Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mow mi Yasminelle

Yasminelle - dziewczyny wypowiadajcie sie.

Polecane posty

Gość mow mi Yasminelle

hej, dzisiaj lekarz przypisal mi te leki, gdzies tak dopiero za 2 tygodnie zaczne je brac... dziewczyy jaie mialyscie skutki uboczne? czy przytylyscie/schudlyscie po tych tabletkach? jak to u was bylo? mam 20 lat i nie poszlam do lekarza by mi je przypisal jako srodek antykoncepcji, tylko dlatego bo mam problemy z jajnikiem.

Ja biorę Yasminelle od ponad roku, również dostałam je w celach leczniczych, działanie anty to tylko dodatek, ale przyjemnie się z niego korzysta ;) Na początku przyjmowania miałam mdłości i musiałam łykać tabletkę razem z witaminą C (polecił mi to mój ginekolog, mówiąc że nie osłabia działania antykoncepcyjnego; nie zależało mi na tym działaniu więc wszystko jedno), potem zaczęłam ją przyjmować późnym wieczorem, więc mdłości przesypiałam. Po kilku tygodniach brania poprawiła mi się skóra i włosy (dłużej były świeże i mniej wypadały). Okres przez cały czas brania tabletek - jak w zegarku, więc nie muszę się martwić, że mnie gdzieś \"złapie\". Nie przytyłam. Zawsze miałam problemy z bólem głowy i migrenami, od czasu brania tabletek mam je rzadziej. Przez pierwsze 3 miesiące bardzo bolały mnie piersi. Potem przeszło. Od czasu brania tabletek mam żyły nieco bardziej widoczne (jako smugi pod skórą, absolutnie nie żylaki). Konsultowałam to z lekarzem, miałam badania i wszystko jest ok. Możliwe, że naczytałam się o skutkach ubocznych i zaczęłam je zauważać. Teraz trochę się pozmieniało, ostatnie dwa opakowania bolały mnie piersi. Libido trochę spadło. Od ostatnich opakowań od czwartego dnia przerwy mam bóle głowy i migreny, muszę brać leki przeciwbólowe, bo czasem nawet spać nie mogę. Pewnie to skutek wahania hormonów. Mam jeszcze wykupione dwa opakowania, wybiorę je i poobserwuję jak z tymi bólami głowy. Jeśli to będzie stałe i regularne, będę prosić mojego lekarza o zmianę tabletek na inne, może spróbuję YAZ, bo mają krótszą przerwę między opakowaniami a dokładnie ten sam skład, co Yasminelle. Biust bez zmian, nie przybyło ani centymetra :P Jedynie \"twardszy\" i jakby pełniejszy (przy dotyku). Waga trochę skoczyła, ale to moja wina, bo ostatnio się zasiedziałam w domu a Luby wyśmienicie gotuje, więc mam za swoje :) To chyba tyle :)

Gość mow mi Yasminelle
no wlansie ja tak sie boje ze przytyje, bo raczje prowadze siedzacy tryb zycia... w ogole to jestem zla na lekarza bo w ciemno chyba dal mi te tabletki, bez zadnych badan...no ale mowi sie trudno. kazdy organizm inaczej reaguje na te tabletki. ja zapomnialam sie spytac lekarza, bo biore tez leki wspomagajace odchudzanie i nie wie mczy mam przestac brac czy jakis odstep miedzy tabletka anty a wspomagaczami...

Na pewno kilkugodzinny odstęp miedzy tabletką a wspomagaczem odchudzania. Jeśli lekarz Ci przepisał tabletki bez badań, to ja bym ich nie brała, poszła do innego lekarza który zleci odpowiednie badania i dopiero zaczęła. Szanuj swoje zdrowie, nie wiadomo, czy masz np. zdrową wątrobę (a ta bardzo obrywa przy tabletkach) albo jaka jest przyczyna problemów z jajnikiem. Nie bierz takich leków - które przyjmuje się latami i regularnie - w ciemno, nie wiedząc jak się ma Twój organizm :) To, że lekarz przepisał leki bez kompletnych badań może świadczyć o niekompetencji. Kobiety, dbajcie o siebie, domagajcie się badań przed przepisaniem tabletek. Badania powinno się robić co jakiś czas profilaktycznie, nie biorąc lekarstw, a przy braniu lekarstw - to działanie obowiązkowe, może Was uchronić przed wieloma komplikacjami i przykrościami. Tak niewiele a daje tak wiele :)

Gość anka 156
ja stposuje yasminelle prawie rok i skutkow bylo brak do czasu.... kiedy polaczylam dwa opakowania i od tamtej pory gdzies przy 18-19 tabletcce mam juz bole piersi, ktore znikaja gdzies w 2-3 dzien przerwy

Gość Paulina189
Ja właśnie skończyłam pierwszy blister yasminelle i narazie zauważyłam tylko pogorszenie się mojej cery. :( A dziewczyny jak oceniacie ten lek pod kątem antykoncepcji? Trochę się boję,bo to moje pierwsze tabletki anty i kochałam się bez żadnego dodatkowego zabespieczenia.