Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardzo proszę o Waszą opinię

Lepiej studiować FILOLOGIĘ POLSKĄ, czy SOCJOLOGIĘ? Proszę Was o opinię

Polecane posty

Gość dffglpoia
sociolożka...> A możesz powiedzieć mi coś więcej, gdzie najłatwiej się dostać na jakiś taż związany z socjologią? Będę wdzięczna za odp.

Gość obydwa kierunki równie bez
Ta kariera, o której pisze sociolożka, dotyczy jakiejś niszy, grupy szczęściarzy. Nie warto się łudzić, że się do niej będzie należało. Socjolog to nie jest żaden zawód, żaden fach. Tak samo jak filozof, czy politolog. Takie studia to sztuka dla sztuki.

Rzecz wygląda następująco, dziś pieprzone wykształciuchy (bez obrazy) maja małe szanse na pracowanie poprzez korzystanie z owego wykształcenia. Dziś liceum,kilka lat studiow nie maja sensu!! Ja juz zaluje swojego wyboru. Odwiedzil mnie ostatnio znajomy,22 lata,ma swoja firmę,zatrudnia,wozi się fajnym autem,a gdy pytam go o studia,smieje się. Ma papiery ślusarza,stolarza i tym podobne, i to się nazywa wykształcenie! A nie wyksztalciuch po 5 latach oplaconych studiow ktory tak czy siak jedzie zbierac truskawki do Niemiec. Nie zrozumcie mnie zle, ja nad tym b. ubolewam, sama marzę o studiach(dziennych). Psychologia,socjologia,psychoterapia,socjoterapia.. Ale nawet te nie są dla mnie - kompletnej tępaczki, jeśli chodzi o zakres przemiotów ścisłych.

Gość dffglpoia
studentka socjo...> a warszawie znasz jakieś firmy, gdzie warto uderzyć?

Gość akrylik
wiesz co sghjfkf czy cos tam - nie masz pojecia ani o psychologii ani o socjologii...

Gość studentka socjo
ja pierdziele, ktos tu mi sie pyta co mialaby badac socjologia?! czlowieku, poczytaj sobie troche o zasiegu tej nauki bo az mi sie pisac nie chce. poza tym metody badan socjologicznych sa bardziej sprawdzone niz psychologiczne, gdzie wszystko jest umowne i opiera sie na eksperymencie. w socjologii jest tez statystyka i metody statystyczne.... rece opadaja..

Nie porównujcie też psychologii z socjologią. Psycholog to jest konkretny ZAWÓD. Socjolog to jest nikt (bez obrazy). Nie mówię, że łatwo o pracę, ale masz konkretny zawód.

Gość studentka socjo
niestety, nazw firm nie znam:/ ale od nowego roku akademickiego zamierzam sie tym zajac, trzeba dzialac jeszcze w trakcie studiow. ale poszukaj w necie, kazda taka firma ma swoja stronke :)

Gość dffglpoia
No wiem, że w necie tylko myślałam, że coś mi podasz konkretnie, bo to zawsze inaczej.

Gość fdfdfjkdfbsdfc ds
wszystko ladnie pieknie owszem to prawdaze stuida rozwijaja zgodze sie sama skonczylam nauczanize poczakowe i historie i ciesze sie ze mam prace w biurze milo tych kierunkow wiec radze jednak wziac pod uwage ze te kierunki sa w zawodach DEFICYTOWYCH

Gość sociolożka
dffglpoia - wszędzie. Banki, firmy badania opinii, Agencje reklamowe, agencje PR, różne działy w korporacjach. No po prostu studia, języki i do przodu. Jeśli chodzi o to, że moja sytuacja dotyczy "grupy szczęśliwców" to faktycznie jest to dość liczna grupa składająca się z każdego po socjologii UW. Ja nie wiem skąd się bierze pogląd, że to żaden fach. Ja mam poczucie, że ogrom wiedzy mnie wypełnia. :)

Gość dffglpoia
soiolożka...> Dzięki. Bo te studia nie dają konkretnych umiejętności, bo wiedza, to co innego.

Gość qddduuuuu
GRUNT TO SIE DOWARTOSCIOWAC JEDNA DZIWUCHA MA RACJE ZAWODOWKA MA TERAZ RACJE BYTU A WOGOLE O TYM DOWIECIE SIE ZA KILKA LAT JAK WIELKIE PANIE MAGISTER PODEJDA DO PUP I BEDA SIE REJESTROWALY W URZEDZIE JAKO BEZROBOTNE ZAL MI WAS

Gość qddduuuuu
JASNE BANKI??? BANKI SA W CZOLOWCE FIRM KTORE MAJA ZWOLNIENIA GRUPOWE

Gość dffglpoia
Wiesz nauczyć się robić badania i dobrze je interpretować, to tak na prawdę może bardzo wiele osób i nie musi studiować 5 lat. Natomiast pisać programy, oprogramowanie, to już dużo trudniej nauczyć się na zasadzie podpatrywania, czy samouczenia się.

