jak kilka osób zajmuje się psem- wtedy zawsze ktoś mu poświęci czas.

Gość vxmgnmgjm,gj,
mój pies jadł eukanubę, royal canin (obecnie), belcando. Belcando dobra karma, jadł za młodu, świetne wyniki miał. Im starszy- tym wymagania większe. Worek karmy 15 kg (3 tygodnie ok) to koszt +- 150-250 zł. Poszukaj na allegro. Są jeszcze karmy Brit, Bosch, właściciele sobie chwalą. Nie wolno kategorycznie dawać psu czekolady- kumuluje się w organiźmie i jest silną trucizną osłabiającą serce, czosnku, cebuli- i produktów, które to zawierają. jeśli chodzi o różnice- między psem a suką owczarek to pies obronny, samce są zdecydowanie "ostrzejsze".

Gość vxmgnmgjm,gj,
Trzeba też pamiętać o tym, że pies może nagle zachorować- u nas nie ma psich ubezpieczeń- za granicą np. są. całe życie trzeba podporządkować psu- jak się go bierze- spacery, karmienie, wychodzenie, bieganie- bez względu na mróz, deszcz. najlepiej przez miesiąc wychodż po 3 razy dziennie- o takich porach o jakich wychodziłbyś z psem. To jest naprawdę duża odpowiedzialnośc- ale absolutnie cudowna sprawa. Przyjaźń na całe życie, niezapomniana i najlepsza.

Gość vxmgnmgjm,gj,dg
no właśnie- jest jeden aspekt- jak się wahasz, nie masz za dużo siana ale chcesz psa- to poszukaj piesków do adopcji- często już ułożonych- szczeniaki bardzo niszczą- buty, czasami meble itp. Psu adopcujnemu będzie lepiej wszędzie- byle by miał swojego pana. wejdź na stronę "owczarkiKROPKAeu (link się nie wkleja, w słowo kropka wstaw kropkę) tu są pieski do adopcji, potrzebują domu JUŻ