Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardzo proszę o Waszą opinię

Lepiej studiować FILOLOGIĘ POLSKĄ, czy SOCJOLOGIĘ? Proszę Was o opinię

Polecane posty

dziewczyno, masz cała stronę rad, do żadnej sie nie odniosłaś, a ciagle prosisz o pomoc? to co mamy ci napisać? sama podejmujesz decyzje o swoim życiu !!

Gość studentka socjo
ps. ktos wyzej napisal, ze od socjo wolalby psychologie, bo mozna potem miec swoj gabinet. owszem, mozna ale chyba piszacy te slowa nie wie, ile lat pracy, kursow, egzaminow trzeba zdac zeby swoj gabinet miec. studia psychologiczne nie daja zadnych uprawnien, po nich dopiero zaczyna sie zdobywac staze, praktyke, a na terapeute trzeba zdac egzamin, wcale nie latwy i miec (chyba) 5 lat praktyki i terapii za soba. mieszkalam kiedys z psycholozka ;)

Gość fsdfgsdgsd
a jak sie mierzy--> dobre! hehehehe dokladnie tak tez tak uważam! no po filologii zawsze kims tam bedziesz ale musisz byc w tym dobra bo sie wylozysz napierwszym semestrze!!mowie serio nie zadna tam 5 z polskiego tylko naprawde musisz czytac i lubic czytac od dechy do dechy ksiazki oni tego wymagaja!!!

Gość xjjjssssssssssssss
ja pracuje w urzedzie pracy i nie ma pracy po tych kierunkach uwierz mi

lepiej miec przed sobą perspektywę staży, aplikacji, specjalizacji czy nie wiadomo czego jeszcze niż wyjść z uczelni z dyplomem, który pozwoli czyścić zmywaki na Wyspach.

Czytam te rady i są podzielne. Jedni oponują za socjologią drudzy - wręcz przeciwnie. Biuro socjalistyczne? Na czym to polega? Ta socjologia w moim przypadku to coś w rodzaju "deski ratunku" - bo szłyszałam, że łatwa i wszechstronna. Filologia - wierzę, że trudna. Masa nauki, zawsze tak było - nauczyciele są tak wykształceni, a takie żałosne mają pensje... Szczerze to marzę o tym by pracować w jakiejś redakcji - podzieliłam się tym pomysłem z koleżankami to mnie wyśmiały: "Dostaniesz rubryczkę i najniższą krajową.":O

Gość fsdfgsdgsd
studentka socjo--> takoczywiscie ale chyba po cos studiujesz kierunek po psychologii robisz 2 lata certyfikat i mozesz otwierac gabinet a w tym czasie robisz inne certyfikaty a po socjo chocbys bardzo chcial to zaden certyfikat nie da ci tego co ta po psychologii poza tym nie możesz robic po socjo tego co po psychologii ja osobiscie wbrew opinii innych uwazam psycho za super kierunek i może kiedys sobie zrobie jeszcze ten kierunek:)

Gość studentka socjo
ja mialam calkiem rozbudowana statystyke i metodologie, wiec prosze mi tu nie pisac ze na socjologii nic takiego nie ma. oczywiscie nie jest to poziom taki jak na matmie czy kierunkach zwiazanych z ekonomia i finansami, ale tez nie byly to same bzdety. tyle ile trzeba do prowadzenia badan, tyle mielismy. no chyba, ze sie studiuje socjo na "wyzszej szkole czegos i czegos", tam pewnie statystyki nie ma albo max 1 semestr, bo jeszcze by studenci uciekli i pieniazkow nie placili:P

oczywiście, że pracy nie ma, ale Autorka najwyraźniej kieruje się wyłącznie ocenami z liceum, zamiast racjonalnymi przesłankami wynikającymi z trendów na rynku pracy. Dzięki takiej filozofii mamy na rynku tabuny specjalistów od marketingu i zarządzania, którzy podobno wystarczą nam na 30 najbliższych lat bez potrzeby dalszego kształcenia

Gość akrylik
a przepraszam bardzo, ja psychologie studiowalam i statystyka jest tylko przez pol roku...mam znajomych na socjo i oni na pewno maja wiecej, a wracajac do tematu to zastanow sie czy interesuje cie praca tworcza czy odtworcza? nauczyciel to powolanie...praca z mlodzieza, czasem trudna, a socjologia to badanie spoleczenstwa itd.