Gość studentka socjo
wole byc bezrobotna z mgr niz po zawodowce:P poza tym studia to nie tylko zawod, to tez realizowanie swoich pasji, zainteresowan, rozwijanie sie. i chocby dlatego warto studiowac to, co nas interesuje, a nie kierunki "przyszlosciowe", choc ich sie nie trawi i praca w nich bedzie meczarnia.

Tak skromnie się wtrącę... Czytając Wasze wypowiedzi doszłam mniej więcej do wniosków, że po socjologii mogę zostać bez pracy, lub ze słabą pracą. Mogę nie wkręcić się w szereg szczęściarzy i będzie kiepsko. Gdybym wybrała filologię i chciała zostać nauczycilem... To co z tą filologią? Ciężkie studia? Od razu mówię - nie wiem i pytam.

Gość dffglpoia
I w tym jest różnica...

Gość sociolożka
A osoba, która używa capsa locka w nadmiarze ma najprawdopodobniej niskie wykształcenie, bo właśnie tacy ludzie wybierają ten sposób zamieszczania informacji no ale to tylko socjologiczna hipoteza :) Moim zdaniem to nie tylko wiedza, ale i konkretne umiejętności. Np. w sferze doboru próby. Chyba że i Ty to wiesz, to możemy pogadać?

Gość dffglpoia
Natomiast zawsze uważałam i będę uważasz, ze zawsze trzeba wybierać kierunek zgody ze swoimi zainteresowaniami, predyspozycjami :)

"Jeśli chodzi o to, że moja sytuacja dotyczy "grupy szczęśliwców" to faktycznie jest to dość liczna grupa składająca się z każdego po socjologii UW." Chciałabym zobaczyć każdą taką "karierę" z osobna, jak ona naprawdę wygląda :) Socjologia wypuszcza co roku przynajmniej killkadziesiąt absolwentów (a może nawet więcej). Przepraszam, ale po prostu nie wierzę. Nie jest możliwe, by ci wszyscy ludzie pięli się po szczeblach olśniewającej kariery. Ale jak ktoś chce wierzyć - jego sprawa.

Gość studentka socjo
"dffglpoia Wiesz nauczyć się robić badania i dobrze je interpretować, to tak na prawdę może bardzo wiele osób i nie musi studiować 5 lat" nie zgodze sie z tym. wiesz ile trzeba pracy i wiedzy, zeby dobrze zaprojektowac badanie? czasem to zajmuje kilka tygodni, a nawet miesiecy. interpretacja wynikow, owszem jest latwiejsza a analiza danych tym bardziej bo robi to SPSS. ale projektowanie badania? tego sie nauczysz tylko na studiach.

Gość sociolożka
Wiadomo, że nie wiem jak się KAŻDEMU ułożyło. Po prostu wśród ludzi, których znam naprawdę nie ma problemów o jakich piszecie. To było delikatne przerysowanie na potrzeby rozmowy. Poza tym może nie każdy robi karierę, ale na bezrobociu też nie są. Tu raczej chodzi o indywidualne predyspozycje.

Powtarzam prośbę: Tak skromnie się wtrącę... Czytając Wasze wypowiedzi doszłam mniej więcej do wniosków, że po socjologii mogę zostać bez pracy, lub ze słabą pracą. Mogę nie wkręcić się w szereg szczęściarzy i będzie kiepsko. Gdybym wybrała filologię i chciała zostać nauczycilem... To co z tą filologią? Ciężkie studia? Od razu mówię - nie wiem i pytam.

Gość nie ma to jak kłótnia
o to który z dwóch przegranych kierunków jest mniej przegrany :D

Studiowałam filologię polską. Uważam ją za bardzo ciężkie studia dla naprawdę inteligentnych ludzi. Ci, którzy myślą, że to przyjemne czytanie ciekawej literatury i bujanie w obłokach z tomikiem poezji pod pachą, ciężo się natną. Ciężkie przedmioty, ogrom pracy. Ja rzuciłam, bo całkowicie się co do tych studiów pomyliłam (nie interesowały mnie, życiowa pomyłka) i dostałam się na inny kierunek, który skończyłam i już od paru lat pracuję :)

Gość qddduuuuu
MATKO JAKIE GLUPIO MADRE TOWARZYSTWO TU SIEDZI WLACZYC MOGE CO CHCE O PROSZE A TERZ NAPISZE BEZ a skonczylam dwa kierunki studiow i wlasnie polonistyke i historie i odradzama le widac jak bedziecie madrzejsze to wtedy sie wam rozjasni w glowie

Ciężkie mówisz?:O A jakie tam są mniej więcej największe trudności? CO nimi jest?

Gość sociolożka
Dobra idę sobie. Denerwujecie mnie i mi się ciśnienie podnosi. :) Po prostu dyskredytujecie coś o czym nie macie pojęcia. Pozdrawiam i życzę dobrych wyborów. A sądząc po nastawieniu autorki - socjologię odradzam!

Gość akrylik
ale odpowiedz na jedno pytanie. czy ty wiesz co chcesz robic w zyciu? bo to jest kluczowe przy wyborze studiow...