Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ellllllooooppp

Moje 3 miesięczne dziecko przekręca główke tylko w jedną stronę co robić?

Polecane posty

Gość ellllllooooppp

Moję 3 miesięczne dziecko przekręca główke tylko w jedną stronę.

Gość dgfhtj
wizyta u pediatry. Zbada dziecko pod kątem napięcia mięśniowego

Gość maggggggga
a lekarza nie pytalas?? mi ortopeda kazal siadac na wpol lezaco i klasc dziecko brzuszkiem do mojego brzucha i przekrecac malemu glowe w przeciwniy kierunku niz sie zazwyczaj patrzy

Gość ellllllooooppp
właśnie sie wybieram, boję się że może być to spowodowane tym że mała śpi na jednym boczku lub na plecach.

Gość waniliaPyszna
konieczna rehabilitacja. musisz cwiczyc z dzieckiem 1ćw. przechylasz lekko buzie raz w prawo raz w lewo pokazujac mu zabawke 2ćw. odwróć w odwrotna strone lozeczko- zapewne masz w ta str na ktora patrzy caly czas dziecko. jesli przekreca glowke w lewo ty ustaw tak lozeczko by patrzac na ciebie musialo zmusic sie do przekrecenia glowki w prawo. 3ćw. aktywizuj w ciagu dnia jego slabsza strone, w nocy pozwalaj spac na ulubionej stronie powinno pomoc i pamietaj aby cwiczyc z dzickiem aby dana polkula mogla sie rozwijac i miala miejsce na to. jak glowka bedzie splaszczona to zle moze wplynac na dziecko - w zaleznosci ktora to polkula.

Moje dziecko miało ten sam problem co Twoje gdy było w tym samym wieku. Udaliśmy się na wizytę d neurologa. Główkę obracał tylko na jedną stronę a nawet własnie po tej stronie na głowce zrobiło mu się wgniecienie. (taka deformacja). Okazało się że cierpi na kręcz szyjny, było to prawdopodobnie spowodowane małą ilością wód płodowych gdy był jeszcze w moim brzuchu co się wiązało z ograniczonym ruchem.. stad ten przykurcz. Dodatkowo miał jeszcze asymetrię ułożenia. Neurolog zalecił nam rehabilitacje. Kilka wizyt rehabilitantki w domu i nasze ćwiczenia z małym zdziałały cuda. Pokazała nam jak ćwiczyć, jak masować, jak układać mu główkę. 1,5 miesiąca później nie było już śladu kręczu. Pamiętaj absolutnie nie próbuj na siłę przekręcać mu główki, bo możesz zrobić mu krzywdę. Pamietam jak moja teściowa próbowała udowodnić mi że wymyślam i siłą obracała mu głowę.. o mało krew się nie polała.. lekarz powiedział że takie praktyki są kategorycznie zabronione bo nie dość że sprawia się dziecku ogromny ból to można zrobić mu jeszcze nieodwracalną krzywdę. Tylko lekarz wie jak odpowiednio rozmasowywać miejsca z przykurczami, upośledzonymi mięśniami więc lepiej samemu nie kombinować tylko zdać się na lekarza. Powodzenia życzę, to nic strasznego zobaczysz tylko w miarę szybko trzeba zrobić z tym porządek.. radzę na dniach udać się do lekarza :)

Neurolog koniecznie!!! U nas było dokładnie to samo. mała miała asymetrię i za niskie napięcie mięśniowe. Rehabilitowałam 3 miesiące metodą Vojty. Poprawa następowała bardzo szybko. Nie czekaj. Im szybciej - tym lepiej.

Gość sooooofiaaaaaaaa
to napewno kręcz szyji,moj synek tez to mial,wez skierowanie na masaze,sama nic nie rob!!! mojemu synkowi po 10 zabiegach przeszlo :)