Gość fsdfgsdgsd
cóz jesli ktos chce isc na łatwizne to wybiera łatwy kierunek, troszke sie trzeba natrudzic by cos otrzymac, po to studiujesz by robic certyfikaty tego wyboru dokonuje sie swiadomie co mi po 5 latach łatwej socjologii skoro nie moge sie dalej rozwijac

Gość xjjjssssssssssssss
widac nie oczekujsze konkretnej rady napisalam ci ze to nei ma sensu b u ans w urzedach jest mnostwo bezrobotnych po tyc kierunkach

Gość dffglpoia
akurat mam doświadczenia związane z dwoma kierunkami. mogę Ci powiedzieć, że socjologia jest dużo łatwiejsza, dużo wiedzy takiej z życia można wykorzystać i nie trzeba tak wszystkiego czytać i się kuć, filologia to inna bajka, ale te studia wyglądają bardziej, jak studia ;)

Gość studentka socjo
ja po socjo zamierzam pracowac przy projektowaniu i przeprowadzaniu badan, a wierzcie mi ze w tym dziale praca jest, mam znajomych siedzacych w tej branzy. i kasa z tego tez calkiem niezla :) wg mnie przekonanie, ze po socjo idzie sie na bezrobocie bierze sie stad, ze te studia wybieraja ludzie "z braku laku", bo latwe (prawda, trudne nie sa) i nie maja pomyslu na nic innego. takie osoby na bank zasila szeregi bezrobotnych. grunt to miec zainteresowanie w przedmiocie (jak ja np mam przy projektowaniu badan) i w tym kierunku dzialac, a bedzie dobrze;) jak nie masz pomyslu co robic po socjo, a chcesz isc z braku laku, to lepiej na polonistyke.

Teraz mam dwa pytania: Pierwsze: co sądzicie o pracy nauczyciela? Po filologii. Drugie, bo jest jeszcze taka możliwość: politologia z specjalizacją dziennikarstwo.

ooo to widze ze chodzi wyłącznie o uzyskanie tytułu mgr? jak tak, to lepiej na turystykę, nalepiej na jakieś prywatnej, zeby wpisy były za 0,5l

Gość pytankoooo
socjologia jest fajna ic iekawa - ja mam dwie specjalnosci =- socjologie reklamy i socjologie mediów - pracuje w agencji reklamowej a na zarobki nei narzekam - fajny kierunek - momentami ciężko jest jak sie wkuwa historie mysli społecznej ale da sie rade - fajny i ciekawy kierunek - poza tym dzis studiuje sie dla siebie bo i tak wiekszosc nie pracuje w swoim zawodzie

Gość xjjjssssssssssssss
zastanowcie sie jak to wyglada w naszym kraju teraz laskis tudiuja po to by studiowqc pozniej ebdwiecie zqlowqc kqsy zmqrnowqnej czqsu qle wqsz wybor

Gość dffglpoia
studentka socjo...>a możesz mi powiedzieć gdzie można znaleźć pracę w tych badaniach, gdzie poszukują? będę wdzięczna, bo właśnie szukam coś w tym kierunku...

studentko socjo: jakich badań? Chyba się zdecyduję na tę polonistykę - tzn. tę filologię.

Gość rearea
matko co za durna pinda daj spokoj nei szkoda ci czasu na studia bez sensu gdyby moja corka byla taka glupia to bym ja wywalila z chaty

Gość dffglpoia
Filologia mimo wszystko jest bardziej konkretna, bardziej dogłębna jest ta wiedza, a socjologia jest dla mnie takim lataniem trochę po różnych innych dziedzinach np. ekonomia, psychologia, pedagogika.

Gość fsdfgsdgsd
arylik--> to studentka socjo :)--> tak to bardzo ciekawe bo dziewczyna ktorej pomagałam ze statystyki miała ja przez dwa lata dokladnie 2 i 3 rok wiec chyba sie jednak mylisz, powiedz mi jedno, co wy w dziedzinie socjologii mielibyscie badac??skoro nie macie dostepów do testów psychologicznych? nie możecie prowadzić badań na zwierzetach??co wy badacie w swojej dziedzinie? dostep do testow maja jedynie psychologowe z uprawnieniami

Nie szkoda. Twoja córka na pewno będzie "taka głupia" patrząc na fleksję "matki":O

