Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

HaPo

Klaps - metoda wychowawcza czy przemoc?

Polecane posty

Zobaczymy czy usuną temat, jak go autor nie zgłosi, a nie będzie łamał regulaminu.

Gość izuśkaaaaaa
metoda wychowawcza barany jedne :)

Jeśli ktoś jest rozsądnym, odpowiedzialnym człowiekiem, to nie ma powodów, żeby go przerażało słowo "klaps"

Gość jestem w 34 tc
Zadna metoda wychowawcza, ale ja juz sie na ten temat wypowiedzialam to mnie zakrzyczaly :), ale ja i tak pozostaje przy swoim zdaniu :)

ja jestem za. za dużo teraz tych rozpieszczonych dzieci wychowanych metodą bezstresową :o

A może nie usną, jak będziemy normalnie gadały, jak tam.

Gość a nie a nie
mnie kasują szybciej niz wracam do strony jestem za

ale w tamtym temacie normalnie romawiałyśmy, było kulturalnie - ktoś go skasował z braku argumentów po prostu

Gość jestem w 34 tc
Klaudka - jednak zakrzyczaly, skoro ja jedna mialam inne od reszty zdanie :), ale ja uparta jestem jak nie wiem co i zdania i tak nie zmienie :)

Gość nie wierzę po prostu nie wierz
Klaudka27---------> tak się składa, że jednak jestem pedagogiem i nie zgadzam się z tym, że stosowanie przemocy wobec dzieci cokolwiek zmieni w ich zachowaniu, a już twierdzenie, że wychowanie dziecka bez klapsa jest wychowaneim bezstresowym jest po prostu śmieszne dlatego spytałam wcześniej czy nie istnieją dla was inne kary jak tylko dawanie klapsów i zostałam nazwana "głupią":O

A swoją drogą temat został założony popołudniu i ucichł. Jak się teraz ludzie rozpisali i rozkręcili, to go usunęli... W ten sposób tylko się zniechęca do kafe... A co do klapsów to też się już wypowiedziałam na tak. A gorącej dyskusji i tak nie będzie, bo kasztan jakiś wylał na nią kubeł zimnej wody, emocje opadły i co kto miał do powiedzenia to już powiedział, a teraz jest późno i nikomu się już nie chce:-)

Gość a nie a nie
zalozylam topik pt nie wolno bic dzieci zapytalam dlaczego usuneli tamte o klapsach i od razu moj usuneli a odpowiedzi nie dali buuuu

Twoja sprawa, mnie to ani ziębi, ani parzy - napisałam Ci, do czego prowadzi takie "zaszufladkowanie". Trzeba byc rozsądnym i elastycznym i dostosowywać metody do sytuacji, a nie sytuacje do metod (bo to jest tylko złudzenie naiwnych dorosłych - tego się zrobić nie da)

Ja właśnie przez długi czas uważała, że nie może być mowy o żadnym klapsie. Jak zaczęłam pracę w szkole, to zmieniłam nieco zdanie:-)

HaPo--------> mogłabyś rozwinąć tę myśl;)

Gość Scooout Finch
Dodaję swój głos na TAK :)

wiele zalezy od dziecka ale ja jestem za klapsami, jesli sa uzasadnione!

nie wierzę po prostu nie wierz, wybacz, ale nie wiem, jak pedagog może stawiać znak równości między "klapsem" a "przemocą" - taka zależnośc może wystąpić, ale wówczas nie jest to klaps i co do tego nie ma nawet najmniejszej wątpliwości a jesli chodzi o inne metody - to Ty chyba nie umiesz czytac ze zrozumieniem, bo wyraźnie wiele razy było napisane, ze klaps to nie jedyna i nie pierwsza metoda, wszystko zalezy od dziecka, sytuacji i jeszcze kilku innych czynników

Gość Scooout Finch
A na przyszłość - jak zobaczycie gdzieś temat założony przez Kasztankę, to na śmietnik go :D

Gość izuśkaaaaaa
mówię wam barany jedne :D klaps to i tak nic na taką dzicz jaką hodujecie :D widzę to wasze przyzwoite wychowanie w szkole - żenada !

jestem za klapsem, jak bylam mala to dostawalam klapsy, wiedzialam za co i drugi raz nie broilam. Dyskutowac to sobie mozna z nastolatkiem a na male dzieci klaps bardzo dobrze dziala.

klaudka 27---------> jeśli możesz, to podaj mi przykład "uzasadnionego" użycia metody zwanej klapsem

HaPo, u mnie było podobnie - odkąd zaczęłam bezpośrednio pracować z młodzieżą calkowicie zmieniłam swój pogląd na pewne sprawy

"jeśli możesz, to podaj mi przykład "uzasadnionego" użycia metody zwanej klapsem" no wiesz, teraz to jesteś po prostu infantylna :O

Gość jestem w 34 tc
HaPo - tez pracowalam w szkole przez 2 lata i wiem jak zachowuja sie niektore dzieciaki, ale przynajmniej w moich klasach te problemowe pochodzily w wiekszosci z trudnych rodzin, czasem patologicznych, czasem rozbitych gdzie mama nie dawala sobie sobie rady, bo pracowala i nie miala czasu dla dziecka itd. W kazdym razie ja nie mialam problemow z dziecmi z "normalnych" rodzin, ktorych rodzice normalnie przychodzili na zebrania, mieli kontakt z nauczycielami, normalnie je wychowywali (nie wiem czy dawali w domu klapsy czy nie :) ) i interesowali sie wlasnym dzieckiem, ale to bylo 9-10 lat temu. Moze teraz jest inaczej...:)

może i jestem, ale to nie o mnie temat tylko o stosowaniu klapsów więc przynajmniej moje pytanie dotyczyło tematu w przeciwnieństwie do Twojej drobnej uwagi na mój temat zatem?;)