Gość sociolożka
Tak się zastanawiam czy jest sens to pisać, ale chyba jednak spróbuję. Ludzie, wy nie macie żadnego pojęcia na temat socjologii i studiów socjologicznych. Dla was to humanistyczny, banalny bzdet. Nie wiem jak jest na prywatnych uczelniach, nie wiem jak jest na innych państwowych. Ale mogę pisać o najlepszej socjologii w kraju - na Karowej na UW. Po pierwsze - tak - socjologia matematyczna. Są zajęcia i ze statystyki (bardzo trudne) i dajmy na to np. z demografii. Poza tym można się specjalizować właśnie w modelach formalnych i jest cała ścieżka na to, gdzie masz przedmioty w stylu - algebra liniowa i rachunek prawdopodobieństwa. Poza tym jest sporo pracy na komputerach - programy typu SPSS, Atlas, a ja na pierwszym roku miałam też zaliczenie z Exela etc. Co do reszty - wcale nie jest łatwo. Ja nie wiem kto takie rzeczy mówi, moi znajomi opowiadali mi, że kiedy cały akademik się bawi, oni czytają i czytają. I czytają na zajęcia. Bardzo dużo pracy własnej, dużo wkładu. Niezmiernie wymagająca kadra, znane nazwiska, w stylu Staniszkis, Śpiewak, Krzemiński, Grabowska etc. I wierzcie mi, że nie ma tu taryfy ulgowej. Mogłabym długo pisać. Dodam tylko, że są to naprawdę NAPRAWDĘ rozwijające studia. Po prostu dla ludzi, którzy chcą wiedzieć więcej. Ja bardzo cenię wszystkich, których miałam na roku. Właśnie za ten pęd do wiedzy, za swoistą elitarność. Co do pracy i perspektyw. Ja sama skończyłam moduł - HR. Pracuję teraz jako specjalista do spraw rekrutacji, zarabiam dobrze, kariera moim zdaniem też ładna. A to dopiero początek. Moi znajomi pracują w firmach badawczych, w banku, a agencjach reklamowych. Nie znam NIKOGO kto byłby na bezrobociu. Tyle.

Gość obydwa kierunki równie bez
sensu. Bezrobocie tak, czy siak. Ewentualnie kasa w biedronce :)

Gość fsdfgsdgsd
arylik--> to studentka socjo :)--> tak to bardzo ciekawe bo dziewczyna ktorej pomagałam ze statystyki miała ja przez dwa lata dokladnie 2 i 3 rok wiec chyba sie jednak mylisz, powiedz mi jedno, co wy w dziedzinie socjologii mielibyscie badac??skoro nie macie dostepów do testów psychologicznych? nie możecie prowadzić badań na zwierzetach??co wy badacie w swojej dziedzinie? dostep do testow maja jedynie psychologowe z uprawnieniami więc wytłumacz mi proszę ten fenomen statystyki na socjologii? bo próbujesz mi wmówić, że jest ona bardzo zaawansowana, ja nie widze jednak powodu by taka była

Gość akrylik
ja osobiscie wybralabym socjologie, albo politologie, bo przynajmniej ma sie szanse na prace tworcza, ale jak ty nie masz na nią pomyslu to ciezko ci poradzic... najlepsi pracownicy to specjalisci w swoich dziedzinach, ktorzy pracuja, bo lubia to co robia...

Gość studentka socjo
niestety najwiecej firm jest w wa-wie, a ja mieszkam w poznaniu :( w moim miescie jest smgkrc i pare mniejszych, wiec tak latwo nie jest, ale mam nadzieje, ze jak skoncze studia to cos znajde, a na poczatek moze jakis staz/praktyki. znajomy (po politologii) pracuje tu na miejscu, ale nazwy firmy nie pamietam.. w kazdym razie zachwalal mi to bardzo:) wielu wykladowcow z uczelni tez o tym mowilo na zajeciach i jakos mnie to zainteresowalo. to sa badania m.in. marketingowe np na zapotrzebowanie na rynku na dany produkt, postrzeganie marki, ale tez takie bardziej spoleczne np na potrzeby instytucji panstwowych o bezpieczenstwie itp.

Gość rearea
fleksje to ja mam w dupie robie jeszcze kilka rzeczy do pracy na jutro i spiesze sie bo mi sie scyzoryk otwiera jak czytam te bzdury mozesz sie uwazac za madra glupia jestes ale co zrobic taka twoja natura moja corka ma 17 lat i mysli o studiach z przyszloscia